icon

Je šetrenie v rodine normou alebo obmedzením?

14. júl 2026

Ahojte baby, potrebujem nezávislý pohľad, lebo už neviem, či preháňam ja, alebo je toto naozaj cez čiaru. S manželom sme sa zobrali krátko po tom, čo som otehotnela. On mal už postavený dom, dobrú prácu a momentálne živí v podstate celú rodinu on. Ja som zatiaľ doma s dieťaťom. Lenže on tvrdí, že keďže všetko financuje, mali by sme čo najviac šetriť. A to znamená, že odo mňa očakáva veci, ktoré som v živote nerobila a totalne ich neznášam.
Musím pestovať zeleninu na záhrade, hoci som vyrastala v meste a záhradkárčenie ma vôbec nebaví. Tvrdí, že je škoda kupovať zeleninu v obchode. Do obchodu mi kúpil bicykel a vraj načo by som robila vodičák, keď obchod je 10 minút na bicykli. On pritom auto má, a nie práve lacné. Ja som chcela spraviť vodičák a časom kúpiť aj druhé auto, ale podľa neho sú to zbytočne vyhodené peniaze. Okrem toho mu mám strihať vlasy, kosiť trávu, lebo vraj načo platiť kaderníka, alebo kupovať robotickú kosačku, keď to zvládneme sami. A aj dovolenky vyberá vždy on. Teraz sme boli v turecku, minulý rok grécko, predtým ciprus. Ja by som chcela raz skúsiť niečo exotickejšie, napríklad egypt, alebo omán, ale tam vraj nepôjdeme, lebo on rozhodol inak. V podstate je vždy po jeho.. Ja chápem, že keď zarába hlavne on, tak chce hospodáriť "rozumne"Ale začínam mať pocit, že už nerozhodujeme ako partneri, ale že ja sa mám len prispôsobiť. Ako by ste to vnímali vy? Je to normálne šetrenie v rodine, alebo už skôr využívanie a sila mňa mať pod kontrolou? Zaujímajú ma úprimné názory, možno mi otvoríte oči.

beronsche
15. júl 2026
@anonym_28b60a

@beronsche si dosť agresívna a používaš veľa invektív, diskutovať sa dá aj bez toho.
Zrejme ti chýba základné logické myslenie, aj malé dieťa pochopí, keď vypadne druhý príjem a 3 ľudia žijú len z jedného rodina sa musí uskromniť a viac šetriť. Je smutné, že vám to nedochádza a manžel musí takú samozrejmosť autorke vysvetliť ako malému decku, že teraz nemáme peniažky na drahú hračku (auto, vodičský..)... a pestovanie zeleniny, presúvať sa na bicykli krátke vzdialenosti, menej luxusná dovolenka... je podľa niektorých ekonomické týranie ženy?? Bože, kam táto spoločnosť speje? Úplne sa vytráca zdravé myslenie, ľudia sú tak ovplyvnení absurdnosťou z médií, sociálnych sietí... narúša to medziľudské vzťahy...

@anonym_28b60a ja používam invektiva? Si si istá, že označujes správny nick?
Cituj ma!

Základná logicka chyba v tvojom uvažovaní je, že ak vypadne jeden príjem, rodina sa automaticky musí uskromniť.
Pretože toto neplatí celoplošné.
Sú rodiny, kde je jeden príjem tak slušný, že strata toho druhého jej životný standard neovplyvní. Kedže autorka píše o dovolenkách, ktoré nie sú úplne za babku, zrejme toto presne ich prípad bude, že síce príjem je nižší, ale nemusí si nutné vyžadovať šetrenie.
Chlap má drahé auto, ale manželka má chodiť na nákupy na bicykli. Ešte, keby sa ponúkol, že nákupy urobí cestou z práce on, beriem. Ale podľa autorky jej na tento účel kúpil bicykel.
Čože ona + dieťa na biku na nákup.
Jeho na drahom aute sa to netýka..
Bavia sa o dovolenkách, idú tam, kde chce on, pretože on tak rozhodol. Nie preto, že na nič iné nie sú peniaze, ale preto, že on tak rozhodol.
Autorka píše, že má pocit, že nemôže rozhodnúť nič. Že v rozhodovaní nefungujú rovnocenne.

Takze predtým, ako budeš ďalej apelovať na zdravý rozum, skús čítať medzi riadkami..
Lebo a nielen podľa mňa, to nevyzerá na problém s peniazmi, ale na nerovnováhu vo vzťahu.
Skôr to vyzerá akoby tento chlap chcel ženu ovládať, držať na krátko, rozhodovať úplne o všetkom a že v jeho ponímaní je fungujúci vzťah o tom, že žena sedi doma a drží hubu a krok..

Lenže niektoré prispievatelky, vrátane teba, sa sústredili na to, že ona je doma a on zarába. A že ona niečo chce. A to vás pobúrilo.. dokonca bola označená za prizivnicku...
Tak neviem..
Možno je to u niektorých o tom, , že nemaju skúsenosti so vzťahom, kde sú obaja rovnocenní, kde obaja rozhodujú spoločne o peniazoch, hoci žena sa stará o dieťa.
MoZno len zle prečítali príspevok a tak sa nesústredila na podstatu.
Možné same nevedia, prečo tak autorku hejtuju..

anonym_28b60a
15. júl 2026
@beronsche

@anonym_28b60a ja používam invektiva? Si si istá, že označujes správny nick?
Cituj ma!

Základná logicka chyba v tvojom uvažovaní je, že ak vypadne jeden príjem, rodina sa automaticky musí uskromniť.
Pretože toto neplatí celoplošné.
Sú rodiny, kde je jeden príjem tak slušný, že strata toho druhého jej životný standard neovplyvní. Kedže autorka píše o dovolenkách, ktoré nie sú úplne za babku, zrejme toto presne ich prípad bude, že síce príjem je nižší, ale nemusí si nutné vyžadovať šetrenie.
Chlap má drahé auto, ale manželka má chodiť na nákupy na bicykli. Ešte, keby sa ponúkol, že nákupy urobí cestou z práce on, beriem. Ale podľa autorky jej na tento účel kúpil bicykel.
Čože ona + dieťa na biku na nákup.
Jeho na drahom aute sa to netýka..
Bavia sa o dovolenkách, idú tam, kde chce on, pretože on tak rozhodol. Nie preto, že na nič iné nie sú peniaze, ale preto, že on tak rozhodol.
Autorka píše, že má pocit, že nemôže rozhodnúť nič. Že v rozhodovaní nefungujú rovnocenne.

Takze predtým, ako budeš ďalej apelovať na zdravý rozum, skús čítať medzi riadkami..
Lebo a nielen podľa mňa, to nevyzerá na problém s peniazmi, ale na nerovnováhu vo vzťahu.
Skôr to vyzerá akoby tento chlap chcel ženu ovládať, držať na krátko, rozhodovať úplne o všetkom a že v jeho ponímaní je fungujúci vzťah o tom, že žena sedi doma a drží hubu a krok..

Lenže niektoré prispievatelky, vrátane teba, sa sústredili na to, že ona je doma a on zarába. A že ona niečo chce. A to vás pobúrilo.. dokonca bola označená za prizivnicku...
Tak neviem..
Možno je to u niektorých o tom, , že nemaju skúsenosti so vzťahom, kde sú obaja rovnocenní, kde obaja rozhodujú spoločne o peniazoch, hoci žena sa stará o dieťa.
MoZno len zle prečítali príspevok a tak sa nesústredila na podstatu.
Možné same nevedia, prečo tak autorku hejtuju..

@beronsche použila si - chrapúň, lenivá hnida, držať hubu a krok... takto sa normálne bavíš doma so svojím manželom, toto je tvoja rovnosť v partnerstve? dosť úbohé.
Aká chyba v mojom uvažovaní? Držím sa faktov, ktoré uviedla sama autorka, jasne napísala, že jej manžel povedal, že sa musia uskromniť a šetriť, keby sa zapojila do "svojej" diskusie dozvieme sa viac.
Pani sa nasťahovala do hotového, nepohla ani prstom a ešte sa sťažuje, keď má dopestovať pár rajčín.. a odviesť sa na bicykli, má vysoké nároky, ale v živote toho asi moc nedokázala. Manžel má nie len drahé auto, ale aj dom, ktoré si zabezpečil zo svojho pred manželstvom ona mu ho zrejme nekúpila, keď si nebola schopná spraviť ani vodičský za svoje zarobené peniaze.
Nevie sa vyjadriť ani v téme, ktorú sama založila, len sa na 6tej strane posťažuje, že ľudia píšu teórie miesto toho, aby sa spýtali. Dostala veľa otázok, ale ani na jednu rozumne neodpovedala no ďakujem pekne za takúto partnerku, keď nemá ani základné komunikačné schopnosti.
Na rozdiel od autorky ja som v rovnocennom partnerstve, rozhodujeme o financiách a plánoch spoločne, lebo sme od začiatku vzťahu budovali náš spoločný majetok úspory, hypotéku, dom...
Btw, úplne bežne som nosila menšie nákupy v košíku na bicykli a s dieťaťom v sedačke samozrejme, že väčšie robíme spoločne v meste...

saprofytkaveronika
15. júl 2026

@anonym_autor ako dlho ste boli spolu predtym, nez si otehotnela? Lebo nechapem, vy ste pred svadbou nevideli vobec zivotny styl jeden druheho? Okrem toho, na to, ze mate spolu dieta, riesis celkom malichernosti. Napriklad pestovanie zeleniny ci vyber dovolenkovej destinacie, ale to, ze ked sa nieco nahodou stane, tak ty ostavas s "holou ritou", to ta netrapi?

anonym_1f40ad
15. júl 2026

Takto,to ze rozhoduje o vsetkom nie je v poriadku.Ja sa vsak pytam na co z toho by si si zarobila uplne sama vlastnou pracou?Zarobila by si si na ten vodicak ci auto,alebo len si sa dobre vydala a zijes z jeho penazi?Lebo byt partneri a vsetko nadobudnut spolocne je jedna vec a byt prizivnik je druha.

margotka17
15. júl 2026

@anonym_autor mne viac vyhovuje mäsa zelenina a ovocie. Z obchodu je všetko chemicky ošetrené. Máme len vyvýšené záhony, toľko paradajok pestujeme len pre vlastnú potrebu, tam ani kopať netreba. Aj uhorky máme a iné. Nno vodičák je základ fungovania, dieťa do škôlky, zo škôlky, k lekárovi..... Dá sa šetriť, ale nie za každú cenu.

anonym_43c28f
15. júl 2026

@anonym_autor Necitala som vsetky komenty, lebo je tu toho dost. Kazdopadne mi to pride z jeho sttany manipulativne spravanie a neochota sa prisposobit ci urobit ustupky. V niecom ti robi vyslovene naschvaly, napr. dovolenka v Grecku je drahsia ako dovolenka v Egypte. Vodicak podla mna potrebujes uz len tym, ze mas dieta (doktor, skolka, kruzky, vylety, nepredvidstelne situacie, pocasie a pod) a chod si za tym. Urcite by som nechodila na nakupy s dietatom na biku, ved to je nebezpecne. Toto by mi moj muz ani nedovolil prave z hladiska moznych rizik. Kosenie na striedacku, pestovat nech pestuje on, ked ta to nebavi. Presne pre toto nemam Slovaka, pretoze vacsina (cest vynimkam) by zenu zdrali z koze zaziva a este ocakavaju aby bola popri vsetkych nezmyselnych poziadavkach stale usmiata, upravena tip top a aby bola perfektna milenka plna energie. Fakt typicka Slovenka musi chodit do prace na full time, starat sa o celu rodinu ci je chora a ci zdrava, musi byt dobra kucharka, robit vsetko okolo deti, upratovacka, zahradkarka, po nociach hore s detmi a chlap len do prace, este sa necha obsluhovat a vecer chce nahodenu dracicu pre potesenie. Vacsina SK muzov len utlacuje svoje zeny a su velmi sebecki, lakomi… ale ako som spomenula cest vynimkam.

anonym_6cc530
15. júl 2026
@beronsche

@anonym_6cc530 ozaj a urazilo by ťa, aj keď tvoj muž vtedy odmietol tu exotiku s odôvodnením, že si myslí, že v danej situácii si to dovoliť nemôžete?
Podľa mňa je rozdiel aj v tom, ako sa veci komunikujú..
Keď muž zhuci, že wtf, zarob si!
A keď povie, že nemyslím si, že je to teraz dobrý nápad, nechcem momentálne toľko minút.
Je to rozdiel..

@beronsche ja som nikde nenapisala, že ma zhucal. Nikdy v živote ma nezhucal.

A úplne súhlasím s tebou, že je to o tom, ako sa veci komunikujú. Ja som chcela dovolenku, na ktorú sme vtedy nemali. On, ako muž, ktorý sa vtedy finančne staral o domácnosť, mi povedal, že ak chcem, nech sú zarobím sama. Mne vtedy ani nenapadlo, že je to o tom, že na to nemáme, brala som to sebecky tak, že veď môže zobrať nejaké nadčasy, ale ja chcem ísť na tuto konkrétnu dovolenku. On to samozrejme bral ako výčitku, že mi nie je dosť dobre to, koľko domov nosí.

Až po pár hodinách toho, ako som bola zduta, sme si to vysvetlili - že ja som sa chcela cítiť rozmaznávana, že on sa cítil akoby mi nebol dosť, a zároveň, že v momentálnej situácii na to nemáme. Ale niekedy v emočne vypatej situácii na každého najprv doľahnú tie emócie a rozumná komunikácia ide do úzadia. Na ňu treba, aby tie prvotne emócie vyšumeli.

A k tvojmu predchádzajúcemu komentáru: áno, viem, že peniaze (na výnimky) sú spoločne. A napríklad môjmu mužovi by nikdy nenapadlo odopierat mi hocičo z jeho peňazí, účet mame spolocny, obaja mame k nemu rovnaký prístup. Len som spomenula, že rozumiem aj autorkinmu mužovi, pretože môj muž v danej situácii reagoval podobne.

minutka
16. júl 2026

Ja po dedine jazdim bicyklom, pride mi to normalne a vyhodnejsie ako auto. Je to ale moje rozhodnutie, nie muzov prikaz. Auta mame dve, ja pouzivam nove a muz ojazdene. Hoci som chcela opacne, lebo on cestuje za pracou dalej, ja obcas aj na tom bicykli idem. Takze rozumne by bolo aby mal bezpecne, ale trva on takto na tom. Vodicak som si robila este slobodna. Ak mam viac casu ja (napr prazdniny), kosim travu ja. Nebudem cakat na muza kym pride z roboty. Dieta mame len jedno. Takze pohoda. Hoci muz mi “vycita” ze naco kosim, on to urobi.

Cize ja som nastavena na zmyslanie tvojho muza. Ale dobrovolne. Nie prikazom proti vl voli. A to je ten rozdiel. Pre teba by bol isto vhodny iny typ partnera

lacibo
16. júl 2026

@anonym_autor tak v manzelstve maju mat obaja moznost sa vyjadrit, to je bez debaty, zakladom je dobrá komunikacia, obaja maju mat pocit, ze su naplnane ich potreby - a tu je ten problem - ako ty tak aj tvoj muz ma svoje potreby a nazory - ak ti takto vsetko diktuje, nie je to nahodou aj preto, ze ty nerespektujes jeho potreby? On na váš život momentalne musi zarobit sam a ked nechce, aby klesla vasa zivotna uroven, uchylil sa k praktickym rieseniam - on to vidi ako rozumnu cestu - vobec to nemusi byt manipulacia - to by bolo treba viac vidiet do vasho vztahu - na druhej strane mas ty tiez narok vyjadrit svoje potreby, mal by ta respektovat a podporovat, ale mas mat rovnaky podiel na fungovani rodiny, a to neznamena zarabat ale napriklad aj dobre sa starat o dieta, menežovať organizacne rodinu, starat sa o poriadok, jedlo a pod. To je rovnako dolezite ako zarabanie, ale musi to tak aj v reale byt - skratka nielen naroky ale aj povinnosti - okolo seba vidim aj modely - zena nenakupuje, nevari, nepecie, neupratuje, ma vodicak, ale necha sa rozvazat aj s detmi, nepestuje nic, aj ked ma zahradu a tiez by chcela dovolenky, vylety a aby sa jej muz venoval- muz zaraba, nakupuje, vari, upratuje, preraba pre nich zdedeny dom, aby sa mohli pohnut z maleho bytu, ten tiez vsetko riadi a jej nazor ho vobec nezaujima - ale nie je to v tomto pripade aj celkom pochopitelne? ked je niekto ako dalsie dieta v rodine, moze ho partner respektovat?

anonym_5de080
16. júl 2026
@tomiholjubavi

@anonym_635587 presne! .. a ako niekto spomenul, Egypt a Cyprus.. ci napr Jordansko a Turecko nie su financne skoro ziadny rozdiel. Toto je podla mna cisto kontrola. Neexistuje, aby len jeden partner vyberal dovolenky bez ohladu na to, aký maly je rozpocet. Aj keby rovno mali len 500 euro, furt sa mozu spolu rozhodnut, ci Balaton, ci Zakopane. 😅

A to s tým autom a vodičákom je naozaj obmedzujúce, nefér a nebezpečné. My máme tiež len jedno auto. Ale zostáva doma. Máme malú dcérku a potrebujem mať auto k dispozícií. Si neviem predstavit, ze by ma muž nechal bicyklovať so 16 mesačnou, niekde na dedine bez auta. Celé zle.

@tomiholjubavi možno finančne narovnako, ale oni malú malé dieťa .Ja osobne by som napr s batolatom šla radšej do krajin typu Grécko a Cyprus ako do krajin ako Tunis či Egypt.
Ešte máličkosť existuje rozvoz potravin domov, aj keď ona nepíse o veľkom nákupe(čiže nemusí nutne kupovať tony dojcenekej vody, plienok ,mlieka, atď a trepať na bike. Čerstvé pečivo môže doniesť aj na bike alebo v rámci prechádzky s dieťaťom

minutka
16. júl 2026
@tomiholjubavi

@beronsche moj muž sám povedal, že by sa cítil blbo, kedy nechá ženu a dieťa bez prístupu k autu, aby sa on odviezol 5 minut do roboty, 5 minut z roboty a potom by stálo auto 8 hodín pred firmou. 😅

Robíme to tak, že buď ide autobusom, alebo ho odveziem a po ceste domov sa stavíme s bábom nakúpiť. Neviem si predstaviť pedálovať s malou v nosiči... ja ani ťažké nákupy sama nenosím. Keď chceme niečo ako 16 litrov vody, tak si objednám cez Wolt, Košík.. A vôbec to nie je márnotratné. Za Wolt platím asi euro dopravu. Toľko by som minula aj na benzín a nemusím trepať 16 kíl vody do bytu. 😅

Som prekvapená, koľko komentárov tu obhajuje také správanie, že vodičák ti netreba, šľap na bicykli. 😅

@tomiholjubavi napr mm robi 30 km od domu a spoje tam nechodia. Preto my mame dve auta. Ale teda ak by bolo iba 1 auto, byvam v meste a viem sa dopravit mhd ci taxi. Nebudem blokovat muzovi pristup do prace. Tazke nakupy by urobil on cestou z prace a lekara by sme isli spolu. Vsetko je o rozumnom kompromise

beronsche
16. júl 2026
@anonym_28b60a

@beronsche použila si - chrapúň, lenivá hnida, držať hubu a krok... takto sa normálne bavíš doma so svojím manželom, toto je tvoja rovnosť v partnerstve? dosť úbohé.
Aká chyba v mojom uvažovaní? Držím sa faktov, ktoré uviedla sama autorka, jasne napísala, že jej manžel povedal, že sa musia uskromniť a šetriť, keby sa zapojila do "svojej" diskusie dozvieme sa viac.
Pani sa nasťahovala do hotového, nepohla ani prstom a ešte sa sťažuje, keď má dopestovať pár rajčín.. a odviesť sa na bicykli, má vysoké nároky, ale v živote toho asi moc nedokázala. Manžel má nie len drahé auto, ale aj dom, ktoré si zabezpečil zo svojho pred manželstvom ona mu ho zrejme nekúpila, keď si nebola schopná spraviť ani vodičský za svoje zarobené peniaze.
Nevie sa vyjadriť ani v téme, ktorú sama založila, len sa na 6tej strane posťažuje, že ľudia píšu teórie miesto toho, aby sa spýtali. Dostala veľa otázok, ale ani na jednu rozumne neodpovedala no ďakujem pekne za takúto partnerku, keď nemá ani základné komunikačné schopnosti.
Na rozdiel od autorky ja som v rovnocennom partnerstve, rozhodujeme o financiách a plánoch spoločne, lebo sme od začiatku vzťahu budovali náš spoločný majetok úspory, hypotéku, dom...
Btw, úplne bežne som nosila menšie nákupy v košíku na bicykli a s dieťaťom v sedačke samozrejme, že väčšie robíme spoločne v meste...

@anonym_28b60a áno, som vinná v plnom rozsahu..
Použila som slovo chrapun, na označenie 3.osoby.
A tiež som použila expresívne ustálené slovné spojenie "drzat hubu a krok"
Svätá pravda.
Leniva hnida bola citácia inej prispievatelky..

Kritizujes spôsob akým komunikujem.
Na druhej strane, ty útočis priamo na moju osobu.
podľa teba mi to nemyslí. Tiež mi podľa teba chyba logické myslenie a prirovnávas to k dieťaťu, ktorému vieš vysvetliť veci, na rozdiel odomna, oslovujes ma ironicky, čo pôsobí urazlivo..
Ale to je podľa teba zrejme ok.
Whatever.
Ja aspoň na rozdiel od teba mám odvahu písať pod modrokonikovskym nickom. Ty vždy zbabelo zakliknes anonymnu možnosť. Nuž, anonymita dáva kriiidla...

Z toho mala, čo autorka napísala, ja vidím problém v správani muža.
Ty v správani ženy.
Tým to môžeme uzavrieť..
Nebaví ma naťahovať sa (nie diskutovať) s niekým, kto má problém ešte aj svoj nick zverejniť.

anonym_28b60a
16. júl 2026
@beronsche

@anonym_28b60a áno, som vinná v plnom rozsahu..
Použila som slovo chrapun, na označenie 3.osoby.
A tiež som použila expresívne ustálené slovné spojenie "drzat hubu a krok"
Svätá pravda.
Leniva hnida bola citácia inej prispievatelky..

Kritizujes spôsob akým komunikujem.
Na druhej strane, ty útočis priamo na moju osobu.
podľa teba mi to nemyslí. Tiež mi podľa teba chyba logické myslenie a prirovnávas to k dieťaťu, ktorému vieš vysvetliť veci, na rozdiel odomna, oslovujes ma ironicky, čo pôsobí urazlivo..
Ale to je podľa teba zrejme ok.
Whatever.
Ja aspoň na rozdiel od teba mám odvahu písať pod modrokonikovskym nickom. Ty vždy zbabelo zakliknes anonymnu možnosť. Nuž, anonymita dáva kriiidla...

Z toho mala, čo autorka napísala, ja vidím problém v správani muža.
Ty v správani ženy.
Tým to môžeme uzavrieť..
Nebaví ma naťahovať sa (nie diskutovať) s niekým, kto má problém ešte aj svoj nick zverejniť.

@beronsche došli argumenty 🙂?? Tak si zaútočíme na moju anonymitu, ktorá nie je v tejto diskusii relevantná. Aj ty máš možnosť reagovať anonymne v podstate si anonym nemáš v profile fotku, meno... ako niektorí prispievatelia.
Prečo nezverejníš svoju skutočnú identitu v profile ty hrdinka?? Potom sa môžeme baviť o anonymite.
Ja ani ako anonym si nedovolím prispievať agresívne s invektívami na rozdiel od teba.
Maj pekný a pokojný deň 😉

tomiholjubavi
16. júl 2026
@minutka

@tomiholjubavi napr mm robi 30 km od domu a spoje tam nechodia. Preto my mame dve auta. Ale teda ak by bolo iba 1 auto, byvam v meste a viem sa dopravit mhd ci taxi. Nebudem blokovat muzovi pristup do prace. Tazke nakupy by urobil on cestou z prace a lekara by sme isli spolu. Vsetko je o rozumnom kompromise

@minutka Presne tak. 🩷 všetko je o kompromisoch. Čo manžel autorky asi veľmi nepraktizuje.
Môj muž to má do roboty 4 km a mestskú má zadarmo.
Naša dcérka, na druhej strane, neznáša kočík, ani nosič. Chodiť síce už vie, ale nie súvislým smerom a s nejakým cieľom. Čiže bez auta sa dostaneme len tam, kde ju odnesiem na predlaktí. Má 10 kíl a je nie je veľmi trpezlivá. Usúdili sme, že auto nám dvom treba viac.

beronsche
16. júl 2026
@anonym_28b60a

@beronsche došli argumenty 🙂?? Tak si zaútočíme na moju anonymitu, ktorá nie je v tejto diskusii relevantná. Aj ty máš možnosť reagovať anonymne v podstate si anonym nemáš v profile fotku, meno... ako niektorí prispievatelia.
Prečo nezverejníš svoju skutočnú identitu v profile ty hrdinka?? Potom sa môžeme baviť o anonymite.
Ja ani ako anonym si nedovolím prispievať agresívne s invektívami na rozdiel od teba.
Maj pekný a pokojný deň 😉

@anonym_28b60a toto celé si si z môjho príspevku vzala?
Naozaj len toto?
Nuž, ok, akurát to nebola podstata.

Inak, páči sa mi, že po každom pozastavení sa nad potrebou jednotlivcov schovať v témach, ktoré nie sú intímne, ešte aj svoj modrokonikovsky nick, ktorý je, presne ako hovoríš, v podstate tiež anonymný a akurát dokazuje (nie)konzistentnosť názorov tu, na soc.sieti, prichádza tzv. ultimátum argument - čo chceš, veď aj ty tak prispievaj! 😂
Akoby sa ľudia ešte aj za názor hanbili...
Ale ok.

Tak to uzavrieme inak, ty "hrdinka" - ozaj a takéto ironické oslovenie ti nepríde cez čiaru?
A vraj si nedovolia prispievat agresívne..
Ak toto, čo robíš (vid. aj predchádzajúci príspevok,) nie je pasívna agresia, tak ja už neviem. 🫣
Nemáš nejaký dvojitý meter?
**
Čo sa tyka hlavnej témy, argumenty mi nedošli.
Táto tvoja poznámka mi príde v celkovom kontexte až komická..
Akurát som došla k záveru, že sa my dve môžeme zhodnúť jedine na tom, že sa nezhodneme. A týmto som to predsa uzavrela už v predchádzajúcom príspevku.
Ja nemám záujem ťa presviedčať a ty by si tiež nemala mať, lebo to už by nebola diskusia..

tomiholjubavi
16. júl 2026
@anonym_5de080

@tomiholjubavi možno finančne narovnako, ale oni malú malé dieťa .Ja osobne by som napr s batolatom šla radšej do krajin typu Grécko a Cyprus ako do krajin ako Tunis či Egypt.
Ešte máličkosť existuje rozvoz potravin domov, aj keď ona nepíse o veľkom nákupe(čiže nemusí nutne kupovať tony dojcenekej vody, plienok ,mlieka, atď a trepať na bike. Čerstvé pečivo môže doniesť aj na bike alebo v rámci prechádzky s dieťaťom

@anonym_5de080 súhlasím, ja by som s bábom nešla ani do Turecka. A to som tam rok žila. A vlastne ani na Cyprus či nikde letecky. Kým nemá maličká aspoň 5 rokov, že jej budem vedieť vysvetliť tlaky v uškách, pojdeme akurát tak na ten Balaton. 😅 pohodlie mojej dcérky je moja priorita. Čakala som na ňu veľmi dlho a dovtedy som sa nacestovala. Žiadna atrakcia, čo niekde stojí už od antiky mi za pár rokov neújde. 😅

anonym_28b60a
16. júl 2026
@beronsche

@anonym_28b60a toto celé si si z môjho príspevku vzala?
Naozaj len toto?
Nuž, ok, akurát to nebola podstata.

Inak, páči sa mi, že po každom pozastavení sa nad potrebou jednotlivcov schovať v témach, ktoré nie sú intímne, ešte aj svoj modrokonikovsky nick, ktorý je, presne ako hovoríš, v podstate tiež anonymný a akurát dokazuje (nie)konzistentnosť názorov tu, na soc.sieti, prichádza tzv. ultimátum argument - čo chceš, veď aj ty tak prispievaj! 😂
Akoby sa ľudia ešte aj za názor hanbili...
Ale ok.

Tak to uzavrieme inak, ty "hrdinka" - ozaj a takéto ironické oslovenie ti nepríde cez čiaru?
A vraj si nedovolia prispievat agresívne..
Ak toto, čo robíš (vid. aj predchádzajúci príspevok,) nie je pasívna agresia, tak ja už neviem. 🫣
Nemáš nejaký dvojitý meter?
**
Čo sa tyka hlavnej témy, argumenty mi nedošli.
Táto tvoja poznámka mi príde v celkovom kontexte až komická..
Akurát som došla k záveru, že sa my dve môžeme zhodnúť jedine na tom, že sa nezhodneme. A týmto som to predsa uzavrela už v predchádzajúcom príspevku.
Ja nemám záujem ťa presviedčať a ty by si tiež nemala mať, lebo to už by nebola diskusia..

@beronsche ty si odbočila od témy s anonymitou prispievania. Je tu taká možnosť, tak to konečne akceptuj, lebo tieto opakujúce sa útoky v každej diskusii na anonymov sú vážne nudné a otravné.
Aká pasívna agresia? Aký dvojitý meter? Lebo ti musím vysvetliť ako malému dieťaťu, aby si pochopila, čo manžel povedal autorke? Že sa rodina musí uskromniť, keď žijú len z jedného platu? Ale ty si ideš ďalej, s prednáškou, že nie všetky rodiny ako tvoja sa musia uskromniť... Bavíme sa tu o autorkinej rodine... o tom je táto diskusia.
Áno máme rozdielne názory, lebo ja žijem v rovnocennom partnerstve a autorka nikdy rovnocenný partner nebude so svojim zmýšľaním a nadstavením. Musela by sa o to aspoň trochu pričiniť, ale ona nie je ochotná, len dupe nožičkami ako malé decko, mala by konečne dospieť.

beronsche
17. júl 2026
@anonym_28b60a

@beronsche ty si odbočila od témy s anonymitou prispievania. Je tu taká možnosť, tak to konečne akceptuj, lebo tieto opakujúce sa útoky v každej diskusii na anonymov sú vážne nudné a otravné.
Aká pasívna agresia? Aký dvojitý meter? Lebo ti musím vysvetliť ako malému dieťaťu, aby si pochopila, čo manžel povedal autorke? Že sa rodina musí uskromniť, keď žijú len z jedného platu? Ale ty si ideš ďalej, s prednáškou, že nie všetky rodiny ako tvoja sa musia uskromniť... Bavíme sa tu o autorkinej rodine... o tom je táto diskusia.
Áno máme rozdielne názory, lebo ja žijem v rovnocennom partnerstve a autorka nikdy rovnocenný partner nebude so svojim zmýšľaním a nadstavením. Musela by sa o to aspoň trochu pričiniť, ale ona nie je ochotná, len dupe nožičkami ako malé decko, mala by konečne dospieť.

@anonym_28b60a znova sa opakujem, ale komunikujes s použitím pasívnej agresie.
Priamo na mňa útočis vyjadreniami -"tebe chyba logické myslenie" a pod., ironicky má oslovujes, čo znie pohrdavo a potom mi píšeš, že "aký dvojitý meter"..
No aký asi? 😉
Taky, že čo u seba považuješ za úplne vhodný spôsob komunikacie, u mňa kritizujes.
Pritom, na rozdiel od teba, som priamo na tvoju osobu nič urážlivé a ironicke nenapísala..

Bavíme sa o autorkinej rodine - ja si nemyslím, že trie biedu, ty si myslíš, že musia šetriť.
Ja si myslím, že chyba je na strane muža, ty, že na strane ženy.
Ktorá z nás má pravdu? Podľa mňa to nemôžeme vedieť!
Celé je to len dojem, ktory sme obe získali na základe jej príspevku.
Ale ty berieš svoj dojem ako fakt, vytesaný do kameňa a vraj mi musíš vysvetliť, ako malemu dieťaťu, ako to celé jej manžel myslel.. (vtipné, ako môže ktokoľvek tu na fóre vedieť, ako to on myslel...)

"Áno máme rozdielne názory, lebo ja žijem v rovnocennom partnerstve a autorka nikdy rovnocenný partner, atď... "
Toto tvrdenie nedáva, v kontexte rozdielnosť názorov nás dvoch, zmysel..
Ja ti píšem, že my dve máme rozdielny názor (založený na našich domienkach samozrejme), ty si do "rovnice" pridala autorku..
To, že my dve sa nezhodneme, nijako s treťou osobou nesúvisí..

A mimochodom, tiež mám rovnocenný a harmonický vzťah.. (vidíš, vlastne aj toto si mi písala, že ja taký nemám, napriek tomu, že som tvrdila opak)..
A už dva krát som našu debatu uzavrela s tým, že ok, máme rozdielne názory a tam to môže skončiť..
Máš ešte potrebu niečo uviesť na, podľa teba, tu správnu mieru?

anonym_28b60a
17. júl 2026
@beronsche

@anonym_28b60a znova sa opakujem, ale komunikujes s použitím pasívnej agresie.
Priamo na mňa útočis vyjadreniami -"tebe chyba logické myslenie" a pod., ironicky má oslovujes, čo znie pohrdavo a potom mi píšeš, že "aký dvojitý meter"..
No aký asi? 😉
Taky, že čo u seba považuješ za úplne vhodný spôsob komunikacie, u mňa kritizujes.
Pritom, na rozdiel od teba, som priamo na tvoju osobu nič urážlivé a ironicke nenapísala..

Bavíme sa o autorkinej rodine - ja si nemyslím, že trie biedu, ty si myslíš, že musia šetriť.
Ja si myslím, že chyba je na strane muža, ty, že na strane ženy.
Ktorá z nás má pravdu? Podľa mňa to nemôžeme vedieť!
Celé je to len dojem, ktory sme obe získali na základe jej príspevku.
Ale ty berieš svoj dojem ako fakt, vytesaný do kameňa a vraj mi musíš vysvetliť, ako malemu dieťaťu, ako to celé jej manžel myslel.. (vtipné, ako môže ktokoľvek tu na fóre vedieť, ako to on myslel...)

"Áno máme rozdielne názory, lebo ja žijem v rovnocennom partnerstve a autorka nikdy rovnocenný partner, atď... "
Toto tvrdenie nedáva, v kontexte rozdielnosť názorov nás dvoch, zmysel..
Ja ti píšem, že my dve máme rozdielny názor (založený na našich domienkach samozrejme), ty si do "rovnice" pridala autorku..
To, že my dve sa nezhodneme, nijako s treťou osobou nesúvisí..

A mimochodom, tiež mám rovnocenný a harmonický vzťah.. (vidíš, vlastne aj toto si mi písala, že ja taký nemám, napriek tomu, že som tvrdila opak)..
A už dva krát som našu debatu uzavrela s tým, že ok, máme rozdielne názory a tam to môže skončiť..
Máš ešte potrebu niečo uviesť na, podľa teba, tu správnu mieru?

@beronsche prosím ťa, už sa nestrápňuj. Týmito siahodlhými omáčkami, len chceš zakryť svoje teatrálne príspevky po tom, čo som ťa musela upozorniť na agresiu a hrubé vyjadrovanie. Je fakt vtipné dostávať od teba lekcie o pasívnej agresii..
Aký dojem ?? Jasne napísala v úvodnom príspevku z ktorého vychádzame, že nemala ani svoj bicykel, keď jej ho musel manžel kúpiť, ale pani chce od neho peniaze na vodičský a auto, dokonca dovolenka nebola dosť exotická... pritom žijú z jedného platu, ale to som ti už viac krát polopatisticky vysvetlila.
Čo je vtipné, ako to manžel myslel?? Jasne sa vyjadril, ak nedokážeš pochopiť jasne formulovanú vetu je zbytočné s tebou strácať čas, nepotrebuješ na to ani logické myslenie.
Končím diskusiu. Vidím, že musíš mať posledné slovo, tak nech sa páči ešte si tu troška zatrolluj a nezabudni užiť magnézium, aby si to zvládla bez invektív a agresie 😍
Pekný víkend prajem.

beronsche
17. júl 2026
@anonym_28b60a

@beronsche prosím ťa, už sa nestrápňuj. Týmito siahodlhými omáčkami, len chceš zakryť svoje teatrálne príspevky po tom, čo som ťa musela upozorniť na agresiu a hrubé vyjadrovanie. Je fakt vtipné dostávať od teba lekcie o pasívnej agresii..
Aký dojem ?? Jasne napísala v úvodnom príspevku z ktorého vychádzame, že nemala ani svoj bicykel, keď jej ho musel manžel kúpiť, ale pani chce od neho peniaze na vodičský a auto, dokonca dovolenka nebola dosť exotická... pritom žijú z jedného platu, ale to som ti už viac krát polopatisticky vysvetlila.
Čo je vtipné, ako to manžel myslel?? Jasne sa vyjadril, ak nedokážeš pochopiť jasne formulovanú vetu je zbytočné s tebou strácať čas, nepotrebuješ na to ani logické myslenie.
Končím diskusiu. Vidím, že musíš mať posledné slovo, tak nech sa páči ešte si tu troška zatrolluj a nezabudni užiť magnézium, aby si to zvládla bez invektív a agresie 😍
Pekný víkend prajem.

anonym_28b60a 😂 veru musím mať..
Na tvoje bludy sa nedá nereagovať..
Zjavne si diskusiu mýliš s útokmi a obvinovanim druhých a ani to nevnímas, tak nejako sa cítiš v práve..

Tvoje tvrdenie, ze si ma musela upozorniť na hrubé vyjadrovanie a slovnú agresiu, je smiešne..
Zjavne sa ťa dotklo označenie 3.osoby (nie teba konkrétne) ako "chrapun", zjavne ti vadí aj slovné spojenie "držať hubu a krok".
Inak toto, spomenute v predchádzajúcej vete, je celý dlhý zoznam mojich invektiv, použitých v tejto diskusii..

Možno sa ťa dotklo aj konštatovanie, že mnohé prispievatelky nevedia myslieť v súvislostiach - to bude asi tym spúšťačom, pretože po tomto komentári, myslenom všeobecne, si začala na mňa reagovať posmesnym tónom..
Všetko úplne beriem.

Ale dookola tu písať o tom, ako má musíš upozorniť na agresiu a ako mi musíš vysvetľovať je.... prinajmenšom absurdné..

A v kontexte toho, že ja ťa nikde ako osobu nenápadam, nezosmiesnujem, ironicky neoslovujem (okrem prípadu, kedy som ťa oslovila totožne ako ty mňa), zatiaľ, čo ty to robíš, je to viac než zaujímavé..

Celkovo po prečítaní tvojich komentárov sa podsúva otázka, ako zle na tom vlastne, z pohľadu čítania s porozumením, si...

Už mi nič nevysvetľuj.
Rozhodla som sa, že prežijem aj bez tvojho milého ozrejmenia situácie.
Pekný víkend aj tebe.

klotildabazarik
17. júl 2026

@anonym_autor nie a rozved sa

anonym_cb0cbf
17. júl 2026

Hahaaa. No ozaj by som brala. Ani tie dovolenky by mi netrebalo.
Ja na mojho tlacim nech mame vacsiu zahradku. Aj striham. Aj kosim... ale je pravda ze ja to mam ako relax. Nie ako povinnost. Ja som chcela chovat aj hydinu. To ale zatial nie.
A ano. Mam sice vodicak ale tiez tlacim skor ja ze je lepsi bicykel. Niekedy rychlo ako zbytocne autom. Takze ano. Ludia sme rozdielni. Kazdy mame ine predstavy. Ocakavania. Ale nic by nemalo ist za hranicu toho co chcem do stadia toho co musim.

tiezjedna
17. júl 2026

Čo je na Egypte alebo Ománe exotické?? Som asi lietadlo...
Na strihanie by som sa mu vyflákla obratom. K bicyklu - to si máš hodiť cestou tam dieťa na chrbát a cestou späť ešte priložiť nákup??? 😖Inak na pestovaní zeleniny/ovocia nevidím nič hrozné, skôr prínosné, keď je priestor a čas, ktorý máš. Ale tvoj mi manžel príde ako slušný kolenovrt a som veľmi rada, že som sa nikdy v takej situácii neocitla (aby o štandarde môjho života rozhodoval niekto iný).

anonym_42e3ab
17. júl 2026
@anonym_1f9719

@anonym_autor Nevidím v tomto nič zlé čo ti manžel navrhol.
My bývame v dome máme veľkú záhradu. Na jar sadim zeleninu, mrkvu, petržlen, cibuľu, uhorku, hrášok, zemiaky, cukety, tekvice atď atď a starám sa o to, polievam, okopavam, trham burinu. Aby sme mali svoje čerstvé a bio. Manžel mi pomáha resp. priloží ruku k dielu keď treba. Kosenie máme benzínovú kosačku a kosim aj ja. Čo sa týka strihania, striham doma strojčekom manžela a aj nášho syna. Nemusia chodiť kaderníčke a aj ušetríme aj čas aj peniaze. Dovolenky buď rada že niekam chodíte nie každá rodina s jedným platom má na to chodiť každý rok k moru. U nás dovolenky si vyberám ja, manžel mi necháva voľnú ruku pri výbere.
Čo sa týka auta a vodičák, to si už mohla dávno spraviť. Je to super vec šetrí to čas a na aute rýchlo vybavis čo len potrebuješ. Ja som si robila vodicak keď som mala 20 nasporila som z prvej roboty a auto som si kúpila na úver, to som bola ešte slobodná.
Jediné čo by ma trápilo na tvojom mieste je že dom je iba na manžela. Keď sa pohadate alebo niečo tak môže ťa vyhodiť na ulicu s jednou igelitkou.

@anonym_1f9719 Lenze on jej to nenavrhol, on jej to nariadil a to je ten rozdiel.

anonym_965d6e
17. júl 2026

Ja by som robila na just vsetko opacne,neznasam ak mi niekto nieco da prikazom,akurat mi dnes muz vravi:Co poviem ja,to ako by nic a aj tak si vzdy urobis po svojom.Ano muz to vie,ze zase vsetko musi byt podla mna.Ale on je s tym ok.
A tento pripad to veru neni.Zena sa ako chudera podriaduje muzovi vo vsetkom.Je hrozne takto zit.

zuzuliatko18
20. júl 2026

Ak to manzel podal tak, ako pises, tak je to vec, ktoru si mozete vykomunikovat medzi sebou ako dospeli ludia. Za mna druha vec (ktoru nepises), je o tom, ze ako Ty pristupujes k rodinnemu rozpoctu a vydavkom. Pripadne cim vies usetrit alebo prispiet. Nastavenie tychto veci je urcite komplikovane, kedze kazdy mate nejake nastavenie a pristup (ci uz povahovo alebo mozno ste videli u rodicov). Je vsak dolezite si to odkomunikovat a za mna aj sa zamysliet obaja, kto vie cim prispiet.

Ja napr. pestujem na balkone par rajcin, jahod a snivam, ze SA mi zadaria aj uhorky (zatial SA im na balkone nepaci). Tento rok sme so synom v kybli vypestovali zemiak, Len bohuzial, mala som potom kopu zdravotnych problemov, tak moje pestovatelske pokusy nevysli, ako som chcela. No syn sa z toho neskutocne tesi, ked moze nieco z balkona zjest.

lapersefona
20. júl 2026

Vidíš to reálne a je super, ze si to zistila uz teraz. Cíti sa byť na koni lebo on je ten starší, "mudrejsi" a bohatší vo vzťahu. Tu pomoze asi len preckat kym ti skonci materska a potom zacat pracovat na svojej kariére a byt nezavislejsia od svojho muža.
Pripadne pocas materskej si mozes urobit exterme nejaky kurz ci štúdium.

Aky bol pred uzavretím manželstva?

lapersefona
20. júl 2026
@anonym_965d6e

Ja by som robila na just vsetko opacne,neznasam ak mi niekto nieco da prikazom,akurat mi dnes muz vravi:Co poviem ja,to ako by nic a aj tak si vzdy urobis po svojom.Ano muz to vie,ze zase vsetko musi byt podla mna.Ale on je s tym ok.
A tento pripad to veru neni.Zena sa ako chudera podriaduje muzovi vo vsetkom.Je hrozne takto zit.

@anonym_965d6e nemysli si ze muz je v poriadku s tým mala by si mu tiež nechať priestor pre rozpdovamie tak ako to robis ty. Nie j
e to správne ked sa musi vždy iba jeden clovek stale prispôsobovať lebo o par rokov mozes byt veľmi prekvapená. Prikyvuje ti lebo chce mat pokoj v rodine

lapersefona
20. júl 2026
@anonym_43c28f

@anonym_autor Necitala som vsetky komenty, lebo je tu toho dost. Kazdopadne mi to pride z jeho sttany manipulativne spravanie a neochota sa prisposobit ci urobit ustupky. V niecom ti robi vyslovene naschvaly, napr. dovolenka v Grecku je drahsia ako dovolenka v Egypte. Vodicak podla mna potrebujes uz len tym, ze mas dieta (doktor, skolka, kruzky, vylety, nepredvidstelne situacie, pocasie a pod) a chod si za tym. Urcite by som nechodila na nakupy s dietatom na biku, ved to je nebezpecne. Toto by mi moj muz ani nedovolil prave z hladiska moznych rizik. Kosenie na striedacku, pestovat nech pestuje on, ked ta to nebavi. Presne pre toto nemam Slovaka, pretoze vacsina (cest vynimkam) by zenu zdrali z koze zaziva a este ocakavaju aby bola popri vsetkych nezmyselnych poziadavkach stale usmiata, upravena tip top a aby bola perfektna milenka plna energie. Fakt typicka Slovenka musi chodit do prace na full time, starat sa o celu rodinu ci je chora a ci zdrava, musi byt dobra kucharka, robit vsetko okolo deti, upratovacka, zahradkarka, po nociach hore s detmi a chlap len do prace, este sa necha obsluhovat a vecer chce nahodenu dracicu pre potesenie. Vacsina SK muzov len utlacuje svoje zeny a su velmi sebecki, lakomi… ale ako som spomenula cest vynimkam.

@anonym_43c28f akej národnosti mas muza ak sa mozen spýtať?

anonym_965d6e
20. júl 2026
@lapersefona

@anonym_965d6e nemysli si ze muz je v poriadku s tým mala by si mu tiež nechať priestor pre rozpdovamie tak ako to robis ty. Nie j
e to správne ked sa musi vždy iba jeden clovek stale prispôsobovať lebo o par rokov mozes byt veľmi prekvapená. Prikyvuje ti lebo chce mat pokoj v rodine

@lapersefona ved on mi aj sam povie,ano napr.teraz sme v Turecku,lebo som to chcela,o hotely sme ale rozhodli spolu.Tak isto ako sa vsetcia zhodli,ze v Tunisku sa im pacilo viac.Tak ja zase nevravim,ze nie.Takze buduci rok je jasna volba aj hotel..Niekedy som aj ja ticho a necham to na muza.Ale ak by mi niekto daval nieco prikazom tak nie,neznasam to.Robim vzdy opacne podla seba.Ked muz nepolial napr.a normalne mi povie,lebo mam volno tak polejem.Ked trebalo zakurit tak som vzdy zakurila,teraz uz nebudeme musiet vobec.Presli sme na tc.Aj to bol jeho napad.napr.ale vsetko okolo som vybavovala ja.Len to kosenie robi len muz,alebo skoro 18r syn.Auto som si tiez vyberala podla seba,povedala toto sa mi velmi paci a viac neriesil.To neni o tom,ze by vsetko bolo len podla mna,je to take obojstranne.