Je správne prevychovať manžela na zodpovedného?
Manzelova rodina je odjakziva zadlzena … cely zivot v podnajme , exekutor im vzal za mlada byt , odvtedy chodili aj s manzelom ked bol dieta (jedinacik) po podnajmoch , z vyplaty z vyplate , nebankovky , pozicky , peniaze pozicane od kamosov atd…. K pointe … Pred svadbou mi kupili rodicia byt , zaplatili nam svadbu, byt je len na mna , peniaze aj s vyplatnou paskou mi musi manzel odovzdat a nechavam mu vypocitanu hotovost na cigarety a benzin. Nechodi nikde , trvam na tom ze po praci hned domov. Deti zatial nemame . Manzel nema kamaratov a ja mam 3 kamosky s ktorymi sa sem tam vydam . Nase spolocne hobby su more. Chcem muza prevychovat ako to chodi v slusnej rodine , nakolko jeho strana je nezodpovedna . Nebudem klamat ale pochadzam z lepsej rodiny ako moj muz. A teraz este jedna vec.. Velmi sa ma dotklo ked mi kamaratka povedala ze je sialene ako drzim manzela nakratko. Myslite si ze je to zle ked mu chcem ukazat ako neminat peniaze nikde inde len na stravu / nakup potravin a vynimocne kava ? Kasu drzim ja , mna sa vzdy opyta ak nieco chce , zhodnotil ci treba , oblecenie ked vidim ze ma stare alebo treba spodky atd oznami mi to a objednavam ja , zhodnotim ci je surne mu kupit nieco nove aj to cez temu alebo shein a takeho lacnejsie obchody. Chcela som psa vybrala som si plemeno manzel suhlasim a kupili sme. Mam pocit ze sa vieme aj zhodnut, neoponuje mi . Hadame sa minimalne .. preto v tom problem nevidim
Ja si myslím, že je to OK, inak by žil ako sockár. Ale prečo si sa za neho vydala? Niekto ti ho nanútil?
No, vždy hovorím, že Skon Paľa Ročku (Timrava) by mal naozaj byť povinným čítaním. Prípadne súčasťou predmanželskej prípravy 🙂 (irónia).Veeeľká láska dvoch ľudí z úplne rôznych prostredí (čo sa týka finančnej gramotnosti). S ním sa matka celý život potĺkala po služobných izbách u gazdov, ona bola jedináčik, dcéra bohatého gazdu. Tu je rozdiel, Zuzku rodičia vydedili, nekúpili jej statok. Ale ona bola zvyknutá myslieť na budúcnosť, gazdovať. On žiť zo dňa na deň. Hádajte, ako to s tou veeeľkou láskou dopadlo!?
Rodičia chceli naňho hypotéku pred alebo až počas vášho manželstva? Hypotéka je obrovský záväzok na veľa rokov. Bol by ju vzal na seba bez toho, aby si s tým ty súhlasila?
@anonym_autor naucit nejakej financnej gramotnosti/zodpovednosti je nieco uplne ine ako odovzdavanie celej vyplaty a trvanie na tom, aby po praci niekto isiel rovno domov 🙈 aj tak ale neverim, ze toto je realna tema, zas nieco dalsie na vzbudenie vasni…neviem ci klesa navstevnost konika, ale uz dlhsie je tu stale viac a viac takychto absurdnych tem…samozrejme vzdy anonym
@anonym_autor si jeho manželka, nie matka. Tak sa tak aj správaj. Manžel od teba po pár mesiacoch, rokoch utečie, lebo ho berieš ako soplavé neschopné decko.
@anonym_autor Je to chore. Ty svojho manzela ekonomicky tyras a ja dufam, ze on to coskoro pochopi a podari sa mu opustit ta. Cely tvoj mindset je sialeny a desivy a to ako o nom pises je nedostojne a nema nic spolocne s laskou.
@anonym_autor Po prečítaní mi až zle prišlo. To nemôže skončiť dobre. Človek kt. chodí do práce a zarobí si na seba Ti odovzdá výplatu ☹ ty rozhodujem čo s peniazmi a keď nieco potrebuje kúpiš mu to z čínskych obchodov pochybnej kvality plne chemikálií a si spokojná že si ušetrila? To je normálne že choré v takomto manželstve budete fungovať chvíľu, lebo skôr či neskôr stretne niekoho kto si ho bude vážiť alebo zatúži po normálnom živote kde môže rozhodovať sám za seba. Ja byť ním už dávno s tebou nie som a mohla by si byť aj miss sveta a z neviem akej dobrej rodiny. Ty si úplne nevhodný typ na vzťah a rodinný život. Deti by si vychovávala zrejme podobne. Brrrr ☹
Inak.. ty pracuješ? hovoríš len o rodičoch a jeho výplate. Čo ty a tvoja výplata? prečo nakupuješ zo sheinu? či tam objednávaš iba manželovi?
@anonym_autor ty si vlastne jeho matka. Nemas zdravy vztah s chlapom, ale so "synom".
Možno oni celkom dobre fungujú, len je to zle v nadpise, v podstate nejde o prevýchovu, ale o postupne zvyšovanie finančnej gramotnosti u muža, ktorý ju nemal.
Možno oni celkom dobre fungujú, len je to zle v nadpise, v podstate nejde o prevýchovu, ale o postupne zvyšovanie finančnej gramotnosti u muža, ktorý ju nemal.
@petronelag prevychova bola aj v povodnom nadpise debaty, tak to napisala aj autorka temy, ze ide o prevychovu, presne znenie si uz nepamatam, ale to mi prve padlo do oci.
@petronelag Finančná gramotnosť sa učí zakazovaním niekam ísť, len utekať domov, prosiť partnera, aby Ti v dnešnej dobe kúpil aj trenky/potom ti kúpil šmejd z netu/ nemať kamošov, odovzdávať výplatu k rukám pána? Nie. Autorka je držgroš, zase extrém a s prepáčením je to obmedzovanie slobody aj finančne týranie. A kto to nrvidí, tak už fakt neviem...
@anonym_autor ...len ma napadlo, že dokedy bude manželovi vyhovovať tento tvrdý režim?Rozumiem tomu,ze z domu nemá najlepší príklad hospodárenia s financiami, ale ani tento prídelovy systém ho tomu nenaučí.Uzitocnejsie by bolo zapájať ho do hospodárenia a dať mu najavo,ze môže spolurozhodovať aj o financiách.Preco ho nenaucit,ze prv je réžia, nevyhnutné poplatky/mal by sa naučiť rozlišovať medzi čo chcem a čo musím,napr.vyssi paušál mať nemusím, ale zaplatiť daň a odvoz odpadu musím/, nasleduje strava a oblečenie, pokračuje to tvorenim rezervy/niečo pravidelne šetriť/a niečo minút na záujmy aj koníčky.Spolocne si určiť priority/napr.chceme niečo v byte prerobiť, zmeniť zariadenie,chceme ísť na dovolenku, čakáme dieťa, tak mu treba nachystať výbavičku,/a pracovať na ich naplnení
Fúha no žiaden extrém nie je dobrý, aby si chlap nemohol kúpiť sám ani trenky ake chce.
A keby teraz príde chlap a povie že chce mačku aj ty by si tak velkodusne súhlasila alebo by mal smolu lebo ty si proti
@lindous t… rodicia ale mojho nutili vziat na seba hypoteku 180.000€ pre nich …v hodine dvanastej som na to prisla a potom som sa rozhodla pre tento zivot.
@anonym_autor Čo nie je, môže byť.Moze ísť pokojne ručiť niečomu, môže in sám vybrať pre svoje účely spotrebný úver.Vas manžel nepotrebuje niekoho, kto mu jeho vlastnoručne zarobené peniaze vydeluje, ale potrebuje človeka od ktorého si osvoji grify,ako hospodáriť s peniazmi
Partner nie je dieta nemôžeš ho vychovavat. Dospeleho človeka neprerobis. V jeho rodine sú blbé vzťahy nesie si nejaké zvyky ktoré nezmenis. Otázka je či ho chces chovať ako domáce zvieratko a keď ty sa povazujes za niečo viac prečo si s ním? Každý ste úplne iný a inde
@anonym_autor áno je to ponižujúce a manželia by sa tak k sebe chovať nemali
Je to šialené, aby ti hlásil ci potrebuje spodky a ty zhodnotis ci naozaj? Akože vážne? Si xantipa a nečudovala by som sa, keby ta nechal. A nie peniaze sa neminaju len na jedlo. Kde je nejaký vylet, kino, darček, cokolvek pre radosť?
Citala som len prve komentare ale teda ja si myslim ze to robis spravne.. on ked je bohuzial nezodpovedny a financne negramotny tak ak chce spravne fungovat tak to takto musi byt.. uvedom si ze ty ho tahas hore, tym ze mu davas disciplinu, ze zije usporiadany zivot.. ak by teba nemal tak co by robil? Zil by rovnako ako jeho rodicia, on moze byt rad ze ta ma a takto fungujete a myslim si ze si to aj uvedomuje nakolko nepises ze by mu takyto zivot vadil.. a teda toto je druha vec.. kedze ani jednemu z vas taketo nastavenie nevadi a funguje vam to tak by som vobec nic nemenila.. mne muzov kamarat tiez niekolkokrat povedal ze ho drzim hrozne nakratko ale teda u nas bol problem alkohol, nie peniaze.. nie je alkoholik ale ked sa stalo ze sme si niekde vypili tak z neho bol uplne niekto iny preto som alkohol uplne zatrhla, manzelovi to nevadi, on pit nepotrebuje, nechodi s kamosmi von a nepije nikdy ani na ziadnej spolocnej akcii, on si uvedomuje co sa z neho stavalo pri chlaste a je rad ze nezije uz ten “mladenecky zivot”.. kamaratovi ktory mi to niekolkokrat vytkol (nakolko si mysli ze to len ja mu vsetko zakazujem a preto nikam nechodi) som to raz pri dlhej chvili vysvetlila preco fungujeme takto lebo nevedel co sa doma dialo ak mal nahodou muz vypite a predstav si ze to pochopil, odvtedy nespomenul ani raz ze by som ho drzala nakratko a sam uznal ze takto je to spravne.. podla mna aj tvojej kamaratke sa velmi lahko sudi ked sa poriadne nezamyslela nad tym preco je to u vas tak ako to je, keby pochopila plusy a minusy alebo by bola tvojej kozi tiez by inak hovorila.. ci podla nej by bolo lepsie keby si ho nechala a on nech si zacne zit rovnako ako jeho rodicia, nonstop v dlhoch? Ked este k tomu aj vam obom to takto vyhovuje a vlastne ani nemate dovod sa rozchadzat :D vobec ju neries podla mna.. ale teda v ramci tvojej ochrany by som zrusila BSM
Ty si dostala všetko ako na zlatom podnose bez nejakého svojho pričinenia, nemusela si si to vydrieť. A teraz si z manžela robíš pajáca na špagátiku. To sa ti extrémne vypomstí, lebo on takto nevydrží žiť donekonečna. Nikto by takto žiť nevydržal.
@anonym_autor pre mna je len zahadou, naco si si ho vobec brala, kde ste sa ako dvaja ludia s takymto rozdielnym nastavenim vobec stretli. Ci uz predtym si chcela psika a namiesto toho mas manzela? Lebo tak posobis. Chudak chlap.
Mne prišlo normálne nevoľno po prečítaní príspevku.
Prepáč, toto nieje žiadna prevychova. To je spravanie ako pán a jeho služobník. Chudák manžel....
Slovné spojenie..trvám na to, ze z práce rovno domov 🫣🫣🙄
Áno, mne príde šialené, nemať žiadne koníčky, aktivity a priateľov, zbláznila by som sa keby môj život bol iba práca a domov, tak isto by som nedokázala nemať svoju finančnú slobodu a nerozhodovať sama o tom čo si kúpim, ani žiť s človekom čo má potrebu ma prevychovať… keby mal on exekúcie chápem, ale za chyby svojich rodičov??… ale ja tvoj manžel nie som, čiže ak je on takto spokojný, resp. obaja ste, tak to je dôležité, nikoho iného do toho nič
@lindous jj, podla mna je to tiez sialene a nemyslim si, ze on moze byt takto spokojny. Spravas sa k nemu ako ku psovi (prevychovat?). Ukazat alernativu, naucit ho mysliet inak, to ano. Ale ked nedostane moznost byt aspon trochu nezavisly a rozhodovat o svojich peniazoch, o com to je? Neveris mu? A neviem si ani predstavit manzelstvo, kde je jeden druhemu takto podriadeny...
Osobne si aj tak myslim, ze téma je vymyslená, lebo toľko arogantnosti a nadradenosti len v príspevku sa naozaj nevidí. I ked verím, ze takéto zeny existuju, co si myslia ze majú patent na všetko a len oni vedia, ako sa ma správne fungovať.
Jedna vec je vzájomne sa formovať, druhá velit ako na vojne.
Citala som len prve komentare ale teda ja si myslim ze to robis spravne.. on ked je bohuzial nezodpovedny a financne negramotny tak ak chce spravne fungovat tak to takto musi byt.. uvedom si ze ty ho tahas hore, tym ze mu davas disciplinu, ze zije usporiadany zivot.. ak by teba nemal tak co by robil? Zil by rovnako ako jeho rodicia, on moze byt rad ze ta ma a takto fungujete a myslim si ze si to aj uvedomuje nakolko nepises ze by mu takyto zivot vadil.. a teda toto je druha vec.. kedze ani jednemu z vas taketo nastavenie nevadi a funguje vam to tak by som vobec nic nemenila.. mne muzov kamarat tiez niekolkokrat povedal ze ho drzim hrozne nakratko ale teda u nas bol problem alkohol, nie peniaze.. nie je alkoholik ale ked sa stalo ze sme si niekde vypili tak z neho bol uplne niekto iny preto som alkohol uplne zatrhla, manzelovi to nevadi, on pit nepotrebuje, nechodi s kamosmi von a nepije nikdy ani na ziadnej spolocnej akcii, on si uvedomuje co sa z neho stavalo pri chlaste a je rad ze nezije uz ten “mladenecky zivot”.. kamaratovi ktory mi to niekolkokrat vytkol (nakolko si mysli ze to len ja mu vsetko zakazujem a preto nikam nechodi) som to raz pri dlhej chvili vysvetlila preco fungujeme takto lebo nevedel co sa doma dialo ak mal nahodou muz vypite a predstav si ze to pochopil, odvtedy nespomenul ani raz ze by som ho drzala nakratko a sam uznal ze takto je to spravne.. podla mna aj tvojej kamaratke sa velmi lahko sudi ked sa poriadne nezamyslela nad tym preco je to u vas tak ako to je, keby pochopila plusy a minusy alebo by bola tvojej kozi tiez by inak hovorila.. ci podla nej by bolo lepsie keby si ho nechala a on nech si zacne zit rovnako ako jeho rodicia, nonstop v dlhoch? Ked este k tomu aj vam obom to takto vyhovuje a vlastne ani nemate dovod sa rozchadzat :D vobec ju neries podla mna.. ale teda v ramci tvojej ochrany by som zrusila BSM
@spenat9 to čo píšeš je totálna blbosť. Alkohol je iná vec, zrejmá si dala svojmu mužovi na výber buď alkohol alebo ty a on si vybral teba, alkoholu sa dobrovoľne zrieka. Je to jeho voľba a všetkým prospešná ale hlavne jemu, lebo alkohol ozaj nemá jediný pozitívny účinok na jeho zdravie keď už tak. To že autorka vezme mužovi celú výplatu a necha mu na cigarety ( už keď chcú rozumné hospodáriť tak by si mali prejsť aj to fajčenie a koľko tých peňazí predajcu a aky to má zlý dopad na jeho zdravie). Robbie z neho úplne neschopného chlapa kt. si nebude vedieť kúpiť ani základné potrebné veci. Určite ho aj teší že dokážu ušetriť a že je to vďaka nej, ale to neznamená že to vie on, on len odovzdav výplatu. Pre mňa je to úplne nechutná predstava. Súhlasím časť peňazí treba odložiť na sporenie a na to čo treba soo zvyškom treba rozumné hospodáriť. Do toho ale patrí aj užívanie si toho života, jednoducho musím mať človek nejakú zaľúbi, musí mať človek nejaký obnos peňazí ( nie presne vyrábaný na toto a na toto) nemá možnosť si niečo spontánne kúpiť, keby bol hladný nemá možnosť sa ísť niekde najesť, keby čosi potreboval nemá možnosť lebo je bez peňazí a všetko musí odkomunikovať so svojou ženou ako nesvojpravna osoba. To je hrozne priam neuveriteľné a tebe to príde ok. Je to extrém a žiaden extrém nemôže byť dlhodobo ok. Ani ty ani autorka to nemáte zrejmá v hlave úplne ok keď toto schvaľujes a ešte jej poradis nech zruší BSM. To v zmysle odovzdávaj mi celú výplatu a keby niečo nič napoly nedelime, bude všetko len moje, ty z toho nebudeš mať nič. Takže sa ani nepokusaj odísť odo mná, lebo bezo mňa nebudeš nič a nebudeš mať nič. Toto normálne zmýšľajúci osoba ani nemôže považovať za správne. Autorkin muž ak toto dokáže nechať zo sebou robiť bude asi z tých jednoduchších, neschopných postaviť sa na svoje nohy a nakladať normálne so svojimi peniazmi a so svojím životom, je rád že ma svoje cigarety a že je on postarané, že mu je nakúpené ( či kvalita či nekvalitná nerieši hlavne že má a čo najlacnejšie). Žiaľ nevie čo s peniazmi, ako investovať, čo kúpiť čo nekúpiť, ... . Vie ich len doniesť domov.
@spenat9 to čo píšeš je totálna blbosť. Alkohol je iná vec, zrejmá si dala svojmu mužovi na výber buď alkohol alebo ty a on si vybral teba, alkoholu sa dobrovoľne zrieka. Je to jeho voľba a všetkým prospešná ale hlavne jemu, lebo alkohol ozaj nemá jediný pozitívny účinok na jeho zdravie keď už tak. To že autorka vezme mužovi celú výplatu a necha mu na cigarety ( už keď chcú rozumné hospodáriť tak by si mali prejsť aj to fajčenie a koľko tých peňazí predajcu a aky to má zlý dopad na jeho zdravie). Robbie z neho úplne neschopného chlapa kt. si nebude vedieť kúpiť ani základné potrebné veci. Určite ho aj teší že dokážu ušetriť a že je to vďaka nej, ale to neznamená že to vie on, on len odovzdav výplatu. Pre mňa je to úplne nechutná predstava. Súhlasím časť peňazí treba odložiť na sporenie a na to čo treba soo zvyškom treba rozumné hospodáriť. Do toho ale patrí aj užívanie si toho života, jednoducho musím mať človek nejakú zaľúbi, musí mať človek nejaký obnos peňazí ( nie presne vyrábaný na toto a na toto) nemá možnosť si niečo spontánne kúpiť, keby bol hladný nemá možnosť sa ísť niekde najesť, keby čosi potreboval nemá možnosť lebo je bez peňazí a všetko musí odkomunikovať so svojou ženou ako nesvojpravna osoba. To je hrozne priam neuveriteľné a tebe to príde ok. Je to extrém a žiaden extrém nemôže byť dlhodobo ok. Ani ty ani autorka to nemáte zrejmá v hlave úplne ok keď toto schvaľujes a ešte jej poradis nech zruší BSM. To v zmysle odovzdávaj mi celú výplatu a keby niečo nič napoly nedelime, bude všetko len moje, ty z toho nebudeš mať nič. Takže sa ani nepokusaj odísť odo mná, lebo bezo mňa nebudeš nič a nebudeš mať nič. Toto normálne zmýšľajúci osoba ani nemôže považovať za správne. Autorkin muž ak toto dokáže nechať zo sebou robiť bude asi z tých jednoduchších, neschopných postaviť sa na svoje nohy a nakladať normálne so svojimi peniazmi a so svojím životom, je rád že ma svoje cigarety a že je on postarané, že mu je nakúpené ( či kvalita či nekvalitná nerieši hlavne že má a čo najlacnejšie). Žiaľ nevie čo s peniazmi, ako investovať, čo kúpiť čo nekúpiť, ... . Vie ich len doniesť domov.
@anonym_f3ed93 podľa mňa preto si ho autorka vzala, aby na nom mohla praktizovať tieto svoje metódy. Lebo vedela, ze môže. Ona ho neučí žiadnej gramotnosti, robí z neho akurát tak neschopného muža, co si sám nebude vedieť ani trenky kúpiť. Ak by sa jej nedajboze nieco stalo, ten chlap bude stratený. Čiže toto nieje žiadna prevychova, to je zbavenie svojpravnosti dospelého chlapa. Ak ho chce nieco naučiť, nestačí iba teória, predsa ho musí pustiť aj na prax 😉.
@anonym_autor tvoj muz a vas vztah je casovana bomba. Bude fungovat iba do casu, kedy vybuchne....tolko povrchnosti a nadradenosti k muzovi sa len tak nevida. Uz nie sme v 19storoci, kde rodina mala spolocensky status a bolo dolezite, kto odkial pochadza. Dnes su partneri rovnocenni, teda mali by byt, i ked tvoj prispevok potvrdzuje opak....fakt ma zaujima, preco si si takeho partnera vzala? Ktory je podradny, zo zlej rodiny, finacne negramotny, nesamostatny.....ta perlicka o prevychove je top. Novinka pre teba mozno, ludi po 12 roku zivota neprevychovas, ucivo elementarnej psychologie. To len na okraj.....
No takze v prvom rade zaujimave citanie " ak je to realne".
Kto pricetny by si zobral takehoto muza/zenu? Postradam pointu v zivote. Ak ste skareda/tucna a chcel vas len 1 muz tak chapem. Ale moj osobny nazor ak clovek nevie narabat s € a je vychovany tak ako je je lepsie tento sposob. Mate zuzene BSM lebo vziat uver moze kedykolvek...
Co ta pritahovalo resp.pritahuje na tomto muzovi? Mne pripadate ako velmi nevyrovnany par.

Ako by si sa cítila ty, keby to bolo naopak? keby si sa z finančne negramotnej rodiny vydala za boháča a on by ti z tvojich zarobených peňazí vydeľoval sumu, ktorú smieš minúť? je tu X tém, v ktorých sa rieši, že ak aj muž zarába viac, všetky financie sú v manželstve spoločné. A ani vy nie ste výnimka. Prečo ti musí odovzdať celú výplatu? tie peniaze si zarobil. Tebe by sa páčilo, keby ti rodičia v mladosti vzali peniaze z brigády? Vezmi si časť, ktorú potrebujete na účty a zvyšok mu nechaj. Je jeho vec, čo s nimi urobí. Ak ty budeš držať kasu a vydeľovať mu vreckové, nikdy ho nenaučíš hospodáriť. Nezabúdaj, že je to tvoj manžel, nie syn. Keď mu treba nové spodky, povie ti a ty mu ich kúpiš? nemyslíš vážne? 🤦🏻♀️ ja by som od teba odišla. Tvoje správanie je manipulačné, chvíľami až narcistické.