Je v poriadku pýtať peniaze za stráženie detí?
Pravidelne kamoške strážim dieťa, keď ide niekam na wellness s frajerom alebo ako minule išla ku kaderníčke a na nechty. Nemám s tým problém, nikdy. Vždy som jej takto pomohla, ja deti ešte nemám, ale mám ich rada. Teraz ma poprosila či by som jej dieťa postrážila od budúceho týždňa piatok- koniec nedele, idú niekam s frajerom na predĺžený víkend. Ja mám teraz posledné dva mesiace home office, takže čas mám. Povedala som jej, že postrážim na tie 3 dni, ale nech mi dá aspoň nejaké peniaze. Nikdy mi nič nedala za malého, aj obedy a nejaké zmrzliny, výlety, to som mu vždy platila ja. Nechcem od nej veľa, ale aspoň niečo pre malého, na jedlo a podobne. Ja mu rada vždy aj uvarím a kúpim, ale toto mi už príde moc. Keď som to povedala kamarátke, nechápala, vraj toto odo mňa nečakala a že sa môžem hanbiť brať peniaze za takúto pomoc. Odvtedy sa so mnou nebaví. To sú už cca dva dni, písala som jej, že či sa stále hnevá a dala mi len videné. Predtým som jej chlapca strážila max na jeden deň, teraz to mali byť 3 dni, ale tiež nemám na rozdávanie. A keď máme nejaký sviatok alebo sú vianoce, požaduje aby som darček kúpila aj malému. Posledné vianoce som mu kúpila autíčko na ovládanie za 130€ a kamoške darčekový poukaz na nechty za 50€. Ja som od nej dostala umelú ružu z pumpy.
Medzi pomocou a vyuzivanim je velmi tenka hranica a treba sa naucit hovorit nie. Na co sa jej doprosovat? Lebo ste kamaratky XY rokov??????Ona bola zvyknuta, ze hodi dieta kamaratke "ved sme ako rodina, ona nebude pytat ani cent" a pojde si kam sa jej zachce. Tak uz nepojde, alebo ked zisti, ze kolko stoji strazenie, tak sa zazracne odrazi a prinesie znova dieta, lebo ved ho nema kam dat a sme "skoro ako rodina".
@anonym_autor to je krava, sama ti mala peniaze ponuknut alebo urobit velky nakup
@anonym_autor
Toto je vtip pravda? Ona požaduje darček pre svojho syna od teba?? A čo to nevybavys jedným Anglickom a nalepovacimi nechtami z dmky? Ruža z pumpy hej? A dieťa Mad strážiť aby si ona welnesovala? Ako si mohla byť taká naivná? Moja kamoska tiež stráži asi 2 hodiny kamoška dieťa. Zadarmo. Ale tá maká v robote v robote ten deň nadčasy. Vtedy by som aj ja strážila len tak. Ak teraz i keď máme 3 svoje deti. Keby treba, postrážila aj kľudne celý deň. Ale táto mrcha je vychcana a nie kamoška. Prečo jej kupuješ také drahé dary? To mi hlava neberie. Cudziemu decku auto za 130€ halooo? To nekúpim ani svojim a lakoma nie som. Pošli ju kade ľahšie budeš mať pokoj v živote. To nie je kamoška ale využívacna mrcha.
Prosim Ta , nepis jej !!! V ziadnom pripade jej uz nepis !!!! Ona Ta potrebovala aj potrebovat bude !!! Akoze aby ani pre decko nenechala peniaze ked uz Tebe neda a neciti sa hlupo ? 😃 mater roka
@anonym_autor rodine nebude dávat peniaze ... ale aj v rodine sa predsa len raz dedia alebo dávaju peniaze ....
rodina / nerodina... dieta neje zo vzduchu , však predsa si jej nedala preplatit vodu čo sa kupal alebo tv čo pozeral tv, proste aspon na stravu ...
mimochodom aj keby rovno zabudla dá sa kupit xy poukažok na nete, zaplatíš , pošlu ti darčekovy poukaz na e-mail vytlačíš ... a máš , takže nemusela sa keby chcela znižovat k ruži z pumpy lebo nestihla alebo zabudla alebo
@sara07
Presne. My sme ako decká bývali víkendy často u babky. Pokiaľ sme boli menší vždy s nami buď naši rodičia alebo krásna s mužom. Raz nakúpili jednu raz druhí, žiadne že by to len jeden platil. Aké táto pani si vedela dobre kamošku vybrať.
@anonym_autor Tak peniaze od kamošky by sa pýtať nemali, ale ona by ti mala dať sama niečo akože na čokoládku pre malého, obed, určite napríklad ak by mi kamoška strážila cez deň dám jej aspoň 20 eur za jedlo, s tým že možno malé dieťa preje 7 a 13 bude mať ona na prilepšenie. Za tie 3 dni za jedlo, na nejakú zmrzlinu, ti určite mala dať aj sama aspoň 50-60 eur...
Odpoviem takto hromadne, áno vždy vyžaduje aby som darček kúpila aj jej synovi, mne to nevadí, ako som už spomenula, mám ho veľmi rada, vždy sme si niečo dávali k sviatku alebo aj ak boli vianoce, keď sa jej narodil malý tak ona navrhla, že bude pekné ak aj on niečo bude dostávať, ja som bola za. Len posledné 2-3 roky si ona povie čo chce, napr ako naposledy tá hračka za 130€, poslala mi link aby som to kúpila. Ona chodí rada na nechty a do salónov a na masáže, ja jej vždy nejaký darčekový poukaz na tie služby kupujem, cca 50€. Ona mne naposledy dala ružu z pumpy a predtým zvykla nejaký kvet v kvetináči alebo kaktus. Raz som dostala tričko a ponožky. Ja deti ani partnera nemám, takže rada s nimi trávim čas, ale zase nemám nonstop na rozhadzovanie. Keď ho strážim dajme tomu väčšinou pár hodín alebo skoro celý deň cez víkend, zoberiem malého napr niekam na výlet, aj do ZOO, zmrzlina, koláčik a podobne. On veľmi doma neobsedí, takže vždy mu vymyslím nejaký program. Doteraz som nečakala a nechcela ani cent, ale celé 3 dni mi už príde dosť, keďže malý je dosť akčný a nesedím s ním len tak doma.
@anonym_autor Tak peniaze od kamošky by sa pýtať nemali, ale ona by ti mala dať sama niečo akože na čokoládku pre malého, obed, určite napríklad ak by mi kamoška strážila cez deň dám jej aspoň 20 eur za jedlo, s tým že možno malé dieťa preje 7 a 13 bude mať ona na prilepšenie. Za tie 3 dni za jedlo, na nejakú zmrzlinu, ti určite mala dať aj sama aspoň 50-60 eur...
@marsmykkok no veď nemali by sa pýtať peniaze, ale ona sama by mi to nenavrhla a ja naozaj teraz nemám peniaze nazvyš. Pekne som jej to povedala a ona hneď na mňa vybehla.
Píšeš, že jej decko strážiš pravidelne, čiže sa tu vytvoril akýsi zvyk, že vždy zadarmo, proste si ju to naučila. Prečo si začala pýtať peniaze za stráženie akurát teraz? Koľko ma dieťa rokov? Nie som na strane Tvojej kamarátky, pretože na jej mieste by som sa už dávno pod zem prepadla od takého správania, jednania.
@sara07
Presne. My sme ako decká bývali víkendy často u babky. Pokiaľ sme boli menší vždy s nami buď naši rodičia alebo krásna s mužom. Raz nakúpili jednu raz druhí, žiadne že by to len jeden platil. Aké táto pani si vedela dobre kamošku vybrať.
No ona nemá dobré vzťahy so svojimi rodičmi, s otcom ešte ako tak, ale žiadna sláva, im syna dávať nechce. Vraj mňa berie ako jej rodinu, že ako sestru.
Nevidim dôvod preco by sa nemali pytat peniaze ked sa ma strazit dieta az 2-3 dni . Vsak autorka s nim bude 24/7 a vsetko sa bude tocit okolo neho. Zvysok o jedeni, plateni, ci niekde straveny cas je uz ine, to by mala mamka mysliet na to hned.
@marsmykkok no veď nemali by sa pýtať peniaze, ale ona sama by mi to nenavrhla a ja naozaj teraz nemám peniaze nazvyš. Pekne som jej to povedala a ona hneď na mňa vybehla.
@anonym_autor No kamoške chýba sebareflexia, však jedlo niečo stojí, rovnako voda ak ho budeš umývať, elektrina a plyn ak mu budeš variť, nejaká zmrzlina ak pôjdete na prechádzku a ak kamoška vie že si na tom nie teraz finančne dobre mala by to chápať. Ak to nechápe zjavne ťa len využíva a tvoje problémy sú jej u prdele, lebo vôbec nerieši že nie si teraz na tom finančne najlepšie o čom ako dobrá kamoška určite vie...
Píšeš, že jej decko strážiš pravidelne, čiže sa tu vytvoril akýsi zvyk, že vždy zadarmo, proste si ju to naučila. Prečo si začala pýtať peniaze za stráženie akurát teraz? Koľko ma dieťa rokov? Nie som na strane Tvojej kamarátky, pretože na jej mieste by som sa už dávno pod zem prepadla od takého správania, jednania.
@zuzana2910 teraz, lebo prvykrat je to na celé 3 dni, doteraz to bolo tak max na 1 celý deň. Strážila som aj keď bol chorý, išla som ku nim na pár hod a postarala sa. Alebo keď ide na nechty, mihalnice, kozmetiku, masáž.
Tak s kamaratkou sa poznáme od základky, vždy sme boli najlepšie kamarátky, aj základnú, aj strednú školu sme absolvovali spolu. Jej chlapca mám naozaj rada, často sa všetci aj stretávame. Naozaj prvykrat som si vypýtala peniaze za stráženie, lebo nejde o 1 deň, ale o celé 3 dni. Ešte mi povedala, že veď sme ako rodina, že nečakala toto. A že rodine ona nebude dávať nejaké peniaze, že je to choré a podobne
@anonym_autor no na čase sa spamätať. Za darčeky cca 200eur je dosť. A nabudúce nech si tu ružu strčí do riti. Asi tak. My si s kámoškou navzájom stražime deti. Revažujeme sa tak,ze ked niekam ideme raz pozýva ona raz ja. Aj výlety idu tak raz ona raz ja. A nie všetko ty.
Nevidim dôvod preco by sa nemali pytat peniaze ked sa ma strazit dieta az 2-3 dni . Vsak autorka s nim bude 24/7 a vsetko sa bude tocit okolo neho. Zvysok o jedeni, plateni, ci niekde straveny cas je uz ine, to by mala mamka mysliet na to hned.
@ivik4 áno, veď hlavne o tie 3 dni mi ide, nie je to len na pár hodín alebo 1 deň bez prespatia. A rátam do toho jedlo, raňajky, obed, večera, nejaký výlet, zmrzlina…
@zuzana2910 teraz, lebo prvykrat je to na celé 3 dni, doteraz to bolo tak max na 1 celý deň. Strážila som aj keď bol chorý, išla som ku nim na pár hod a postarala sa. Alebo keď ide na nechty, mihalnice, kozmetiku, masáž.
@anonym_autor
A ja blba platím 15€ za hodinu, no čo už, človek sa celý život učí... Ale vážne. Fakt toľko platím i keď mimo Ale tam je to tiež okolo 10€ na hodinu. To nemá iné kamošky, že by ich otravoval? Ešte si to s tými drahými darmi nepísala, že ťa k tomu hnalo.
@anonym_autor Aspoň, že má na mihalnice, nechty a kozmetiku. A nenapadne jej nechať Ti peniaze pre jej dieťa + sa Ti revnšovať.
@zuzana2910 a chlapec má 7 rokov
@anonym_autor nebojsa ona sa ozve a rada a pociem Ti jedno to neni kamaratka ale vyuzivacná prísera.A sama od seba mala byt vdacna a dat ti peniaze na stravu ore maleho a podobne malo byť samozrejmosť.Ty sa teda rozhodne nemáš začo hanbiť...
@anonym_autor Aspoň, že má na mihalnice, nechty a kozmetiku. A nenapadne jej nechať Ti peniaze pre jej dieťa + sa Ti revnšovať.
@anetka34 no ona peniaze na takéto veci má a rada míňa. Aj oblečenie a podobne.
@anonym_autor
A ja blba platím 15€ za hodinu, no čo už, človek sa celý život učí... Ale vážne. Fakt toľko platím i keď mimo Ale tam je to tiež okolo 10€ na hodinu. To nemá iné kamošky, že by ich otravoval? Ešte si to s tými drahými darmi nepísala, že ťa k tomu hnalo.
@svetlonos jasné, máme obidve aj iné kamošky, ale od základky sme boli najlepšie kamarátky a často spolu. Ona napr rada míňa peniaze, ale len na seba a svoj vzhľad. Mne to nevadí, nepožadujem od nej neviem aké veci a drahé darčeky. Ona má rada luxus a užíva si.
@svetlonos jasné, máme obidve aj iné kamošky, ale od základky sme boli najlepšie kamarátky a často spolu. Ona napr rada míňa peniaze, ale len na seba a svoj vzhľad. Mne to nevadí, nepožadujem od nej neviem aké veci a drahé darčeky. Ona má rada luxus a užíva si.
@anonym_autor BOLI. Dúfam, že si uvedomuješ, že to mohlo byť pekné, keď ste mali 10, 15. Ani to nie je problém, že ma rada luxus, ale uvedom si, že skutočné kamarátstvo slo max tak z tvojej strany, z jej nie, teda minimálne odkedy je z nej egoisticka a manipulativna mrcha, ktorá Ťa len využíva.
@anonym_autor tak ona sa bude 3 dni valat vo welnese, užívať si, a ty jej mas zadarmo strazit decko 🤣 normalne zasnem...
Odpoviem takto hromadne, áno vždy vyžaduje aby som darček kúpila aj jej synovi, mne to nevadí, ako som už spomenula, mám ho veľmi rada, vždy sme si niečo dávali k sviatku alebo aj ak boli vianoce, keď sa jej narodil malý tak ona navrhla, že bude pekné ak aj on niečo bude dostávať, ja som bola za. Len posledné 2-3 roky si ona povie čo chce, napr ako naposledy tá hračka za 130€, poslala mi link aby som to kúpila. Ona chodí rada na nechty a do salónov a na masáže, ja jej vždy nejaký darčekový poukaz na tie služby kupujem, cca 50€. Ona mne naposledy dala ružu z pumpy a predtým zvykla nejaký kvet v kvetináči alebo kaktus. Raz som dostala tričko a ponožky. Ja deti ani partnera nemám, takže rada s nimi trávim čas, ale zase nemám nonstop na rozhadzovanie. Keď ho strážim dajme tomu väčšinou pár hodín alebo skoro celý deň cez víkend, zoberiem malého napr niekam na výlet, aj do ZOO, zmrzlina, koláčik a podobne. On veľmi doma neobsedí, takže vždy mu vymyslím nejaký program. Doteraz som nečakala a nechcela ani cent, ale celé 3 dni mi už príde dosť, keďže malý je dosť akčný a nesedím s ním len tak doma.
@anonym_autor ona Ta proste vyuziva, lebo sa nechas. A je uplne jedno, kolko sa poznate. Zloz si ruzove okuliare pri tomto "priatelstve" a pozri sa realite do oci. Ona Ta vyuziva, lebo si dobracka, vie, ze neodmietnes, cudzie dieta Ta stoji stovky EUR do roka a ty platis, investujes do nej cas, peniaze. Ty sa ale nemas starat, ma sa starat ona. Poloz si otazku "Urobila by ona pre mna to iste? Starala by sa mi o dieta? Davala na neho peniaze?" vsetky tu vieme, aka by bola realita. To ze ste kamosky zo zakladky je fajn, ale ludia sa menia. Ja si napriklad z kamoskami so ZS nemam co povedat, uplne ine svety, ine zivoty, kazda sme inde. Ak sa stretneme, tak sa pozdravime, mozno s neiktorymi small talk a tym to konci. Kazda si ide po svojom a to sa pozname desiatky rokov.
@anonym_autor No ja som asi takejto bezhraničnej lásky ku kamoške neni schopná. Ale podľa mňa Ťa tá ruža zamrzela. Aj mňa by to naštvalo hlavne, keď viem, že na seba minie kopec peňazí a kamoške, ktorá jej pomáha, resp. najlepšej kamoške dá umelú ružu z pumy.
len sa s nou neudobruj pls! ta si ta nezasluzi, nevie co to je kamaratstvo. Urcite ti raz napise a bude sa doprosovat nech jej odpustis, neustup. Toto nie je dobry clovek.
Chcem sem pridať screen správy a nedá sa to sem dať. Napísala som jej ešte raz, že to nebolo pekne ako na mňa vybehla…aj mi odpísala a chcem to sem dať a nejde
@anonym_autor No ja som asi takejto bezhraničnej lásky ku kamoške neni schopná. Ale podľa mňa Ťa tá ruža zamrzela. Aj mňa by to naštvalo hlavne, keď viem, že na seba minie kopec peňazí a kamoške, ktorá jej pomáha, resp. najlepšej kamoške dá umelú ružu z pumy.
@anetka34 ale presne. Ja som tiez asi inac nastavena. Jasne, ze kamaratstvo nie je o darcekoch, ale nebudem predsa na niekoho minat stovky EUR, on bude tvrdit ze je moj najlepsi kamarat a potom mi neda nic alebo uplne hluposti za par EUR. Ja som mala tiez taku kamaratku, ze ona len brala a na oplatku nedala nic, alebo nepouzitelnu blbost, co mala odniekial zadarmo.
A čo si čakala? Že ťa hanba nefackuje si pýtať od najky peniaze. Myslela som že sme jak sestry.
Toto mi len napísala 🥲

Ja som nikdy nemala to šťastie, zeby mi niekto okrem mamy na pár hodín ( nikdy nie dní) postrážil dieťa. V dobrom závidím. Preto by som určite ocenila takú kamošku.