icon

Je vhodné plánovať svadbu pred presťahovaním sa do zahraničia?

28. máj 2024

Ahojte, možno trošku divný názov témy ale prišla som sa sme poradiť. Mám partnera, sme spolu 4 roky z toho 3 spolu bývame v podnájme. Priateľ je ITčkar konkrétne pracuje v odvetví vývoja hier. Už roky sa bavíme o tom, že by mal lepšie pracovné príležitosti v zahraničí, rátajte hlavne Ameriku teda, resp. Americký trh. Majú síce aj remote pozície ale väčšinou musíte byť aj tak rezidentov v nejakom americkom štáte. Ja mám tiež prácu v IT ale v inom odbore. Už dlhšiu dobu vedieme diskusiu o tom, že by sme sa tam presťahovali. Tu ale prichádza moja časť. Ja moc do Ameriky ísť nechcem, všetko mám tu, rodinu, kamarátov. Rozumiem jeho potrebám a aj rozumie, že ja moc nechcem ísť preč. Najväčší môj problém je, že sa bojím, že by sme odišli a keby sme sa náhodou rozišli alebo čokoľvek sa stalo, zostanem sama niekde ďaleko. Som ochotná to skúsiť, ísť tam s ním ale za podmienky, že ma tam nenechá samú t.j chcem aby sme sa vzali. Je to podľa vás v poriadku niečo takéto požadovať?

tilly
28. máj 2024

Koľko máš rokov? Keby som bola mladá, išla by som. Áno, kvôli poisteniu a právnym veciam by bolo lepšie, keby ste boli manželia, ale nutné to nie je. Veď z USA vieš kedykoľvek sadnúť do lietadla a vrátiť sa späť, vždy si nechávaj pre tieto účely finančnú rezervu.
Nezachytila som, už ste sa o tej svadbe bavili?

lalala94
28. máj 2024

@melanta čo je preboha na tomto príbehu divné? Ja som mala už tiež pár veľmi zaujímavých ponúk zo zahraničia (Írsko, UK, Španielsko, Česko), ktoré boli po odbornej stránke skvelé, po finančnej ešte viac, ale zostala som na Slovensku, lebo sa manžel nechcel presťahovať. Či som si mala zbaliť saky-paky a ísť sama? V takej istej situácii je aj autorka, akurát teda obrátene. Je úplne jasné, že ak mu na autorke záleží, tak neurobí len tak to rozhodnutie ísť, obzvlášť ak ona nechce. To, že to riešia roky neznamená, že to riešia každý deň. Tipujem, že mu párkrát prišla super ponuka, skúsil pohovory, vyšlo to a diskusiu obnovili, či to predsa len neskúsiť. Nevidím na tom nič divné.

autor
28. máj 2024

@lalala94 Tento komentár mi urobil strašnú radosť, pretože áno toto presne je moja situácia.

januska12323
28. máj 2024

Ja predsa nevravím, že to robíš vedome a nútiš ho tu ostať. Len keby si sa jasne vyjadrila mohol by sa už rozhodnúť a potom by buď odišiel alebo už žiadne ponuky nevyhľadával.
Poznám taký prípad, chlapík ostal kvôli žene v horšom zamestnaní lebo ona sa nechcela sťahovať tak si povedal, že teda nevadí ostane s ňou lebo ju má rád. Zasnúbili sa, ona sa s ním o rok rozišla a on si doteraz búcha hlavu, nemá ani lepšie zamestnanie a je sám. Odvtedy tá dobrá ponuka už neprišla.

autor
28. máj 2024

Aby som upresnila pre tých, čo by si len zbalili kufre. Do USA treba mať víza. Jasné, že partner by mal pracovné ale na víza kategórie H-4 má nárok IBA JEHO MANŽELKA (a deti do 21 rokov) pokiaľ v danej krajine nepracujú. Takže to nie je len také zobrať kufre a ideme. Jasné, že aj ja by som si hľadala robotu ale nejaký čas by to trvalo.

melanta
28. máj 2024

@lalala94 je v poriadku rozhodnúť sa neodísť. Mňa irituje, ako tu bežne ľudia každého posielajú robiť do zahraničia. Akoby len tam sa mohli mať dobre. Ja 100% práce riešim to, že ľudia sa sťahujú kvôli práci. Ale autorka píše, že tých ponúk boli desiatky. Nie 3-4 ale desiatky. A v takom prípade podľa mňa je strata času riešiť to roky. Proste je potrebné si sadnúť, pohovoriť si o tom a urobiť rozhodnutie.

tehulka2011
28. máj 2024

tak vidis, uz mas zamienku navrhnut svadbu (viza len pre manzelku)

zooeynka
28. máj 2024

Tak s tymi vizami si hadam mala zacat uz v prvom prispevku a nie tu riesit ze tu mas kamaratov a rodinu a vlastne ist nechces. Mu daj podmienku ze len ako manzelka pojdes a hotovo. Uvidis jeho reakciu.

melanta
28. máj 2024

Aby som upresnila pre tých, čo by si len zbalili kufre - to som písala aj ja, lebo to tak svojim spôsobom je. Svadbu viete mať pozajtra na miestnom úrade, ak ju potrebujete kvôli tomuto. A všetko ostatné vybaví zamestnávateľ, ty riešiť nemusíš nič. Riešim celé roky to, že sa ľudia sťahujú do Saudskej Arábie, aj USA, do Kuvajtu, z Ázie do Európy. Nikdy nič nikto nemusel, vždy všetko rieši firma. Aj v USA. U vás nie je dôvod aby to bolo inak. Takže je to veľmi ľahko riešiteľná záležitosť a teda rozhodne sa na ňu nedá vyhovárať. Ty si mala nejaké výhovorky, prečo Amerika nie, v úvodnom príspevku. A stále dávaš ďalšie a ďalšie. Ale väčšina z toho sú ozaj iba výhovorky. Proste buď chceš alebo nechceš. Baví ťa, že roky odmieta desiatky ponúk? Mňa by to nebavilo, ani by mi to nebolo fér voči nemu. Buď urob rozhodnutie áno alebo nie. Čas to nijak nevyrieši, vyriešite si to len vy dvaja.

klotildabazarik
28. máj 2024

Nie je to od teba sprostost keď tam nechces úst tak mu to normál e povedz a urobte kompromis, alebo sa rozidte

carrot_apple
28. máj 2024

ak si zamilovaná tak pôjdeš za ním, ja som nechala kvôli mužovi aj prácu aj kamošov a k rodine sme sa po 10 rokoch vrátili, a čo? nič sa nestalo, kamošky boli stále kamoškami, síce sa stretávame menej ale to by sme sa aj tu, keďže sa povydávali....majú deti... musíš sa teraz posunúť dopredu, keď máš produktívny vek.... čas ukáže, ak si v IT sfére, myslím, že sa nemusíš obávať návratu z Ameriky a že nebudeš mať prácu, ja to tak zle nevidím, práveže naopak, také skúsenosti nabrať, joj paráda 👍 a načo sa hneď brať? to ti zaručí niečo? nechceš sa brať náhodou len preto lebo ste už 4 roky spolu a chceš mať len istotu že ťa chce? ak nie prepáč... však môže ťa nechať aj tak.

biaa
28. máj 2024

Ahoj nepochopím teda ženy Tu🤣 no každopádne podľa mňa je to rozumne, svadba nemusí byt romantická že sa dvaja o tom nebavia celý čas a žena čaká že ju chlap prekvapí snubakom (veľa takýchto romanticiek sa nikdy nedočká 😂)treba sa o tom pobaviť ak ste spolu 4 roky 3 spolu žijete a funguje vám to nemal by byt problém sa vziať. Čo sa týka cesty takto ďaleko a celkovo výhod manželstva pokiaľ by sa niečo nedaj boze stalo je to pochopiteľne a aj jednoduchšie potom veci riešiť keď budeš manželská . Takže nedávala by som to úplne asi ako ultimátum ale hodila by som s partnerom reč v zmysle. Pozri sa na to takto: opúšťame svoje prace, domov , rodiny ak máme ísť do toho spolu tak tak ako to ma byt a teda aby ste spolu už len nechodili . Je tam predsa iný záväzok, povinnosti aj práva.

autor
28. máj 2024

@biaa Presne tak to bolo myslené. Doslova ako si napísala.

beckinka
28. máj 2024

suhlasim s @melanta. od teba nie je fer ze odmietas jeho ponuky lebo sa nechces stahovat a od neho ze nechce svadbu. ale zas, chapem aj jeho. pre neho je dolezita praca v usa a pre teba svadba. takto ked zijete tu, tak sa nemusite vziat a on sa ti nemusi zaviazat. riesenie je aby ste kazdy spravili ustupok voci tomu druhemu, inak sa nepohnete ani jednym smerom.

yanni
28. máj 2024

@melanta mas pravdu. Ked on dostava ponuky, tak sa musia (po rokoch????) konecne rozhodnut a dohodnut, co vlastne chcu. Obaja. Ono casto je to aj to, ze jeden sa tak ci tak prisposobi. My sme tak isli (ale samozrejme ako manzelia). Obaja v domovskej krajine zamestnani (na velmi dobrych miestach) a prisla ponuka. Muza vyslala firma do Saudskej Arabie. A bolo to v case, ked sme tiez nevedeli co a ako. Povedali sme si, ze skusime a uvidime. Muz isiel najskor sam. Rok sme takto funovali, ja doma on tam a pendlovali sme. Raz on doma , raz ja tam. A ked uz som mala rozhodnute, ze na cas prerusim robotu (nieco ako Sabbatical) a pojde zvysok rodiny za nim, tak som zistila, ze som tehotna. A uz to bolo zase jednoduchsie. Ono casom s moze vela zmenit a zivot prinasa aj prekvapka. A presne tak to funguje ako pises. Ked sama firma (ci uz je tam uz zamestnany alebo mu ponukaju nove miesto) ponuka, vtedy aj firma vybavi vsetko potrebne. My sme isli cela rodina. Jedine o co som sa ja musela postarat, ked sa nam za tie roky v Saudi narodili 2 deti (ktore som isla odrodit do DE), vybavit pre deti RL a pasy a dat ziadost na ambasade. Vsetky viza, povolenia, Iqama (ID rezidenta Saudi), skoly, skolky, ubytko, auto muz, auto so soferom pre mna, poistky pre vsetkych, to vsetko vybavovava a platila firma. Takze aj v tomto pripade by to svadba len zjednoduchsila. Akurat, ze sa nevedia dohodnut. Ale to su typy ludi, ktori nevedia pretrhnut (aj ked mozno len na cas) pupocnu snuru s rodinou (alebo je to len autorkina vyhovorka). Aj z USA sa da bezproblemovo dostat na SK, ci uz na dovolenku alebo v nudzovom stave.

lenkakravcova
28. máj 2024

Svadba je záväzok. Ja to tiež neberiem nejako romantický ale skôr prakticky. Určite by som riešila svadbu pred vycestovaním.
Môžeš mu to navrhnúť. Ideálne tak nejako rozumné aby chápal situáciu a necítil sa byť do toho tlačený. Skôr tak aby k tomu došiel nejakým spôsobom on sam.

natalka13
28. máj 2024

Davno mal pochopit ze svadba je iba vyhoda v situacii, ze teda pojdete zit do USA. ved to nemusi byt navzdy.
my sme sa brali tiez kvoli praci, muz povedal nam ponuku, podmienka zenaty. inak by som ja nemohla vtedy vycestovat.
tak to s nim taham 35rokov.
ved ty tam zit dlhodobo nemozes bez tej svadby.

betulinka1
28. máj 2024

Rozumne uvažuješ. Odhliadnuc od dovodov, si myslim, ze je cas aby sa chlap vyjadril, ze ci budete spolu ako manzelia spolu budovať novy zivot v Amerike alebo to celkovo pre teba nema význam. Bývate spolu 3 roky a Ano je ten cas aby ste sa posunuli dalej vo vztahu. Na druhu stranu musis poznat chlapa ako to ma so svadbou. Lebo poznam pary a nie jeden, kde proste zavelila zena, ze kym spravime toto a toto, tak sa zoberieme. A chlap bol postavený pred hotovu vec. Su to dlhoročne manzelstva a pekne funguju, napriek tomu, ze na svadbu zavelila zena 😉.

pandorra
28. máj 2024

Dobre rozmyslas, bez svadby by som nesla, hlavne ked tam ides scasti kvoli nemu.

feb13
28. máj 2024

Ja by som tam bez svadby tiez nesla.
A po tej praktickej stranke, usetrite si zbytocne komplikacie, ak budete mat rovnake priezvisko ako manzelia - t. j. zensky tvar bez koncovky. 😉

sheila121
Autor odpoveď zmazal
mikadooo
28. máj 2024

Mne to príde úplne irelevantné. To sa nevieš proste vrátiť, keď sa rozídete? Či kde je problém? Či keď si ťa vezme, tak to je poistka, že už budete spolu na veky vekov a všetky partnerské problémy sa vám oblúkom vyhnú? My sme sa dohodli, že sa vezmeme, lebo sme to tak obaja chceli. Ty máš taký dosť divný argument pre svadbu. Tak ale zas, keď ty budeš potom v tej Amerike nejak kľudnejšia a on s tým bude ok 🤷. No tak sa vezmite... Amen

kassandra25
29. máj 2024

Ty huncútka. Cize by si vyuzila túto prílezitost stahovania sa na to, aby ste sa vzali. No skús. Za to nic nedás. Ked je vsetko v poriadku medzi vami, moze byt sanca na úspech vyssia. Skús to ale rozumne, a tak len okoloidúcky, ze ty by si sa aj v tom videla a vedela si mozno predstavit to stahovanie, keby ste sa uz stahovali ako manzelský pár. Skus povedat pomalym, milym tonom iba toto a uvidis, ako by on reagoval. Nic viac. Vobec to s nim potom neries. Je to zbytocné, lebo ked nebude chciet si ta brat, nezoberie si ta aj tak. A mozno je z tých, co si vezmú babu po x rokoch vztahu. Vsetko je mozné. Hlavné je, ake je vsetko medzi vami v poriadku. Vtedy je sanca na vydaj kludne aj po tych x rokoch.

letfenixa
30. máj 2024

@autorka sa ti nepáčia niektoré komentáre.
Prioritne máš komunikovať s partnerom. On vie, že najskôr chceš byť vydatá, skôr ako sa niekam vyberiete?

fairyy
30. máj 2024

podla mna len pokecajte doma...sa ho spytaj akym sposobom tam chce dotiahnut teba ... pretoze tebe praca ponuknuta nebola, a teda pre teba pracovne viza nie je a ako priatelka viza nedostanes...uvidis reakciu a podla toho bude alebo nebude debata pokracovat

aandrea9
30. máj 2024

Čoho je sobáš zárukou?

hederamonstera
1. jún 2024

Vsak si kupis letenku spat domov a nikde neostanes sama. Co je toto za nazor

pupavka234
1. jún 2024

Svadba je super, tiez som vydata, ale zijes na Slovensku, nie v Afganistane. Moze ta aj nechat samu, aj sa rozviest… Neviem ci vies, ale ked budes jeho manzelka tak to neznamena, ze bez teba sa nikde nepohne, nikdy ta neopusti a budete spolu az do 90tky. Ale ked som bola mlada tiez som rozmyslala ako ty 😅 az kym som sa nevydala. A to mame super manzelstvo. pravda je, ze aj v manzelstve si moze robit kazdy absolutne co Len chce, ale samozrejme, vzdy musi ratat s nasledkami. A nasledok moze byt aj rozvod, ktory milujuci partner pochopitelne nechce postupovat. Ale milujuci partner nechce ani rozchod.

pupavka234
1. jún 2024

Doplnim este k tomu stahovaniu. Na Slovensku panuje nazor, ze v zahranici je vzdy lepsie. Ze automaticky, hned, vsetko lepsie, akoby sa clovek prestahoval do raja, ked pojde za hranice. Ja som zila v zahranici. Bola som tam chudobna v bohatej krajine, na Slovensku som bohata v chudobnejsej krajine. V zahranici som bola menejcenna, neprijata, na Slovensku mam vela ludi, ktori si ma vazia, respektuju maju ma radi. Aj pracu mam na Slovensku lepsiu, lebo nie som cudzinec a mala som viac na vyber. Ked si to porovnam, pre mna to ospevovane zahranicie bola nocna mora. Ale kazdy je iny, aj kazda krajina je ina. Chapem ze niekomu sa moze v zahranici pacit.

natalka13
1. jún 2024

@aandrea9 toho, ze vycestuje s partnerom.