icon

Je vzťah s príbuznou dievčaťom bezpečný?

martin84728
16. feb 2025

Dobrý den našiel som si dievča a po pár rande sme zistili ze môj otec je s jej mamou bratranec a sesternica chcem sa opýtať ze co je to dievča pre mňa a ci s ňu môžem pokračovať

Strana
z2
deti95060810
16. feb 2025

môžeš...

martin84728
autor
16. feb 2025

@deti95060810 takže to pre mňa nieje žiadna rodina a môžme mat vztah?

zic
16. feb 2025

Aj s priamou sesternicou mozes podla vsetkeho "Manželstvo nemožno uzavrieť medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami; to isté platí o príbuzenstve založenom osvojením. V takom prípade súd aj bez návrhu rozhodne, že manželstvo je neplatné."

tinkatomas
16. feb 2025

@martin84728 nie, neriskovala by som. Ste rodina z druhého pokolenia a čisto teoreticky- ak by ste mali deti, je riziko mentálneho postihnutia. U nás v dedine je takýto prípad a obe deti sú postihnuté. Nemusí to byť, ale môže.

domkakvet
16. feb 2025

@martin84728 to je este aj dost blizka rodina, neviem ako ste o tom nemohli vediet, ale moja odpoved je nepokracovat v tomto vztahu, ste rodina.

aalt
16. feb 2025

Je ti sesternica z druheho kolena ... alebo kolkeho, cize vlastne nieste rodina. Pravdepodobnost nejakej genetickej "vady" je velmi mala, obzvlast, ak ziadnu v rodine nemate. Uz tvoj otec si kludne mohol zobrat jej mamu a nikomu by do toho nic nebolo. Poznal som dva pary bratranec/sesternica. Neries to a ani si do toho nenechajte kecat.

sisska96
16. feb 2025

Fuuu to je už dosť blízka rodina podľa mňa. Bola by väčšia šanca ze budete mať postihnuté a choré detí

cacianka
16. feb 2025

Vadí rodičia boli už bezpečny stupeň rodiny, vy dvaja ste ešte viac

nicicka
16. feb 2025

Ja mam suseda ktorý si vzal takto dievča. Rodičia samozrejme hystéria. Maju 3 krásne, zdravé a veľmi šikovné deti.

sima189
16. feb 2025

Poznam pripad kde boli manzelia vzdialeny pribuzni a maju deti autistov

hradnapani
16. feb 2025

Tak na kralovskych dvoroch to bola kedysi bezna vec. Ale, ak ste druhostupnovi, stale zdielate nejakych par percent spolocnej dna. Tu ti nikto nepovie, ci prave u vas to bude alebo nebude problem. Niekedy sa dokonca stane, ze sa to nemusi prejavit na detoch, ale az na vnucatach. Tazko radit. Ja som poznala len prvostupnovych a deti mali zavazne fyzicke poskodenie (mentalne uplne v poriadku), ktore sa zacalo vyrazne prejavovat a nasledne velmi zhorsovat az v puberte. Ja by som bola opatrna.

ullala
16. feb 2025

Je to tvoja sesternica z druheho kolena. Dost blizka rodina. A za mna dost divne.

bystrozraky
16. feb 2025

Nedalo mi a musel som sa na to pozriet detailne:
Genetická príbuznosť (zdieľané gény)
-Súrodenec (sestra/brat): ~50 % spoločných génov
-Prvá sesternica (deti súrodencov rodičov): ~12,5 % spoločných génov
-Druhá sesternica (deti sesterníc alebo bratancov rodičov): ~3,125 % spoločných génov
-Náhodná osoba: sa zhoduješ s náhodnou osobou v priemere iba na 0 % – 0,1 %

Pravdepodobnosť genetických porúch- Zdieľané recesívne mutácie majú väčšiu šancu sa prejaviť ak ziska dieta dve kopie "zleho" genu:
-Pravdepodobnosť pre náhodného človeka: Bežne je riziko, že sa u dieťaťa objaví vrodená genetická porucha, okolo 2 – 3 % (pri bežnej populácii).
- Pravdepodobnosť pri druhom kolene (sesternica z druhého kolena): Keďže zdieľate 3,125 % génov, riziko je zvýšené, približne na 3,2 – 3,5 %

Samozrejme, všetky výpočty sú bez záruky, ale skontroloval som to dvoma odlišnými UI a výsledok je rovnaký a tiež to dáva zmysel.

ina2405
16. feb 2025
katica06
16. feb 2025

@sima189 poznám prípad kde manželia ne sú ani vzdialení príbuzný a obe deti majú PAS a poznám niekoľko rodín kde manželia sú vzdialení príbuzný a majú zdravé deti dokonca aj zdravé vnúča

renesance80
16. feb 2025

@martin84728 kludne možeš , v našom rode máme tri páry priamo bratranec so sesternicou , i ked je to už viac ako sto rokov dozadu,ale takéto vzťahy boli bežné a aj su povolené

janickacrazy
16. feb 2025

@bystrozraky to riziko je len o málo zvýšené teda.

nika185
16. feb 2025

máš aj ty sesternicu, bratranca? ona/on bude mat deti, ty budeš mať deti, tak si povedz teraz, či budete pribuzni..... jasné, že si budete príbuzní , takže v tvojom pripade teraz, ano ste rodina, vzťah určite nie

aalt
16. feb 2025

Este prelozim, co napisal @bystrozraky , ze pravdepodobnost ze budete mat deti postihnute nejakou genetickou poruchou je mala a len mierne vacsia ako v beznej populacii a ak ano, je vacsia pravdepodobnost, ze to je proste nahoda ako ze je to sposobene pribuzenskym vztahom. Museli by ste taky poskodeny gen vobec dedit a museli by ste ho zdedit obaja.

dzulli1980
16. feb 2025

Poznám taký prípad ... švagriná má rodičov presne takto - príbuzných z druhého kolena ... majú tri deti všetky zdravé.

pralinka25
16. feb 2025

mno .... ja len ze nikto nevieme kto ma kolko akych lavobockov a kde vsade nam behaju surodenici ... kamosi s vyhodami s nasledkami .... milenky milenci lavobockovia ..... ajaaaaaj urcite sa nevedomky pokrizili ludia nejeden krat takto teraz aj v hostorii.
aj ked stretnes kohokolvek cudzieho nikdy si nemozes byt isty kolko genov mate spolocnych.
to len tak mimo. pravne je to legalne. genetiku ti tu vypisal @bystrozraky
tak sa zariadte. ved este ani neviete ci to do svadby a deti vobec dotiahnete. keep calm.

bystrozraky
16. feb 2025

@janickacrazy, presne. Aj keď som sa zdráhal tam dať kvantitatívne vyjadrenie. Lebo to môžeš brať aj takto:
-Bežná populácia: pravdepodobnosť chyby okolo 2 – 3 %.
-Sesternica z druhého kolena: 3,2 – 3,5 %.

A teraz po vzore farmaceutických firiem môžem spraviť dve rôzne, ale plne pravdivé porovnania:
-Môžem povedať, že riziko je skoro zanedbateľne zvýšené - z 3 % na 3,5 % (alebo rovno povedia, že je to len o pol percenta viac).
-Alebo môžem povedať: Riziko je asi 1,1 až 1,6-krát vyššie ako pri náhodnom človeku, ale stále pomerne nízke. (To preto, že spodnú hranicu 2 % musím vynásobiť 1,6, aby som dostal spodnu hranicu pre druhe koleno 3,2 %).

No a podľa toho si vyberú, či hovoria o pozitívach, alebo vedľajších účinkoch 🙂 Ale žiaden strach, to je len marketing. Lekári vedia pozorne čítať a sú na to trénovaní.

uriva
16. feb 2025

Poznám dva páry, ktoré sú presne takto si navzájom z druhého kolena. Deti zdravé, v jednej rodine aj vnúčatá už, tiež zdravé.
Ale poznám aj rodinu, kde sú si, prosím pekne, že zo šiesteho kolena rodina a mali obaja partneri rovnaký problémový gén a ten "sa aktivoval ich spojením" a nedopadlo to dobre po pár rokoch, žiaľ, zistili to až keď sa skúmali príčiny prečo...
Takže je to fakt buď alebo, to nevie nikto. Zárukou nie je v genetike asi nič, ani viac generácií. Takže ak sa máte radi, prečo nie - to viete vy dvaja...

vanilkovazmrzka
16. feb 2025

Aj ked to teda asi pravne mozne je, mne by to bolo nechutne s pokrvnym pribuznym hoc vzdialenym

pralinka25
16. feb 2025

@vanilkovazmrzka ale nikdy nevies kto je tvoj pokrvny pribuzny. ci dali ste si robit geneticke testy?

marca12
16. feb 2025

Moj bratranec ma zenu v takomto pribuzenskom vztahu. Boli aj na genetike,vsetko v poriadku. Laske nerozkazes.

vanilkovazmrzka
16. feb 2025

@pralinka25 viem ze nikdy neviem, ale keby som vedela tak ma to odradi

pralinka25
16. feb 2025
svetlonos
17. feb 2025

@martin84728
môžte ist na istotu a využiť možnosť umelého oplodnenia. Tam skontrolujú a výberu tak, aby vylúčili určite genetické vady.
Mali sme tak v rodine. bratranec sesternica po 30 rokoch sa náhodné stretli ich deti pi 30tke, nepoznali sa vobec. Až pi čase zistili, že vlastne ich rodicia su boli v takomto vztahu. Aj tak sa vzali deti nemali teda zena potratila. Ale keďže to ďalej neriešili a išlo o dvojičky dov3 mesiaca nik nevie ci tam hrala úlohu genetika.

moonlight1210
17. feb 2025

Mate predsa len o nieco vyssiu sancu, ze od spolocneho predka mozete mat obaja zdedeny zly gen, nez dvaja nahodni ludia.
Navyse mate vyhodu, ze vy dvaja naisto viete, ze tam spolocneho predka na 100% mate.
Takze nez sa vrhnete na plodenie, investovala by som do genetiky. (Nie zeby takto zodpovedne nemohol k tomu pristupovat uplne ktokolvek.).

Strana
z2