icon

Je vzťah s príbuznou dievčaťom bezpečný?

martin84728
16. feb 2025

Dobrý den našiel som si dievča a po pár rande sme zistili ze môj otec je s jej mamou bratranec a sesternica chcem sa opýtať ze co je to dievča pre mňa a ci s ňu môžem pokračovať

Strana
z2
aalt
17. feb 2025

@moonlight1210 tak vies, co? Daj si spravit geneticke testy. Normalka len svoje, alebo teda s manzelom. Geneticke testy su cista pravdepodobnost. Budes tam mat vypisane pravdepodobnosti na rozne choroby. A bude ich dost a vsetky budu mat nenulovu pravdepodobnost. A stavim deravu papucu, ze niektore budes mat vyssie ako keby si dali robit testy autor s priatelkou. To sa o com bavime? Ze budeme vyberat partnerov podla najnizsej genetickej moznosti nejakych chorob? Nulova nikdy nebude. Navyse kopec chorob ani nevieme preco prepukne a kopec ludi ma sice geneticku predispoziciu, ale chori nie su (a naopak, niektori ju nemaju a ochoreju). Takze ani nevies o com hovoris. Si predstav ze v tom teste budes mat zvysenu nejaku chorobu. A nie jednu. A to si pis, ze budes mat. To fakt takto chceme zit? On si neberie sestru, ani to nemaju v rodine ako tradiciu. Geneticky su tam minimalne rozdiely od beznej populacie. Aj na tejto teme vidno, ako nerozumieme pravdepodobnosti a podobnym veciam.

ina2405
17. feb 2025

@vanilkovazmrzka veľa ľudí ani nevie, že si vzali niekoho geneticky blízkeho. Je veľa kukučiek..

candii
17. feb 2025

@bystrozraky ty si aký frajer 😁

moonlight1210
17. feb 2025

@aalt nerozumiem. Jasne, ze nulova sanca nebude nikdy.

"To sa o com bavime? Ze budeme vyberat partnerov podla najnizsej genetickej moznosti nejakych chorob?"
A preco nie? Je na tom nieco zle? Mat deti s niekym, s kym mas nizsie moznosti splodit dieta s mentalnymi, ci zdravotnymi problemami?

kiki68
17. feb 2025

Ta sanca je minimalna, ak tam nemate v celej rodine z oboch stran stale taketo vztahy, tak je to skrz zdravie deti uplne irelevantne. Nakolko uz nie ste blizka rodina, ale velmi vzdialena po tej genetickej stranke. Vobec by som sa toho nebala.

kiki68
17. feb 2025

@moonlight1210 ale to by sme museli mat komplet testy pre kazdy par a tak vyberat. Problem moze byt vzdy, ked sa stretnu partneri, co su prenasaci niecoho. Potom je diskusia uz vobec taka, ci nape nechat spolu dvoch alergikov, alebo nejakeho kardiaka, nakolko u psov su to vyradzujuce vady z chovu. Cize keby nechces, aby sa to sirilo, tak taky par nikdy deti mat nebude. Ale toto u ludi nerobime a je to pomerne krute.

aalt
17. feb 2025

@moonlight1210 daj si spravit tie testy a pochopis. Takto to nefunguje, ze si dvaja spravia testy a tam im vyjde ze su OK a mozu mat deti, lebo budu zdrave. A ktore choroby chces "vylucit"? Ktore su viac zavazne a ktore menej? Kardio, rakovina, cukrovka, alergie? Stale to je velakrat iba predispozicia a choroba vobec nemusi vypuknut. A naopak mozu mat geny na ine prospesne veci, pripadne odolnost voci inym chorobam, ktore sa ani netestuju, alebo netusime aco ich sposobuje. Pozri si film Gattaca ako taky zivot moze vyzerat.
Nie, populacia ako taka je najzdravia, ak je najpestrejsia. A aj chori nas mozu obohatit. VId napr. Hawking ale urcite je kopec aj inych menej znamych ludi. Ale zachadzame do extremu. Oni su navyse zdravi akurat velmi vzdialena rodina.

moonlight1210
17. feb 2025

@kiki68 ja nehovorim, ze sa im to zakaze. Oboznamia sa s rizikami a rozhodnu sa sami.
Stale to bude na rodicoch, ci do toho idu.

Nieco podobne uz predsa znasame, ked vidime, aky partner povahou je, a predsa do toho ideme. Aj ked toto je zase o emocnej stranke, kdezto genetika o inej stranke vztahu.

Narodenie postihnuteho dietata vztah vzdy preveri.
Toto by bola moznost preverit sudrznost paru v malom (lebo samozrejme, je nieco ine zit tak s dietatom roky, a mat par dni, tyzdnov, mesiacov vedomost o takej moznosti a zvazovat ju, bez realneaj skusenosti).
Je dost mozne, ze by boli pary, co by cuvli okamzite, minimalne jeden z nich. Co svojim sposobom zlahkla vypoveda aj o zodpovednosti, ci zaviazanosti k vztahu, aku citi (bola by to taka prva "vazna" prekazka, ktoru musia zdolat).

@aalt "Takto to nefunguje, ze si dvaja spravia testy a tam im vyjde ze su OK a mozu mat deti, lebo budu zdrave." Uz som povedala, ze na nulu sa nedostaneme to chapem a ani necakam.
Ale ak je tam vysoka predispozicia, ze ti dvaja splodia chore dieta, tak sa nic nestane, ak to budu vediet.

Gattacu som videla. Popravde chapem myslienku filmu (aby aj znevyhodneni ludia mali pravo na svoje sny a sance, neboli ostrakizovani zo spolocnosti), ale nechapem zmysel toho, ked tam (na ten vyskum, ci co to bolo) potrebovali zdravych jedincov, co hlavny hrdina urobi, az ho srdce zradi, exne im tam a ohrozi tam kopec dalsich ludi (na co mal ovela vyssiu predispoziciu a bol si toho vedomy.).
Ale dobre, hrali to tam na hitlerov sen a o arijskej rase. Tym smerom.

Chorych, ktori nas obohatili, je minimalne percento. Zial. Aj ked Hawking bol jedna z tych svetlych vynimiek.

Ale znova - rozhodnu sa buduci rodicia. Tu nejde o "vylucovanie z chovu". Ze sa im cosi zakaze, prikaze. Rozhodnutie bude na nich.

aalt
17. feb 2025

@moonlight1210 vo filme Gattaca nepotrebovali zdravych jedincov, to by im robili iba zdravotne prehliadky. Oni chceli geneticky dokonalych, bez akehokolvek naznaku alebo predispozicie. A to je rozdiel. Navyse to vlastne chceli vsetci, cela spolocnost. Kto mal lepsi geneticky profil bol ziadanejsi, kto nemal mal smolu a mohol tak upratovat. Prinajlepsom. A neslo iba o pracu, ale uz aj o vzdelanie - naco ucit niekoho, kto mozno v 30-tke dostane infarkt, aj ked s pravdepodobnostou par %.
Chorych, ktori nas obohatili je dost. A este viac je takych, ktory maju na kopec chorob (aj "zavaznych") predispoziciu (a vacsinou o tom ani nevedia a ani sa to nikdy nedozvedia).
Ja nesudim nikoho, nastastie mam deti zdrave, rodinu tiez bez nejakych vaznych chorob. Nemam nic proti, ak si niekto testy robi, obzvlast po prvom vazne chorom dietati. U nas ale je skor problem opacny, ze sa na chorych dlabe a podpora spolocnosti (statu) je mizerna. A organizaciam, ktore to supluju, navyse stat este robi problemy. Potom prave vznika podobny "tlak" aby chori radsej neboli a napr. sa riesi, ci moze mat bratranec so sesternicou deti. Odbornikom to nevadi, dokonca ani cirkev nema nic proti, ale absolventi skoly zivota im to daju vyzrat.

Strana
z2