icon

Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?

17. dec 2023

Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?

autor
18. dec 2023

@ema22270 nič nie je všeobecné, stále to závisí od mnohých faktorov, nedá sa nič zovšeobecniť na každého. A presne to tu teraz robíte, zovšeobecňujete. Lenže takto svet nefunguje, tu je presne zase tá rovnica, že nikdy to nie je len A+B = niečo, ale mnoho-mnoho ďalšieho do toho vstupuje, do čoho náhľad nemáte. Ale idete tu robiť záver z ničoho.

ema22270
18. dec 2023

No okej a co by sa stalo, keby sa ti nedalo ist kupit tu odmenu, z nejakeho vazneho dovodu, co deti vtedy urobia?
Ja si myslim, ze nie je dobre ucit deti na to, ze vzdy sa vsetko dostanu odmenu, lebo to ma stupnujuci charakter, teraz im staci nieco lacnejsie, potom uz len drahsie, ale urcite ich tie hracky ani nebavia.
My to tiez tak so synom niekedy mame, to si prosi, to si prosi, aj sa mu kupi drahsie lego, postavi za chvilku a pyta dalsie. Ale to tak nefunguje. Tiez sa ucime v tomto na vlastnych chybach, aj jemu to stale vysvetlujem, co je dolezitejsie, to ci mas to co si zaziadas, alebo to, ze sme zdravi, ze sme spolu, ze mozeme ist na vylet... na bicykel, alebo si zahrat pexeso.
Ale tak, to je len tak na zamyslenie, nech si kazdy vychovava podla seba. 😉

stanislavicenka
18. dec 2023

@autorka, to nemyslis vazne? takze ty popieras nazory vsetkych psychologov? Len aby si mala pravdu?
Mozes v tom pokracovat, a skutocne sa dopracovat k dosledkom tvoho konania.
Hovoris ako nenapravitelny fajciar, ktory tvrdi, ze vsetky studie hovoria o skodlivosti fajcenia, ale nie je uplne priama rovnica s tym, ze dostane rakovinu pluc. Len pre svoju pravdu. Si fakt cudna. isla si sem s tym, ze ta potlapkame po pleci? cudujem sa, ze pri svojej rozhladenosti si neprisla na to, ze ty vlastne robis zle vlastnemu dietatu.

simca06022011
18. dec 2023

https://www.odetoch.sk/piseme-vam/odmeny-a-poch...

zase az od tolkych mnohych faktorov to nezalezi, samotna "odmena" a najma takato casta a za vsetko je podla mna dost silny faktor. A urcite to co si tu popisala, nie je zaver z nicoho...aj ked teda, tiez si myslim, ze na vychovu si sa nepytala. Ale na kamosku :D mozno si cakala, ze viac zien ta podpori, ze to ona prehnala, mozno nie..

A zovseobecnovanie, samozrejme, je to na tebe ako budes postupovat, ako rodic. Ale ak napr. je pravdepodobnost, ze moja vychova/pohodlnost/nevychova vyvola nejaky rpoblem v buducnosti, snazim sa to eliminovat. A mne teda osobne nestaci "dufat", ze sa trafime do skupiny deti, ktore to nepoznaci.

stanislavicenka
18. dec 2023

@simca06022011 je to zbytocne. ona bude hladat iba to, co jej bude vyhovovat. Alebo rovnako ako mne napisala na link k tejto teme, ze len nicim nepodlozene.

dudos
18. dec 2023

Autorka ak by si kúpila dar (odmenu) aj pre moje dieťa, mne by to nevadilo. Vážila by som si to, že si moje dieťa nevynechala. A ak by moje dieťa sa dožadovalo časom odmien ako ma od tety kamarátky tak by som mu to vysvetlila, že u nás ako rodičov to nie je zaužívané.
A ako kamoška by som tvoju výchovu alebo ako to nazvať, odmeňovanie tvojho dieťaťa neriešila. A tobôž nie pred tvojim dieťaťom. Je to len tvoja resp. aj partnerova vec. Váš spoločný prístup.

vespertine
18. dec 2023

Premýšľam nad tou reakciou kamarátky z pohľadu toho, ze ste kamarátky a asi sa stretávate, takže asi to o tebe vedela. Či nevedela? Keď išla do potravín, brala to automaticky, že vezmeš deti do auta, alebo vedela aj o tom Dráčikovi? Lebo tá jej reakcia má dve vysvetlenia - buď o tom vedela a už ti niekedy dala najavo, ze sa jej to nepáči...alebo o tom nevedela vôbec...a v oboch prípadoch je to o komunikácii vas dvoch ako kamarátok. Nie po tomto incidente, ale dávno pred ním.

iwesska
18. dec 2023

Jaj,ked citam tie tvoje prispevky,to je dokonalost sama🙈 Perfektne ovladanie emocii, perfektna vychova,ale nemas odvahu sa postavit sama za seba,tak ako v pripade nezhody s kamoskou,ale skryvas sa za anonym. Perfektne mas zmaknutu psychologiu dietata az po dospelost,ale zjavne len v knizkach. Nevies nic o pubertakoch,ale uz teraz vies,ze tvoje dieta bude uplne ine. No drzim ti palce,nech ti ten optimizmus vydrzi...
Skus si niekedy vo volnej chvili precitat aj fora o pubertakoch,nielen o skolkaroch. Ked si mamicka trha vlasy,lebo "Moja dcera si nic nevazi,vzdy som jej dala vsetko,na co si ukazala - najprv to boli hracky, neskor elektronika,znackove oblecenie....a teraz,ked jej nechcem kupit dalsi Iphone,tak mi nadava, ohovara ma, stazuje sa ex,ze ju zanedbavam..."
Ale asi si to musis zazit na vlastnej kozi,aby si pochopila,o com ti tu tie "supermatky" hovoria.

iwesska
18. dec 2023

@vespertine Mna by celkom zaujimalo,co by sa stalo,keby tentoraz do toho Dracika nesli a isli rovo do auta tak,ako sa dohodli. Lebo aj tak sa to dalo riesit. Ale autorka sa asi bala,ze bude hysak,ked do toho Dracika nepojdu.

shee11
18. dec 2023

No. Keby kazda matka vychovavala dieta tak ako to tu opisujete, tak by bolo sveta žiť. Deti by sa nevysmievali jeden druhemu, neponižovali by sa, nešikanovali, vážili si rodičov, šetrili si veci.... Ale... namiesto toho - malé dievčatá maju v skrini 3000 šiat na každú príležitost, hračky nemáme kde dávať, na vianoce milion darčekov (kuk modry konik 25.12.), puberťáci najnovšie mobily, značkové veci, cigarety v hube.... no kdesi sa asi stala chyba :D

lujza123
19. dec 2023

Moja kamoska vychovávala mladšie podobne ako ty, v každom obchode niečo dostalo a teda veľmi rýchlo sa to zvrhlo. S malým sa nedalo vstúpiť nikde bez placu a scény ze niečo chce

Moja dcéra zas cele detstvo netušila ze v Draciku sa dajú reálne kúpiť hračky, myslela si ze to je len nejaká výstavná sien hračiek. My sme sa tomuto obchodu dosť vyhýbali.

Ja som celkom rada ze naše deti majú medzi sebou dosť veľký vekový rozdiel, asi by som tiez nebola nadšená keby ju niekto berie do draciku ze vyber si co chceš

Skúste si to s kamoskou vydiskutovať a ty možno porozmyslaj či by odmena nemohla byt aj nehmotná (napríklad návšteva ihriska, obľúbená činnosť)

Ináč malé motivácie sú super, jasne ze sa s škôlkárom lepšie vyberajú topanky ked vie ze potom idete na zmrzlinu. Alebo ze je ochotnejšie ist s tebou do kaviarne koli koláčiku.

rorino
19. dec 2023

@raffaella a ktovie,či naozaj ťa kamarátka tak nepatrične zareagovala,jej názor nepoznáme😉

nenne27
19. dec 2023

No mne je jedno co vyrastie z tvojich deti,vysledky svojej vychovy si vyzeries hlavne ty 🙂 mam 2 dospele deti a 25 rocne skusenosti pedagoga, takze ti mozem povedat ze takych mamiciek ako ty som par zazila 🙂 ked s takouto vychovou privadzali kolegyne do zufalstva...vzdy som im hovorila, "ty to tu ( rozumej v skole) s nim par rokov vydrzis, ale ta chudera co ho porodila ho bude mat takehoto cely zivot" :D
Tak ci ti statistiky nesedia to mi je tiez u prde..le, moj zivot tvoje deti nijako neovplyvnia, nastastie

nenne27
19. dec 2023

Ty si celkom rozhladena a ja som nejaka mamicka co mi to povedal nejaky psycholog? Uz A co si si precitala moja? Zensky casopisik? Gratulujem ti :D 1.nebol to nejaky psycholog, bol to clovek, co ma roky skusenosti so zavislakmi a ja teda pardon nemam skusenosti z casopisikov ale z praxe tak sa tu tolko nepovysuj# strapnujes sa

veroonr
20. dec 2023

@nenne27 ano je alebo bude to primarne jej problem, lenze tie deti a neskor dospeli su sucastou spolocnosti. A to v akej spolocnosti zijem ma vplyv aj na mna. Zial

autor
20. dec 2023

@nenne27 no to že niekto niečo povedal, podľa mňa len si zle pochopila alebo sa nesprávne vyjadril, lebo keď sa aspoň trošku zamyslíš nás tým, tak ti dôjde, aká je to blbosť. Ja časopisiky nečítam a ani TVOJA nie som 😘. Čítam odborné články keď už, a nevyhlasujem sprostosti a “jedna baba povedala” výroky za fakt, tak sa netvar ako odborníčka ani ty.

autor
20. dec 2023

@nenne27 už len ten štýl akým mi tu píšeš naznačuje, že extra kapacita zjavne nebudeš.

lienka.7
20. dec 2023

@iwesska presne, to by zaujímalo aj mna. @autorka kto chcel ísť kupovať hračku? Ty alebo dieta?

kristiii
20. dec 2023

Autorka, podľa mňa si troll, snažiaci sa rozdúchať MK, ale ak náhodou nie a si skutočná, tak sa naozaj tvojej kamarátke nečudujem, že sa nahnevala či vyjadrila nesúhlas s tvojím prístupom. Veľmi si mi pripomenula jednu moju bývalú "kamošku", ktorá sa kedysi dotrepala na čas zo zahraničia a uplatňovala svoje metódy na všetkých ostatných. Môjmu synovi konkrétne kúpila lístok do kina na nejakú rozprávku aj napriek tomu, že som jej vravela, že sa nám to teraz nehodí, syna tá rozprávka moc neberie a ja som unavená sa trepať teraz niekde do kina. Ale jej to prišlo ako super nápad, tak nám poza chrbát kúpila nadšene lístky a nechápala, že neskacem meter desať od radosti. V tom čase som to prešla bez výčitiek (kino som prespala), dnes by som jej tiež povedala svoje. To, že ty si myslíš, že máš pravdu a robíš niekomu láskavosť, neznamená, že to tak skutočne aj je.

mareka49
20. dec 2023

Asi mimo tému ale uf.
Pekné sa správať, odmena za poslušnosť,..
Aby dieťa netrpelo pomylenym fungovaním sveta a nemuselo v dospelosti k psychológovi.
A bývajú aj tresty?
Keď je "nepekné"?

nenne27
20. dec 2023

@veroonr nemyslim ze to je realna osoba. Nikto nemoze byt tak totalne hlupy a ohanat sa odbornymi casopismi ked nema ani elementarne vedomosti co ma kazda normalna matka ktora ukoncila aspon zakladne vzdelanie

autor
20. dec 2023

@nenne27 😂😂😂 no inteligencia sa ozvala 🤣 čím viec správ píšeš, tým viac som si istá, že som ťa dobre odhadla. Môžeš mi povedať prečo sa tak vžívaš do toho? Niečo ti chýbalo keď si bola dieťa ? Nikto ti nedal odmenku, preto si tak zatrpknuta? Počuj kúp si niečo pekné a nedurdi sa toľko. Neni pekne závidieť odmenky deťom.

nenne27
20. dec 2023

Neviem co su odmenky.na inteligentnu sa tu snazis hrat ty, ja si v mojom veku nepotrebujem nic dokazovat :D Im just sitting here watchinv the wheels go round and round ;) len sa necham niekedy uniest ked je niekto blby a furt kotkodaka

autor
20. dec 2023

@nenne27 často sa nechávaš uniesť, keď ti niekto protirečí ?

nenne27
20. dec 2023

Nie.casto sa nechavam uniest ked vidim donebavolajucu tupotu

gleep1
20. dec 2023

Namiesto moralky ucis dceru korupcii. Pochybujem ze ty si niekedy prečítala nieco odborne.

autor
20. dec 2023

@nenne27 a často ju vidíš? 😉 zdáš sa byť celkom impulzívna a závistlivá, a nedokážeš slušne odkomunikovať nesúhlas. Hmmm… že ty si bola zanedbávané dieťa 🥺 a tie “školenia” o drogovej závislosti si absolvovala ako pacient ?

autor
20. dec 2023

@gleep1 nepoužívaj slová, ak im nerozumieš (strápňuješ sa) , a porozumenie tiež niekde zaostalo ( kde si vyčítala dcéru?)

gleep1
20. dec 2023

Neviem ci son citaka dceru, precitala som to velmi narychlo, je to nepodatatne, zbytok co som napisala je pravda, ak nerozumies tak si daj to slovko korupcia do wikipedie a prestaneš sa strapnovat ty. To, ze ty ho vies pouzit v jednom smere neznamená ze nema viacero hladin pouzitia.

nenne27
20. dec 2023

Jasne ako pacient.idem si hned slahnut piko :D niektori z nas aj studovali/ studuju a pracovali/pracuju.na tvoje "skusenosti" z "odbornych" casopisov ale samozrejme nemame nikto :D zavidela som tak do 15..ptm som z toho nejak vyrastla.a tebe je co zavidiet? zle vychovane deti co ti pripravia paradnu starobu alebo kamaratky s ktorymi mas take povrchne vztahy ze sa neviete ani uprimne porozpravat a musis ich okydavat ako anonym na fore? Prosim ta, tomu ani sama neveris.prisla si sa sem niecim pochvalit ( asi "odmenkami" :D) a nevyslo ti to