Kamarátka kritizovala moju výchovnú metódu, ako reagovať?
Ahojte,
u nás to funguje tak, že dávame dieťaťu odmeny, ak napríklad ideme k lekárom, na nákup, na dlhšiu cestu. Pomáha to zvládať nepríjemné čakanie, alebo strach, nervozitu. Osvedčilo sa mi to zatiaľ, lebo keď idem na kávu s kamoškou, alebo na nákup oblečenia, a mám dieťa so sebou, vždy sa dohodneme, že keď sa bude pekne správať, pri odchode dostane odmenu. Odmenu dostáva podľa situácie, ak sme len v kaviarni, kupim aj na doma obľúbený koláčik, alebo smie si vybrať akúkoľvek sladkosť, ktorú tam majú. Ak sme na veľkých nákupoch, kde si musí skúšať oblečenie, chodiť po obchodoch, vydržať pár hodín v kľude. Tak ideme do dráčika, a môže si vybrať čo chce. V potravinách si môže vybrať hračku/sladkosť keď poslúcha.
Dnes som bola s kamarátkou v obchodnom centre, ešte dokúpiť pár veci na sviatky, vzali sme deti. Boli sme tam dlho. Aj sme tam obedovali, pri ihrisku sme si dali kávu, zakecali sme sa. Pred odchodom išla ešte kamaratka kúpiť nejaké potraviny domov. Ja som vzala deti do auta zatiaľ, pri odchode som ich ešte vzala do dráčika, nech si výberu odmenu za poslušnosť. Keď došla kamarátka nahnevala sa na mňa, že prečo som jej dieťaťu kúpila hračku, že učím jej dieťa na hlúposti. Dosť hnusným tónom mi to povedala. Nechala som to tak, nereagovala som na jej výčitky, lebo som to nechcela riešiť pred deťmi a presmerovala som reč na inú tému. Ale cítim sa nepríjemne teraz. Celkom ma urazila tým, ako mi vynadala. A ešte v podstate tým aj nepriamo povedala, že moju výchovu vníma ako zlú. Teraz neviem ako ku nej pristupovať. Mám sa tváriť akože nič a baviť sa s ňou ako doteraz ? Alebo ju mám konfrontovať ohľadom tej udalosti, keď budeme osamote?
Asi si z toho závidenia v 15 nevyrástla, je to dost citeľné, hlavne sa daj do poriadku. Prajem ti, nech si raz tak spokojná sama so sebou, a šťastná a milovaná, aby si nemusela byť zaujatá voči deťom, ktoré sa majú lepšie, než ty si sa mala ako dieťa. ❤️ @nenne27
A aj mnohé iné ženy, ktoré dokáže vytočiť, že nejaký rodič dopraje svojmu dieťaťu.
Co to ma s cim spolocne, tento tvoj pseudoargument? Nevies argumentovat voci tomu ze nevies naucit svoju dceru normalne moralne sa spravat v spoločnosti bez uplatkov, normalne bez uplatkov respektovat inych ľudí a ich potreby, nevies naucit svoje dieťa trpezlivosti ale zato ho ucis amoralnym sposobom fungovania, ucis ho tomu ze ked ho niekto nepodplati nedostane to, co je moralne spravne, doslova a do písmena to dieta ucis korupcnemu spravaniu v spoločnosti okrem inych veci co tu spomenul niekto iny a tvoj argument voci tomuto je to, ze som si predstavila dceru a tak som sa aj OMYLOM vyjadrila, ano vidis, pripustam si omyl, to sa nauč, tak vsetko ostatne, co absolútne nesúvisí s tym ze som si predstavila dceru, zametieme pod koberec?
V konecnom doslesku ked ta citam sa tvojim vychovnym metodam vobec necudujem.
Svojho syna sory, hlupa som, ze?
Ja tieto odmeny nechápem. Ja ani neodmenujem deti napríklad, že za vysvedčenia. Učím ich, že však vysvedčenie je ich odmena. Odmením dieťa, keď urobí niečo veľmi hrdinské, výnimočné. Za to, že poslúcha v obchode, v kaviarni by som dieťa nikdy neodmenila. Je to ich povinnosť. Ak sa dieťa správa pekne v kaviarni, na návšteve, tak ho pochválim. Ak budeme dieťa stále odmeňovať, tak dieťa sa nebude zamýšľať nad tým, prečo sa má správať vhodne. Nevedieme ho k tomu, aby bolo empatické, pomáhalo ľuďom, ktorí to potrebujú, či sa prispôsobovalo v situácii, v ktorej je to nevyhnutné. Nepodporí v ňom dobrý pocit z pomoci. Správa sa „pekne“ pre odmenu. Mám 5 detí. To si neviem ani predstaviť. Však by sme len na odmeny zarábali. Tiež mám švagrinú, že dáva deťom peniaze, keď umyjú riad, vynesú smeti, ustelu si posteľ ....Má to normálne nacenene, že koľko ich tá práca stojí. Keby chcela dať mojim deťom peniaze za to, že napríklad jej niečo donesú, tak tiež by ma to nahnevalo.
Ja keby som bola tvoja kamarátka, tak ti poďakujem. Že je to od teba milé a keby sme sa zase spolu stretli, tak by som niečo priniesla zase ja pre tvoje dieťa. Nevidím na tom nič zlé. Sú sviatky, tak si kúpila nejakú drobnosť pre jej dieťa a spravila si radosť. Jej dieťa sa isto potešilo. Ja keď idem ku kamarátke na návštevu, alebo k rodine, vždy beriem nejakú drobnosť pre deti. Viem, že im spravím radosť. 🙂
@sanen, len k poslednej vete…
Samozrejme, že je to Tvoja/Ich voľba, len nie “vždy” správna… Ak by si napr. prišla (čo i poznám) inde, vyrazili by Ťa a nie v zlom, len nechcú aby ich deti boli “kupované” návštevami/rodinou, ale aby sa vnútorne/úprimne tešili na tu návštevu toho človeka… 😉
Pekný dník
Autorka, asi kamoška trafila, keď ta to teda zrazu tak trápi. Mohla si to riešiť hneď a nie presmerovavat na inu temu. Zaujímavé je, že moje deti sa vedeli a aj vedia správať bez nejakých odmien. Akurát nad tým premýšľam, že ani neviem ako som to zvládla, že z nich vyrástli slusne deti aj bez Dračika 😂😂
@autorka k tebe uz iba jedno: komu Niet rady, tomu niet pomoci.🤷
Najhorsie na tom je, ze to nerobis sebe, ale dietatu, ktore za nim nemoze. No raz z neho bude dospely clovek, ktory sa zacleni do spolocnosti.
Ked siraz nevies priznat chybu, ako chces tejto vlastnosti naucit svoje dieta. Nijako, kedze ty si neomylna. A pre mna trubka🤷
@j_m zas to nepreháňaj. Mňa teda nikdy nikto "nevyrazil", keď som prišla na návštevu s drobnosťou. Pretože súdny človek vie, že to nie je žiaden úplatok, ale elementárna slušnosť. Rovnako tak my nevyhodíme návštevu, ktorá prinesie deťom sladkosť, či inú pozornosť, alebo nám fľašu či koláč🙄 Ty snáď áno??
@j_m ja som jedna z tych. nemam rada taketo hoc aj drobnosti, ked niekto pride na navstevu. moji svokrovci su v tomto experti, vzdy VZDY musia nieco malej strkat, od sladkosti po drobne hracky a ani za svet im neviem vysvetlit, ze to nemusia robit. mala js este mala a nechcem ju ucit na to, aby od kazdej navstevy ocakavala nejaky darcek. ine je, ked je sviatok a pod. takto sa mi zbieraju nenositelne kusy oblecenia, jedlo, ktore nikto z nas neje a hracky, s ktorymi sa nehra. to je ten side-efect. ale primarny je o tom, ze nechcem, aby ocakavala stale nejake darceky. este je mala, takze to tak nevnima naplno , ale nechcem vediet, co to bude o take 2-3roky.
@nairia presne, tieto mini darceky, ze ved to nikomu neublizi, ale ano. Zbytocne sa to vyraba, je z toho odpad. Ja to tiez opakujem rodine. Tak isto ma vytacaju kinderka. Volakedy som dostala 2xdo roka, na Mikulasa a Velku noc a teraz to tie deti dostavaju stale. Tolko zbytocneho plastu. Keby tam bolo aspon nieco s cim sa mozu hrat, ale vacsinou je to totalna blbost, ktoru vyhodime 🤦🏽♀️.
Mne ešte napadla jedna vec... Už dva dni si dávam po prstoch, ale nakoniec ju aj tak napíšem. 😂🫣
Autorka, však si ty mala kakané detstvo, nejakú tú traumičku (kus aj vymyslenú,) a nebolo ti dopriatô... A tak! Tvoje deti dostanú všetko! To co si ty nemala! Lebo ty si dobrá mama!.... 💪 Máme v okolí rodinu s takouto výchovou a nedopadlo to slávne. Takže, zvesela odmeňuj za bežné denné činnosti, čas ukáže...
@cimage nejde o to ze sa to len zbytocne vyraba, ide aj o to na zaklade coho sa potom dieta naučí vnimat svet a ludi, moja sestra ma svokrovcov co stále nosia hovadiny co sestru rozculuju lebo su to haraburdy a deti sa zacali v 5 rokoch pytat ze xi ich druhy dedo a babka nemaju radi lebo vzdy ked prídu neprinesu darček. U nas v rodine je zvykom ze sa darceky davaju na sviatky alebo naozaj odmena za nejaky vykon, lebo potom clovek nema motivaciu a ani radost na sviatky, lebo ved cim je ten sviatok vynimocny ked sa stale niečo dostava.... Teraz uz deti budu hodnotit kto ich ma ako rad na zaklade toho kto im prinesie lepšiu vec, namiesto toho aby sa budovali vztahove vazby sa tu buduju materialisticke sklony, ja nerozumiem ze si toto vela ludi a rodicov neuvedomuje a myslia si ze ich deti sa maju ako dobre ked stále nieco dostavaju pricom vyjadrenia psychologov a odbornikov su na toto jednohlasne- ze to detom skodi. A potom je to vidieť aj tu na MK takto výchovné zeny, co su zosypane zo zleho alebo ziadneho darceka, ako keby bol život o darcekoch. Kamaratka jej dala nie nový naramok a uz je to zla kamaratka a je sklamana. Manzel zabudol a uz je to zly manzel... Hrozne hodnoty co sa detom v dnešnej dobe odovzdávajú
Ako tiež je to podľa mňa totálna hlúposť čo učíš deti. Mám 3 a kebyže mám každému keď niekam ideme kúpiť niečo tak by ma drblo. Veď oblečenie a jesť potrebuje, rovnako ísť k lekárovi keď je choré... Pripravila si si pre seba doslova damoklov meč, už len čakaj kedy na teba spadne.
Švagrina tak naučila deti. Upracú si svoju izbu? 5€
Vynesú odpad pred dom? 2€
Idú na malý nákup do dedinských potravín(pečivo, šunka) 5€
A teraz keď niečo potrebuje od deti ich prvá otázka je koľko za to 🤣
@tiezjedna drobnosti - dám ti dva pohľady na to, ako to bolo u nás. Našťastie sa to veľmi rýchlo prejavilo… U nás sa drobnosti a malé hračky nedávajú len tak. Naši vždy mali pripravené niečo aj pre deti. Nie ako odmenu, nie ako pozornosť. Ale dali to nám so slovami, keď my ako rodičia uznáme za vhodné… Svokrovci (aj napriek mojim upozorneniam, vysvetľovaniu…) prvé, čo urobili, keď sme prišli, otvorili sa dvere a už strčili malej do ruky hračku, sladkosť. Darmo som hovorila, že deti sa takto nekupujú, že to zle dopadne (aj hádka bola). K mojim rodičom sa dcéra vždy tešila a teší, lebo sa s ňou hrali, mala s nimi zážitky, spomienky, išli von, stavali bunkre, proste aktívne detstvo… K svokrovcom chcela chodiť len preto, že vždy niečo dostala. Raz sme prišli neohlásene a svokra nemala nič nachystané, žiadna drobnosť. Malá odmietla ísť dnu, spustila rev, akoby ju rezali a tak sme sa medzi dverami otočili a odišli… Svokra ostala nešťastná, čo to bolo, ale v podstate sa jej vrátilo len to, čo zasiala… Našťastie, dcéra nemala ani tri roky (mladšia ešte nevnímala), dala sa formovať, pomohla dlhá debata, vysvetľovanie a čas, ale sama vidím, že ten vzťah je už narušený, lebo si síce nepamätá, aké drobnosti vtedy dostávala, ale nepamätá si ani žiadne zážitky, dobrodružstvá, ktoré so svokrovcami prežila, lebo žiadne neboli.
@majulino ja sa k nej nastahujem :D tiež mi môže platiť za všetko:D
@cimage u nas este taketo sladkosti neficia, kvitujem im to, ze sa snazia jej veku primerane, lenze su to vyrobcovia, ktorym ja neverim, pripadne dovlecu nieco, co mala ani nejedava. o zbytocnosti a nadmernej vyrobe by sme mohli viest nekonecne diskusie.
ale ja vnimam presne to, o com pise @gleep1. moji rodicia nenosia nic, ak chcu nieco kupit pytaju sa- co ma rada, aku velkost nosi, chcela by som jej toto priniest- mozem? dohodneme sa. a nie raz mi mamina hovorila, ze sa citi blbo, ze oni malej nic nenosia a nekupuju, ale ze jej to pride zbytocne a obzvlast ked vie, ze si to neprajem. takze ano, ratam s tym, ze o par rokov sa moze stat, ze mala na mna vybali toto, ci ju maju menej radi, ked jej nic nenosia. samozrejme sa budem snazit, aby nevnimala hodnotu lasky cez darceky, ale tazko povedat niekedy, co tym detom prebieha v hlavickach.
@gab1sol v poslednej vete si to zhrnula úplne presne👍 To nebolo predsa o tom, že svokrovci dávali darčeky/pozornosti, ale o tom čo nedávali - zážitky, spoločne strávený čas. Chápem, čo si tým chcela povedať, ale toto je trošku iná situácia než o akej sa tu bavíme. Skvokrovci by na svojom prístupe pravdepodobne nič nezmenili ani keby im nedávali ani tie darčeky (čo je bezpochyby smutné)...
@tiezjedna lenže keď sa niekto nastaví tak, že to dieťa je šťastné práve pre tie darčeky, tak to to dieťa ovplyvňuje. Ja som sa to snažila ovplyvniť slovami, ale bola som za totálnu …, čo má problém. Až reakcia dieťaťa ich trochu vrátila do reality. A toto ide ruka v ruke spoločne s odmeňovaním za veci, ktoré by mali byť samozrejme - buď sa tým deťom dospelí budú venovať, učiť ich správne hodnoty, vytvárať im zážitky, alebo ich naučia na to materiálne, ktoré sa pre ne stane samozrejmosťou aj bez zásluhy a bude im jedno, čo bude, všetko vydržia, hlavne, že bude na záver materiálna odmena.
@gab1sol v tomto sa zhodneme, ale situácia u vás je fakt o inom, na to som narážala. Mňa na celom "incidente" najviac zaráža reakcia kamarátky, ktorá má drzosť dosť nejapne vytýkať niečo kamarátke, ktorej dôveruje natoľko, že jej nechá dieťa na starosť. Predpokladám, že jej to dieťa nestráži pravidelne, takže by som pre jeden raz nekalila vodu a nekazila radosť deťom kvôli vlastným zásadám. Kamarátke by som možno pri vhodnej príležitosti taktne naznačila, že mojim deťom darčeky nie...
@tiezjedna už v prvom komentáry k tejto téme som hneď na úvod napísala, že by bolo fajn si pre zmenu vypočuť aj druhú stranu, či to bolo také dramatické ako to bolo opísané. V každom prípade, autorka sa sťažuje, že jej výchova nie je akceptovaná. Pritom, ona sama neakceptuje výchovu druhých a ešte sa hrá na urazenú…
Ty si fakt myslis ze ti tu niekto zavidi?dievca...niet ti co zavidiet...a tvojim detom uz vobec nie..moje deti su dospele a nastastie nikdy som si ich nemusela kupovat...nehanbim sa za ne v spolocnosti...studuju a pracuju a je nam spolu dobre...kiez by si ty mala o par rokov taky zivot aky mam ja.kazdy den zan dakujem Bohu.
Este ma napadlo, aj manzel dostava tie tvoje tzv." "odmenky"? :D
@nenne27 😆 no jasne že aj manžel má odmenky, keď si zaslúži, síce jeho do dráčika nevodím na hračky, aleee zo svojich odmeniek je nadšený viac než deti z dráčika 😉🤣🤣
Tak môj o toto nemusí žobrať a nemusí splniť nejaké podmienky aby dostal to, čo chcem vlastne aj ja. Niektorým ženám tu už fakt poriadne prepína.

@gleep1 ojojoj, ak si to čítala tak nepozorne, že si si vyfabulovala dcéru, kto vie, čo všetko si tu zahliadla, čo napísané vôbec ani nebolo 🤣. Asi toľko ku tebe, hlavne že sa potrebuješ vyjadriť k dcére.