Kamarátka sa odula, lebo jej nespravím nechty zadarmo
Ahojte ženy idem s takou možno nepríjemnou témou ale je pre mňa dôležité to tu prebrať. Popri materskej robím nechty keď mám čas. Toho času veľa nie je asi to chápete. Odkedy to robím jasné, že sestre, mamine, sesternici som ochotná spraviť zadarmo však oni mi pomáhajú zas inak. Ale ide o to že mám dosť veľa kamarátok a pomaly každá by očakávala že aj jej tie nechty spravím zadarmo alebo s brutálnou zľavou ale to takto nejde. Jedny mi trvajú tak skoro 2h lebo ešte nemám takú rýchlosť ako dlhoročné nechtarky keď to chcem spraviť pekne. Tak si viete asi predstaviť koľko času by som obetovala keby všetkým kamoškam robím nechty zadara. Mohla by som s tým rovno prestať. Lenže ja to robím na privyrobenie si. Teraz naposledy kamarátka že či jej spravím nechty vravím že spravím dohodli sme kedy príde. Aj kávu som jej k tomu spravila. A ku koncu iba že díky pekne sú no tak jej vravím že bude to 20€ a ona sfucana pozerá na mňa že to myslíš vážne? Ešte mi potom poslala peknú SMS že si myslela že sme kamarátky a že za 20€ mohla ísť aj k číňancom🤣 Ja žasnem normálne. Tak som jej odpísala že ak už nie sme kamarátky pre to že mi má zaplatiť za službu ktorú som jej poskytla tak v poriadku. Ona je dizajnérka tak by ma tiež zaujímalo či všetkým svojim kamarátkam a známym urobí ten dizajn zadarmo. Dosť o tom pochybujem. Takže ženy ak máte dáku kamošku kaderníčku nechtarku alebo čokoľvek nečakajte že vám bude poskytovať služby zdarma. To by mohla rovno zatvoriť a v dnešnej dobe to naozaj takto nejde.
Ja robím v oblasti účtovníctva, a ak majú kamošky otázku, chcú poradiť, poradím.. Ale ak by odo mňa chceli aby som im robila ucto, jasne, že si vypýtam peniaze. A tak sa aj stalo.
Rovnako tak ako ja platím kamoške za mihalnice, a vždy jej dám niečo naviac. Práve kvôli tomu, že viem koľko roboty je to, a každej pracujúcej žene pri malom dieťati dám o čosi viac.,lebo viem, na ci úkor to je.
Odomňa čakali zadarmo alebo za symbolickú cenu fondánové modelované torty. Lebo v Tescu majú takú s včielkou za 15€. Mňa len suroviny stáli 20-25-30 (všetci vieme, koľko stojí maslo, mascarpone, ovocie, fondán aj 10 za kilo). Tak prosím, môžeš si kúpiť v Tescu 🤷🏻♀️ proces výroby je zdĺhavý, zvlášť modelovanie. Nehovorím o špinavom riade, atď. Už nepečiem.
@anonym_7cb780 rovnako... Akože nepovažujem sa za cukrarku, ale torty pečiem fskt pekne a chutné, potrpím si na suroviny, a teda za - hm ďakujem, ale pucnova v coope stojí 20e, tebe 50e nedám - to robiť nebudem..len rodine.
Nechápem čo sa tu toľké ohanate s tou živnosťou, ako keby zarábala tisícky.. áno, nie je to zrejme úplne legálne, ale ako čo jej zavidite? Celý MK nadáva na tento štát ako okráda obyčajných ľudí o peniaze, čo je pravda a teraz sa tu idete tento štát zastávat, lebo chudiatko mamina na materskej čo si chce trocha privyrobiť si nezalozila živnosť, aby zarobila tým akurát tak na zdravotku a počiatočné náklady?
mne kamoska kozmeticka urobila sluzbu zadarmo,a el aj som jej dala fakt vela dekorativky zadarmo. nieco aj za peniaze. dohodli sme sa, ze nabuduce uz zaplatim.
nechapem taketo rozmyslanie. este by som bola ochotna urobit slizbu jednej uplne najlepsej kamoske zadara, wle teda nie vsetkym.
@osky tiež si myslím. Ved aj v bazáre niektoré predaju veci za viac než možno získa autorka za nechty tiež to nie je načierno. Každý dnes robí čo môže. A týmto "čiernym" podnikateľom fandím. Štát o všetko okradne. Tiež som chodila k jednej kočke na riasy len tak. V živote mi nedala doklad ale prácu robila úžasne, len už je ďaleko tak sa mi nedá k nej ísť, nie ešte aby som kvôli tomu dakoho nahlásila. Majú pravdu ze to robia takto potajme
@osky ak pravidelne pracuješ s cieľom dosiahnuť zisk je to podnikanie, bez ohľadu na výšku zárobku
predstav si že podnikateľ musí zaplatiť odvody aj keď daný mesiac sa mu nepodarilo nič zarobiť
@anonym_7783c4 bazár ak predávaš svoje nepotrebné veci to nie je podnikanie a predávaš to zvyčajne za menej ako si pôvodne nakúpila takže nemáš z toho žiaden zisk
ak nakupuješ tovar a potom ho predávaš na bazári, to už je podnikanie
to že politici rozkrádajú naše peniaze nie je dôvod vyhýbať sa plateniu daniam
a brať od štátu peňažný príspevok a čo zarobím do toho je štátu nič, je také pokrytecké
@anonym_autor bordel sa vyniesol sám do koša takú osobu v živote nepotrebuješ
Mám kamarátku, naozaj dlhoročnú, tiež začínala takto doma.
Odomňa peniaze nikdy nechcela, ale ja som jej vždy zaplatila a platím do dnešného dňa.
Som jej vďačná za to, že ak sa mi napr.jeden necht zlomí, vždy si nájde čas , často po práci už a dorobí mi ho.
Aj ten materiál niečo stojí, a hypo jej úsmev s ďakujem nezaplatí.
To je taka klasika…po mne suseda chcela tiez nieco spravit vyse 10 rokov som snou neprehodila rec a zrazu sa ozvala na fb ze ci jej nespravim 😂 a ze ano spravim bude to 25€ nakolko to nerobim doma a je to narocnejsie, a material na to stoji omnoho viac….precitala a neodpisala 😂 cakala ze to bude zadarmo 😂😂😂
@anonym_7cb780 a odradilo ťa práve toto? To ma mrzí. Áno aj známa pečie torty tiež popri retazovej materskej už roky a keď mi hovorila že koľko ju to stojí a akí sú ľudia prekvapení koľko pýta mala som dosť
@anonym_autor no toto je aj so sitim podobne. Kazdy by chcel super designove softshellky "za rozumnu cenu"...No pod 15 eur ani latku uz nekupis, hlavne na vacsie dieta, kde su este naklady ostatne? Ako fakt, usijem len vlastnym detom alebo sesterke, ked zaplati za material, od nej nepytam viac. Ale to je vynimocne, ked daco nevie zohnat.
Tortu tiez len domacim peciem. Ja zas neviem tak dobre vyzdobit, len jednoducho, ale len material kolko stoji, ked aj maslo v akcii, ale aj tak. Ti ludia akoby nechapali, ze s tym mas robotu a minas na to svoj cas...🙄
Ja som robila”kamoske” svadobne obrucky len za cenu materialu, vtedy som s tym bola ok, aj ked som uz bola tehotna a byvalo mi zle, potom sme sa jej zlozili stovky e na rozlucku a odvtedy sa uz neozvala😅 (odula sa za nieco ine) ale proste ten princip, niektorym ludom chyba chrbtova kost. A to zrovna ona vobec nie je typ co ma hlboko do vacku.
Nepodporujem pracu nacierno a nemienim takto mozno usetrit par eur.Torty zadavam tam,kde mi daju bloček.Ale nikomu nic neostavam dlžna,dam aj viac ak usudim,ze treba.
@anonym_autor ono takto, bolo by fér povedať jej to dopredu, že to nebude zadarmo. Lebo ja som takto dostala nejaké knižky pre deti, že nechceš? Ja že ok, prečo nie. Známa doniesla a že bude to 10e... Ja že no tak hmm ok, tu máš. Tiež mi bolo blbé jej povedať, že "tak ich už vlastne nechcem". Ale som si myslela, že kurňa akože tiež som na rodičáku a tých 10e by som radšej dala za niečo iné. Bolo to predsa hlúpych 10e, nechcela som, aby na mňa kukala ako na žgrlavú za dve skoro nové knižky. Čiže potom som sa jej vždy pýtala dodatočnú otázku, že "a za koľko to ponúkaš?". Čiže je to vec pohľadu. Chápem aj kamošku že bola naštvaná. Bolo by fajn hodiť reč a vykomunikovať si to. Trebárs povedať, že chápeš, že je naštvaná, že si jej to asi mala povedať dopredu, aby mala možnosť si to premyslieť, hmm? A potom vysvetliť, že si chceš trošku privyrobiť na tej rodičovskej a brala si to tak, že ťa kamoška prišla podporiť, tak ťa mrzí, že ona to tak pochopila, že to bude zadarmo. Tak nejak by som sa to snažila uhrať.
@anonym_autor ono takto, bolo by fér povedať jej to dopredu, že to nebude zadarmo. Lebo ja som takto dostala nejaké knižky pre deti, že nechceš? Ja že ok, prečo nie. Známa doniesla a že bude to 10e... Ja že no tak hmm ok, tu máš. Tiež mi bolo blbé jej povedať, že "tak ich už vlastne nechcem". Ale som si myslela, že kurňa akože tiež som na rodičáku a tých 10e by som radšej dala za niečo iné. Bolo to predsa hlúpych 10e, nechcela som, aby na mňa kukala ako na žgrlavú za dve skoro nové knižky. Čiže potom som sa jej vždy pýtala dodatočnú otázku, že "a za koľko to ponúkaš?". Čiže je to vec pohľadu. Chápem aj kamošku že bola naštvaná. Bolo by fajn hodiť reč a vykomunikovať si to. Trebárs povedať, že chápeš, že je naštvaná, že si jej to asi mala povedať dopredu, aby mala možnosť si to premyslieť, hmm? A potom vysvetliť, že si chceš trošku privyrobiť na tej rodičovskej a brala si to tak, že ťa kamoška prišla podporiť, tak ťa mrzí, že ona to tak pochopila, že to bude zadarmo. Tak nejak by som sa to snažila uhrať.
@mikadooo vieš ale ty si si to prevrátila naopak. Ona vedela že chcem za to 20€ len proste dúfala že od nej zrovna ich nevypytam. Okrem toho z nás dvoch som tá na rodicaku ja ona nezarába zle a je aj z majetnej rodiny stále si kupuje nové veci, chodí na estetické zákroky a podobne. Ale práve na mne tých 20€ potrebovala ušetriť. Mimochodom ona sa ma na tie nechty spýtala sama ja som jej nič nenukala. Čiže to čo opisuješ ty je úplne iný prípad.
Tak to máš divne kamarátky. Ja som mojej kamoske rovno povedala nech ma objedná, ale platím ako normálny zákazník. Lebo presne som vedela ze sa rozbieha a potrebuje pomôcť a niekoho komu nebudú vadiť drobné nedokonalosti začiatočníka
A ďakujem vám všetkým komentujúcim za názory aj za podporu ste milí a vážim si to♥️
@mikadooo vieš ale ty si si to prevrátila naopak. Ona vedela že chcem za to 20€ len proste dúfala že od nej zrovna ich nevypytam. Okrem toho z nás dvoch som tá na rodicaku ja ona nezarába zle a je aj z majetnej rodiny stále si kupuje nové veci, chodí na estetické zákroky a podobne. Ale práve na mne tých 20€ potrebovala ušetriť. Mimochodom ona sa ma na tie nechty spýtala sama ja som jej nič nenukala. Čiže to čo opisuješ ty je úplne iný prípad.
@anonym_autor jaj tak, prepáč. Nečítala som celú diskusiu. No tak ak vedela, že to bude za dvacku, tak potom by som mykla plecom, že nech sa zdúva... Načo sú mi kamošky, ktoré dúfajú, že na mne zarobia. Trošku si nabuchla nosík o tvoju hranicu a teraz si fúka bobenko. Keď to prebolká, možno sa princeznička ozve akoby sa nič nestalo 😄.
@mikadooo toto si nedala dobrý príklad.
Potom aj ty si sa mala hneď spýtať koĺko za tie knižky chce.
Autorky sa kamoška spýtala či jej spraví nechty, a automaticky čakala že zadarmo.
A to je iné.
Ja chápem čo tým chceš povedať, ale je to úplne iné.
@anonym_autor jaj tak, prepáč. Nečítala som celú diskusiu. No tak ak vedela, že to bude za dvacku, tak potom by som mykla plecom, že nech sa zdúva... Načo sú mi kamošky, ktoré dúfajú, že na mne zarobia. Trošku si nabuchla nosík o tvoju hranicu a teraz si fúka bobenko. Keď to prebolká, možno sa princeznička ozve akoby sa nič nestalo 😄.
@mikadooo v pohode chápem. A po tomto už ani asi nechcem aby sa ozvala keď mi ešte potrebovala aj písať SMS potom.
Dávaj si na to bacha. Ja som tiez začínala robit nechty doma kým ma jedna kraska nenahlasila. Nech píšu baby čo chcú ty to robíš načierno.
Nemáš kurz nemáš priestor schválený hygienou nemáš živnosť takze o tom sa vôbec nemusíme baviť ale ja to úplne chápem lebo som robila to iste. Kým mi nezazvonili daňovaci z okresu. Najprv danovaci. Spísali zápisnicu mali presne odfotene moje služby na internete /ano chyba/ ale prešlo mi to len tak tak dostala som ultimátum na. Kurz živnosť atď. A cuduj sa svetu paničke to nestačilo a poslala na mňa kriminálku 🤣🤣🤣 no vtedy mi smiešne nebolo tak som sa zľakla ze som si na mesiac odstavila cyklus a chlapci sa smialy na bráne ze toto este nezažili ale keďže prišiel podnet museli prísť. Samozrejme to bolo vsetko akurat mi povedali ze si mam radšej otvoriť salon. No tu dobu som uz chodila na akreditáciu. Teraz mam salon 6 rokov a nechty zadarmo robim manželovej sestre a bratovej manželke niekedy a samozrejme občas mame raz za rok ak niekam ide. A dalej nikdy nikomu . Prečo by som mala. Keby sme mali potraviny tiez im dávame nákup zdarma. No určite nie.
Chodím takto a vždy zaplatím dohodnutú sumu bez problémov, veď ju to stojí čas a aj peniaze za materiál, takže tvoju kamošku by som kamoškou nenazvala. Hlavne je to kamoška, v preklade nebudem doslova zneužívať človeka, ktorého mám rada. Ale ako píšu baby hore, dávaj pozor ci naozaj nebude taká "dobrá " kamoška a ešte ti aj spôsobí problémy...
To je taka klasika…po mne suseda chcela tiez nieco spravit vyse 10 rokov som snou neprehodila rec a zrazu sa ozvala na fb ze ci jej nespravim 😂 a ze ano spravim bude to 25€ nakolko to nerobim doma a je to narocnejsie, a material na to stoji omnoho viac….precitala a neodpisala 😂 cakala ze to bude zadarmo 😂😂😂
@judar teraz sa ďalších 10 rokov neozve 😂😉
Mňa líčila kamoška na vlastnú svadbu. Automaticky som mala pripravenú 50tku tak cca berú aj iné. Ona chcela symbolickych 20€, dala som jej do ruky 50€ a poďakovala. Ak si vážiš kamarátstvo nebudeš dotyčnu využívať. Jasne, že ich nechcela zobrať, že či som blázon dávať 50€. Vážim si jej čas a prácu a nebudem o cene diskutovať 😃 Ty sa jej opýtaj, či aj ona robí všetkým kamoška pracu zadarmo. Aj materiál nieco stojí..
Dávaj si na to bacha. Ja som tiez začínala robit nechty doma kým ma jedna kraska nenahlasila. Nech píšu baby čo chcú ty to robíš načierno.
Nemáš kurz nemáš priestor schválený hygienou nemáš živnosť takze o tom sa vôbec nemusíme baviť ale ja to úplne chápem lebo som robila to iste. Kým mi nezazvonili daňovaci z okresu. Najprv danovaci. Spísali zápisnicu mali presne odfotene moje služby na internete /ano chyba/ ale prešlo mi to len tak tak dostala som ultimátum na. Kurz živnosť atď. A cuduj sa svetu paničke to nestačilo a poslala na mňa kriminálku 🤣🤣🤣 no vtedy mi smiešne nebolo tak som sa zľakla ze som si na mesiac odstavila cyklus a chlapci sa smialy na bráne ze toto este nezažili ale keďže prišiel podnet museli prísť. Samozrejme to bolo vsetko akurat mi povedali ze si mam radšej otvoriť salon. No tu dobu som uz chodila na akreditáciu. Teraz mam salon 6 rokov a nechty zadarmo robim manželovej sestre a bratovej manželke niekedy a samozrejme občas mame raz za rok ak niekam ide. A dalej nikdy nikomu . Prečo by som mala. Keby sme mali potraviny tiez im dávame nákup zdarma. No určite nie.
@pictbridge ach toto je hrozne. :/// že má v sebe niekto toľko zlosti že ešte aj na kriminálku ide. Ja sa bežne stretávam s tým že bloček nedostanem dokonca môj zubár ktorý pôsobí už dlhé roky proste doklad o zaplatení nedáva a to poznám veľa ľudí čo k nemu chodí a nikomu nedáva. Pri ňom nikto nedá podnet a tam musia miznúť desaťtisíce naozaj. Ako som už písala tiež to plánujem robiť legálnou cestou no len to chce nejaký kapitál a veľa času čiže ešte chvíľku musím počkať.
@alickapusinka ja viem a bohužiaľ je pravda že živnosť na to nemám. Musela by som založiť živnosť, zaplatiť kurz, prenajať vlastné priestory, dať schváliť hygienou atd atď. Aby som na to zarobila musela by som normálne full time pracovať lenže to mi popri dieťati nešlo. Som matka samoživiteľka a toto viem robiť tak som si týmto spôsobom pomohla no...viem že to nie je košér a do budúcna takto fungovať ani neplánujem
@anonym_autor ved áno ja nie v zlom len aby potom nebolo viac problémov ako radosti
Tam ste urobili chybu obidve jedna, ze sa ani len neopytala co to bude stat a ty ako poskytovatelka sluzby, ze si jej nenapisala/nepovedala dopredu, spravim ti nechty bude to stat 20€. Tak by nikto nenadobudol dojem, ze to ides robit gratis ako priatelsku sluzbu

@anonym_7cb780 a odradilo ťa práve toto? To ma mrzí. Áno aj známa pečie torty tiež popri retazovej materskej už roky a keď mi hovorila že koľko ju to stojí a akí sú ľudia prekvapení koľko pýta mala som dosť
@anonym_autor áno, práve toto. Nakúpiť, stráviť v kuchyni tri dni, modelovať týždeň, aby to poriadne preschlo a držalo svoj tvar a potom upratovať celú kuchyňu za 15€ či za úsmev? ja som zaplatila kamoške aj za čerešne, ktoré som si mohla ísť nazbierať z jej záhrady.