icon

Kamarátky sa mi otočili chrbtom

30. aug 2025

Baby premýšľam nad sebou, či som nejaká čudná, alebo je to len zhoda náhod. Za posledné 2 roky sa potichu vytratili z môjho života tri kamošky. So všetkými som bola kamarátka od strednej. S jednou až po strednej. Ale ešte sme boli slobodné. Jedna bola u mňa na káve, lúčili sme sa s tým, že nabudúce káva u nej... Nikdy viac sa neozvala.. Druhá, považovala som ju za najlepšiu kamošku. Zdieľali sme spolu všetko. Minulé leto sa nezachovala ku mne pekne. Porušila dohodu ktorú sme mali a prišla som jej na lož a pochopila som, že ona so mnou už nezdieľa veci ako ja s ňou a nie je ani uprimná. Tak som sa stiahla. Toto nevypovedané voči nej mám stále v sebe...A už jej tiež nehovorím všetko. Stiahla som sa. Tretia kamoška žije roky v zahraničí.. Naposledy som s ňou bola pred dvoma rokmi. Každý rok sme sa stretávali, keď bola na sk, aspoň na hodinu, káva... Naposledy tu bola na nejakej svadbe.. stretli sme sa, ale mala som pocit, že som na obtiaž, lebo ona ráno šla na svadbu.. bola unavená... Odvtedy sme sa nevideli. Dnes som jej napísala, že ako sa má, či bola na sk, toto leto.. odpísala mi po anglicky, že nemá čas a boji sa.. akože prísť na sk? Pozerala som ako puk, že čo za odpoveď mi napísala.. vie, že ja nehovorím po anglicky. Odpísala som jej, že prepáč, že som obťažovala, máj sa pekne. Potom som tu správu vymazala... Nepochopila som čo to malo znamenať. Takto sa končia dlhoročné kamarátstva? Lebo kamarátstva to naozaj svojho času boli. Tak ma to zamrzelo.

Strana
z2
simona20201309
30. aug 2025
@anonym_autor

@slovakboy americký vedci sa zmýlili, lebo tieto priateľstva boli viac ako 10 ročne... Zdieľali sme spolu svadby, pôrody, rozvody... Prežijem.

@anonym_autor dlhoročné kamarátstva zažívajú rôzne turbulencie
Sú rôzne životné obdobia. Ja som tiež mala kamošky ktoré žili v zahraničí a bolo by sebecké trvať na tom aby pri každej dovolenke doma bola jej povinnosť stretnúť sa so mnou. Ano, boli časy kedy jej to naozaj nevyšlo pretože ma synovca, netere, starých rodičov, a ešte keď svadba tak za tých 5 dní ma co robiť aby všetko stihla ...A! Chce si aj oddýchnuť - je to jej DOVOLENKA.
Takže, nie si trochu jesitna a sebecká?
Mam takmer 40r kamarátstva a zažili sme kadečo, aj 5mesiacov ticha, aj 1-2x telefonat za 2 mesiace (neboli mobily)
A sme tu, po toľkých rokoch vždy ako sestry v dobrom aj v zlom
Dlhoročné kamarátstvo nemusí byť vždy intenzívne, založené na denných smskach ...
Niekedy stačí LEN BYŤ. Nechať ju prejsť svojim obdobím, ale stále tu byt pre ňu.
Ak sa teraz zachovas ako oduta urazena, a najbližšie ju odbijes tak sa nečuduj že strácaš kamarátky.
Snažila si sa zistiť ci sa niečo nedeje? Stačí sa len opýtať- je všetko v poriadku? Zdala si sa mi akási smutná...
(...A keď viem ze kamoška ide zajtra na svadbu tak ju večer nezdrziavam)

autor
30. aug 2025

@simona20201309 ďakujem za siahodlhé vysvetlenie. Ja som sa k nej netlačia na návštevu pred svadbou, ona ma zavolala..vždy sa ozve keď sa chce stretnúť a predstáv si, bolo aj také, že povedala, že sa už nestihne stretnúť, lebo ksna, ujo, teta... A nikdy som sa neodula... Neviem kde berieš istotu. Poznáme sa 30 rokov a o intenzite kamarátstva ma nemusíš poučovať. A nie, nie som ješitná...Moja chyba bola, že som si zle preložila čo mi napísala...Ak by som bola ješitná, neozvala by som sa viac. Teraz sme ukončili dvojhodinový telefonát. Takže je všetko v poriadku.

enmery
31. aug 2025
@biba_18

hola, como estas?
que tal?
como despues del fin de semana? 😂😂
a v pohode už odpovedajú…

@biba_18 Ja to tak mám s nemčinou. 😂 Samozrejme to dostanú kamoši či rodina, ktorá nevie ani ťuk po nemecky😃

danica2711
31. aug 2025

@anonym_autor sorry, ale si si istá, že si sa ich ty niečím nedotkla, nechtiac neublížila, nezachovala sa nepatrične a pod.? Keď odíde jedna kamarátka, no, stáva sa, ale keď sú to tri, už by som sa asi zamyslela aj nad sebou...

autor
31. aug 2025
@danica2711

@anonym_autor sorry, ale si si istá, že si sa ich ty niečím nedotkla, nechtiac neublížila, nezachovala sa nepatrične a pod.? Keď odíde jedna kamarátka, no, stáva sa, ale keď sú to tri, už by som sa asi zamyslela aj nad sebou...

@danica2711 nie, nie som si vedomá... Vlastne to nie je také hrozne, ako som tu opísala. S to jednou sme dali večer 2h telefonát a všetko je v poriadku, aj keď sme sa dva roky nevideli. Dohodli sme sa, že si budeme volať častejšie.. v tomto prípade došlo k nedorozumeniu...

simona20201309
31. aug 2025
@anonym_autor

@simona20201309 ďakujem za siahodlhé vysvetlenie. Ja som sa k nej netlačia na návštevu pred svadbou, ona ma zavolala..vždy sa ozve keď sa chce stretnúť a predstáv si, bolo aj také, že povedala, že sa už nestihne stretnúť, lebo ksna, ujo, teta... A nikdy som sa neodula... Neviem kde berieš istotu. Poznáme sa 30 rokov a o intenzite kamarátstva ma nemusíš poučovať. A nie, nie som ješitná...Moja chyba bola, že som si zle preložila čo mi napísala...Ak by som bola ješitná, neozvala by som sa viac. Teraz sme ukončili dvojhodinový telefonát. Takže je všetko v poriadku.

@anonym_autor podľa tvojej reakcie sa naozaj nečudujem ze sa ti kamošky radšej vyprdnu na hlavu
Si jesitna. Celý môj ,,siahodlhy" príspevok si vzala útočne. Keď sa tak správaš aj v živote tak naozaj od teba utečie každý

leushka1574
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor otázka znela, bola si toto leto na Slovensku? Odpoveď bola nemám čas, bojím sa.

@anonym_autor ako znela tá veda v angličtine : I am afraid I don’t have time…? Lebo ak nejako takto tak je to len zdvorilostná fráza a “I am afraid” sa neprekladá ako “bojím sa” ale ako mám obavu, že nemám čas…

autor
31. aug 2025
@simona20201309

@anonym_autor podľa tvojej reakcie sa naozaj nečudujem ze sa ti kamošky radšej vyprdnu na hlavu
Si jesitna. Celý môj ,,siahodlhy" príspevok si vzala útočne. Keď sa tak správaš aj v živote tak naozaj od teba utečie každý

Zato ty si milá, priateľská a empatická. Ani nečítas čo píšem. Želám pekný deň.

autor
31. aug 2025
@leushka1574

@anonym_autor ako znela tá veda v angličtine : I am afraid I don’t have time…? Lebo ak nejako takto tak je to len zdvorilostná fráza a “I am afraid” sa neprekladá ako “bojím sa” ale ako mám obavu, že nemám čas…

@leushka1574 áno. Už sme to tu prebrali s @biba_18. Prišlo teda k nedorozumeniu z mojej strany zlý preklad... A ona mi vysvetlila, prečo písala v AJ. Dali sme večer 2h. Telefonát. Ďakujem. )

krasneleto
31. aug 2025

@anonym_autor poviem ti to tak, že kamaratky boli aj budu... po istych udalostiach v mojom zivote som sa rozlucila s kamaratkou po 30 25 a 20 rokoch... a som tu... kamaratstvo nie je o case spolu stravenom ked je ruka hore a zivot gombicka,,, ale prave tazke casy preveria.. a moje preverili... ze takéto kamosky nepotrebujem a idem dalej... trapilo ma to, ale bezemocne som si poskladala fakty a dnes nelutujem... prezili sme spolu krasne casy, na tie rada spominam... ale vekom sa clovek meni, aj zivot sa meni aj nastavenia a aj ocakavania od priatelstva...

autor
31. aug 2025
@krasneleto

@anonym_autor poviem ti to tak, že kamaratky boli aj budu... po istych udalostiach v mojom zivote som sa rozlucila s kamaratkou po 30 25 a 20 rokoch... a som tu... kamaratstvo nie je o case spolu stravenom ked je ruka hore a zivot gombicka,,, ale prave tazke casy preveria.. a moje preverili... ze takéto kamosky nepotrebujem a idem dalej... trapilo ma to, ale bezemocne som si poskladala fakty a dnes nelutujem... prezili sme spolu krasne casy, na tie rada spominam... ale vekom sa clovek meni, aj zivot sa meni aj nastavenia a aj ocakavania od priatelstva...

@krasneleto to mi je ľúto, ale súhlasím s tebou.

earlgrey
31. aug 2025

To s tým prekladom, detinské. A s anglickou klávesnicou to nemá nič spoločné. Proste si sa odula namiesto toho, aby si jej napísala, že po anglicky nerozumiem, nech ti to napíše po slovensky. Nabudúce sa najprv nadýchni a až tak konaj. Nie je nič horšie ako keď si otvorím messenger (napr.) a tam povymazované správy, vtedy si poviem, že kašlem na to, keď sa dotyčný/dotyčná správa ako malé dieťa.

autor
31. aug 2025
@earlgrey

To s tým prekladom, detinské. A s anglickou klávesnicou to nemá nič spoločné. Proste si sa odula namiesto toho, aby si jej napísala, že po anglicky nerozumiem, nech ti to napíše po slovensky. Nabudúce sa najprv nadýchni a až tak konaj. Nie je nič horšie ako keď si otvorím messenger (napr.) a tam povymazované správy, vtedy si poviem, že kašlem na to, keď sa dotyčný/dotyčná správa ako malé dieťa.

@earlgrey už sme si to vysvetlili...

autor
31. aug 2025
@earlgrey

@earlgrey samozrejme preklad a anglicka klávesnica nemajú súvis, ale to by si si musela prečítať celú diskusiu...

earlgrey
31. aug 2025
@anonym_autor

@earlgrey samozrejme preklad a anglicka klávesnica nemajú súvis, ale to by si si musela prečítať celú diskusiu...

@anonym_autor veď som čítala...preto som napísala svoj názor

janulka1802
31. aug 2025

Je to smutné, ale ber to tak, že to neboli priateľky na celý život, ale len na určitý čas. Ja som prišla o dve kamarátky za posledné cca dva roky, avšak vôbec nie mojou vinou. V ich životoch došlo k takým zvratom, že to dopadlo aj na naše priateľstvo. Trvalo mi nejaký čas, kým som sa s tým zmierila, no život ide ďalej.

anonym_34b7a0
31. aug 2025

Ja som mala najlepšiu kamarátku spoznali sme sa od škôlky, nonstop spolu aj na strednú sme chodili spolu. Potom sme boli v kontakte stále každý deň.
Keď som ostala tehotná chcela som ju za krstnu mamu a ona sa vyhovárala že nemá peniaze mi kúpiť dar pre malé tak to odmietla. Darmo som jej hovorila že nechcem nič žiadne dary, vtedy vo mne ostala prvá rana. Keď som mala svadbu chcela som ju za svedka, ona sa tak otalala že nemôže dôjsť nech sa nehnevám ale vtedy nebude sa jej dať že niečo sa jej stalo a podobne reči. Ja už som sa bála či nemá nejakú vážnu chorobu už som rozmýšľala že svadbu preložím. A nakoniec z nej vyšlo že ona je tehotná. Ďalšia rana že nedošla mi na svadbu a zatajovala že je tehotná. Mohla dôjsť aspoň zablahoželať ale nič.
Ked sa jej narodilo dieťa krstnu mamu si vybrala z rodiny takú čo je na tom dobre finančne aby sa malo jej dieťa dobre. Keď sa vydávala ani ma nezavolala na svadbu, dostala som len oznamenie. No ja som jej išla aspoň zablahoželať aj kyticu som jej kúpila.
A už to išlo všetko dolu vodou, ozvala sa mi len keď niečo potrebovala, takto skončilo naše dlhoročné kamarátstvo.

autor
31. aug 2025
@anonym_34b7a0

Ja som mala najlepšiu kamarátku spoznali sme sa od škôlky, nonstop spolu aj na strednú sme chodili spolu. Potom sme boli v kontakte stále každý deň.
Keď som ostala tehotná chcela som ju za krstnu mamu a ona sa vyhovárala že nemá peniaze mi kúpiť dar pre malé tak to odmietla. Darmo som jej hovorila že nechcem nič žiadne dary, vtedy vo mne ostala prvá rana. Keď som mala svadbu chcela som ju za svedka, ona sa tak otalala že nemôže dôjsť nech sa nehnevám ale vtedy nebude sa jej dať že niečo sa jej stalo a podobne reči. Ja už som sa bála či nemá nejakú vážnu chorobu už som rozmýšľala že svadbu preložím. A nakoniec z nej vyšlo že ona je tehotná. Ďalšia rana že nedošla mi na svadbu a zatajovala že je tehotná. Mohla dôjsť aspoň zablahoželať ale nič.
Ked sa jej narodilo dieťa krstnu mamu si vybrala z rodiny takú čo je na tom dobre finančne aby sa malo jej dieťa dobre. Keď sa vydávala ani ma nezavolala na svadbu, dostala som len oznamenie. No ja som jej išla aspoň zablahoželať aj kyticu som jej kúpila.
A už to išlo všetko dolu vodou, ozvala sa mi len keď niečo potrebovala, takto skončilo naše dlhoročné kamarátstvo.

@anonym_34b7a0 to ma mrzí.

anonym_c01b97
31. aug 2025

@anonym_autor je to v pohode, tiež som mal kamarátov, partiu čo sme chodili spolu von za slobodna. Prvý sa oženil najskôr, narodilo sa mu dieťa, mal iné priority. Druhý som bol ja, našiel som si manželku, mám dieťa a teda iné priority a svoj voľný čas, ktorého mám aj tak málo, venujem výhradne rodine. Tretí sa stal veľkým kresťanom a síce už sme neboli v kontakte ale po stretnutí nám to ozrejmil. Chodí na púte, viac do kostola atď. Štvrtý síce zavolá, ale iba keď je pod parou a začal viac venovať svojho času alkoholu. Preto nemám záujem sa s ním stretnúť. Všetci bývame v okruhu max 40 km, dokonca s tým jedným je rozdiel 6 km ale nestretávame sa. Poznáme sa spolu viac ako 20 rokov. Každý má proste iné záujmy a priority a nový okruh známych. Takže nerob si z toho ťažkú hlavu.

evansova
31. aug 2025

Kamošky prichádzajú a odchádzajú, mení sa to tak, ako sa menia vaše životy..Vyberiete sa do budúcnosti, každá svojou cestou, lebo iné vzdelanie, iné povolanie, prípadne manžel a deti len u jednej, druhá či tretia slobodne.
Skrátka, život.
Neboj sa, ani nebudeš vedieť kde a kedy a budes mať spriaznenú dušu.

anonym_392006
31. aug 2025

@anonym_autor moje školské kamošky sa tiež nejako výdajom odstrihli samé, tu v susedstve mám kamošku a vieme si povedať všetko možné aj nemožné a som za nu vďačná. No mám viac kamosiek takých na ☕....Niekedy človek nedokáže ovplyvniť správanie druhých a príde mu za ťažko, že kamarátstvo za nejako tak vytráca.

anonym_537f01
31. aug 2025

Poznam poznam😢za posledne roky som si prezila vela s kamaratkami. Zostalo mi presne pocet 0.😢velmi ma to trapi. Ani jedno kamaratstvo neskoncilo mojou vinou. Ale asi nie som dost dobra ci zabavna…a tak som sama. Prestala som vsetkych volat na kavy a do kina, divadla a pod..lebo bolo to same nie a 100vyhovoriek. Ale trapi ma to velmi.

maya_hi
2. sep 2025

@anonym_autor kamoška ti napíše že sa bojí a ty sa pýtaš na MK že čoho? A čo tak spýtať sa to jej? Zaujímať sa? Ako kamoška. Kamarátsvo je obojstranná záležitosť. Pri jednej píšeš že si sa stiahla. Mala ťa teda oslovovať ona? Vždy je to o aktivite obidvoch a hlavne o KOMUNIKÁCII. Hovor s nimi, pýtaj sa ak vášmu vzťahu nerozumieš. A nakoniec skutočné kamarátsva vydržia dobré aj zlé časy. Ibak to nie je kamarátstvo, len kontakty s výhodami. Čo je medzi ženami najčastejší jav. Skutočné kamarátky si vedia povedať aj nepríjemné veci, pohádať sa, aj udobriť.

anonym_3b578e
3. sep 2025

@anonym_autor mozem vediet aku dohodu ste mali?teda ja mam jednu kamosky od detstva a ziadnu dohodu nemane.bud pride ona co vacsinou aj chodi ona k nam .ja k nej menej a nema s tym nikto problem.ani jedna druhej nevycitame ze ktora bola u ktorej viac.ziadbe dohody nemame.

autor
4. sep 2025
@anonym_3b578e

@anonym_autor mozem vediet aku dohodu ste mali?teda ja mam jednu kamosky od detstva a ziadnu dohodu nemane.bud pride ona co vacsinou aj chodi ona k nam .ja k nej menej a nema s tym nikto problem.ani jedna druhej nevycitame ze ktora bola u ktorej viac.ziadbe dohody nemame.

@anonym_3b578e spýtať sa môžeš, ale nebudem tu o tom písať... Stretávame sa na ďalej, ale ja ku nej už necítim to úprimne priateľstvo. Nešlo o dohodu ohľadne priateľstva... Ale v skratke.. Ja som od nej niečo chcela.. dohodli sme sa teda, ale ona potom z toho vycúvala, ale nie tak, aby to povedala na rovinu, ale oklamala ma... Keď nastal ten deň ,,D,, dávno zabudla, že má oklamala a aj pravdu povedala, lebo pozabudla na svoje klamstvo. Zamrzelo ma to a mrzí dodnes. Vieš ako sa hovorí, never ľuďom čo Ti klamu. Nedokážem sa s ňou o tom rozprávať... A ju to asi netrápi, že sa zachovala, ako sa zachovala po toľkých rokoch...

autor
4. sep 2025
@maya_hi

@anonym_autor kamoška ti napíše že sa bojí a ty sa pýtaš na MK že čoho? A čo tak spýtať sa to jej? Zaujímať sa? Ako kamoška. Kamarátsvo je obojstranná záležitosť. Pri jednej píšeš že si sa stiahla. Mala ťa teda oslovovať ona? Vždy je to o aktivite obidvoch a hlavne o KOMUNIKÁCII. Hovor s nimi, pýtaj sa ak vášmu vzťahu nerozumieš. A nakoniec skutočné kamarátsva vydržia dobré aj zlé časy. Ibak to nie je kamarátstvo, len kontakty s výhodami. Čo je medzi ženami najčastejší jav. Skutočné kamarátky si vedia povedať aj nepríjemné veci, pohádať sa, aj udobriť.

@maya_hi zrejme nevieš čítať s porozumením... Ja som nič také nepísala, čo tu ty opisujes... Neudržiavam kontakty s výhodami.

Strana
z2