icon

Kedy a ako riešiť financie vo vzťahu?

17. jún 2025

Kedy, po akom čase v novom vzťahy ste začali riešiť tému financií? Riešili ste ju alebo to išlo prirodzene? Ide o to že sa stretávam s mužom asi pol roka, zarába niekoľko násobne viac ako ja, ale výdavky si delíme 50/50, ale tak že raz zaplatí on, raz ja, väčšie veci ako výlety idú na polovicu. Už začína mať blbé poznámky a všimla som si že je na to ako zarába šetrný. Nepáči sa mi to, chcem sa o tom porozprávať, ale na druhej strane nechcem pôsobiť ako zlatokopka ktorá ide po peniazoch. Čím argumentovať? Argumentovať alebo to odsúdiť na zánik? Toto je jediný problém, ostatné veci sú v poriadku.

Strana
z5
rejka7
19. jún 2025
@martin96321

@subartic Aha.....takze muz je poddruh......Tak sa netreba potom cudovat,ze niekto je ochotny platit len za to , co dostava. 😉

@martin96321 chlap, čo si platí len za to, čo dostáva od ženy je chudák, ktorý nepochopil podstatu lásky, manželstva a ani obyčajného ľudského spolunažívania. Nie je vhodný na partnerský život s dospelou ženou. Zostava mu jedine na zoznamkách krátkodobo balamutiť mladé a neskúsené dievčatá, bohužiaľ.

martin96321
19. jún 2025
@rejka7

@martin96321 chlap, čo si platí len za to, čo dostáva od ženy je chudák, ktorý nepochopil podstatu lásky, manželstva a ani obyčajného ľudského spolunažívania. Nie je vhodný na partnerský život s dospelou ženou. Zostava mu jedine na zoznamkách krátkodobo balamutiť mladé a neskúsené dievčatá, bohužiaľ.

@rejka7 Chlap,krory ma normalnu partnerku pre nu urobi vsetko aby bola spokojna. Zena ktora ma takeho muza, urobi taktiez vsetko aby bol spokojny. Ak sa mienis predavat a tahat peniaze,tak niesi o nic viac,nez spolocnicka,ktora pride na hodku- dve a vypadne. Myslim,ze po pol roku randenia je normalne platit si za byvanie. Platit si za stravu a nenechat sa vydrziavat. Ak chcem niekam pozvat priatelku ak jej chcem nieco darovat,tak len z vlastnej vole . Nie ze ma na to narok

elli80
29. jún 2025
@martin96321

@rejka7 Chlap,krory ma normalnu partnerku pre nu urobi vsetko aby bola spokojna. Zena ktora ma takeho muza, urobi taktiez vsetko aby bol spokojny. Ak sa mienis predavat a tahat peniaze,tak niesi o nic viac,nez spolocnicka,ktora pride na hodku- dve a vypadne. Myslim,ze po pol roku randenia je normalne platit si za byvanie. Platit si za stravu a nenechat sa vydrziavat. Ak chcem niekam pozvat priatelku ak jej chcem nieco darovat,tak len z vlastnej vole . Nie ze ma na to narok

@martin96321 🙂)) spolocnicka by ho vysla drahsie... Ak chlap, ktory zaraba x-nasobne viac ako partnerka, potrebuje prepocitavat a evidovat jej ucast a to precizne ako popisuje autorka, je to ubohe. Zena, ktora sa vie postarat sama o seba, skor ci neskor odide od neho.
Takyto chlap ma problem sam so sebou, opisanym spravanim si buduje ego.

elli80
29. jún 2025
@bludna

@subartic suhlasim s tebou v tom, ze je normalne, ked muz za teba zatiahne veceru. Ale pride mi divne aby moj partner platil vacsiu cast najmu ked v byte byvame obaja rovnako a zarabame obaja nadstandardne. Preco? Preto, ze je muz? To moze predsa davat najavo aj inac. Navyse jeho peniaze nie su to co ja potrebujem. Mne je uprimne jedno a v pohode zaplatim ten vikend v Tatrach aj zanho, rovnako ako by to urobil on, keby u nas nebolo standardne, ze 90% veci platime kazdy za seba, resp 50:50.

@bludna je ok, ak chlap neocakava reciprocitu. Dnes je vela vztahov z rozumu, plnych poctov a "vyrovnanosti". Chlap by mal byt chlapom a galantnost k tomu patri.

martin96321
29. jún 2025
@elli80

@martin96321 🙂)) spolocnicka by ho vysla drahsie... Ak chlap, ktory zaraba x-nasobne viac ako partnerka, potrebuje prepocitavat a evidovat jej ucast a to precizne ako popisuje autorka, je to ubohe. Zena, ktora sa vie postarat sama o seba, skor ci neskor odide od neho.
Takyto chlap ma problem sam so sebou, opisanym spravanim si buduje ego.

@elli80 Ver mi,ze by nevysla drehsie😎😇

lapalma
29. jún 2025
@mirola

Ja prave riesim presne tuto istu otazku a popravde neviem moc ako dalej. Vsimla som si to hned ako sme sa spolu zacali stretavat, boli to najprv take male veci ako, ze napriklad ma nechal zaplatit v obchode nakup kde si on nalozil veci, alebo ma pozval na obed, ale nechal ma aby som si ho zaplatila sama, co som vtedy absolutne nechapala. Taktiez vzdy ked som prisla k nemu som robila nakup.. plus varila a on nic. Prevazne jazdime na mojom aute na vsetky vylety - moje auto je lepsie.. ani raz netankoval (popravde ma to ani nenapadlo, ze by mal) a na prvom vylete ked sme boli tak ja som ho nasla aj objednala.. no a aj zaplatila a brala som to normalne, ze nabuduce on. Ale prislo k tomu, ze sme isli na vylet znova a ja som vybavila od znamych chatu v Tatrach len za cenu upratovania teda 15 eur na noc, plus som spravila nakup... cestou v prvej restike povedal, ze nema hotovost tak to som zatiahla ja... no kazdopadne mi povedal, ze polku vydavkov na benzin plus ubytovanie si uhradi za seba.. kukala som ako puk.. popravde som cakala, ze to zatiahne cele.. bavime sa vseho vsudy asi o 150 eurach za 3 dni.. poslala som ho to zaplatit, teraz v napätí ocakavam vyučtovanie.. zatial ho neposlal ale ked ho posle uz mu poviem svoje a aj ked je to inak super chlap, neviem si predstaviť s nim zostat. Pre ozrejmenie je to uspesny muz, zarobi 2x viac ako ja a to ja zarobim naozaj dobre. Ale mám este dieta, vediem svoju domacnost. On si ide kupovat teraz nové auto, bicykel za 8k, cestuje 5x do roka na drahe dovolenky takze biedu netrie. Toto ma tiež nenechava chladnu lebo ma specificke zaujmy, ktore si na dovolenke chce dopriat a su to drahsie destinacie.. Ja sa uspokojim s dovolenkou za 2000, on vyberie za 4000 lebo ved inde sa to nerobi.. lenze potom bude chciet odomna polku... Uz som raz otvorila tuto temu a on ma vraj rad vo vztahu rovnocennost a vyska zarobku na to vplyv nema... No lenze ja mam pocit, ze ma iny meter lebo ked platim ja ani necekne, ale ked plati on uz sa okuna. Problem je ten, ze podstatu nezmenis.. ak to ma takto nastavene a vraj to tak mal v kazdom vztahu, tak spolu nebudeme spokojni. Ja som to mala prave vzdy tak, ze muz prirodzene platil vylety, dovolenky vecere.. a ja nakupy, domacnost, varenie.. plus kazdy to svoje. Velmi ma to mrzi, lebo som fakt do neho,,, ale toto je pre mna velke negativum a neviem to prekusnut.

@mirola veľmi ma zaujal tvoj príbeh...ako dopadol tvoj vzťah ? 🙂

mirola
1. júl 2025
@lapalma

@mirola veľmi ma zaujal tvoj príbeh...ako dopadol tvoj vzťah ? 🙂

@lapalma ahoj, no este stale sme spolu, debata zatial neprebehla, mam pocit, ze sa tomu cielene vyhyba.
Kazdopadne o vylete a preplateni polovice ani nebola rec, tak mozno aspon trochu pochopil. Ale myslim, alebo skor citim, ze sa k sebe chovame trochu inak. Sme viac rezervovani, chladni, nejak mam pocit, ze si nemame co povedat. Trochu ma zas dorazila jedna vec a to, ze tento vikend sme planovali stravit u mna tak ja som samozrejme nakupila na 2 dni, navarila, upiekla kolac.. (to je vsetko v poriadku pokladam to za normálne), a teda aj on lebo nebol za to nejak extra vdacny. No a na druhy den mi zaplatil salat a to uz si pytal odomna vdacnost. Povedala som mu, ze ja to povazujem za normalne tak ako ked ja sa staram o neho a on na to, ze to rozhodne normalne nie je. No ja neviem kde som zila doteraz, ale ludia okolo mna sa takto normalne spravaju. idem teraz na dovolenku s kamaratmi a detmi a povodne som rozmyslala, ze by isiel s nami lebo mame cely apartmanovy dom a je tam miesto, taktiez aj v aute. Ale ako som si predstavila ako tam budeme saskovat v restauraciach a potravinach, kto co komu a ako ma aj presla chut... takze som ho nevolala...

mdse
1. júl 2025
@mirola

@lapalma ahoj, no este stale sme spolu, debata zatial neprebehla, mam pocit, ze sa tomu cielene vyhyba.
Kazdopadne o vylete a preplateni polovice ani nebola rec, tak mozno aspon trochu pochopil. Ale myslim, alebo skor citim, ze sa k sebe chovame trochu inak. Sme viac rezervovani, chladni, nejak mam pocit, ze si nemame co povedat. Trochu ma zas dorazila jedna vec a to, ze tento vikend sme planovali stravit u mna tak ja som samozrejme nakupila na 2 dni, navarila, upiekla kolac.. (to je vsetko v poriadku pokladam to za normálne), a teda aj on lebo nebol za to nejak extra vdacny. No a na druhy den mi zaplatil salat a to uz si pytal odomna vdacnost. Povedala som mu, ze ja to povazujem za normalne tak ako ked ja sa staram o neho a on na to, ze to rozhodne normalne nie je. No ja neviem kde som zila doteraz, ale ludia okolo mna sa takto normalne spravaju. idem teraz na dovolenku s kamaratmi a detmi a povodne som rozmyslala, ze by isiel s nami lebo mame cely apartmanovy dom a je tam miesto, taktiez aj v aute. Ale ako som si predstavila ako tam budeme saskovat v restauraciach a potravinach, kto co komu a ako ma aj presla chut... takze som ho nevolala...

@mirola urobila by som to isté. Uži si dovolenku!

0silvia0
1. júl 2025
@mirola

@mirola tvoje dávanie do vzťahu je pre neho normálne, a jeho dávanie do vzťahu by podľa jeho malo byť velebené a oslavované do nebies - no fakt úžasné...
Takýto chlap si nezaslúži, aby mu žena navarila a upiekla koláč. Takýto chlap si zaslúži poriadnu mrchu, ktorá by vedela ako na neho a upravila mu čakry a hodnoty😂

lapalma
2. júl 2025
@mirola

@mirola To je mi ľúto...ale vy už idete z kopca a spejete ku koncu - on vie iba brať a nedáva nič - nemyslím materiálne veci iba, ale oporu, vďačnosť, obyčajnú štedrosť...

karolinakr
2. júl 2025
@mirola

@mirola ako si mu tu vďačnost akože mala prejaviť? naozaj tam nikto v okoli sa nenachádza?

katarkka
19. aug 2025
@any_soj

@julialeffer založil by spoločný účet na domácnosť a viedli by ste účtovníctvo... Koksoooo si to fakt neviem a nechcem predstaviť, v rodine, v domácnosti s mužom a našimi deťmi, viesť účtovníctvo ohľadom výdavkov - kto koľko dal a koľko má dať....

@any_soj Presne 🙈 To je pre mna uplna katastrofa viest si rodinne uctovnictvo 🙈 My davame s manzelom vsetko na jeden SPOLOCNY ucet a odtial sa hradi vsetko. Manzel podnika, ja pracujem v statnej sprave, takze nas prijem je neporovnatelny. Ale nikdy by nam ani len nenapadlo viest si uctovnictvo 🙈 Mame 3 deti, dom, auta. Nedokazem si ani len predstavit dohadovat sa co kto kupi, co kto zafinancuje 🙈 A nedajboze si este medzi sebou posielat peniaze z uctu na ucet, lebo jeden sme dlzny tomu druhemu 🙈 Nastastie to mame takto od uplneho zaciatku nasho vztahu- 12 rokov.

natalka13
19. aug 2025
@julialeffer

@any_soj Ja som len hovorila o spolocnom ucte pre domacnost, na ktory posielaju peniaze obaja rodicia, bud 50:50 ak sa obaja rovnako staraju o domacnost a deti alebo vo vacsine pripadov muz viac, zena je na materskej a prebera starostlivost o deti, ale nie je to tak vzdy, aj muzi uz chodia na matersku. Z toho baliku penazi na kazdy mesiac, z toho jedneho uctu, sa kupuje jedlo, oblecenie, vsetko. Ziadne delenie v chladnicke, to uz su bojove podmienky, v ktorych by som nikdy nechcela zit. Rodina je ako firma, ma podobne pravidla.

@julialeffer to pises o manzelstve?
Posielat jednu rovnaku sumu na spol.ucet a ostatne si minat podla seba?🙈 esteze mam normalneho muza

Strana
z5