Kolegyňa ma v práci napadla
Kolegyna v praci ma napadla. Nechcem to tu rozoberat do detailov ale poviem iba to ze ja som ju nijakym sposobom nevyprovokovala. Boli tam 2 svedkovia. Samozrejme vedenie bolo informovane. Moja rodina, muzova rodina a moj muz boli z toho hotovy a podala som TO za napadnutie a budem si narokovat odskodne za znicene okuliare. No odkedy sa to stalo dokaze ma cokolvek rozhodit. Bojim sa pretoze dotycna bola urcite psychicky chora a keby mala po ruke noz urcite by ho pouzila. Ako sa mam s tym vyrovnat? Kedy asi dostane predvolanie od PZ?
To môžeš mať posttraumaticky šok, úzkosť...dala by som sa na PN.Nie je príjemné chodiť do práce s tým, že tam je agresor.TO sa rieši dosť rýchlo.
Píšeš v hadankach bola nejaká intriga a ona si myslí, že si ju nabonzovala?je to jedno fyzicky Ta napadnúť si nemôže dovoliť.To jej dali normálne výpovednú lehotu?
Si tu anonymne, polícia neskúma mk, napíš to zrozumiteľne, ak chces rady. Alebo o čo ti ide, vypísať sa ?
policia to uzavrie ako priestupok , pôjde to na okresný úrad na oddelenie priestupkov, prejedná sa to , budete pozvaní , možno dostane nejakú pokutu a tým to zhasne.
Musela si ju riadne rozčúliť tou vetou , niečo sa jej mimoriadne dotko a ty si ešte pridala. A pre tie ostatné , každá jedna z nás mala určite chuť občas niekomu riadne s prepáčením pridrbať, len sme neboli v takom amoku a zabrzdili sme emócie. U tejto pani to zrejme prekročilo hranice , neovládla sa tak ti jednu šľahla. Nemusí byť ani narušená a ani psychicky chorá .
@kacena4
@oliolijanka
@brendaa
@mamina7070
Je úplne jedno, aká to bola veta, nikto nemá právo druhého udrieť.
@oliolijanka autorka nikde nepíše,že diskutovala na nejakú " nežiaducu" tému. A teraz sa akože necháme otĺkať psychicky chorými ľuďmi? Alebo sa pred nimi schovávať?
Pani v predchadzajucej robote tiez napadla kolegynu. Nespravila som jej nic. Riesila nieco co nakazala sefka kolegovi a ona si vydedukovala svoje ze som to bola ja a dotklo sa jej to pricom ja som sa jej praveze zastala. A hned zacala po mne kricaf jak pomynuta. Popravde uz sa ani nepamatam co kricala iba utrzky a pri tom rozbila dvere a vynadala mi do Pankharta na co som jej ja povedala iba nech ide do riti. Na to ca otocila a zautocila
ja by som sla na PN kym zamestnavatel tu pani neporiesi
asi je psychicky chora ked takto vybuchuje
@tibor79 Nenapisala som, ze sa mas pres psychicky chorymi schovavat, ale mas sa im vyhnut. A samozrejme nie vsetkym, ale ked na teba bude niekto nepricetne ziapat, tak ho nebudes provokovat nejakou vetou, ale usudis, ze ten clovek prave nie je v poriadku, ma to doma alebo v praci tazke, tak sa ovladnes aspon ty. A nie, ze si nechas dat jednu cez okuliare a potom podavas TO.
Autorka, kolegyna nemala pravo ta udriet, ale pytala si sa, ako sa s tym zmierit, ze si bola obetou utoku.
Chlapi by sli spolu na pivo.
Musis usudit, ci TO kolegynu prevychova, alebo jej to ublizi.
Ja myslim, ze kolegyna ma dost starosti aj bez tvojho TO a vypovedi.
Chod za nou a povedz jej, ze sa na nu nehnevas.
@oliolijanka a prečo by som sa im ja mala vyhýbať? Mám hádam rovnaké práva ako oni. Ak niekto má vo zvyku napádať ľudí, nemal by sa pohybovať v kolektíve.
@oliolijanka moze si za to sama. Keby sa prisla druhy den omluvit a nevyb3hla zas na mna mozno by som TO aj stiahla ale nie. Nie ze hnevam ja sa jej bojim. Ked ta niekto napadne pochybujem ze za nou by si isla. Ja mam traumu na cely zivot
@tibor79 Mala by si sa im vyhnut, aby si nedostala cez okuliare a nemusela pisat na mk, ako sa s tym zmierit.
Ak jeden nema rozum(obrazne), tak vtedy musi ten druhy porozmyslat.
Je to ako hadat sa s ozratym manzelom. On v tom svojom stave nevie posudit, ako saspravne zachovat. Opiteho cloveka treba nechat vytriezviet a potom sa s nim treba porozpravat.
Rozzurenu kolegynu trebalo nechat upokojit sa.
@oliolijanka ja suhlasim z tym ze nechat ju pokojit ale potom ju mal zamestnavatel vyhodit lebo do prace
sa mamchodit pracovat a nie upokojovat sa
Kazdy psycholog by ti povedal, ze si spravila velku chybu. Clovek, ktory je v amoku, nezvlada svoje emocie, toho netreba nijako provokovat, pretoze naozaj moze prist aj k fyzickemu utoku. Podla toho, co si napisala, ta kolegyna za nieco vynila. Je jedno, ci to tak bolo, alebo nie, ale ona to tak vnimala. A ty si namiesto ustupu a toho, aby si to z nej nechala vysumiet a vyzurit (mozno len na tych rozbitych dverach), si jej to v podstate potvrdila, ze jej predpoklad je spravny, neobranovala si sa, nepovedala si, ze nema pravdu, ale este si priliala olej do ohna a poslala si ju do riti (ako sama pises). Neobranujem tvoju kolegynu, to ani nahodou, samozrejme ma zvladat svoje emocie a ma sa vediet kontrolovat. Ale aj ty musis vediet, kedy je spravne ustupit a kedy si zavaris. Prepac, ale pride mi, ze tvoja veta, to bolo doslova: slovo do bitky. A aj sa stalo.
@guliver19 ja som sa nikam nepriradila , ja vysvetľujem že sme len ľudia a zlyhávame. Nikto nevie čo tomu predchádzalo a každý máme inú dĺžku zápalnej šnúry, každý sa dokáže inak ovládať.
@tibor79 ale ano takto to skončí , nikto sa nebude zaoberať na trestnom jednou fackou alebo teda ak jej vrazila päsťou tak tým. Pokiaĺ nemá zlámané tvárové kosti, alebo vážne ublíženie na tvári , tak sa to posunie na priestupkové a tam to vyšumí nejako pokutou na najnižšej spodnej možnej hranici . No a čo sa týka tej hodinovej výpovedi , to je také hrdinské , inak by si postupoval keby to bol zamestnanec ktorý je pre teba cenný , kde by si vedel že bol vyprovokovaný , že inak je v pohode. Len nedávno sa riešil konflikt u jednej firmy v zamestnaní medzi dvoma chlapmi , kde jeden riadne vrazil druhému , lebo zistil že mu obťažuje ženu. Jednoducho sú situácie a situácie.
Moji dvaja podriadeni sa raz takto na pracovisku pobili. Dvaja 50 rocni svalnati pankovia. Hadali sa, kto by mal spravit istu robotu. Chlapi ich potom nevedeli od seba odtrhnut a ja v strrde medzi nimi😁
Obaja boli v prave, problem bol v tom, ze nebolo zadefinovane, kto ma tu robotu spravit. Namiesto toho, aby sa ma spytali a ja by som zaplatila tomu, kto by to spravil, pobili sa.
Ten, co zautocil sa mi na dalsi den prisiel ospravedlnit, ze to nezvladol. Mne uz ale predtym jeho kolegovia povedali, ze mu zomrel brat v ten den rano.
Neriesilo sa to ani vypovedou, ani TO.
@oliolijanka a to je presne to o čom hovorím , treba sa pozerať aj na okolnosti ktoré tomu predchádzajú, mieru zavinenia jednotlivých osôb, ich momentálnych životných situácii.
Jej ked clovek chcel v pokoji nieco vysvetlit tak ju to praveze este vyse nastqrtovalo. Ona sa upokojit nevie
@oliolijanka tak to som teda rada, že sa pohybujem medzi normálnymi ľuďmi a nemáme problém diskutovať o čomkoľvek - či už v súkromí alebo v práci bez toho, aby tam niekto niekoho napadol. Ako sorry, ale toto čo tu niektoré píšete o miere zavinenia a vyhýbaniu sa labilným ľuďom je choré. Tá jej kolegyňa mala dostať okamžite vyhadzov a pre svoje dobro a dobro svojho okolia navštíviť psychológa, prípadne rovno psychiatra, nech jej dá lieky. Z toho čo píše autorka v ďalších príspevkoch tá situácia absolútne nepôsobí takým dojmom, aby to prešlo do fyzického násilia. Akékoľvek hľadanie chyby v správaní na obeti je pre mňa neakceptovateľné. To aj keď muž jednu tresne žene, tak je to ok? Autorka bude mať traumu na pekne dlhý čas a ešte jej ona mala na druhý deň povedať, že sa na ňu nehnevá, pritom tá psychopatka sa jej ani len neospravedlnila? Každý môže chytiť amok, ale ten raz vyprchá, a keď si uvedomila čo urobila, tak mala prísť za ňou a povedať jej aspoň prepáč. Ja by som to TO podala na ňu tiež. Mňa pri fyzickom násilí vždy udivuje ako sa v týchto témach dáva nejakým spôsobom vina obeti namiesto odsúdenia agresora.
@subartic takže cenný zamestnanec si môže dovoľovať?
@deniseee si psychológ?takže mala stať a nechať na seba kydať a byť submisivna, nechať sa obviniť z niečoho, čo nie je pravda a za pár dní by si dovolila to isté?nie, dala jej hranice aj za cenu rozbitých okuliarov.Bola drzá aj druhý deň a spravila to aj v inom zamestnaní je to konfliktný človek čo nemá nervy v poriadku.Rozbijat dvere v práci??budúci raz hodí nôž?
@luccija nie ani cenný zamestnnaec si nemôže dovoľovať, ale ani sa nevyhadzuje len tak z hodiny na hodinu . Ja ako zamestnávateľ by som najprv situáciu preskúmala čo sa stalo a čo tomu predchádzalo , vypočula by som obidve strany. Lebo ak niekoho kto je v amoku pošleš do riti , to je akoby si vyliala olej do ohňa, muselo to skutočne byť ? Bolo to ozaj nutné takto provokovať rozčúleného človeka ?
Zamestnávam 5+ ľudí vo svojej firme , plus sme externí personalisti pre iné firmy a teda riešili sme všelijaké konflikty medzi zamestnacami, aj bitky aj obťažovanie, ale ani u jedného nepadla hodinová výpoveď .
A ako ta napadla? Fyzicky, či len slovne? Aj máš nejaké zranenia?
@luccija nie som psycholog, ale uzko s nimi spolupracujem a taktiez som v profesii, kde ludia mozu a niekedy aj reaguju skratovo, teda sme skoleni na to, aby sme nikdy nikoho, kto je v takom stave, do riti neposlali, ale sa snazili situaciu ukludnit a neposkytli ziadnu zamienku na horsiu reakciu. Rozumny rozhovor s druhou stranou obvykle moze nastat az vo chvili, ked uz clovek v amoku nie je.
Asi pred pol rokom sme riešili náhradu škody u jedného klienta , kde sa pobili v jednej kanclelárii dvaja mimoriadne šikovní programátori a to kvôli absolútnej prkotine. A to nie že len si pár vyťali , riadne sa pomlátili , pričom čo to aj porozbíjali . Bezkonfliktne predtým spolu robili už pár rokov . Podľa týchto reakci na MK sú to psychicki chorí ľudia a mali by brať lieky od psychiatra.
@subartic a čo keď " ten cenený " zamestnanec je ten,ktorý je teraz zbytočne na PN a boji sa ísť do práce? To sú úplne zbytočne polemiky. Čo keď....V práci sa jednoducho pracuje a ohrozovanie zamestnancov inými ( kvôli ich náladám a psychickému rozpoloženiu) nie je v poriadku a nebudem hľadať na úkor iných výhovorky prečo,zaco,načo sa tak choval . Určite chovanie na pracovisku je proste neprípustné.
@tibor79 predovšetkým pri takýchto typoch konfliktov ako opisuje autorka nikto nie je na PN . Tak keď niekto niekoho posiela do riti a vtedy je hrdina , tak nech sa potom nebojí ísť do práce . Tu sa stretla fyzická agresia s pasívnou . Áno, v práci sa pracuje , nerozbíjajú sa dvere a ani sa nikto neposiela do riti , ľudia by sa nemali napádať. Ale keďže náš svet nie je dokonalý tak sa to deje a ak sa to deje treba to riešiť .

@aurora33 nechcem to tu rozpisovat kedze jto vysetruje policiq