Koľko času by mala babička tráviť s vnukom?
Dobrý večer, som babičkou 3ročného vnuka. Smiem si ho brávať raz za týždeň k sebe domov, na cca 3 hodinky. Raz - dva krát za mesiac príde aj syn s manželkou, alebo ja knim a sme všetci spolu, dáme si obed, prejdeme sa. S malým som teda 5x mesačne. Niekedy som ho mávala viac, teraz chodí do škôlky a viac mi ho nedajú. Sme z jednej dediny. Dnes som volala synovi, že chcem malého viac. Slušne ale rázne mi povedal že takto si to želajú a že sami maju veľa práce a aj oni si ho chcú užívať a že tak toto majú aj s nevestinými rodičmi. Príde mi, že to je primálo,čo myslíte ? Ďakujem.
@anonym_autor toto sú tie moderne rodiny, kopec dospelých na jedno dieťa a o to sa potom trhajú… som zvedavá, či aj v puberte budete ním všetci takí nadšení… susedovie synek bol takto.. akurát tam sa rodičia rozviedli a ešte aj ti sa oňho trhali a on ako taky princ, očakával, že ocenia darčekmi jeho prítomnosť… dnes ma 14 a najradšej by sa ho všetci zbavili… nik už s ním nechce tráviť čas, matka ho už sní na výlety neberie, lebo vždy stropu nejakú scénu, pohadzujú si ho ako horúci zemiak.
@anonym_autor pride mi to viac nez dost. DIeta je uz v kolektive, aj rodicia s nim chcu byt. Najdi si nejake zaujmy a hobby. Naozaj ho vidis 5x do mesiaca, to je viac ako kopa inych starych rodicov. Ja by som nedrazdila, lebo sa moze stat ze to bude o mnoho menej.
Ale to nie je povinnosť rodičov dávať ti ich dieťa, aby si si užila s ním čas osamote...oni si nerobili dieťa kvôli tebe a naplneniu tvojich potrieb...keď to ešte aj prekáža, keď sú prítomní na návšteve, máš FOMO ako vyšité, prečítaj si niečo o tom...depresie rieš s terapeutom. Kúp si psíka. Ak nutne potrebuješ detskú energiu vo svojom živote, staň sa dobrovoľníčkou v projekte Tvoj buddy. Tam by si si našla skvelé uplatnenie.
dievčatá, ja keď čítam čo píšete ja svami aj súhlasím a vlastne to chápem, ale som na neho veľmi naviazaná, chýba mi... a aby to nevyznelo zle, syn aj nevesta sú super, rozumieme si veľmi, ale sú jednoduho takí že majú svoj život, svoje záľuby, a teda my sme veľká rodina a snažia sa stretávať so všetkými a času je málo :/ a bojím sa že keď si ho nezískam teraz, tak v 8 rokoch jednoducho sám od seba nebude chcieť chodiť...
@anonym_autor maju svoj zivot - a co maju zit tvoj zivot?
Mne sa to zas zdá málo a nie akurát. Moja mama svoju vnučku vidí 1x do týždňa na cca hodinu - dve. Svokru nemám. Svokor príde tak za mesiac aj pol na pár dní. Môj otec je teraz na PN tak príde nás pozrieť. Ja teraz spätne spomínam aké boli krásne časy so starými rodičmi, veľmi rada by som to zopakovala, aby videli svoje pravnúča, ale už nežije ani jeden. Takže pokiaľ vidím záujem, tak nemám s tým problém. Ono nikdy neviete koľko času komu ostáva. Kamarát, ktorý nám robil svadobného fotografa a sľúbil, že nás navštívi keď už budeme presťahovaní, zabývaní a skončí sa obdobie sesťstonedelia. Mal ísť aj nejakému lekárovi do nášho mesta. Stretnutie sa ani nezrealizovalo, keďže na začiatku jesene tragicky zahynul. Potom a neskôr,.. ani nikdy nič také nemusí prísť. Treba si užívať prítomnosť. Osobne si myslím, že by sa dalo aj viac času stráviť. Ale tak ich rozhodnutie..
Mne sa to zas zdá málo a nie akurát. Moja mama svoju vnučku vidí 1x do týždňa na cca hodinu - dve. Svokru nemám. Svokor príde tak za mesiac aj pol na pár dní. Môj otec je teraz na PN tak príde nás pozrieť. Ja teraz spätne spomínam aké boli krásne časy so starými rodičmi, veľmi rada by som to zopakovala, aby videli svoje pravnúča, ale už nežije ani jeden. Takže pokiaľ vidím záujem, tak nemám s tým problém. Ono nikdy neviete koľko času komu ostáva. Kamarát, ktorý nám robil svadobného fotografa a sľúbil, že nás navštívi keď už budeme presťahovaní, zabývaní a skončí sa obdobie sesťstonedelia. Mal ísť aj nejakému lekárovi do nášho mesta. Stretnutie sa ani nezrealizovalo, keďže na začiatku jesene tragicky zahynul. Potom a neskôr,.. ani nikdy nič také nemusí prísť. Treba si užívať prítomnosť. Osobne si myslím, že by sa dalo aj viac času stráviť. Ale tak ich rozhodnutie..
@maury mama ma asi ine zaujmy a pracu ked nestiha castejsie. Ona uz deti vychovala.
@maury mama ma asi ine zaujmy a pracu ked nestiha castejsie. Ona uz deti vychovala.
@natalka13 ona by chcela, len pracovný čas jej to nedovoľuje. 4:40 ráno odchádza do prace, nakoľko o 6 začína a prestupuje na dva autobusy a 17:30 sa častokrát vracia domov, keď sú zápchy a nestihne ten druhý autobus. To je tak keď im denný pracovný fond skrátili, ale týždenný im nechali. Takže 6 dni pracuje a jeden deň doma. A na to, že ma 63 rokov potrebuje aj ten oddych a doma si porobiť. Odpočítava dni do dôchodku..
Mne by sa napriklad vobec nepaci ten koncept odovzdavania maleho babke, to mas uz nadstandard uvedom si to. Ja som za stretavanie sa ako ako rodina, raz ty tam, raz oni u vas, sem tam vylet a pod… ale to som ja. Preco trvas na tom ze mas byt s vnukom sama? Podla mna podla komentarov mas nejaku prazdnotu ale narokovanim si na vnucika nic nedocielis… najdi si zaluby, to myslim v dobrom. To chces dva dni do tyzdna maleho na poobedie? Este si ho vezme takto druha babka a mama s nim bude kedy?
@anonym_533b83 na to,ze dte par minut od seba,mi toto zasa pride extrenne malo.
Cudne....
A prist,len ak nieco potrebujem.....zvlastne
@osky Ak my niečo potrebujeme l. Samozrejme v lete grlovacky..
Oni sú mladý majú všetko. Ale keď rátame koľko je narodením, menín,sviatkov,osláv tak je to dosť. My sme rešpektujúci rodičia. Sme stále v kontakte a majú svoj život. Keď niekto robí 5 dni v týždni cca 11h tak tie 2 voľné dni má co robit a samozrejme rátam aj s rodinou druhej strany.Takze to je všetko ako má byť.
Cudne....
@osky My o sebe vieme a sme stále v kontakte, ale sú mladý, nezávislý a majú snij život a nepotrebujeme byť spolu každý druhý deň. Máme krásny vzťah,ale nechávame ich žiť..
@anonym_autor na to, že bývate v jednej dedine sa mi to zdá málo, ale nevieme ostatné informácie.Este sú tam jej rodičia, škôlka.Bude väčší, tak s ním budeš tráviť viac času.Tu nikdy nevyhovies ostatné plaču, že babky chodia na wellness a s kamarátkami a ty si zase v očiach iných otravná a dožadujúca sa🤣
Cudne....
@osky Ešte nesmiem zabudnúť aj spoločné chvile strávené občas výletmi,na korčule chodíme tak bolo s nami a boli sme na dva dni na vianočných trhoch v Prahe. Oni sú mladý, ešte len začínajú spolu žiť, my máme aj ďalšie dieťa doma plus da staráme popri práci o rodičov. Takže máme toho dosť a naozaj nemám pocit prázdneho hniezda. Nechcem byť tá čo musí mať prehľad o všetkom a niekomu zasahovať fo života.
@anonym_autor chceš malého viac? Buď rada, že nie si moja svokra ;) videla by si vnúčika raz mesačne. Take ženy ako ty “milujem” čo si myslia že môžu všetko. Oni sú rodičia tak im daj láskavo pokoj
@anonym_autor Máš ho celkom často, až prekvapivo. Teraz keď chodí do školky, tak naozaj si ho chcú potom užiť aj rodičia. Skús či ti ho dajú na vikend.
Inak čo by som dala za to že by sme mali takých rodičov čo by sa ešte bili za to aby mali u seba vnúča. My svoje musíme nasilu vnucovať aby s nimi vôbec boli.
ja nerobím dusno, dnes som sa ozvala prvý krát a už to riešiť neplánujem, len mi príde smutno že sme s jednej dediny a viac sa mi neujde
@anonym_autor no aby si im nebola dobrá keď začne byť často chorý,
@anonym_autor chceš malého viac? Buď rada, že nie si moja svokra ;) videla by si vnúčika raz mesačne. Take ženy ako ty “milujem” čo si myslia že môžu všetko. Oni sú rodičia tak im daj láskavo pokoj
@anonym_65c62b a čo keď je len babka? Takéto drzé správanie,ry kokos ,teba by som ako svokra veľmi rýchlo poslala doprdele.A to som tolerantny človek.Vieš ono aj babka je dôležitá v živote dieťaťa,vy si myslíte,že sme dobrý len keď su choré alebo si chcete spraviť večer pre seba.
No našťastie u nás taketo drzé správanie nieje.
@anonym_65c62b a čo keď je len babka? Takéto drzé správanie,ry kokos ,teba by som ako svokra veľmi rýchlo poslala doprdele.A to som tolerantny človek.Vieš ono aj babka je dôležitá v živote dieťaťa,vy si myslíte,že sme dobrý len keď su choré alebo si chcete spraviť večer pre seba.
@anonym_2a3a72 je chyba babky, ak k nej vnucata nechcu ist. Treba sa chovat tak, aby tie vztahy sli same a nie nasilu. “ no aby si im nebola dobrá keď začne byť často chorý” a toto je velmi mile a empaticke 🙂 takej babke by som velmi rada deti davala
@anonym_autor Syn s nevestou majú v podstate rozum. Nemôžeš povedať, že ho nemáš vôbec a oni sú v prvom rade rodičia a je super, že si ho chcú vychovávať a užívať kým je malý. Koľko je naopak rodičov čo na deti nemajú čas, nestíhajú, alebo naozaj musia robiť v zlých robotách aby uživili rodiny, mohli platiť hypotéky. Keby mali druhé možno by di chodila pomáhať viac k ním. Nájdi si koníček, čo ťa baví a užívaj si život a mladých nechaj žiť svoj život. Veď sa stretávate tak sa tomu teš 😉
@anonym_autor ty si svoje uz vychovala. je to ich dieťa, nie tvoje a nieje to hracka aby si si ho bravala kedy ty chces!
@anonym_2a3a72 moja zlata. Babka ktorá ma psychické problémy nemá mat čo dieťa aby sa upokojila. Takú ako si ty nechcem ani v živote poznať. Bleeee
Inac hej, jedno vnuca na tolko dospelych, tak sa o neho vsetci trhaju. Mas iba jedneho syna, čo ma jedno dieta? Bolo treba si spravit viac deti, aby si mala viac vnucat a potom by si bola dostatocne zamestnana.
Mne bolo smiesne, ked som naposledy na svahu videla dieta, co este ani nechodilo so 7! dospelými. A sa striedali kto sa s ním šmykne a vynesie ho hore na svah. A ja tam sama s 3 deťmi, keďže starých rodičov už nemáme.
@anonym_2a3a72 ano aj babka je dôležitá ,ale všetky babky a aj všetci dedkovia a preto je ten čas rozdeleny
Dieta ti nahradza terapiu a to je dost zle. Si predstav ze chlapec zacne chodit do skoly a uz ani tie 3 hodiny cez tyzden nebudú, bud bude na kruzku, alebo si robit ulohy alebo u kamarata... mojich skolakov vidi babka tak max 2x za mesiac na chvilu a to sme 10minut od seba, no sama je tiez pracovne vytazena a je rada za svoj klud. Nerob natlak ani vycitky. Mozes ponuknut obcas odprevadit ci vyzdvihnut dieta zo skolky/neskor skoly. Mne osobne by casom liezlo na nervy toto zavedene (ne)povinne odovzdavanie kazdy tyzden na 3 hodiny tak bud rada ze im to vyhovuje a ze s malym zvladaju starostlivost. Ci by ti bolo lepsie keby ho odkladali kade tade? Lebo dnes je aj toto trend, narobime deti a ostatni v rodine starajte sa.
@anonym_autor Chapem ta,ale uvedom si,ze oni su rodicia. A ked s nim travi cas aj babka z druhej strany aj ty,tak im ako rodicom tiez vela casu neostava. Ty si nemozes svoje depresie liecit vnucatom.
@anonym_2a3a72 Ty byť mojou svokrou, tak decko ani nevidíš. Čím starší, tým sprostejsi…neuveriteľne, čo si starí ľudia dokážu dovoľovať a cítiť sa ešte ako niečo viac. Normálne by som ti jednu pleskla za tieto tliachy.
@anonym_2a3a72 Ty byť mojou svokrou, tak decko ani nevidíš. Čím starší, tým sprostejsi…neuveriteľne, čo si starí ľudia dokážu dovoľovať a cítiť sa ešte ako niečo viac. Normálne by som ti jednu pleskla za tieto tliachy.
@anonym_bdc80f drza si jak opica,si mysliš ze si zaujimava? Akurát tak hlupa jak tágo.Ak sa baviš takto aj s chlapom ,tak sa čudujem že ťa neposlal ešte doprdele.To že mám vnučku ešte neznamená ,že som stara.V mojom veku mám aj 15 ročnú okrem dospelých a viem ako sa majú ľudia k sebe správať.Narozdiel od teba.Nečudujem sa ,že sa deti medzi sebou šikanujú,keď to spravanie vidia doma.Vysmechy ,urázanie, osočovanie inych dospelý na sociálnych sieťach.Vies ono sa vie aj karta obrátiť a aby ti raz aj tá stará, hlúpa svokra nebola dobrá
@anonym_bdc80f drza si jak opica,si mysliš ze si zaujimava? Akurát tak hlupa jak tágo.Ak sa baviš takto aj s chlapom ,tak sa čudujem že ťa neposlal ešte doprdele.To že mám vnučku ešte neznamená ,že som stara.V mojom veku mám aj 15 ročnú okrem dospelých a viem ako sa majú ľudia k sebe správať.Narozdiel od teba.Nečudujem sa ,že sa deti medzi sebou šikanujú,keď to spravanie vidia doma.Vysmechy ,urázanie, osočovanie inych dospelý na sociálnych sieťach.Vies ono sa vie aj karta obrátiť a aby ti raz aj tá stará, hlúpa svokra nebola dobrá
@anonym_2a3a72 myslim, ze vy dve si spravanim nemate co vycitat. A z teba ide dobra zloba. Presne tak ako z vela starych ludi. Co mate nejake nespracovane traumy a vybijate si to na mladych?
Ako Matka maleho dietata si Myslim, ze 2 dni v tyzdni ak maju vnuca stari rodicia a Este su tam dalsie navstevy, ze to je pre zivot rodiny dost casu.
Dieta a rodicia su cez tyzden v skolke/praci, takze maju len par hodin popoludni na to, aby boli spolu. 3 rocny predsa zvycajne chodi spavat vecer skoro. Rodina potrebuje svoje slolocny cas, dieta vidiet fungovanie a dynamiku rodiny.

z môjho pohľadu mi to príde neprimerané, aby si sa dožadovala vnuka... nie je to tvoje dieťa, nechaj ho rodičom a ty si nájdi inú zábavku a nefixuj sa na vnúča..