icon

Koľko času by mala babička tráviť s vnukom?

16. feb 2026

Dobrý večer, som babičkou 3ročného vnuka. Smiem si ho brávať raz za týždeň k sebe domov, na cca 3 hodinky. Raz - dva krát za mesiac príde aj syn s manželkou, alebo ja knim a sme všetci spolu, dáme si obed, prejdeme sa. S malým som teda 5x mesačne. Niekedy som ho mávala viac, teraz chodí do škôlky a viac mi ho nedajú. Sme z jednej dediny. Dnes som volala synovi, že chcem malého viac. Slušne ale rázne mi povedal že takto si to želajú a že sami maju veľa práce a aj oni si ho chcú užívať a že tak toto majú aj s nevestinými rodičmi. Príde mi, že to je primálo,čo myslíte ? Ďakujem.

Strana
z4
pribinak
16. feb 2026

Že si ho chcú užívať ako rodičia a že by si to mala rešpektovať a nevytvárať tlak

anonym_53d2a1
16. feb 2026

Ty si tá nevesta, ale neva. Dobre si to nastavila,

anonym_992a81
16. feb 2026

@anonym_autor píšete ako keby ste ho videli raz za rok.

enmery
16. feb 2026

Ty by si chcela byť ako matka rešpektovaná? Veď Ti ho dávajú, akceptuj to a nerob zbytočné dusno v rodine.

anonym_4aeced
16. feb 2026

Podla mna mate vnucika dostatocne casto. Samozrejme, ze aj rodicia chcu byt so svojim dietatom ako rodina sami, ked su cez tyzden v praci.

autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_e13f19
16. feb 2026

@anonym_autor buď rada za možnosti aké máš a nešiel viacej

autor
16. feb 2026

ja nerobím dusno, dnes som sa ozvala prvý krát a už to riešiť neplánujem, len mi príde smutno že sme s jednej dediny a viac sa mi neujde

len_nig
16. feb 2026

Je to až až. Každopádne rodičia sú oni a oni rozhodnú

enmery
16. feb 2026
@anonym_autor

ja nerobím dusno, dnes som sa ozvala prvý krát a už to riešiť neplánujem, len mi príde smutno že sme s jednej dediny a viac sa mi neujde

@anonym_autor neboj, bude väčší, budú prázdniny a ešte si ho užiješ až ti polezie krkom.

minenkaa
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor buď rada koľko ho máš ,keď my budeme mať vnúča uvidíme ho päť krát do roka
Čo tak sa ponúknuť s pomocou,chodiť pre neho do škôlky ,ráno vodiť do škôlky

anonym_d7c8a9
16. feb 2026

Aj ťa chápem a aj chápem ich. Sú také typy a chcú to mať tak nastavené. Skús ich rešpektovať a možno budeš vidieť vnúčika častejšie ako bude starší. Moje dieťa je so starými rodičmi niekoľko krát do týždňa a niekomu by to prišlo prehnane veľa. Každý je iný. Možno keď začnú škôlkarske choroby, prázdniny v škôlke tak s ním budeš častejšie.

autor
16. feb 2026
@minenkaa

@anonym_autor buď rada koľko ho máš ,keď my budeme mať vnúča uvidíme ho päť krát do roka
Čo tak sa ponúknuť s pomocou,chodiť pre neho do škôlky ,ráno vodiť do škôlky

@minenkaa bohužiaľ toto nevyšlo, bola som pár krát ale on chce ísť domov len s maminkou alebo tatinkom...

autor
16. feb 2026
@anonym_d7c8a9

Aj ťa chápem a aj chápem ich. Sú také typy a chcú to mať tak nastavené. Skús ich rešpektovať a možno budeš vidieť vnúčika častejšie ako bude starší. Moje dieťa je so starými rodičmi niekoľko krát do týždňa a niekomu by to prišlo prehnane veľa. Každý je iný. Možno keď začnú škôlkarske choroby, prázdniny v škôlke tak s ním budeš častejšie.

@anonym_d7c8a9 áno tiež si vždy poviem že ich chcem rešpektovať, že je to ich dieťa a že sú zodpovední a chcú aby mal malý režim, zároveň si ho chcú užívať, ich cesta k nemu bvola náročná, ale potom stretnem susedu s jej vnúčatami a už mi je smutno

anonym_32df7f
16. feb 2026
@anonym_autor

@minenkaa bohužiaľ toto nevyšlo, bola som pár krát ale on chce ísť domov len s maminkou alebo tatinkom...

@anonym_autor ano, presne tak, oni sú prví a najdôležitejší, ty to mas nastavene tak, ze až až.

anonym_bdc80f
16. feb 2026

Mne osobne 5x za mesiac príde absolútne dostatočne. Keď si to preratam, že napr.môj syn je 5 dní s jednými starými rodičmi, 5 dní s druhými, ja mám svoje aktivity bez dieťaťa, muž taktiež ide niekam sám, tak reálne ako rodina by sme boli spolu pramálo. A to môj syn ešte nechodí do škôlky, čiže v tomto prípade to robí ešte menej reálneho času. Nie je povinnosť ti vnuka nijako “dávať” ani udeľovať na nejaký čas, musíš si nájsť iný koníček. Toto je ich predstava, treba to rešpektovať, nie je na tom nič nenormálne. Každému to vyhovuje inak a im takto, čiže sa s tým len zmieriť. Keď bude dieťa väčšie, bude sa možno sám pýtať na dlhšie.

anonym_6ae4c8
16. feb 2026

@anonym_autor 5x mesačne ty 5x mesačne svokrovci. Dieťa chodí aj do škôlky. Mesiac ma 30 dní, podľa mňa je fér, že rodičia s nim chcú byť ostatné dni. Naozaj je toho času popri práci a všetkým povinnostiam dnes pre deti málo.

autor
16. feb 2026
@anonym_bdc80f

Mne osobne 5x za mesiac príde absolútne dostatočne. Keď si to preratam, že napr.môj syn je 5 dní s jednými starými rodičmi, 5 dní s druhými, ja mám svoje aktivity bez dieťaťa, muž taktiež ide niekam sám, tak reálne ako rodina by sme boli spolu pramálo. A to môj syn ešte nechodí do škôlky, čiže v tomto prípade to robí ešte menej reálneho času. Nie je povinnosť ti vnuka nijako “dávať” ani udeľovať na nejaký čas, musíš si nájsť iný koníček. Toto je ich predstava, treba to rešpektovať, nie je na tom nič nenormálne. Každému to vyhovuje inak a im takto, čiže sa s tým len zmieriť. Keď bude dieťa väčšie, bude sa možno sám pýtať na dlhšie.

@anonym_bdc80f chápem, ale ja som sním reálne vždy len tie cca 3 hodinky, ale zas chápem že vychystať mi ho, tri hodiny je u mňa a potom ho treba poriadiť na spánok, že možno im to príde že je mnou "zabité" celé poobedie ...

nelinka888
16. feb 2026

Je to pekné, že by si sa chcela s vnukom vídať viac, ale musíš rešpektovať, že to nie je tvoje dieťa, ale ich. Osobne si myslím, že sa vídate viac než dosť.

alickapusinka
16. feb 2026

Smútne že ste z jednej obce a vidite sa 5 krát neveste nečudo ale syn smútne.

anonym_6551d7
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_bdc80f chápem, ale ja som sním reálne vždy len tie cca 3 hodinky, ale zas chápem že vychystať mi ho, tri hodiny je u mňa a potom ho treba poriadiť na spánok, že možno im to príde že je mnou "zabité" celé poobedie ...

@anonym_autor
vnuk nie je na to aby ti vyplnal smutok, lebo suseda ma vnucata castejsie. Fakt si najdi iny konicek. A bud rada za tie 3 hodiny. My byvame mimo sk a bybka vidi vnucata 2x rocne ak vobec. A teraz co? Bude sa stazovat? My to mane uplne inak a vybavene.

anonym_834cb9
16. feb 2026

Podľa mňa je fajn, že to máte nastavené nejak pravidelne a osobne sa mi to zdá akurát... ešte by som pochopila, keby si ich zavolala na návštevu všetkých spolu, či nechcú prísť, asi by som sa keď už, tak viac chcela stretávať spolu, vidieť viac ako 1-2x do mesiaca aj syna s nevestou a nie, že "mať vnuka" a "nech mi ho dajú".... 1-2x do týždňa s jednou aj druhou stranou je dosť, keď chcú mať aj vlastný život, čo je pochopiteľné, že chcú... ty už si si svoje vychovala

anonym_aff931
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor neboj sa, keď budú potrebovať tvoju pomoc sa ozvú. Neviem či už nepracuješ, nájdi si záľuby, na ktoré si nemala pri svojich deťoch čas. Treba rešpektovať, aby ste mali dobré vzťahy, veď to je super, že aj oni chcú spolu tráviť čas. Vieš koľko je rozbitých rodín netrávi spolu čas?

autor
16. feb 2026
@alickapusinka

Smútne že ste z jednej obce a vidite sa 5 krát neveste nečudo ale syn smútne.

@alickapusinka neviem to mne zase príde v poriadku, že dospelý syn, ktorý má dve práce a svoju rodinu nepotrebuje mamu vídať viac, ale je pravda že príde vždy sám od seba, nezvyknem ich volávať, zamyslím sa nad tým, vďaka

autor
16. feb 2026
@anonym_834cb9

Podľa mňa je fajn, že to máte nastavené nejak pravidelne a osobne sa mi to zdá akurát... ešte by som pochopila, keby si ich zavolala na návštevu všetkých spolu, či nechcú prísť, asi by som sa keď už, tak viac chcela stretávať spolu, vidieť viac ako 1-2x do mesiaca aj syna s nevestou a nie, že "mať vnuka" a "nech mi ho dajú".... 1-2x do týždňa s jednou aj druhou stranou je dosť, keď chcú mať aj vlastný život, čo je pochopiteľné, že chcú... ty už si si svoje vychovala

@anonym_834cb9 ja som to skôr myslela tak že by som chcela viac času s vnukom o samote, predsa len keď su u nás všetci tak ho musím sem tam aj odignorovať lebo sa rozprávam aj s dospelými... tak to sa mi potom až tak neráta

autor
16. feb 2026
@anonym_aff931

@anonym_autor neboj sa, keď budú potrebovať tvoju pomoc sa ozvú. Neviem či už nepracuješ, nájdi si záľuby, na ktoré si nemala pri svojich deťoch čas. Treba rešpektovať, aby ste mali dobré vzťahy, veď to je super, že aj oni chcú spolu tráviť čas. Vieš koľko je rozbitých rodín netrávi spolu čas?

@anonym_aff931 pracujem, mám náročnú prácu z ktorej som mávala v minulosti ťažké depresie, čas s vnukom mi vždy dodá energiu a silu žiť ...

anonym_834cb9
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_834cb9 ja som to skôr myslela tak že by som chcela viac času s vnukom o samote, predsa len keď su u nás všetci tak ho musím sem tam aj odignorovať lebo sa rozprávam aj s dospelými... tak to sa mi potom až tak neráta

@anonym_autor no ja som pochopila o čo ti ide, ja som to zas myslela tak, že možno by to bolo schodnejšie sa viac stretávať spolu všetci ako takto... u nás toto nikdy nebolo, že pravidelný čas, kedy odovzdám dieťa len babke... keď ho chcú niekam zobrať nie je problém, prípadne my využijeme varovanie, vždy sa vieme dohodnúť, ale to určite nie je takto často, väčšinu času trávime jednoducho všetci spolu... a podľa toho ako píšeš, že ti príde smutno, keď vidíš susedu s vnúčatami a že ti to dáva energiu a silu žiť, znie mi to až trochu nezdravo... keby to mne takto podala svokra či mama, že ho chce viac pre seba a že sa jej "neujde", tak ma asi až strasie a to mám s oboma skvelý vzťah

gabus543
16. feb 2026

Tejto svokričke vadí že nevesta zatvára dvere na spálni....Aj to že nevestina mama vidiecka vnúčika zo škôlky a táto nemôže 🤣

anonym_aff931
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_aff931 pracujem, mám náročnú prácu z ktorej som mávala v minulosti ťažké depresie, čas s vnukom mi vždy dodá energiu a silu žiť ...

@anonym_autor ja ti rozumiem, mám ročnú vnučku. Ale nefixuj sa na neho. Nauč sa žiť svoj život sama so sebou (ak si mala depresie atď.) Dieťatko rýchlo vyrastie a nemá byť zdrojom tvojej energie a sily. Mám aj 13 ročného vnuka, a už pár rokov babku "nepotrebuje". A čo potom budeš sa rúcať? V dobrom ti to píšem...

Strana
z4