Koľko financií pýtať od priateľa pri spoločnom bývaní?
Ahojte. S priateľom sme uz takmer rok spolu a rozmýšľame nad spoločným bývaním. Ja bývam s deťmi v mojom byte a on by sa prisťahoval. Keď nájomné rozpočítam na osobu vychádza to na 50€. Za stravu asi 100€? Čiže dokopy 150€mesačne by mi platil. Je to málo? Veľa? On toho veľa nezje, mäso a vajíčka mi väčšinou prinesie. Keď chodíme na výlety, väčšinou platí on jedlo alebo mi natankuje- chodíme na vylety mojim autom nakoľko je väčšie. Teraz bývame väčšinou cez víkendy u mňa, cez týždeň ako nám vychádza čas prídem za ním ja. Ďalšia vec, ktorá ma trápi ako prekonať strach zo spoločného bývania 😀 Bola som sama 4 roky a nechcem sa unáhliť aj keď ho mám rada.
Ďakujem za názory
Za 150€ by som ho tiez doma nechcela, stupne ti aj spotreba aj upratovanie,.pranie. Radšej nech sme ako sme. Dajme tomu že zarobí ako nejaký priemer 1200 to ti dá 150€ a zvyšok si gazduje sám na seba? Si štedrá. Stravu bývanie a full servis mu chces poskytnúť za 150€ mesačne?,... Prečo ho chces takto živiť. Keby býval v podnájme nájom platí dajme tomu 450 plus strava
On má tiež detí?
Postavim otazku inac … ked sa k tebe prestahuje, svoj byt prenajme? Alebo nema nic len kufor? Pod 300€ by som ho k sebe nepustila. Nejde len o naklady, ktore vidiet na fakture … ale viac prania, varenia atd … a ked to nevyjde aspon neostanem z nedoplatkami … mas deti, uz si sa popalila.
50 eur😀Ja Ti poradím inak, rozpočitaj si,koľko Ťa stala domácnosť a energie bez neho s deťmi a koľko Ťa bude s ním. Urob si to dajme tomu na 3 mesiace, ja som človek faktov a podľa toho by som sa zariadila. Ale môj osobný nazor,nešla by som do vzťahu a byvania s niekým v štýle on a ja a mohe deti. Na to si chlapa nepotrebujem sťahovať k sebe. V tabuľke Ti pekne ukáže. 100 eur na muža na mesiac,lebo donesie vajíčka a dačo. MADE MY DAY. 😂
A určite nájomné nerozratávaj na osobu. Deti predsa nemôžu platiť nájom, ja by som tiež neúčtovala partnerovým deťom nájom na osobu, oni si majú užívat detstvo, dospelí majú byt za toto zodpovední. Bodka.
Zaujimave by bolo sledovat rady, keby toto cele bolo v opacnom garde (dom/byt aj deti muzove a nastahovavala by sa priatelka).
@anonym_autor čo všetko je v tých 100e? Asi nie komplet denná strava, že? Ale tých 50e nájomné by som určite prehodnotila. To by som pýtala viac. Sú to aj energie… Málo info si dala, aké sú celkove vaše výdavky.
@anonym_autor čo všetko je v tých 100e? Asi nie komplet denná strava, že? Ale tých 50e nájomné by som určite prehodnotila. To by som pýtala viac. Sú to aj energie… Málo info si dala, aké sú celkove vaše výdavky.
@gab1sol Ja som to pochopila, že kompletná denná strava pre dospelú osobu...🙄
Dajme tomu, že je to len 30 dní. To je 3.33 na deň na jedlo,pri mesiacoch s 31 dňami este menej. Aj keby mal obed zo stravných alebo v kantine, je 3.33 fakt nereálna suma zasytiť dospelého muža na SK na mesiac.
Inak, aj ja sa hlásim a idem k Tebe bývať za 150 so všetkým.
Ženy,nerobte rohožky, len aby ste mali doma vychcanú klobásu.
A určite nájomné nerozratávaj na osobu. Deti predsa nemôžu platiť nájom, ja by som tiež neúčtovala partnerovým deťom nájom na osobu, oni si majú užívat detstvo, dospelí majú byt za toto zodpovední. Bodka.
@enmery a to sa vylučuje, aby si deti užívali detstvo, ale náklady na bývanie by boli rozpočítané na osoby? Však aj správca rozpočítava na osobomesiace. Ale hradia rodičia. Hádam nikto nečaká, že nájom si majú platiť aj deti. Ale tiež mi nepríde úplne fer, aby sa na tom podieľal priateľ…
@anonym_autor teraz koľko platí on sám?
Dajme tomu, že je to len 30 dní. To je 3.33 na deň na jedlo,pri mesiacoch s 31 dňami este menej. Aj keby mal obed zo stravných alebo v kantine, je 3.33 fakt nereálna suma zasytiť dospelého muža na SK na mesiac.
@enmery no, my sme takto kedysi fungovali, ešte s priateľom. Nebolo to o vyčleňovaní, ale za účelom šetrenia. Dopredu sme si dali za mňa 50e a za muža 100e a na konci mesiaca sme nie vždy mali celú sumu spotrebovanú. Ale to bolo aj preto, lebo z toho sme kupovali len jedlo na doma. Raňajky sme si kupovali ráno v práci, obed tiež v práci, občas aj olovrant a tak nám na večeru stačila aj suchá večera v podobne chlebíka, či iné pečivo. Ale je pravda, že to bolo za iné ceny potravín.
@enmery a to sa vylučuje, aby si deti užívali detstvo, ale náklady na bývanie by boli rozpočítané na osoby? Však aj správca rozpočítava na osobomesiace. Ale hradia rodičia. Hádam nikto nečaká, že nájom si majú platiť aj deti. Ale tiež mi nepríde úplne fer, aby sa na tom podieľal priateľ…
@gab1sol Nepochopila si...keď si rodina hľadá byt a sú piati, tiež sa nenaťahujú, že platíme za byt ja a 2 deti a a ty jedno dieťa, ale rozdielia si to na polovicu platí muž, polovicu žena. Takto som to myslela. On aj keby si prenajal byt pre 10stich sám, neplatil byt 1/10 ale celú sumu. Priste deti sa do toho nemám brať, ak áno, nemá zmysel vôbec začínať spolu bývať.
@anonym_autor tak ja neviem, ale ponúknuť mu bývanie za 150 eur tak to má ten chlap iný luxus, to neviem, kde by také skoro zadarmo bývanie našiel. Nie si jeho mama, nech sa normálne podieľa polovicou na vsetkom, keď chce s tebou bývať. Sanozrejme, nemyslím tým oblečenie pre deti, krúžky a pod.
@anonym_autor polka nájmu a elektriny, vody. Na jedlo aspoň 200 eur.
150 eur ak berieš na dospelého tak sa k tebe prisťahujem ja.
Boha ženy... vy ste iné kalkulačky 😎.
@anonym_autor tak ja neviem, ale ponúknuť mu bývanie za 150 eur tak to má ten chlap iný luxus, to neviem, kde by také skoro zadarmo bývanie našiel. Nie si jeho mama, nech sa normálne podieľa polovicou na vsetkom, keď chce s tebou bývať. Sanozrejme, nemyslím tým oblečenie pre deti, krúžky a pod.
@janka1011 A ešte k tomu domácnosť bude ťahať autorka, okolo deti ona, plus sex....šak sprostý by bol sa tam nepchať. A este koľko žien to tu nechápe...
@gab1sol Nepochopila si...keď si rodina hľadá byt a sú piati, tiež sa nenaťahujú, že platíme za byt ja a 2 deti a a ty jedno dieťa, ale rozdielia si to na polovicu platí muž, polovicu žena. Takto som to myslela. On aj keby si prenajal byt pre 10stich sám, neplatil byt 1/10 ale celú sumu. Priste deti sa do toho nemám brať, ak áno, nemá zmysel vôbec začínať spolu bývať.
@enmery ale oni nie sú rodina. Možno po dvoch, troch mesiacoch zistia, že im to nefunguje a odsťahuje sa. Tiež autorka nepíše, kde je otec detí - možno je vdova a nový partner by jej veľmi rád finančne pomohol (vtedy je to na rozhovor medzi nimi), ale možno poberá aj pekné výživné od otca detí. Tu nejde len o nájom, ale aj o spotrebu energie.
Tých 50e je aj za mňa málo, neviem, kde je také lacné bývanie, ale zasa nevidím úplne dôvod, aby platil polovicu on, verzus ona a deti.
@janka1011 A ešte k tomu domácnosť bude ťahať autorka, okolo deti ona, plus sex....šak sprostý by bol sa tam nepchať. A este koľko žien to tu nechápe...
@enmery tiež žasnem. 150 eur je v dnešnej dobe doslova nič. To len preje viac za mesiac. Kde je voda, elektrina, drogéria, proste bežné veci. Kde sa dá nájsť bývanie za 150 so stravou??? Veď čo poznám rodiny tak dospelé deti prispievajú 200 eur na domácnosť. A nieže robiť cudziemu chlapovi mama hotel za 150 eur, tu by sa mal niekto zobudiť. Ona bude všetko ťahať a on si zvyšok výplaty (čo môže byť viac ako 1000eur) nechá ako vreckové. A veď kto by nebral takú ponuku, všakže 😂😂😂
@enmery je to vec pohľadu na danú vec... milión ľudí, milión názorov. Ale ako tak kukám, tak sa tu pomaly dopracujete k tomu, že by mal ako chlap platiť vlastne úplne všetko on sám 🤣
@telefon00 to nikto nehovorí, že sám, ale tiež si myslím, že by sa mal podieľať polovicou na bývaní +strava. Ako sorry, ale tých 150 nemá ani len na stravu pre neho.
Pre mňa podstatná informácia, že ako býva teraz chlap. Či je v podnájme, čo je nie dobrá správa, alebo má vlastné bývanie. Chlap celkovo radšej ide bývať k žene, keďže hľadá ten servis z čisto sebeckých dôvodov. Čo na to tvoje deti?
@enmery prečo by to mala byť kompletná denná strava? Veď hádam nie je nezamestnaný a obedy rieši v práci. Možno aj raňajky. Plus nosí to maso a vajíčka. Jasné, že 100 na mesiac na komplet jedlo je málo, ale to mne ani nenapadlo, že by to tak bolo myslené. Čiže ta 100 na jedlo by teoreticky mohla byť, ale nemáme viac info.
Ďakujem za názory 🙂 mne sa to zdalo primerané ale ozaj teraz rozmýšľam, že je to asi málo. K nájomnému- aj pri určovani vyzivneho sa berie ohlad na pocet ludí v domácnosti. Ja mam 3 deti + 1 nebiol. o ktore sa starám. Takze ked dam 300:6 je to 50 na osobu. Deti zjedia oveľa viac, 2 sú už v puberte, najmladšia je prváčka. On neje jedlá čo my, ziadne jogurty, ovocie, zeleniny velmi málo. Syn toho zje dvakrát toľko. On býva zatiaľ u rodičov. Varim každý deň, takže pre mňa sa v tomto podstate nič nezmení. Obedy si berie z domu, ked mu mama navarí 😀 On nevarí, ale pomôže aspon . Ku komentáru, že som dala nízku sumu aby som si ho udržala, tak to vôbec nie je. Jednoducho len nemam predstavu. Zasa nechcem to úplne prestreliť, keďže ako som uz písala, zaplatí ked ideme niekam spolu, obcas nafta, mäso. Nechcem aby dotoval moje deti, su moje a maju svojho otca. Ked mu nieco kupim tak mi da potom peniaze aj naviac, nerád odo mňa niečo prijíma len tak. Deti svoje nemá, deti ho nejakým spôsobom rešpektujú ale je to este stále náročné, hlavne s najmladšou a najstarším synom.
POLKU ZO VSETKEHO!
Ďakujem za názory 🙂 mne sa to zdalo primerané ale ozaj teraz rozmýšľam, že je to asi málo. K nájomnému- aj pri určovani vyzivneho sa berie ohlad na pocet ludí v domácnosti. Ja mam 3 deti + 1 nebiol. o ktore sa starám. Takze ked dam 300:6 je to 50 na osobu. Deti zjedia oveľa viac, 2 sú už v puberte, najmladšia je prváčka. On neje jedlá čo my, ziadne jogurty, ovocie, zeleniny velmi málo. Syn toho zje dvakrát toľko. On býva zatiaľ u rodičov. Varim každý deň, takže pre mňa sa v tomto podstate nič nezmení. Obedy si berie z domu, ked mu mama navarí 😀 On nevarí, ale pomôže aspon . Ku komentáru, že som dala nízku sumu aby som si ho udržala, tak to vôbec nie je. Jednoducho len nemam predstavu. Zasa nechcem to úplne prestreliť, keďže ako som uz písala, zaplatí ked ideme niekam spolu, obcas nafta, mäso. Nechcem aby dotoval moje deti, su moje a maju svojho otca. Ked mu nieco kupim tak mi da potom peniaze aj naviac, nerád odo mňa niečo prijíma len tak. Deti svoje nemá, deti ho nejakým spôsobom rešpektujú ale je to este stále náročné, hlavne s najmladšou a najstarším synom.
@anonym_autor ja by som nájomné dala na polovicu, teda 150. A stravu, ak teda nekupuje obedy v práci, ale nosil by si z domu, tak tiež viac ako 100 treba rátať.
ja by som vobec nemiesala byvanie so stravou. DAla by som sumu za byvanie, dajme tomu 150-200EUR (a nie, tam sa nerata len pomer na najme, energiach a internete, ale aj zariadenie, pripadne opravy, ktore on znasat nebude atd, keby byval sam, kolko by uhradil v podnajme? no viac a o mama servise ani nehovorim.. on nevari, mama mu nabali do prace :DDD ), a stravu by som vobec neriesila s tym, ze budete to kupovat obaja a ak nie, tak potom sa dohodnete. Dnes je podla mna bezne ze ide a nakupy muz za svoje, potom zase nieco kupi zena atd... to mi pride zbytocne rozratavat.. mozno max tak, ze budeme mesiac dva sledovat kolko sa doma preje, a moze sa to teoreticky urcit - ale aj tak mi to pride zvlastne.
@anonym_autor Vôbec nechoď do vzťahu, že Tvoje deti su tvoje. Jasné, ze majú otca. Stretavajte sa ako doteraz a netahaj ho domov. Lebo okrem peňazí tu väčšina zabudla, ze budeš mat o polovicu viac prace s varením, praním, nákupmi, upratovaním a niečo mi hovorí, ze este aj toto bude viac na Tvojich pleciach. Počkaj.
@anonym_autor prečo sa nestahujes ty k nemu?

@anonym_a27de8 dve rany jednou muchou 🤣🤣🤣
@rozkvet1 Nahodou to dava zmysel, mucha ma 6 nôh, ak sa postavi na zadne, ostavaju jej 4 voľne, na pusku treba 2 koncatiny, v lavom pare 1 zbran, v pravom pare druha a dve rany da😅🤣