Koľko financií pýtať od priateľa pri spoločnom bývaní?
Ahojte. S priateľom sme uz takmer rok spolu a rozmýšľame nad spoločným bývaním. Ja bývam s deťmi v mojom byte a on by sa prisťahoval. Keď nájomné rozpočítam na osobu vychádza to na 50€. Za stravu asi 100€? Čiže dokopy 150€mesačne by mi platil. Je to málo? Veľa? On toho veľa nezje, mäso a vajíčka mi väčšinou prinesie. Keď chodíme na výlety, väčšinou platí on jedlo alebo mi natankuje- chodíme na vylety mojim autom nakoľko je väčšie. Teraz bývame väčšinou cez víkendy u mňa, cez týždeň ako nám vychádza čas prídem za ním ja. Ďalšia vec, ktorá ma trápi ako prekonať strach zo spoločného bývania 😀 Bola som sama 4 roky a nechcem sa unáhliť aj keď ho mám rada.
Ďakujem za názory
@anonym_277420 tak nech zostane u rodičov.Snad nebudeš naňho doplácať.Aby jeden pracujúci chlap platil takú sumu je smiešne.Ale verím, že on ani nemá predstavu koľko stojí domácnosť prášok, strava, energie.Velke dieťa🤣
@luccija prečo ho takto urážaš? Veď to autorka uvažovala o sume 150 eur za mesiac. Tuto s nami v diskusii to rieši. To nie on túto sumu navrhol. To, že býva u rodičov neznamená automaticky, že nemá predstavu, že sa nevie o seba starat a neviem čo ešte. A mimochodom, odpisovala si nie autorke, ale len ďalšej diskutujúcej, ktorá si tiež z prsta vycucala, to, čo napísala
A dámy, poznám XY žien, čo bývajú u svojich mám a majú tak isto mama servis. Nie sú to len chlapi 😎. Mamina navarí, uprace, porobí a ešte sa aj o dcerine deti stará 😎. A také ženy sú najhoršie...možno väčšina z nich tu aj píše. Potom je mnozstvo takých, čo sa rozviedli, nič do spoločného neinvestovali, iba si užívali a lamentovali že ten ich je stále chudák v robote a potrebujú doma muža, citlivého, vnimaveho a chapaveho a aj tak sa dostali k BSMku so 150000€ euro. Následne si tie ženy kúpili vlastný byt a tu príde to práve orechové, že tie ženy teraz sú ešte zakernejsie ako chlapi. Lebo už majú niečo svoje a očakavaju od ďalšieho partnera, že sa bude podieľať na všetkom poviem narovinu viac ako polovicu...veď je chlap nie, nech sa stará a platí. Teraz ked uz majú ženy takto nadobudnuté nehnuteľnosti sú veľmi chladne...
Vytratilo sa to ženské niečo z nich...
Ja autorke velmi fandim, píše veľmi pekne a vidno že nie je na peniaze...a keď náhodou bude tá suma čo navrhla mala a nebude stačiť, verím ze sa dohodnú a na navýšení a obaja budú spokojný. Ešte raz autorka ja ti fandim a máš môj obdiv...
@anonym_50f911 je odo mna mladší ale nie o veľa. Vzťahy mal ale na deti sa ešte necítil, cestoval, užíval si. Chce sa usadiť. Uvidíme ako to pôjde.
@anonym_autor na deti sa necítil, užíval si, cestoval a býval doma.Ja len, že držím palce a pýtala by som si 400 eur, ale najprv by som sa ho spýtala koľko on navrhuje
Ďakujem za názory 🙂 mne sa to zdalo primerané ale ozaj teraz rozmýšľam, že je to asi málo. K nájomnému- aj pri určovani vyzivneho sa berie ohlad na pocet ludí v domácnosti. Ja mam 3 deti + 1 nebiol. o ktore sa starám. Takze ked dam 300:6 je to 50 na osobu. Deti zjedia oveľa viac, 2 sú už v puberte, najmladšia je prváčka. On neje jedlá čo my, ziadne jogurty, ovocie, zeleniny velmi málo. Syn toho zje dvakrát toľko. On býva zatiaľ u rodičov. Varim každý deň, takže pre mňa sa v tomto podstate nič nezmení. Obedy si berie z domu, ked mu mama navarí 😀 On nevarí, ale pomôže aspon . Ku komentáru, že som dala nízku sumu aby som si ho udržala, tak to vôbec nie je. Jednoducho len nemam predstavu. Zasa nechcem to úplne prestreliť, keďže ako som uz písala, zaplatí ked ideme niekam spolu, obcas nafta, mäso. Nechcem aby dotoval moje deti, su moje a maju svojho otca. Ked mu nieco kupim tak mi da potom peniaze aj naviac, nerád odo mňa niečo prijíma len tak. Deti svoje nemá, deti ho nejakým spôsobom rešpektujú ale je to este stále náročné, hlavne s najmladšou a najstarším synom.
@anonym_autor fu ze obedy si berie z domu keď mu mama navarí, tak toho chlapa by som nechcela, máš 4 deti a chceš si nasťahovať ďalšie. 150 len nájom, stravu rozrastať, ani cent by som za neho neplatila.... Úprimne rozmysli si spoločne bývanie prosim
@anonym_autor fu ze obedy si berie z domu keď mu mama navarí, tak toho chlapa by som nechcela, máš 4 deti a chceš si nasťahovať ďalšie. 150 len nájom, stravu rozrastať, ani cent by som za neho neplatila.... Úprimne rozmysli si spoločne bývanie prosim
@anonym_c049b1 rozratat stravu
A dámy, poznám XY žien, čo bývajú u svojich mám a majú tak isto mama servis. Nie sú to len chlapi 😎. Mamina navarí, uprace, porobí a ešte sa aj o dcerine deti stará 😎. A také ženy sú najhoršie...možno väčšina z nich tu aj píše. Potom je mnozstvo takých, čo sa rozviedli, nič do spoločného neinvestovali, iba si užívali a lamentovali že ten ich je stále chudák v robote a potrebujú doma muža, citlivého, vnimaveho a chapaveho a aj tak sa dostali k BSMku so 150000€ euro. Následne si tie ženy kúpili vlastný byt a tu príde to práve orechové, že tie ženy teraz sú ešte zakernejsie ako chlapi. Lebo už majú niečo svoje a očakavaju od ďalšieho partnera, že sa bude podieľať na všetkom poviem narovinu viac ako polovicu...veď je chlap nie, nech sa stará a platí. Teraz ked uz majú ženy takto nadobudnuté nehnuteľnosti sú veľmi chladne...
Vytratilo sa to ženské niečo z nich...
Ja autorke velmi fandim, píše veľmi pekne a vidno že nie je na peniaze...a keď náhodou bude tá suma čo navrhla mala a nebude stačiť, verím ze sa dohodnú a na navýšení a obaja budú spokojný. Ešte raz autorka ja ti fandim a máš môj obdiv...
@telefon00 a co tak uvažovať aj ze si žena nadobudla nehnuteľnosť sama a nechce sa nechať zneužiť chlapom ktorý na samostatné bývanie ani nemá.... Jednoduchšie sa dakde prisťahovať očividne od autorky za zlomok komerčného najmu
@anonym_autor cca 300€ na osobu
@zmrzlinka2021 aj ty by si sa takto zachovala (aj financne), keby si isla byvat k partnerovi do jeho domu/bytu, ktory ma deti z predchadzajuceho vztahu? Len sa slusne pytam.
Áno. Ak raz sa rozhodnem byť súčasťou rodiny, beriem na seba všetko ako plnohodnotný člen rodiny. Spoločné bývanie u neveriacich považujem za prejav seriózneho vzťahu, tobôž nasťahovanie sa do domácnosti s deťmi.
A práve preto ja by som si nebola vzťah s človekom, ktorý je rozvedený alebo má deti. Lebo na toto by som ja kapacitu nemala.
@anonym_autor hmmm, môj muž je štíhly, ale určite by bolo málo na jeho stravu 100 € mesačne. Prerataj si len 2 € raňajky a už mas 60 € mesačne, kde je obed cez víkendy a večera denne? Čistiace prostriedky, pranie, drogéria....sadni, spiš si to, prerataj. To len preto, aby si tu o polrok neplakala, že si na začiatku pýtala žalostne malo.
@anonym_c049b1 čiže ešte sa bude musieť starať, aby mal z domu obed do práce? Tak to musí prirátať 30 x 7 € obedy minimálne.
@anonym_autor on toho vela nezje, lebo este u teba nebyva, ked sa zabyva, tak sa aj osmeli, okrem ranajok a vecier, obcas aj nejaky obed pribudne. 150 eur za byvanie a jedlo je zalostne malo. Najomne aspon 100-150 eur a strava tiez 150, okolo 300 eur a to je podla mna vyhodne aj pre neho. Aj ked ano, doteraz byval zadarmo u maminky a asi zadarmo jedol. Ale ty ho nemozes zivit. Ty nie si jeho matka. A tych 300 eur je podla mna este slusna suma. Ziadna zlatokopkovska.
Ak by vsak mal obed zakazdym, ze nechodi na obedy v praci, tak aj 300 eur je malo. Podla mna.
@anonym_autor tak toto mám za sebou presne si sumou 150€😅. Keď som ho po 5 rokoch vyhodila lebo som mu prišla na neveru, veľa vecí som prerábala. Takže určite žiadnych 150€. Používa tvoj nábytok, posteľ, sedačku, kúpeľňu, kuchyňu, tvoje uteráky, proste všetko! Keby som mala zase raz s nejakým mužom bývať, nech prispieva aspoň minimálne polovicu ako keby si prenajal byt, čo je zhruba 400,€. Strava a drogéria na polovicu, auto nech si rieši každý svoje. Určite by som už nebrala na nikoho ohľad a ešte čakať kým tých 150€ dá.
@anonym_autor tak toto mám za sebou presne si sumou 150€😅. Keď som ho po 5 rokoch vyhodila lebo som mu prišla na neveru, veľa vecí som prerábala. Takže určite žiadnych 150€. Používa tvoj nábytok, posteľ, sedačku, kúpeľňu, kuchyňu, tvoje uteráky, proste všetko! Keby som mala zase raz s nejakým mužom bývať, nech prispieva aspoň minimálne polovicu ako keby si prenajal byt, čo je zhruba 400,€. Strava a drogéria na polovicu, auto nech si rieši každý svoje. Určite by som už nebrala na nikoho ohľad a ešte čakať kým tých 150€ dá.
@daniela2607 👏👏👏
Mne ex platil ako za izbu na prenajom v tom meste. Pred 7 rokmi to bolo 150 eur, neskor 180. Plus stravu, okolo 300 mi daval. Ale to sme obaja zaranali okolo 600 eur.
Poslednemu ex som neprispievala na najom, ale platila som komplet domacnost - stravu, drogeriu a tak. Ale to sme byvali v AT a najom tam bol cez 600 (strava ma predsalen vysla trosku menej).
To sú tu rady, iné zlatokopky. Podľa väčšiny tu, by sa nemal k tebe sťahovať vôbec a pre istotu by ti mal aj tak platiť paušálne 1000€ (či sa bude u teba stravovať a či nie)... načo si ho ťahať domov...prídeš o súkromie...
Bože. Nie že by boli radi že to chcete spolu skúsiť. Financie si nadstav podľa seba a dohodni sa s partnerom, verím ze nájdete konsenzus a spolocne bývať sa vám bude uzasne. Držím vám palce 🤜
@telefon00 ďakujem. Tiež to tak podobne vidím. Ak by to bolo opačne asi by boli komentáre iného typu. Ani preňho to nie je jednoduchá situácia odrazu prísť do zaužívaného systému a k tolkym deťom 😀 Každý musí byt schopný kompromisu. Tiež sa mu zvýšia náklady na cestovanie do práce keďže bývam v inom meste. Ja verím, že to zvládneme 🙂
@telefon00 ďakujem. Tiež to tak podobne vidím. Ak by to bolo opačne asi by boli komentáre iného typu. Ani preňho to nie je jednoduchá situácia odrazu prísť do zaužívaného systému a k tolkym deťom 😀 Každý musí byt schopný kompromisu. Tiež sa mu zvýšia náklady na cestovanie do práce keďže bývam v inom meste. Ja verím, že to zvládneme 🙂
@anonym_autor držím vám palce 💪👍. Smelo do toho a verím, že bude dobre a tie muchy ohľadom všetkého sa krásne vychytajú 💪
@anonym_autor polovicu nákladov. Deti predsa nezarabaju, tak prečo rátať aj ich. A prepáč, ale 100€ je uplne smiešne. Aj keď ti občas niečo donesie. Bude aj upratovať, prať a celkovo starať sa o domácnosť? Ci toto ma v tej cene 150€?
@anonym_autor polovicu nákladov. Deti predsa nezarabaju, tak prečo rátať aj ich. A prepáč, ale 100€ je uplne smiešne. Aj keď ti občas niečo donesie. Bude aj upratovať, prať a celkovo starať sa o domácnosť? Ci toto ma v tej cene 150€?
@lienka.7 asi preto, že tie deti nie sú jeho a je ich dosť. Absolútne nespravodlivé. Už vidím, ako by ženy platili polovicu zo všetkého, keby to bolo opačne.
@lienka.7 asi preto, že tie deti nie sú jeho a je ich dosť. Absolútne nespravodlivé. Už vidím, ako by ženy platili polovicu zo všetkého, keby to bolo opačne.
@huxy tak potom to bude uzasne spolunažívanie. A ja by som sa k chlapovi so 4 deckami nikdy nestahovala, lebo je uplne jasne, ze skôr či neskôr by som na ich financovaní podieľala aj ja. Lebo pokial s niekym žiješ, je to uplne normalne, prirodzene.
@anonym_autor nechápem prečo ti tu ľudia radia 300 eur na stravu 😂 toľko neminiem ani ja a to som žena, kebyže to odo mňa niekto reálne opýta asi by som ho niekde poslala. To musí tuto veľa ľudí z MK chodiť po reštauráciách.
@anonym_autor nechápem prečo ti tu ľudia radia 300 eur na stravu 😂 toľko neminiem ani ja a to som žena, kebyže to odo mňa niekto reálne opýta asi by som ho niekde poslala. To musí tuto veľa ľudí z MK chodiť po reštauráciách.
@trisha_r cisto matematicky,je to 10€ na den.3,33 na ranajky,obed aj veceru....
@trisha_r tak neviem, či som ja divná, ale chlapi minuli na stravu vždy viac než ja. A do stovky sa ja teda v dnešnej dobe určite nezmestim, to nehovorím o tom ako pôjde všetko hore po novom roku. To je proste strašne máličko aj na ženu, aj na chlapa, nech by sa sťahoval hociktorý ku hocikomu. A 50 za bývanie, by ma tiež hanba fackovala dať slobodnej matke so štyrmi deťmi. Tie tri stovky sú za mňa úplné minimum.
@huxy tak potom to bude uzasne spolunažívanie. A ja by som sa k chlapovi so 4 deckami nikdy nestahovala, lebo je uplne jasne, ze skôr či neskôr by som na ich financovaní podieľala aj ja. Lebo pokial s niekym žiješ, je to uplne normalne, prirodzene.
@lienka.7 vidíš, ku chlapovi so 4 deťmi by si sa nesťahovala, lebo ti je jasné, že by si sa na financovaní aj tak podieľala. Ale opačne radíš pýtať polovicu zo všetkého. Nie je to trochu pokrytecké?
@anonym_autor Je dobre, že občas aj on niečo nakúpi, ale pýtaj minimálne 200€ s tým, že keď príde nedoplatok, tak sa bude podieľať. A ak sa naozaj ľúbite, tak by si strach mať nemala. Vyskúšať by ste si to mali, inak nezistíte, či vám to spolu bude klapať. Ak máš strach, tak prípadne počkaj ešte aspoň rok. To, že trávi u teba celé víkendy je dobré na to, aby si postupne navykol na a život s vami. Apropo, kde máš deti, keď si v týždni u neho, sú tam s vami?
inak naozaj niektore nerozmýslate, ze ako funguje domácnost - domácnost nie su iba energie, ale reálny chod dobu/bytu. ved to sa plati toho fuuuru mesacne, cez internet/tv, odpady, opravy, odide spotrebic, drogenie, pracie prasky, servisy, poisty... aj ja by som chcela bývat za 150 eur. syn si prenajal byt s priatelkou ajeho podiel je 350 eur + strava.
Ahoj. Urobila by som to tak, ako Ti už niekto vyššie písal: zriaďte si spolu účet. Naňho posielajte dohodnutú sumu - obaja povedzme po 200 - 250 eur a z toho financujte chod domácnosti. Ak vám to nevyjde, navýšte. Ak vám ostane, odložte na dovolenku🙂.. Ak otec platí na decká výživné, stravu by som kupovala asi ja, s tým, že sem- tam nech nakúpi aj partner. Ale pri toľkých deťoch je podľa mňa ten chlap už zanedbatelny

Vzdy je moznost tu sumu upravit. Ved mu povedz ze na zaciatok XX a uvidis ako ti to bude vychadzat s energiami, najmom, stravou. Pokial sa mate radi prachy predsa su len prostriedok na zlepsenie kvality zivota nie su na prvom mieste, u mna isto nie.