icon

Koľko oddychu potrebuje muž po práci?

18. jan 2025

Ahojte ženy, doma sa väčšinou povadime pri tomto potrebujem názor nestrannej osoby
Muž robí od 6-17:00-18:00 príde domov a oddychuje maximálne prebali a okupe s mojou pomocou potom si ľahne a leží a zase ide do roboty v sobotu buď robí alebo je doma v nedeľu tiež lenze nerobí nič som na domácnosť sama mám pocit že všetko v domácnosti robím ja ...ako to máte vy ? Kedy má chlap pomáhať ? Či má naozaj oddychovat po práci a nemá nič robiť ?

wolf_
18. jan 2025

Muž nemá pomáhať, muž sa má spolupodieľať na chode spoločnej domácnosti a starostlivosti o spoločné dieťa. Vadilo by mi ak by si muž myslel, že je to moja robota lebo som žena - no nie je 🤨
ALE ak pred dieťaťom ste fungovali ako tím (a nie len ty kmitať ako slúžka), tak by som bola úplne OK s tým, že by sa to teraz trochu pomenilo - stále ako tím, ale inak. Viem čo sú to 5-6x 12tky... V danej situácii je za mňa tímová práca v takom zmysle, že muž práca, žena domácnosť. Ak takto pracuje a ja by som bola doma s dieťaťom ohľadom domácnosti by som od neho neočakávala nič. Ale očakávala by som, že s dieťaťom (aj so mnou 🙂) bude tráviť čas najviac ako sa dá. Nie kvôli pomoci pre mňa, ale kvôli tomu, že to považujem za dôležité pre vzťah dieťa-otec, a aj pre vzťah manžel-manželka.
Ale skôr by som bola radšej, aby urobíme všetko preto, aby mohol znížiť pracovné tempo lebo toto je hrozné. Zo života nič, len sa zrobiť 😔

paulina291
18. jan 2025

Vôbec to nejak špeciálne neriešime. Dokončí prácu a sme spolu ako rodina. Kto to ako vycíti, ten uprace, ten je s dieťaťom… Ak vidíme, že je ten druhý vyčerpaný, tak po ňom nič nechceme a upraceme a postaráme sa o malého sami. Zvyčajne sa snažím, aby bolo všetko upratené a navarené, keď muž dokončí prácu, aby sme mali obaja kľud. Ak mi to malý nedovolí, tak vtedy nastane scenár ako som spomínala. Jeho čas sú hry na PC, ktoré hrá keď idem spať. Striedame sa každý druhý deň, kto ráno s malým vstane, ten druhý sa vyspí.
Nerobí fyzickú prácu, keby príde úplne fyzicky zničený, tak po ňom chcem ozaj minimum. Pracuje ale či víkend či sviatok, na mladého chalana zarába veľmi dobre, vďaka nemu mám krásny život, takže sa snažím, nech má on pohodu. A on je mi vďačný, že ja myslím na všetko ohladom faktúr, nákupov atď a tiež si to váži, tak sa mi snaží pomôcť.

sisska96
18. jan 2025

@really8 To je jedna vec chodiť na smeny a potom robiš 2 dni a 2 dni volno alebo podobne, alebo robiť celý týždeň 6 dní 12 hodín a jeden jediný deň voľno

rozculena
18. jan 2025

@filipjohns áno,1600 je veľmi málo na to,že robí 12tky 6dní v týždni

sisska96
18. jan 2025

@ibatanecnica ja tiež úplne v pohode som stíhala všetko keď som bola na MD a po roku som popritom robila pár hodín denne v mojom podnikaní

really8
18. jan 2025

@sisska96 nie vzdy su tie zmeny 2dni robis 2dni volno. Ano idealne ale nedostatok sestier atd. A k tomu tie nocne tiez nie su med

sisska96
18. jan 2025

@sisaka Presne tak. MD nie je taká bohvieaká náročná

sisska96
18. jan 2025

@really8 To je príklad. Svokra tiež je ešte v zdravotníctve a všelijako má tie zmeny, ale hodiny jej vychádzaju mesačne tak, keby pracovala 8 hod denne

svetlonos
18. jan 2025

@really8
nie je to normálna u nikoho a vždy to bude masaker. Moja mama robila vo výrobe a stala, cely čas, nesedela a fyzicky dosť náročná práca podľa toho aký stroj jej dali.
Nie je to super ci u muža ci u ženy. Ale fakt platí aj to, koľko tej energie daný clovek ma.
To ťažko budeme pausalizovat.
Ako píšeš, nevie sa co robi ale žiadny normalny clovek nie je lemravy, proste je to fakt nápor. Tiez poznam sestry robiace 12stky, maju deti a zvládajú. Len ozaj je ine robit pracu, ktorá človeka bavi aj náročnú.
Preto ti píšem, nevyskusala si nevieš. Toto je neprenosna skusenost, takže ťažko posudzovať 🙂

estellas
18. jan 2025

Fuu, to je náročné robiť 12.
Ja ako opatrovateľka robím striedavo robím 12. hodín a potom mám voľno. Robiť každý deň 12. musí byť náročné. Nemá on mať nárok na voľno keď robí 12 ?

lauricka
18. jan 2025

tak ked po 12ke pomoze s kupanim, to je OK, nie? A o vikendoch sa treba normalne porozpravat, ze si to cez vikendy nejako podelite. A tiez v obdobi, ked mate bolesti po pruhu, by mal pomoct, ale vsak na to sa mate rozpravat s nim a nie s nami.

macekovam
18. jan 2025

Áno nechala by som ho oddychovať.aknto potrebuje a má ťažkú pracu

ivangeline
18. jan 2025

Umyť riad a vyniesť smeti, povenovat sa dieťaťu a zdvihnúť zo zeme, keď vidí, že treba.. opraviť, keď niečo treba a vie… toľko by tvoj mohol zvládnuť.

autor
18. jan 2025

@doriiis má fyzicky náročnú robotu

petamich
18. jan 2025

Tak chlap ma fyzicky narocnu pracu, kazdy den nadcasuje 4 hodiny (predpokladam ze este cesta do/z prace), aby ste vyzili, pracuje 6 dni v tyzdni a ty este cakas, ze pride domov a bude sa starat o deti a celu domacnost? No jasne, ze si potrebuje oddychnut, ved to je snad pochopitelne. Je v jeho zaujme travit cas s detmi a partnerkou ale teda v tomto pripade by som naozaj domacnost potiahla ja. Alebo chod do prace, nie je povinnost byt doma 3 roky, ked vam to nevychadza a muz moze robit menej a podelite si to.

blonde_bella
18. jan 2025

@sisaka presne. A keby mala náročné bábätko, alebo viac detí.... Sú prípady, kedy by som to netolerovala....
Ale má jedno a má rok a pol ...
Veď to už je pohodinda..... Poobede to dieťa spí a ona má pokoj.... A jej muž ho má mať kedy?
Niečo proste robí zle.... A mala by skôr vo svojom tíme managemente hľadať chyby, nie v mužovi ..

autor
18. jan 2025

@blonde_bella :D moje dieťa po obede nespi je veľmi veselá hravá stále je na mne nalepená máme všade neporiadok ja som po operácii pruhu potrebujem aj vypnúť

blonde_bella
18. jan 2025

Má rok a pol. Ak nespí poobede, tak večer ide spať skôr, alebo ráno spi dlhšie....
Niečo proste robíš zle.

20erika07
18. jan 2025

Tak aj ja robím 12tky ale mam dobrý turnus, neviem si predstavit každý deň, plus ja nerobím fyzicky ale mam psychicky náročnú pracu ,no asi by ma švihlo.
Od malinkych deti som išla do práce a s manželom sme si veľakrát len kľučky podávali. Ale keď mam voľno a on dennú, tak spravím všetko normálne počas dňa aby sme mohli potom spolu oddychovať, by mi to bolo proti srsti ,ze ja som doma cely deň a večer od neho vycitavo budem chcieť aby spravil to alebo to, keď som to za ten deň mohla 100x spravit , keby to bolo opačne, ze ja prídem po 12tke a jemu by sa nepáčilo, že si idem nohy vylozit tak by som ho raz dva zrušila. Kým boli deti malé, každý robil co mohol, stihol ,zvládol. Základ bolo deti najedene,prebalene, a keď už nie dokonalý poriadok tak hlavne nech je aspoň všetko čisté .
A rozdiel bol ešte ci bolo leto alebo zima. Muž v lete ma viac energie a travi viac času s deťmi aj von aj po robote.

candii
18. jan 2025

Trosku empatie by ti neuškodilo. Ten chlap robí 12-tsky 5-6 dní v týždni. Momentálne si doma s dieťaťom na MD, áno, aj to je náročné ale povedzme si úprimne 99% žien tu je alebo bolo na RD a vieme ako to funguje. A čo chces akoze od neho, chudáka 🫣 príde domov a je rád že je doma že si chvíľu oddýchne. Vsak keď začneš pracovať aj ty, nebude musieť mať toľko nadčasov a bude mať čas sa venovať a pomáhať doma. Teraz buď rada že sa snaží zabezpečiť rodinu. Ty keď si unavená tak nemusíš ísť s dieťaťom von a máš doma veget, nemusíš upratovať každý deň a vstávať do zimy o 6.00 ráno a keď dieťa poobede spí môžeš si ľahnúť s ním. Bola som na RD s dvoma deťmi, viem ako to funguje 😁

doriiis
18. jan 2025

Autorka.8 rokov som pracovala 12 tky.Fyzicky náročné,dvíhanie ťažkých veci,ťažké topánky,pracovné oblečenie,v lete 36 stupňov,spotená až v nohavičkách. 28 000 krokov priemerne za 12 hodín.A potom ešte 40 min.soferovat domov.A podstatne menej dní ako tvoj muz.
Takže ti poviem iba jednu vec: vyskúšaj si to.Pekne za sebou 4,5,6 12 tok.A snáď pochopíš.
Lebo keby si niekedy skúsila aké to je,tak by si nepindala .Kto nezažije,nechápe
Inak mi prídeš dosť nevdacna

slavka1988
18. jan 2025

@really8 ako keď niekto robí 12 hodín a príde domov a chce si oddýchnuť je u teba lemra? A co sme stroje
ci ľudia? A tiež nie je práca ako práca

doriiis
18. jan 2025

A prosím vás,už sa všetky prestaňte vyhovárať na 24/7 pracu na materskej.Mam za sebou dve materské a všetky vieme,že sa to s normálnym dochádzanim do práce nedá porovnavat

prasiatko30
18. jan 2025

Vzdy mas moznost vratit sa do prace a nech ostane na materskej muz. A ty si oddychnes od domacnosti a on z roboty

doriiis
18. jan 2025

Tak povedz mužovi,nech si na teba zoberie OCR,lebo si po operácii.Ma právo na 14 dní platenej OCR

really8
18. jan 2025

@svetlonos ano ale vzdy sa da nejak fungovat spolu. Uz len ten pocit spolupatricnosti. Moze maleho zobrat nachvilu do kocika, prejde sa, pusti si podcast, alebo s nim sediet a citat si, robit mu dozor, nic extra. Kazdopadne mna by to sralo. My teda mame dve deti do dvoch rokov takze nepozname lezanie na gauci ale aj pri jednom bolo vzdy do coho pichnut.

sisska96
18. jan 2025

Tak keď má fyzicky náročnú prácu, robí každí deň 12 hod. Tak ho neotravuj, buď rada že ťa živí. Lebo si najde milenku a potom ostaneš v prdeli sama

zltalienka
18. jan 2025

Autorka: podľa zákonníka práce nemôže pracovať 12 hodín, 6 dní v týždni. To je zdieranie toto. Inšpekciu by som zavolala.

henka123123
18. jan 2025

Moj nerobi doma nic...pracuje a nosi peniaze..ja sa staram o celu domacnost a deti...cez vikendy nerobime nic a chodime na vylety..v podstate oddychujeme obaja(neupratujeme.nepereme..objedname donasku a vybavene)

hanaxxx
18. jan 2025

Teraz, ked si po operacii, nemoze k tebe prist mama/svokra pomoct? Pripadne nemozes sa ty zbalit a ist k rodicom, kym sa das dokopy, ze by ti pomohli s dcerou. A inak by som neocakavala od tvojho muza nejaku extra pomoc (maximalne asi smeti vyniest, proste nieco co spravi rychlo a nestoji ho to vela fyzickej namahy), lebo robit stale 12tky..to je vela aj na kona, bala by som sa aby ho nevystrelo. Mali by ste to nejak inak vyriesit.