icon

Konflikt vo vzťahu. Som nevďačná alebo rovnocenná?

1. feb 2026

Mám dlhoročného partnera od skorej mladosti. Vždy sa o nás, o mna staral a zabezpečoval nás. Nepracovala som, nie preto že by som chcela tak žiť ale dôvody boli ine, o tom písať nechcem. Vždy som ale myslela na to, ako sa to zmení a kedy budem aj ja mat konečne možnosti. To zabezpečovanie z jeho strany rozumejme bývanie, strava, výlety a pod, nie nejaké drahé kabelky a takéto veci, to vôbec. Skôr som sama pre seba žila skromne, žiadne kadernícky, nechty, kozmeticky ..
Je to dobrý muž a nikdy mi to nevyhadzoval na oči ani ma netlačil do roboty. Ale ako sme boli starší ( stále mame do 30) tak pri ostrých hádkach padli už poznámky tohto typu, napr. ze keď sa mi nepáči môžem sa zbaliť a odísť, alebo nech mu vrátim auto, alebo že som nedala ani korunu a pod.
Nadobudol aj on väčšie sebavedomie vekom a tým, ako sa mu stále viac darilo a bol na tom lepšie ako predtým.

Vo mne toto všetko len umocňovalo to, že to už musím zmeniť. A konečne sa mi načrtla práca ktorú som chcela, nie je to nič velkolepe ale pre mna dostatočne. A pri hádkach som už aj ja jemu povedala, že sa teším na nové možnosti-bolo to myslene tak, že budem mat vlastne peniaze, zaplatím si čo potrebujem, budeme si rovnocenní konečne v tomto ( aj keď zarobím podstatne menej ) a nebude už môcť pri mne použiť tieto argumenty napr nech odídem, lebo bývame v podnájme a takisto ho budem vedieť utiahnuť sama …
On sa na toto strašne osopil, aká som nevďačná a že celé roky ma živí a ja teraz budem mat možnosti.

Veľmi sa kvôli tomuto vadíme a ja neviem, kto je ten zly. Zatiaľ čo ja sa teším, ako sa konečne z tohto vyhrabem pretože som to tak vždy chcela a netúžila som nikdy byt vydržiavana, vždy ma mrzelo že neviem prispieť, on to vidí celé negatívne ako ja budem zrazu veľká pani a budem si dovoľovať alebo neviem. Ma ma za nevďačnu nie cely ten čas, ale práve teraz keď ja sa teším na zmenu. Ako aj ja dám peniaz na stol a budeme si rovnocenní.

Zaujíma ma preto objektívny názor, lebo sa kvôli tomuto vadíme snáď každý deň a nevieme jeden druhého pochopiť.

anonym_eada2a
1. feb 2026

ma ta ako domace zvieratko, zabezpeci ti stravu, opateru, prechadzky, vylety. tvojou povinnostou je posluchat. ak si chces robit co chces, hneva sa a snazi sa ta udrzat v poslusnosti.
takze vdaka? ano, tu si mu uz vyjadrila, kym ta zivil. nie si povinna mu vdacit dozivotne.
bud samostatna zena, nie nesamostatna civava. chod do prace, bez ohladu na nasledky vo vztahu.

anonym_08d225
1. feb 2026

@anonym_autor predpokladam, že si nepracovala, lebo si mala nejaké zdravotne problémy,… psychické? Alebo aký bol dôvod?

doriiis
1. feb 2026

1.Uz máš tú prácu istú, alebo sa len črtá? Lebo vyhlasovať po tak krátkom čase ak vôbec už pracuješ že ty prinesies peniaze a že ťa to bude baviť a že to dáš po tak dlhom čase bez pracovných návykov je veľmi trúfalé. Troška skromnosti a pokory do toho daj, vydrž nejakú dobu a uvidíš, či to tak naozaj bude. Lebo aby sa nestalo, že z veľkých vyhlásení budu iba prázdne reči.Mysliet si,že sa uživis sama a uživiť sa reálne sama je rozdiel.
2 .Naco sa vôbec hádate a vytahujete na seba navzájom takéto veci? On ťa živil, lebo zjavne chcel. Keby nechcel, tak by to nerobil. Nemá ti čo vyčítať a ty jemu už vôbec nic

anonym_16a34c
1. feb 2026

ja neviem, keby sme to otočili a ty by si živila chlapa, tak to by tu bola iná téma, že aký priživník a podobné komentáre. Za mňa si mladý človek, ktorý zatiaľ nič nedosiahol. Zjavne to cíti on rovnako. A je mi jedno či si žena alebo by si bola chlap, nevidím rozdiel v pohlaví, ako tu mnohé ženy. A teda ani nepracuješ ešte a už mudruješ. Zjavne si v živote nepracovala a ideš sa tu hrdiť. Možno ti v skúšobnej dobe nedajú zmluvu a čo potom urobíš.

anonym_589a15
1. feb 2026

Neviem teda, ale nechat sa vydrziavat od partnera, to mi pride velmi pohodlne. Ak to mal byt vazny vztah, zrejme ste planovali buducnost, mozno raz deti —> treba setrit na vlastne byvanie, vytvarat si fin.rezervu, mat odpracovane roky/mesiace kvoli cerpaniu MD, mimochodom aj kvoli odpracovanym rokom do dochodku… A ty sedis doma? Ved ti mohol platit ubytko, stravu, auto, benzin, vylety… ale rozum kaze aspon byt sebestacna, nie? Lebo raz ta panko vyhodi a ty budes mat co, holu onu? Necham, v dnesnej dobe a mlada zena.
A teraz, ze ci si v prave ty alebo on - to je jedno, ved sa s nim rozid, ked vam to nefunguje alebo s nim ostan, ked funguje a vidite spolocnu buducnost. To sa snad odvija od kopy inych veci, nez od toho, ci ti vykrical to ci ono, Len skus dospiet a nebyt odkazana na inych (muzov), nedopadnes dobre, aj keby si si just svatca nasla.

anonym_64335c
1. feb 2026

Ako sa k tomu objektivne vyjadrit,ked nevieme aky bol dovod nepracovania a vydrziavania,ak zdravotny ok, ak bol dovod ten,ze ta chcel mat doma,tak si hlupa,sorry, mne ked ludia chodia na pohovor,tak ma zaujimaju prave skusenosti a ak mlady clovek nepracoval alebo kazdu chvilu meni pracu,tak je to stopka

anonym_726ec2
1. feb 2026

Treba komunikovať, jasne že je medzi vami dusno keď sa bavíte takýmto štýlom. Miesto toho aby ste si veci vysvetli sa urážate, vyhrážate, vyčítate si.

luccys
1. feb 2026

A je to s tou pracou iste? Lebo neviem, ci sa budu trhat o niekoho, kto nikdy nerobil a nema pracovne navyky, a v CV velke NIC...kazdopadne drzim palce.

earlgrey
1. feb 2026

No ja tiež nepoznám tie klasické partnerské hádky a vyhadzovanie určitých vecí na oči. Takže aj tak som to nepochopila, kvôli čomu sa vlastne hádate. Na tvojom mieste tiež veľmi nevyskakujem, kedže ešte nepracuješ a kto vie, či sa v tej práci udržíš dlho. Treba komunikovať a keď on má nejaký strach z niečoho, treba mu to normálne vysvetliť atď. Ženy tu nadávajú na tvojho partnera ale mne z toho vychádza to, že ty si začala vystrkovať rožky a možno si zmenila spôsob komunikacie s nim, možno si zmenila svoje správanie atď.
Ste spolu dosť dlho tak by ste sa mali poznať a vedieť si veci normálne vykomunikovať.

autor
1. feb 2026
@maranta_leuconeura

Napis dovody preco si nepracovala. Tipnem si, on si to nezelal. Ty nie si nevdacna, tu si bola sprosta, ale to sa v mladosti stava, co uz.
Je to hnusny manipulator, odrezal ta od bezneho zivota, mlada baba a nema sny, vyhliadky, pracu...smutne. Este si tipnem, ze ani nikam nechodis sama bez neho, lebo nemas za co a ani by ta nepustil, vsak. Takze nemas ani kamaratky a ine vztahy, nemas kam ist, bez neho so stratena. Dosiahol presne to, co chcel.
Zamestnaj sa a peniaze si setri, aby si mala na depozit a 3x najomne, ked budes chciet odist.
Ja tomuto vztahu davam cas tak do druhej vyplaty. Potom si najde dalsiu obet, ktoru bude manipulovat, jeho slovami ale urcite ,,starat sa o nu a zabezpecovat jej vsetko".

@maranta_leuconeura nie, nie je to takto. Chodila som na vysokú,on v tom čase už pracoval a ťahal za nás oboch. Ja som narocna nikdy nebola, on bol starostlivý a pozorný, nie v zmysle že by ma zahŕňal darmi, ale často sme si vyrazili do reštaurácie, na výlety a všetko platil on bez toho, aby niečo očakával.
Po škole som si ale prácu nenašla, mala som problémy pravdu povediac sama so sebou. Mávala som depky o ktorých viem len ja, strach z nového, ísť medzi ľudí a že nebudem vedieť niečo robiť a pod. Nechcem to rozpitvavat, bolo by to na veľa riadkov- v skratke nešlo tam o lenivosť alebo moju predstavu, že je môj sen to tak mat navždy. Nevedela som sa z toho nijak vymotať a nevedel mi v tomto on pomoct. Spolu s tým chodili na mna depky že nemám čo ponúknuť, že chcem sa revanšovať, aj sebe dopriať niečo čo by som od neho nevyžadovala.
Teraz možno je to tým že som staršia o niečo, zmenili sa mi viaceré pohľady na veľa veci, mám viacej sebavedomia a celkovo ( čo aj on ) tak som sa akosi odrazila a konečne to vychádza. Preto sa cítim, že mám zrazu možnosti, som pozitívne naladená. A on toto začína vo mne zabíjať. Lebo to vidí inak ako ja, mysli si že som sa zmenila k horšiemu, prácu mi praje a je rad to áno ale keď som sa zmienila aj o tom že by som potom chcela niečo vlastne ( napr bývanie ako taku istotu ) tak sa mu to nepáči, že prečo nie spolu. On už niečo svoje vlastní a aj ja by som chcela, pokial by sa mi dalo, kľudne maly bytík kde budem mat nájomcov. Nepáči sa mu že začínam rozmýšľať sama za seba a cíti sa zradený, že doteraz som ho asi len využívala .

autor
1. feb 2026
@luccys

A je to s tou pracou iste? Lebo neviem, ci sa budu trhat o niekoho, kto nikdy nerobil a nema pracovne navyky, a v CV velke NIC...kazdopadne drzim palce.

@luccys áno práca je istá, netreba tu myslím dopĺňať či by vzali niekoho kto nemá v CV a pod- je zrejme, že keď ma vzali tak ma chcú a asi tomu niečo predchádzalo.

autor
1. feb 2026
@anonym_726ec2

Treba komunikovať, jasne že je medzi vami dusno keď sa bavíte takýmto štýlom. Miesto toho aby ste si veci vysvetli sa urážate, vyhrážate, vyčítate si.

@anonym_726ec2 ja sa snažím komunikovať normálne, on sa ale urazi a stretneme sa v bode nepochopenia a rozdielnych pohľadov na toto.

autor
1. feb 2026
@doriiis

1.Uz máš tú prácu istú, alebo sa len črtá? Lebo vyhlasovať po tak krátkom čase ak vôbec už pracuješ že ty prinesies peniaze a že ťa to bude baviť a že to dáš po tak dlhom čase bez pracovných návykov je veľmi trúfalé. Troška skromnosti a pokory do toho daj, vydrž nejakú dobu a uvidíš, či to tak naozaj bude. Lebo aby sa nestalo, že z veľkých vyhlásení budu iba prázdne reči.Mysliet si,že sa uživis sama a uživiť sa reálne sama je rozdiel.
2 .Naco sa vôbec hádate a vytahujete na seba navzájom takéto veci? On ťa živil, lebo zjavne chcel. Keby nechcel, tak by to nerobil. Nemá ti čo vyčítať a ty jemu už vôbec nic

@doriiis takto, viem čo koľko stojí a viem koľko potrebujem na život osamote, ak by. Som gramotna. A nie som narocna. Pride mi bezpredmetné riešiť tuto vec, či by som vôbec to zvladla, keď viem koľko by som zarobila. Asi by som to inak nepísala resp o tom neuvažovala.

anonym_f93835
1. feb 2026

Este si v 30.tke €urko nezarobila, obava sa predcasne🤣pekne si sa doteraz flakala a nechala vydrziavat- tvoje slova!

michaela329
1. feb 2026

@anonym_autor hm...panko si myslí, že Ťa vlastnil, lebo Ťa živil 🤷 Nebola by som s ním ani minútu už po prvom kole výčitiek, že ma živí...

anonym_59bbc0
1. feb 2026

Aha okej, cize si nepracovala x rokov lebo tvoje psychicke problemy. Teraz si sa s tym nejako vyrovnala a ides zacat prvy raz v nejakej praci. Velmi Ti to zelam, len si myslim ze je to este daleko k vlastnemu bytu. Bola by som VDACNA frajerovi, ktory Ta ako cudziu osobu vydrziaval a vsetko Ti platil. To, ze nie si narocna s tym nic nema. Platila si si odvody ako dobrovolne nezamestnana, ci si bola PN od psychiatra? Vies, darmo ze nie si narocna, ale zrataj si kolko by Ta samu stal podnajom + strava + drogeria + auto + vylety. Aj pre nenarocnu osobu je to urcite cez 500 euro mesacne. A ano si len frajerka. Keby Ta zajtra zrazi auto, v nemocnici maju problem mu dat aj info o Tebe. Takze myslim si, ze ak si sa uz trosku vzchopila, je to na dobrej ceste a vydrz. Ale nerob ani z neho despotu.
Bolo by zaujimave poznat cely pribeh aj z druhej strany.

anonym_59bbc0
1. feb 2026
@michaela329

@anonym_autor hm...panko si myslí, že Ťa vlastnil, lebo Ťa živil 🤷 Nebola by som s ním ani minútu už po prvom kole výčitiek, že ma živí...

@michaela329 ano a kam by isla? Nema byvanie, pracu, pracovne navyky. Ide pred 30tkou do prveho zamestnania, po rokoch co nemohla ist do prace lebo mala depky a bala sa ist medzi ludi (to znamena ze ta stalost a buducnost prace este moze vyzerat vselijak). Ved nech ide od neho, ak im to neklape, na to ja nic nehovorim. Len si fakt myslim po postupnom odkryvani faktov (a to nepozname druhu stranu), ze autorka taha za kratsi koniec.

michaela329
1. feb 2026
@anonym_59bbc0

@michaela329 ano a kam by isla? Nema byvanie, pracu, pracovne navyky. Ide pred 30tkou do prveho zamestnania, po rokoch co nemohla ist do prace lebo mala depky a bala sa ist medzi ludi (to znamena ze ta stalost a buducnost prace este moze vyzerat vselijak). Ved nech ide od neho, ak im to neklape, na to ja nic nehovorim. Len si fakt myslim po postupnom odkryvani faktov (a to nepozname druhu stranu), ze autorka taha za kratsi koniec.

@anonym_59bbc0 stále to nedáva pankovi právo jej vykríkať, že ju živil a dávať ju dole, keď sa to akurát mení. Nemusel ju predsa živiť, nie? Mohol ju poslať preč.

anonym_59bbc0
1. feb 2026
@michaela329

@anonym_59bbc0 stále to nedáva pankovi právo jej vykríkať, že ju živil a dávať ju dole, keď sa to akurát mení. Nemusel ju predsa živiť, nie? Mohol ju poslať preč.

@michaela329 ano mohol. Len ju mozno nechcel poslat na ulicu 🙂 takze rovnako tak ked jej sa nepaci jeho neuctive spravanie, moze ist (s tym suhlasim, aj u mna je to "cez").

michaela329
1. feb 2026
@anonym_59bbc0

@michaela329 ano mohol. Len ju mozno nechcel poslat na ulicu 🙂 takze rovnako tak ked jej sa nepaci jeho neuctive spravanie, moze ist (s tym suhlasim, aj u mna je to "cez").

@anonym_59bbc0 a prečo ju nechcel poslať preč? Lebo mu vyhovovalo to tak mať? Alebo ju ľúbil? Veď ho snáď nenútili, sám sa rozhodol ju neposlať preč, takže ak jej to teraz vykríka - keď sa ona chce osamostatniť, je to známkou nejakých jeho dobrých motívov? To ťažko.

anonym_59bbc0
1. feb 2026
@michaela329

@anonym_59bbc0 a prečo ju nechcel poslať preč? Lebo mu vyhovovalo to tak mať? Alebo ju ľúbil? Veď ho snáď nenútili, sám sa rozhodol ju neposlať preč, takže ak jej to teraz vykríka - keď sa ona chce osamostatniť, je to známkou nejakých jeho dobrých motívov? To ťažko.

@michaela329 to nemozes vediet. Mohlo mu jej byt luto, mohla ho ona poprosit nech este vydrzi kym konecne bude schopna ist do prace atd. Som presvedcena o tom, ze keby on napisal svoj pohlad, je tu uplne iny pribeh. A "ona sa chce osamostatnit" je este velmi daleko od reality. Este len ide nastupit do prvej prace po psychickych problemoch. Takze ak doma ona pili usi frajerovi po tom co ju roky vydrziava ze sa "ide osamostatnit" (ale este ma chvilu ziv 🙂 ) je tiez smiesne.

michaela329
1. feb 2026
@anonym_59bbc0

@michaela329 to nemozes vediet. Mohlo mu jej byt luto, mohla ho ona poprosit nech este vydrzi kym konecne bude schopna ist do prace atd. Som presvedcena o tom, ze keby on napisal svoj pohlad, je tu uplne iny pribeh. A "ona sa chce osamostatnit" je este velmi daleko od reality. Este len ide nastupit do prvej prace po psychickych problemoch. Takze ak doma ona pili usi frajerovi po tom co ju roky vydrziava ze sa "ide osamostatnit" (ale este ma chvilu ziv 🙂 ) je tiez smiesne.

@anonym_59bbc0 môj strýko bil svoju ženu ako žito - ale vedel byť potom hrozne ľútostivy. Od neho by si tiež iný príbeh počula ako od nej. Ak by ju živil zo súcitu, nevykrikal by jej to, lenže on jej chce ublížiť a to nie je dobrý partner jednoducho.

anonym_59bbc0
1. feb 2026
@michaela329

@anonym_59bbc0 môj strýko bil svoju ženu ako žito - ale vedel byť potom hrozne ľútostivy. Od neho by si tiež iný príbeh počula ako od nej. Ak by ju živil zo súcitu, nevykrikal by jej to, lenže on jej chce ublížiť a to nie je dobrý partner jednoducho.

@michaela329 ano, ak to nie je dobry partner (podla Teba, na zaklade velmi okliestenych informacii) a je na nu protivny a ona je ta dobra, nech od neho ide prec aj zajtra, co najskor. Len by som bola zvedava kde, ked absolutne nic nema len bola niekym roky vydrziavana, to je cele.

michaela329
1. feb 2026
@anonym_59bbc0

@michaela329 ano, ak to nie je dobry partner (podla Teba, na zaklade velmi okliestenych informacii) a je na nu protivny a ona je ta dobra, nech od neho ide prec aj zajtra, co najskor. Len by som bola zvedava kde, ked absolutne nic nema len bola niekym roky vydrziavana, to je cele.

@anonym_59bbc0 však to jej píšem v prvom príspevku 🤷

anonym_812dd6
1. feb 2026

On sa sice hneva (a vo vnutri sa urcite boji), ale bud si ista, ze ked budes pracovat a budes sebestacnejsoa, bude si ta ovela viac vazit. A ty sama seba taktiez. Ty mu stale mozes povedat, som ti nesmierne vdacna za tie roky. (ak si sa starala o domacnost stravu atd.) aj on je ti vdacny? A nevahaj, naozaj nevahaj. Neprejavuj tolko radosti pred nim, ale nenechaj si to odhovorit. Je to zvlastne ze sa takto sprava a nezda sa mi to v poriadku. Chce ta mat asi pod kontrolou a aby si na nom bola zavisla.

anonym_812dd6
1. feb 2026
@anonym_autor

@maranta_leuconeura nie, nie je to takto. Chodila som na vysokú,on v tom čase už pracoval a ťahal za nás oboch. Ja som narocna nikdy nebola, on bol starostlivý a pozorný, nie v zmysle že by ma zahŕňal darmi, ale často sme si vyrazili do reštaurácie, na výlety a všetko platil on bez toho, aby niečo očakával.
Po škole som si ale prácu nenašla, mala som problémy pravdu povediac sama so sebou. Mávala som depky o ktorých viem len ja, strach z nového, ísť medzi ľudí a že nebudem vedieť niečo robiť a pod. Nechcem to rozpitvavat, bolo by to na veľa riadkov- v skratke nešlo tam o lenivosť alebo moju predstavu, že je môj sen to tak mat navždy. Nevedela som sa z toho nijak vymotať a nevedel mi v tomto on pomoct. Spolu s tým chodili na mna depky že nemám čo ponúknuť, že chcem sa revanšovať, aj sebe dopriať niečo čo by som od neho nevyžadovala.
Teraz možno je to tým že som staršia o niečo, zmenili sa mi viaceré pohľady na veľa veci, mám viacej sebavedomia a celkovo ( čo aj on ) tak som sa akosi odrazila a konečne to vychádza. Preto sa cítim, že mám zrazu možnosti, som pozitívne naladená. A on toto začína vo mne zabíjať. Lebo to vidí inak ako ja, mysli si že som sa zmenila k horšiemu, prácu mi praje a je rad to áno ale keď som sa zmienila aj o tom že by som potom chcela niečo vlastne ( napr bývanie ako taku istotu ) tak sa mu to nepáči, že prečo nie spolu. On už niečo svoje vlastní a aj ja by som chcela, pokial by sa mi dalo, kľudne maly bytík kde budem mat nájomcov. Nepáči sa mu že začínam rozmýšľať sama za seba a cíti sa zradený, že doteraz som ho asi len využívala .

@anonym_autor aha citam tento tvoj komentar. Tak zcasti mu rozumiem, roky ta zivil a ty chces teraz nieco sama. Keby peniaze co so teba vlozil dal na svoj ucet alebo by investoval, mal by urcite ovela viac. Asi mu o svojich planoch zatial nehovor. Len zacni pracovat a uvidis. Ty ho pozves, ty zaplatis, ty mu nieco kupis.. a potom ho to asi prejde. Lebo ja ho fakt aj chapem ciastocne.

bielasovicka
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mne je čudné ze si sa v škole nebála nikoho, žiadnych ľudí, tvárí, ale akonáhle si skončila školu, si sa začala báť,ist medzi ludi atď. Celé tie roky v škole nič, a zrazu bác . To je ako možné? Nejak mi to vŕta v hlave.... 🤔

doriiis
1. feb 2026
@anonym_autor

@doriiis takto, viem čo koľko stojí a viem koľko potrebujem na život osamote, ak by. Som gramotna. A nie som narocna. Pride mi bezpredmetné riešiť tuto vec, či by som vôbec to zvladla, keď viem koľko by som zarobila. Asi by som to inak nepísala resp o tom neuvažovala.

@anonym_autor .... Ešte raz sa opýtam. Máš tú prácu istú a robíš tam už nejaký čas? Alebo len robíš veľké ramená?
Úplne zbytočne mu to predhadzujes na oči. Ten chlap ťa živil celé roky. Tie roky čo si nemohla pracovať by si bez neho robila čo? Nevyskakuj na niekoho, bez koho by si nebola tam, kde si a tak ako si

mamina7070
1. feb 2026

mozno je to cele inak a si v nejake manickejnfaze a vsetko si predstavujes ako hurvinek valku chces bytik a prenajimat atd
pekne najprv zacni robit a zacni mu prispievat na byvanie na stravu a pod
alebo odid parazitovat k niekomu inemu. napr k rodicom

skor to bude tak ze je na nervy z tvojich silnych manickych reci a ty nie sinschopna prijat ani zakladne pravdy o sebe a svojom fungovani

a ledy do tej super prace vlastne nastupujes ? zajtra ? ci o mesiac o rok ?

bobbula
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor cíti sa zradený, lebo doteraz bol on ten, ktorý sa o všetko postaral, zabezpečil a zrazu ten status stráca, je to zmena. Ty do toho začneš hovoriť o vlastnom bývaní (to nebolo dobre naplánované, je to predčasne a v tejto chvíli zbytocne, sny si zatiaľ nechaj len pre seba, nezatazuj ho ešte viac).
Na druhu stranu by mal pripustiť, že vyhrážať sa, aby si odisla, nebolo správne. Teraz už pochopil, že o tento “tromf” pride. Nemá ta cim držať v šachu, a tato istota sa mu rúca.
Pokojne môžeš povedať, že aj keby si prácu nemala, neznamena to predsa, že by si sa nemohla nikdy odsťahovať (ta istota bola teda falošná). A vďačnosť nerovná sa závislosť alebo sľub pri niekom zostat doživotne.

Viem, že sa tešíš na prácu, no ešte nevies, ako to budeš zvládať, ako budú s tebou spokojní. Povedzte si, že uvidíte, čo tato zmena prinesie, a ostatne veci budete riešiť až keď nastanú, zatiaľ sa sústreďte len na pritomnost a blizku budúcnosť. Ak ma z niečoho už teraz obavy, nech povie.
Možno zistíš, že na bývanie nestačí len prijem, ale aj vlastne zdroje alebo bude priateľ chcieť, aby si sa na bývaní plnohodnotne podieľala - opravnene. Takze šetriť sa budeš, no pomaly.