icon

Konflikt vo vzťahu. Som nevďačná alebo rovnocenná?

1. feb 2026

Mám dlhoročného partnera od skorej mladosti. Vždy sa o nás, o mna staral a zabezpečoval nás. Nepracovala som, nie preto že by som chcela tak žiť ale dôvody boli ine, o tom písať nechcem. Vždy som ale myslela na to, ako sa to zmení a kedy budem aj ja mat konečne možnosti. To zabezpečovanie z jeho strany rozumejme bývanie, strava, výlety a pod, nie nejaké drahé kabelky a takéto veci, to vôbec. Skôr som sama pre seba žila skromne, žiadne kadernícky, nechty, kozmeticky ..
Je to dobrý muž a nikdy mi to nevyhadzoval na oči ani ma netlačil do roboty. Ale ako sme boli starší ( stále mame do 30) tak pri ostrých hádkach padli už poznámky tohto typu, napr. ze keď sa mi nepáči môžem sa zbaliť a odísť, alebo nech mu vrátim auto, alebo že som nedala ani korunu a pod.
Nadobudol aj on väčšie sebavedomie vekom a tým, ako sa mu stále viac darilo a bol na tom lepšie ako predtým.

Vo mne toto všetko len umocňovalo to, že to už musím zmeniť. A konečne sa mi načrtla práca ktorú som chcela, nie je to nič velkolepe ale pre mna dostatočne. A pri hádkach som už aj ja jemu povedala, že sa teším na nové možnosti-bolo to myslene tak, že budem mat vlastne peniaze, zaplatím si čo potrebujem, budeme si rovnocenní konečne v tomto ( aj keď zarobím podstatne menej ) a nebude už môcť pri mne použiť tieto argumenty napr nech odídem, lebo bývame v podnájme a takisto ho budem vedieť utiahnuť sama …
On sa na toto strašne osopil, aká som nevďačná a že celé roky ma živí a ja teraz budem mat možnosti.

Veľmi sa kvôli tomuto vadíme a ja neviem, kto je ten zly. Zatiaľ čo ja sa teším, ako sa konečne z tohto vyhrabem pretože som to tak vždy chcela a netúžila som nikdy byt vydržiavana, vždy ma mrzelo že neviem prispieť, on to vidí celé negatívne ako ja budem zrazu veľká pani a budem si dovoľovať alebo neviem. Ma ma za nevďačnu nie cely ten čas, ale práve teraz keď ja sa teším na zmenu. Ako aj ja dám peniaz na stol a budeme si rovnocenní.

Zaujíma ma preto objektívny názor, lebo sa kvôli tomuto vadíme snáď každý deň a nevieme jeden druhého pochopiť.

Strana
z3
anonym_42a459
Autor odpoveď zmazal
biba_18
1. feb 2026

ale nechápem - prečo sa s ním hádaš??? 😏

viestta
1. feb 2026

Povedal to dostatcne jasne. Nie si vdacna. Lenze ono kym si bola odkazana na neho, mal istotu, ze ta nestrati. Teraz sa boji, ze uz nebudes na neho odkazana a straca tu istotu. Ci je to z lasky, zialivosti, majetnicstva, nedostaku sebeistoty na jeho strane neviem. V kazdom pripade zamestnaj sa a zacni byt sebestacna. Ci s nim ci bez neho, sebestacnost je velka deviza.

anonym_97b9dc
1. feb 2026

Chce ta ovladat a mat ta pod kontrolou,ano ked budes mat vlastne eura tak sa boji,ze ho vlastne opustis.Co sa aj stane,bude ta mat pod kontrolou inak a budete sa stale vadit az kym neodides.

earlgrey
1. feb 2026
@biba_18

ale nechápem - prečo sa s ním hádaš??? 😏

@biba_18 to som ani ja nepochopila, kvôli čomu sú vlastne tie hádky 🤷‍♀️

rozculena
1. feb 2026

@anonym_autor zamestnaj sa a odíď od neho.

autor
1. feb 2026
@viestta

Povedal to dostatcne jasne. Nie si vdacna. Lenze ono kym si bola odkazana na neho, mal istotu, ze ta nestrati. Teraz sa boji, ze uz nebudes na neho odkazana a straca tu istotu. Ci je to z lasky, zialivosti, majetnicstva, nedostaku sebeistoty na jeho strane neviem. V kazdom pripade zamestnaj sa a zacni byt sebestacna. Ci s nim ci bez neho, sebestacnost je velka deviza.

@viestta cely ten čas som bola vdacna a práve preto som ten stav chcela zmeniť a nepovedala som si, že chcem tak žiť navždy. Veľakrát som mala stavy ľútosti a smútku, že mu neviem niečo oplatiť. Ja sa na to uplne teším. Aj keby je to ako kvapka do mora, ale chcem aspoň svoje veci mat v rukách ja, chcem si z výplaty vyraziť ku kadernicke čokoľvek, na takéto veci som si nikdy peniaze nepýtala. Mne sa tým otvárajú takéto nové možnosti a on sa cíti akosi ohrozene alebo resp že zo mna bude iny človek

autor
1. feb 2026
@earlgrey

@biba_18 to som ani ja nepochopila, kvôli čomu sú vlastne tie hádky 🤷‍♀️

@earlgrey myslím klasické hádky partnerské ktoré často vyústia do iných veci potom, keď sa už povedia rôzne veci

autor
1. feb 2026
@anonym_97b9dc

Chce ta ovladat a mat ta pod kontrolou,ano ked budes mat vlastne eura tak sa boji,ze ho vlastne opustis.Co sa aj stane,bude ta mat pod kontrolou inak a budete sa stale vadit az kym neodides.

@anonym_97b9dc lebo žije v nejakom pocite teraz, že som ho asi len potrebovala keď som nebola sebestačná a teraz sa mu otocim chrbtom. Asi že mi bol dobrý doteraz. A mne sa tieto názory nepacia lebo neviem potom, ako ma teda vlastne vníma a oddaluje nás to od seba

viestta
1. feb 2026
@anonym_autor

@earlgrey myslím klasické hádky partnerské ktoré často vyústia do iných veci potom, keď sa už povedia rôzne veci

@anonym_autor pozri sa, bud sa s tym on vysporiada lebo nie. Ked nie, nemusite byt spolu. Urcite s nim neostavaj z vdacnosti. S inym clovekom mame tvorit par pretoze s nim chceme byt, nemame s nim ostavat z vdacnosti, lutosti, kvoli detom alebo kvoli kadejakym inym dovodom. Mame s nim chciet byt bez ohladu na vsetko ostatne

vler
1. feb 2026

@anonym_autor
Nevahaj a chod do prace, je najvyssi cas zacat financovat vlastny zivot, byt nezavisla a financne sa pripravit na buducnost

crazy_cat_lady
1. feb 2026

No ved doteraz ta mal pod kontrolou a mal na teba "paky", ked si najdes pracu, uz ta nebude mat ako ovladat.. vykasli sa na neho

anonym_97b9dc
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_97b9dc lebo žije v nejakom pocite teraz, že som ho asi len potrebovala keď som nebola sebestačná a teraz sa mu otocim chrbtom. Asi že mi bol dobrý doteraz. A mne sa tieto názory nepacia lebo neviem potom, ako ma teda vlastne vníma a oddaluje nás to od seba

@anonym_autor vies,toto je ta psycho hra,on nechce,aby si pracovala,lebo ta chce vlastnit a to celu.Preto bude radsej sam vsetko platit,aby si mu ,,,,nahodou neusla,,,ma ta vhrsti a zaroven ked si povies svoj vlastny nazor ta zhodi a schladi tou vetou.
Ty len pekne zacni pracovat a odid od neho.
Vies aj ja som bola rok bez prace,muz mi daval vzdy vyplatu do ruky a nikdy mi to nevycital.Vedeli sme kde,co a ako.Ale ten tvoj je hajzel.

anonym_2eeff5
1. feb 2026

Ja len nechapem preco si doteraz nepracovala 🤷 jasne, ze mu to dalo do ruk opraty a len ta ovlada...

janinah
1. feb 2026

Nechapem ako niekto môze nepracovať a sedieť doma a nechať sa ziviť partnerom....samozrejme pokial sa nestará o malé deti.
Za mna si urobila chybu hned na zaciatku,ze si na to pristupila,tetaz uz len nabrat odvahu a silu a žiť si svoj zivot,kde praca nutne hrá dôlezitú ulohu.

enmery
1. feb 2026

Toto je od základov chorý vzťah...ja by som sa čo najskôr osamostatnila a odišla.

minesasubu
1. feb 2026

on je manipulátor a ty si hlúpa naivka
takže ,,pravdu ,, nemá ani jeden

vler
1. feb 2026
@minesasubu

on je manipulátor a ty si hlúpa naivka
takže ,,pravdu ,, nemá ani jeden

@minesasubu aspon sa ale zobudila pred 30tkou

enmery
1. feb 2026
@vler

@minesasubu aspon sa ale zobudila pred 30tkou

@vler Ešte nezobudila, to až ked by okrem práce aj odišla od tohto zakomplexovaného egomaniaka...

anonym_c3c38f
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
1. feb 2026

Pocuj, a povedal ti niekto, ze partnersky zivot moze byt aj bez kazdodennych hadok? To v akych nasratych sferach fungujete si toto vyhadzovat na oci? Som myslela, ze ludia su dobrovolne spolu, lebo im je spolu dobre a maju sa radi.

anonym_f9fcdc
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nie takétp hádky nepoznám.
Som vydatá 20 rokov, k tomu ten čas čo sme zistili spolu pred svadbou a keď sme spolu iba randili je o niekoľko násobne viac ako by dvaja.
Počuj, u vás od začiatku viazne komunikácia. Vy si neviete normálnou komunikáciou vydiskutovať
veci? U vás absentuje konštruktívny rozhovor
Koľko rokov ťa vlastne kompletne živý?

januska12323
1. feb 2026

Vieš o tom, že máš slobodnú vôľu a nemusíš s niekým ostávať len z vďačnosti?

anonym_59bbc0
1. feb 2026

Vsetky tu pindame na chlapa, ale ja si myslim ze je dost podstatna aj otazka PRECO nepracovala, akoze maju pred 30, mozno maju 28 a mozno je od 18tky s nim a uz 10 rokov ju zivi. Ona fakt nic nezarobi? Co robi cele dni? Mlady normalny clovek? Nic v zlom zeny, ale chcela by som vediet co by ste povedali tridsiatnicke ktora by tu pisala, ze jej frajer zatial nepracoval a je iba doma, nemaju deti, a vsetko zanho plati (byvanie, stravu, vylety, do poistovne?, vsetko do domacnosti evidentne ma od neho auto, tankuje on, atd atd atd...)

anonym_4a2d39
1. feb 2026

Ako si písala priateľ dlho ta živil a určite to nieje jednoduché dlhodobo platiť všetko za teba
A to sú peniaze ktoré mu chýbajú sú jeho,nieste ani manželia
Ja na tvojom mieste, ak chces byt fér by som mu aspoň časť vrátila,ked teda nie aj všetko
Ked už teda budeš mat tie možnosti

tykat
1. feb 2026

@anonym_autor len raz by mi niekto povedal ze sa mam.zbalit a vypadnut. Uz by som.s nim nemala nic spolocne. Ak s nim.zostanes tak ver ze ides do pekla.
Na druhej strane nechat druheho roky sa o mna starat aj ked len zakladne potreby... hanba by ma fackovala.

zmrzlinka2021
1. feb 2026
@anonym_59bbc0

Vsetky tu pindame na chlapa, ale ja si myslim ze je dost podstatna aj otazka PRECO nepracovala, akoze maju pred 30, mozno maju 28 a mozno je od 18tky s nim a uz 10 rokov ju zivi. Ona fakt nic nezarobi? Co robi cele dni? Mlady normalny clovek? Nic v zlom zeny, ale chcela by som vediet co by ste povedali tridsiatnicke ktora by tu pisala, ze jej frajer zatial nepracoval a je iba doma, nemaju deti, a vsetko zanho plati (byvanie, stravu, vylety, do poistovne?, vsetko do domacnosti evidentne ma od neho auto, tankuje on, atd atd atd...)

@anonym_59bbc0 dnes sa tomu hovorí že si v ženskej energii 😂

bobbula
1. feb 2026

@anonym_autor tvoj priateľ stráca kontrolu, v rámci vzťahu sa mení tvoja pozícia, on nevie, čo ho čaká a preto je v napätí. To, či si alebo nie si vďačná, nemá s tvojim osamostatnením sa nič spoločne. A jeho hnevá to, že už budeš mat vlastnu prácu, vlastne peniaze, preto použije hocijaký argument i nelogicky, aby svoj hnev a strach nejako obhájil - pred tebou ale i pred sebou samým. Nemusí to robiť vedome, no napriek tomu sa to deje.
Neobhajuj sa (určite nie tvoju vďačnost, to sa proste dokázať nedá), nevysvetľuj viac, nikam to nevedie. Skôr vždy, keď hádka prejde do obviňovania, povedz “toto nemá zmysel, porozpravajme sa o tom inokedy”. Ak pokračuje, zostaň ticho, pripadne sa vzdial. Môžeš dodať, “rada si vypočujem, čo ta naozaj trapi, môžeme sa o tom porozprávať, ale bez obviňovania”
Prvý krát to možno nebude mat plny efekt, ale pokračuj týždeň a uvidis.
Inak sustred energiu na seba, premyslaj o svojich plánoch a budúcnosti, o tom, čo v živote chceš a ako to zmeniť. Nemíňaj energiu tam, kde to nemá význam.

maranta_leuconeura
1. feb 2026

Napis dovody preco si nepracovala. Tipnem si, on si to nezelal. Ty nie si nevdacna, tu si bola sprosta, ale to sa v mladosti stava, co uz.
Je to hnusny manipulator, odrezal ta od bezneho zivota, mlada baba a nema sny, vyhliadky, pracu...smutne. Este si tipnem, ze ani nikam nechodis sama bez neho, lebo nemas za co a ani by ta nepustil, vsak. Takze nemas ani kamaratky a ine vztahy, nemas kam ist, bez neho so stratena. Dosiahol presne to, co chcel.
Zamestnaj sa a peniaze si setri, aby si mala na depozit a 3x najomne, ked budes chciet odist.
Ja tomuto vztahu davam cas tak do druhej vyplaty. Potom si najde dalsiu obet, ktoru bude manipulovat, jeho slovami ale urcite ,,starat sa o nu a zabezpecovat jej vsetko".

veselo_neveselo
1. feb 2026

@anonym_autor chodte do manz poradne. Toto je celkom typicke, obaja mate trochu obavy, trochu strachu zo zmeny, manzel asi ze mu aj odides ked budes nezavisla, ze od neho budes chciet viac veci, a takto to vybuchuje na povrch.
Naozaj sa chodte niekam ako par poradit, lebo sa rozidete a zbytocne, ak vam to doteraz fungovalo dobre.

Strana
z3