Kríza v manželstve po narodení dieťaťa. Ako ju zvládnuť?
Ahojte, potrebujem radu. Čo robiť s takou tou klasickou krízou, ktorá nastane po narodení dieťaťa? Také to že "ja mám toho viac", "ja robím toto a hento", "ja som unavený viac",...... Žiadny čas na seba, pozeranie do telefónov, únava, frustrácia, vykrikovanie si vecí.... Obaja si to uvedomujeme, prejde týždeň a zase sme v tom istom.
Byt príkladom dieťaťu a vytvárať mu dobrú atmosféru, keď už pre nič iné sa neviete zladiť
@anonym_autor nám pomohlo až keď malý trošku vyrástol a každý sme mali viac času aj pre seba. Paradoxne oddych v práci atď 😁
Uvedomit si, ze partnerove "vykrikovacky" su len cista unava a frustracia. Taktiez otvorene pomenovanie svojich pocitov. Necakaj hned uznanie. Staci len info, ze si unavena, mas zlu naladu a asi vybuchnes. Obcas to pomoze a druha strana to zaeviduje. No, tu pomoze iba cas. Drzte sa, obaja.
Myslim ze to tak ma vacsina. A dost parov to neustoji.
@anonym_autor Chlap by si mal uvedomiť, že sa už stal otcom a popri práci mu pribudli aj ďalšie povinnosti. A musí začať pomáhať (obvzast v období šestonedelia, kedy je žena po pôrode vyčerpaná).
Ak nie sú peniaze, hádka vzniká o peniazoch. Ak je únava, hádky sú o únave….. vždy sa niečo najde, všade niečo iné.
Urobte si rozvrh povinnosti, starania sa o dieta a vasho odpocinku. Predpokladam, ze manzel pracuje, ale urcite ma v praci narocnejsie dni a dni, kedy je toho menej. Ked ma toho viac, potiahni ty a jeho nechaj po praci oddychnut. Ked ma menej, tvoj volny cas. Napr. 2 hodiny mimo domu ty alebo on, ale s dietatom a ty dospis, spravis si vanu, hocico, co ta zrelaxuje. Kazdy den pre neho aspon jedna drobna cinnost, ktora tebe ulahci 24 hodinovu smenu. Uvarit veceru/okupat dieta/ uspat dieta/ povysavat/ ist na nakup a etc. Ak ma volno klasicky cez vikend, tak jeden den nechat vyspat muza a jeden den necha vyspat on teba. Musite pochopit, ze nie ste superi, nehrate jeden proti druhemu, ale ste jeden tim a aby ste vyhrali, musite spolupracovat.
Myslim ze to tak ma vacsina. A dost parov to neustoji.
@anonym_03b6ee a to je ten problém, väčšina a kvôli čomu? trocha viac nepohodlia nevedia ustáť? sú aj horšie veci.
treba na sebe pracovať ale to sa nikomu nechce?tak radšej sa budú hádať a zvaľovať vinu na ineho?
A deti žiť v super harmonickej domácnosti lebo....?😅
Ja toto nepochopím bohužiaľ
@anonym_03b6ee a to je ten problém, väčšina a kvôli čomu? trocha viac nepohodlia nevedia ustáť? sú aj horšie veci.
treba na sebe pracovať ale to sa nikomu nechce?tak radšej sa budú hádať a zvaľovať vinu na ineho?
A deti žiť v super harmonickej domácnosti lebo....?😅
Ja toto nepochopím bohužiaľ
@anonym_77a586 Bud deti nemas alebo mas nastupenu pomahat polovicu rodiny. Inak by si tu teoriu nenapisala.
@anonym_autor myslím, že takéto krízy sú bežné a viacero rodín si tým prešlo, treba len vydržať, veľa sa rozprávať, vždy si to vykomunikujte
@anonym_77a586 Bud deti nemas alebo mas nastupenu pomahat polovicu rodiny. Inak by si tu teoriu nenapisala.
@beata_k nemusi to tak byt. My mame male dieta, pomoc ziadnu. Od narodenia spi dcera hrozne zle a to uz ma skoro dva roky. Do toho firma a extremne vela roboty. Ale na zaciatku sme si povedali ze to proste zvladneme a nebudeme na seba zli nech sa deje cokolvek. A dodrziavame to. Ked uz jeden ma fakt dost, prebera veci ten druhy a naopak. A ked uz niekto ide naozaj vybuchnut, tak sa ide na 15 minut radsej von prejst a potom uz je dobre. Takze da sa to ale chce to vela prace na sebe a nevykrikovat si kazdu hlupost. Chlap si musi uvedomit, ze sa musi vyrazne viac zapajat doma a zena si musi uvedomit, ze aj vhlap toho moze mat naozaj dost a tiez moze byt unaveny.
@beata_k nemusi to tak byt. My mame male dieta, pomoc ziadnu. Od narodenia spi dcera hrozne zle a to uz ma skoro dva roky. Do toho firma a extremne vela roboty. Ale na zaciatku sme si povedali ze to proste zvladneme a nebudeme na seba zli nech sa deje cokolvek. A dodrziavame to. Ked uz jeden ma fakt dost, prebera veci ten druhy a naopak. A ked uz niekto ide naozaj vybuchnut, tak sa ide na 15 minut radsej von prejst a potom uz je dobre. Takze da sa to ale chce to vela prace na sebe a nevykrikovat si kazdu hlupost. Chlap si musi uvedomit, ze sa musi vyrazne viac zapajat doma a zena si musi uvedomit, ze aj vhlap toho moze mat naozaj dost a tiez moze byt unaveny.
@anonym_f1b65d Samozrejme sa to da a aj sa to deje. Ale zase nech tu autorke nedavaju x otaznikov. Mat male dieta je tazke a kazdy to zvlada inak.
@anonym_autor proste si nájsť čas na seba , skusit keď dieťa spí porozprávať sa sadnúť si na kávu mobilu dať prec a rozprávať sa veľa kto čo prežil cez den a keď dieťa bude väčšie nájsť si čas , aby ste boli aspoň hodinku sami bez deti vy dvaja spolu
@beata_k mám dve deti ale žiadne extra kríza. Aj som si niekedy myslela že môj muž je ufón, Môj videl a vedel pochopiť že dieťa je nespavec, že som nevyspatá a unavená(raz som zaspala počas varenia a zhorelo komplet jedlo všade dym) a nie nestáli rady členov rodiny aby pomohli, svokra videla prvý krát dieťa keď mali rok a niečo, mama opatrovala babku s demenciou, brat so švagrinou mali dve práce aby si našporili na hypo. Muž prevzal niektoré povinnosti a dali sme to bez kriku a výčitiek
Zacni tu
"Ziadny cas na seba, pozeranie do telefonov"
Tak zahodte telefony a venujte sa sebe
Ake jednoduche.
@beata_k mám dve deti ale žiadne extra kríza. Aj som si niekedy myslela že môj muž je ufón, Môj videl a vedel pochopiť že dieťa je nespavec, že som nevyspatá a unavená(raz som zaspala počas varenia a zhorelo komplet jedlo všade dym) a nie nestáli rady členov rodiny aby pomohli, svokra videla prvý krát dieťa keď mali rok a niečo, mama opatrovala babku s demenciou, brat so švagrinou mali dve práce aby si našporili na hypo. Muž prevzal niektoré povinnosti a dali sme to bez kriku a výčitiek
@anonym_1804c0 a potom sme tu my u ktorých bola kríza. Mať krik a výčitky nie je zle, sú to rozdielne osobnosti a rozdielne prežívanie a nastavovanie vlastných hraníc. Prežívanie a kríza nehovorí nič o kvalite vzťahu, ukazuje to len rozdielne osobnosti.
V prvom rade kriza moze byt najma od toho ake je babatko. Nase dieta ked bolo babatko plakalo prveho pol roka 2 krat za noc. Dala som mlieko a hned spinkala dalej. Od pol roka prespala cenu noc. Cez den od narodenia plakala iba, ked sa zobudila hladna. Vzdy som hned nakrmila a spokojne babatko. Takze u nas plac niekolko hodinovy nikdy nebol. Ten plac niekolko hodinovy vraj sposobuje nervy a stres rodicov a hadky. Ale zato rodicia nemozu, ake maju babatko. Ja obdivujem rodicov, ktori maju babatko, ktore dokaze aj v noci 2-3 hodiny plakat ako to zvladaju. A nedivim sa, ze obcas im prasknu nervy. Mne by zrejme tiez. Nie je nic horsie ako byt dlhodobo nevyspati.
Ak obaja pracujú ako tím, kríza nastať nemusí. Väčšina hádok vzniká z únavy, stresu, frustrácie a pocitu nepochopenia od druhej strany. Ak sa budú obaja snažiť a úlohy si rozdelia, nebude všetka ťarcha padať len na jedného. Máme dve deti, často je to u nás divoké, ale zvládame to, pretože sa obaja snažíme. Chvíľu ťahá jeden, chvíľu druhý, chvíľu obaja. Jeden druhému doprajeme oddych, keď vidíme, že toho už začína mať dosť. Máte priestor pre nejaký čas len pre seba?
Je to nova situacia pre vas oboch. Aj psychicka. Aj fyzcika casto.
Obaja ste sa stali rodicmi. Obaja toho mate vela. Len je tazke priznat to tej druhej strane vzajomne.
Aj pri dietati ma fungovat vzajomna ucta voci sebe. Raz potiahne jeden. Potom druhy. Najviac ale spolu.
Podobnu krizu pri malych detoch preziva asi kazdy par. Aj my sme si tym presli, povykrikovali si. Unava a nedostatok spanku pri nespavcovi robi svoje. Najma u mna a to sa muz zapajal uplne od zaciatku (pri dietati hned ako sa osmelil a v domacnosti odkedy sme spolu). No od zaciatku sme boli ako tim (rodicia daleko, cize pomoc ziadna- nikdy), preto sme sa museli snazit my, aby doma nebolo peklo, v tom nechce zit nikto. Permanentne dusno nerobi dobre nikomu. Rozdelte si ulohy, u nas napr. prve tyzdne fungovali tak, ze ja s nalepenym dietatom na prsniku a muz len co prisiel z prace, tak upratal kuchynu a vsetko co vedel. Velakrat mi az po prichode po 16tej naberal obed, lebo ja som sa trapila s kojenim. Doteraz automaticky po prichode z prace upratuje kuchynu, nejak mu to ostalo aj po 8rokoch. A mne je lepsie, ze aspon toho nemusim riesit. Nebojujte proti sebe,ale bojujte spolu.
Ono je potrebne najst si partnera ktory je starostlivy a nemysli len na seba.. ale to bolo potrebne uz pred tym nez ste si robili deti.. my sme v zivote nemali s manzelom krizu po narodeni dietata presne pre to ze sme si obaja uvedomovali ze je to zodpovednost nad oboch a nie len jedneho z nas.. pocas dna bola moja praca staranie sa o dieta a manzelova zase praca.. po praci bola starostlivost spolocna.. obaja sme vstavali, starali sa, varili, upratovali.. ak jeden nevladal tak potiahol ten druhy.. bez staznosti.. a pre tie co obhajuju muzov ze oni si musia oddychnut po praci- ja sa cez den nezastavim, beham okolo maleho, varim, upratujem, totalny kolotoc, vydavam nonstop fyzicku aktivitu zo seba bez toho aby som si sadla a vklude vypila kavu.. a ja si mam teda kedy oddychnut ked pracujem uplne rovnako ako muz?
@anonym_1804c0 a potom sme tu my u ktorých bola kríza. Mať krik a výčitky nie je zle, sú to rozdielne osobnosti a rozdielne prežívanie a nastavovanie vlastných hraníc. Prežívanie a kríza nehovorí nič o kvalite vzťahu, ukazuje to len rozdielne osobnosti.
@777januska777 lenže skoro všetci v mojom okolí mali krízu a 80-90% vzťahov tú krízu neustálo
@777januska777 lenže skoro všetci v mojom okolí mali krízu a 80-90% vzťahov tú krízu neustálo
@anonym_1804c0 Divne. V mojom okoli su vsetci spolu aj po narodeni deti, dokonca uz maju aj 2-3 deti a casto ich vidim spolu ako spokojne rodiny. Ked pises neustali krizu, cize poznas skoro vsetky zeny- matky bez chlapov?
@anonym_1804c0 dosť dobre nerozumiem ...krízu, lebo sa narodili detičky ?
@anonym_1804c0 Divne. V mojom okoli su vsetci spolu aj po narodeni deti, dokonca uz maju aj 2-3 deti a casto ich vidim spolu ako spokojne rodiny. Ked pises neustali krizu, cize poznas skoro vsetky zeny- matky bez chlapov?
@anonym_07a894 zo všetkých kamarátok má iba jedna jediná dlhší vzťah a dve deti. Ale pri nej mám dojem že len nechce zostať sama s deťmi lebo je ztp. . Doma robí všetko iba ona, v domácnosti aj v záhrade. Aj tie chlapské práce ako drobné opravy a pod. A už teraz má obavy čo bude ak jej skonči RD.
Vlastne ešte jednu sesternicu ktorá má tri deti a je tri krát rozvedená, všetky manželstva trvali krátko.
Všetky ostatné sú s samé s jedným dieťaťom alebo už v ďalšom vzťahu.
Len taký príklad niekdajšia najlepšia kamarátka sa rozviedla keď malo dieťa rok, z toho čo mi povedala, som bola na 99%presvedčená,že na všetko može jej muž a nepriamo aj svokrovci. Lenže ona bola vydatá za bratranca druhej kamošky a z druhej strany som počula samé negatíva na ňu. Teraz s 5 ročným.odstupom vyzerá všetko inak. Jej statusu na soc sietiach, jej vyjadrenia. Dokonca aj jej matka je na strane jej ex. Aj keď nastúpila do práce do pár týždňov bola PN, a chcela aby som jej našla miesto u nás, aby bola hneď PN. Po čase som obmedzila kontakt
@anonym_1804c0 dosť dobre nerozumiem ...krízu, lebo sa narodili detičky ?
@anonym_3b8d86 áno táto téma je o kríze po narodení dieťaťa..
Či?

Ake stare je dieta? No, nie vzdy ide vyskusat si ake je to byt v topankach toho druheho. U nas pomohli len vazne rozhovory s uvedomenim si, ze nemame zaujem o koniec - a nejak sme to ustali.