icon

Lesbická rodina - názory

ona4489
16. jún 2023

Ahojte,

Takúto tému som tu už našla, ale chcela by som aktuálnejšie názory Vás všetkých. Téma je z roku 2012, odvtedy sa veľa zmenilo.
Ja som si to nevybrala ako tému diplomovky. Ale týka sa to mojej blízkej rodiny. Rada by som spoznala názory iných ľudí.

Poznáte takúto rodinu?
Aký máte názor?
Ak poznáte takúto rodinu, ako vidíte reagovať okolitých ľudí?
Sú to rodiny deťmi? Ak je to dieťa z rozvedenej rodiny, je prítomný aj otec?

Ďakujem
Ak to niekoho pobúri, tak sa ospravedlňujem.

mircalla
16. jún 2023

Toto je zlozita tema. Nemam nic proti lesbickam a gayom, ale vychovavat spolu dieta, tomu moc nefandim. Respektujem to, ale nie som za. Ale nepaci sa mi ani hejt, ktori musia znasat.

@number19 V tomto pripade niet pochyb, ktory. Mne napriklad vadi, ako homosexualne pary zvyknu prezentovat, ze len oni su schopni laskyplenho a harmonickeho vztahu, akoby to snad u hetero ani neexistovala taka moznost

sandrasstini
16. jún 2023

ah smutno mi je ked tu citam niektore reakcie.
Tieto utkvele predstavy ze rodina je manzel manzelka a dieta a bodka.
Nechapem naco vobec niekto ma potrebu riesit akukolvek inu rodinu okrem tej svojej.
Poznam lesbicky par a maju deticky a su to vsetko super usmievave starostlive milujuce mamy a deti su tiez stastne. Poznam aj par gayov, intrligetni vzdelani pracoviti muzi, neobliekaju sa do duhy ani sa nevodia za ruky po ulici a pritom maju stox vacsie srdce ako ini ludia
Uprimne keby som lesba/gay zbalim si kufre a odidem do zahranicia kde sa na tychto ludi pozeraju uz s omnoho vacsim respektom a prijimaju ich medzi seba. Ns svk sa este ludia aj za cernochom otocia.
Zijeme v tom co nam vtlkali od mala do hlav mama otec dieta, resp inak manzel manzelka a dieta, lebo zit bez papiera tiez nie je rodina.
Par bez dietata nie je rodina, rozvedena mamina s dietatom nie je rodina, lesbicky par nie je rodina…ja len dufam ze vsetci co si idu vlnu klasickej stastnej rodiny v takej aj ziju lebo dnesni ludia ukazuju radi pozlatko a ked sa zabuchnu dvere vsetko sa rozpadne ako domcek z kariet.
A na otazku preco by v tom mali zit deti hm. Mozno je lepsie zit v laske, spoznavat svet, chodit do skoly, mat domov, ako byt v decaku, ci v rodine alkoholikov, fetakov, alebo takych co sa o dieta ani nezaujimaju.
Pre mna je rodina tam kde je laska, bez ohladu na pocet ci zlozenie clenov. A verim, ze ti, ktori sa biju do prs o tradicnej rodine a ostatne formy lasky neprijimaju ci sa im hnusia, su vo svojom srdci smutni ludia. Ten kto je stastni nepotrebuje riesit inych

rebekamarcusko
16. jún 2023

Reálne ma zaujíma ,či tie ženy co tvrdia ako sa deti hanbia za svojich homosexuálnych rodičov,či také dieťa naozaj poznajú a či im niečo také povedalo a či ho poznajú aj ako dospelé a či to na tom dieťati zanechalo následky. Ak ste to tu nejaká napisala sa ospravedlňujem ale nečítala som to cele😂

number19
16. jún 2023

@rebekamarcusko "ako sa deti hanbia za svojich homosexuálnych rodičov,či také dieťa naozaj poznajú a či im niečo také povedalo a či ho poznajú aj ako dospelé"

Tak to je tazko, tema adopcie deti homosexualnymi je relativne nova. Myslim, ze prva krajina v ktorej sa to schvalilo to bolo okolo roku 2011.
To je 12 rokov (a to len v prvej krajine, v ostatnych podstatne neskor).

Ako moze niekto vediet dopad takejto adpocie na deti. Velmi kratka doba, je to prakticky este v experimentalnej faze podla mna.

rebekamarcusko
16. jún 2023

@number19 však ale tu sa nebavime len o adopcii,ale ak aj o zenach/mužoch, ktorí odišli z hetero vzťahu do homosexuálneho . veľa zien to tu tvrdí s takou istotou,že by som povedala, ze také dieťa poznajú.

number19
16. jún 2023

@rebekamarcusko Lenze aj tento fenomen tu tiez funguje este dost kratko. (A ak sa vyskytli pripady v minulosti, bolo to ojedinele, vynimocne)...takze o dosledkoch nevieme.
A pri odchode jedneho partnera do homo vztahu to dieta moze mat este druheho rodica ktory mozno bude fungovat v hetero vztahu a to da dietatu inu optiku.

Fakt vychova deti v homo vztahoch je velmi nova tema a aky impakt to bude mat na deti nikto podla mna nemoze s istotou tvrdit.

bluka2
16. jún 2023

@number19 Ja mam kamosku, co ma zenu a maju uz 2 deti v teenage veku. A su skvela banda. Deti mali par rokov v starostlivosti, kym sudne presla adopcia (USA)

number19
16. jún 2023

@bluka2 Tak jeden priklad z kolkych? A nevies co bude po puberte, kde ten clovek a ako skonci.

bluka2
16. jún 2023

@number19 To je jeden pripad z 1 co poznam ;) a co bude neskor, to nevies ani ty o svojich detoch

simsalabim
16. jún 2023

@zmrzlinka2021 chces povedat, ze rodinu tvoria iba rodicia a ich bio deti? Si si ista, ze to moze iba takto byt?

number19
16. jún 2023

@bluka2 Tak vidis 1 pripad z jedneho. Tomu hovorim overena zaruka uspechu.

kristiii
16. jún 2023

@kika147 ja som sa veľmi hanbila vo svojom detstve pred kamarátkami za otca, keďže nikdy som nevedela, v akom stave sa bude doma nachádzať (alkoholik a gambler), neskôr za rozvod rodičov, lebo vtedy to bolo niečo "iné". Dobrého rodiča neurčuje pohlavie. Momentálne mám v okolí prípad, kedy si chalanisko (gay) ide osvojiť neterku, ktorej sa jej rodičia (jeho brat so ženou)vzdali. Už po pár týždňoch si učiteľky chvália, ako sa dievčatko zlepšilo v škole, v správaní..

number19
16. jún 2023

@rebekamarcusko "však ale tu sa nebavime len o adopcii,ale ak aj o zenach/mužoch, ktorí odišli z hetero vzťahu do homosexuálneho"

A inac este pri tomto komentare ma napada este jedna vec.
Ak clovek odide z hetero vztahu do homo tak:
- bud celu heterosexualitu predstieral (mozno prave aby splodil potomka, co je teda dost neseriozne),
- alebo sa na heterosexuala zmenil (nastava ale otazka ako prirodzena je potom homosexualita),
- je bisexualny (tu je to take osemetne a vsetkym to v plodeni potomka nahrava, ale pre to dieta rozhodne nie je ziadna vyhra byt vychovavany takymto rodicom).

Kazdopadne vsetko pre dieta totalne matuce a chaoticke, tazke na spracovanie.
Za mna ani jedna z horeuvedenych moznosti pre dieta nie je vyhra. Ale mozem sa mylit, ze sa dieta nejak same zorientuje.

elaela23
16. jún 2023

@kika147 ak by sa tvoje dieta narodilo ako lesba,tak sa za nu budes hambit? Prestala by si snou komunikovat,lebo by vychovavala dieta s inou zenou? Ja myslim,ze si to nevolia ale sa tak narodia a prepac aj z nasich genov.my sme ich splodili,takze aj za rodicov by sa mali deti hambit,ze im to rodicia urobili? Skor rodic odsudi taketo dieta ako dieta rodica. Casto maju tieto deti aj viac lasky ako ine.

kika147
16. jún 2023

@elaela23 ale ja nemam nic proti homosexuálom , ale dieta nepatrí do takejto rodiny , a nazor nezmením

elaela23
16. jún 2023

@kika147 ved nemusis,len sa pytam co by si urobila ak by sa to stalo u vas.alebo priamo tebe a tuzila by si po rodine. By si sa ako lezbicka citila menejcenne,alebo ze by si nebola hodna a schopna vychovat dieta lebo nemas muza?
A inak vela zien byva tak,ze su tam same zeny,ziaden muz.To je uz v poriadku ze nema muzky vzor ? Okrem toho,ze sa spolu nemaju milenecky vstah je to v podstate rovnake.

kika147
16. jún 2023

@elaela23 urcite by som si neadoptovala dieta , pretoze by mi ho bolo luto , ze sa bude musiet kvoli mne hanbiť alebo zažívať šikanu. Dnes su deti nevychovane, zle a vedia fakt ublizovat inym detom .

tululu
16. jún 2023

Takto sa opytam,ak mam nazor,ze homosexualna rodina nie je prirodzena,ale tolerujem ju a nijak jej neskodim,budem aj ja tolerovana s tymto nazorom alebo hejtovana ako homofob?Lebo teda v poslednej dobe mam pocit,ze ja mam tolerovat kazdeho jedinecnu individualitu a nazor,okrem teda toho svojho,vlastneho.To je v poriadku? Lebo ak tu niekto vyjadril opacny nazor,tak bol oznaceny s vysmechom za spiatocnika.

panelacikova
16. jún 2023

@tululu tak napríklad ja osobne ťa nebudem ani nenávidieť, ani vysmievať. jednoducho, je to tvoj názor... napokon, ako čítam, tak toleruješ dokonca aj homosexuálnu rodinu, hoci ty sama máš pocit, že to nie je prirodzené. však to je v poriadku. každý, kto má pocit, že to prirodzené nie je, má SVOJU pravdu. nedá sa tvrdiť, že to prirodzené JE. čo je vlastne naozaj prirodzené? homosexualita bola objavená už pred x rokmi dokonca medzi zvieratami, ťažko teda tvrdiť, čo je prirodzené a čo nám vtĺka do hláv cirkev, že prirodzené je. ťažká filozofia 🙂
ja osobne som názoru, že každý z nás (aj ten najväčší puritán) je minimálne z 1% bisexuál. a počas života sa rozhodne na základe svojich pocitov, čím/kým vlastne je. preto ja osobne vôbec nezatracujem ľudí, ktorí zistia v puberte (ba i neskôr), že sú orientovaní na rovnaké pohlavie.
záver? človek, ktorý by ťa zatracoval pre tvoj príspevok o 21:18, by nebol celkom pri zmysloch. je to názor, ktorý nikomu neškodí, nikoho neohovára. v podstate ním hovoríš, že sa ti to síce nepozdáva, ale nech si žije každý tak, ako mu vyhovuje.

tululu
16. jún 2023

@panelacikova tak dakujem za slusnu odpoved :,) uprimne,taka odpoved je skor vynimka ako pravidlo.ako si pisala,aj podla mna je dolezite vymedzit pojmy,lebo normalne je to,co sa zmesti do normy a normu urcuje vacsinova spolocnost,preto sme sa v ramci historie ludstva mohli stretnut s obdobiami,kedy spolocnost povazovala za normalne otroctvo alebo to,ze zena je podradna a menejcenna a podobne lNeporovnavam homosexualitu a otroctvo,ak by chcel niekto slovickarit)A tym padom teda norma moze ist aj proti prirodzenym ludskym pravam.A aj mravom.A ak spolocnost urci normu,kto zaruci,ze je spravna?A ak nie je zaruka,ze je spravna,je nevyhnutne zachovat pluralitu nazorov a nepretlacat/nepotlacat alternativne nazory. Preto ma znepokojuje,ak sa na mna slovne zautoci niekto,kto obhajuje slobodu a toleranciu a mna sfukne za to,ze vyjadrim svoj nazor.Tam citim urcite zvlastne myslienkove hnutie obhajovat cokolvek a akokolvek len preto,lebo mozem a stracam sa sam v sebe a to sa mi nepaci.

panelacikova
16. jún 2023

inak, trošku som sa zamyslela nad tým, ako tu niektoré dávate názory, že ak v minulosti (ale i dnes) sú páry muž-žena mnohokrát nešťastné, lebo muž je tyran, alkoholik, atď... výnimočne je to naopak.... a operujete tu tvrdeniami, že predsa aj vo vzťahu žena-žena alebo muž-muž sa môže nájsť alkoholik alebo tyran.... no áno, môže sa nájsť. ale premýšľam nad konkrétnou situáciou v praxi.
A) vzťah muž-žena (muž tyran alebo alkoholik). žena ako "slabšie" pohlavie, ktoré si zakladá poväčšine na citoch v podstate trpí. buď stále dúfa, že muž sa raz zmení alebo nemá kam ísť, nemá finančné prostriedky, rodinu... a tak trpí a trpia aj deti... muž je za alfasamca, ktorý si denno-denne dokazuje svoju silu.
B) vzťah muž-žena (žena tyran alebo alkoholik) muž sa síce nebojí a nie je deptaný psychicky až tak veľmi ako žena. ak nie sú vo vzťahu deti, odíde. ak sú, ostáva kvôli deťom, ženu považuje za psychopatku a chorú osobu, ale pre deti ostane, kým vyrastú. alebo odíde a požiada súd, aby deti zveril jemu. alebo odíde s tým, že mu je fuk, čo bude s deťmi... v každom prípade má opäť "navrch". jediní, ktorí nemajú navrch, sú opäť deti.
C) vzťah žena-žena alebo muž-muž: v tomto prípade som presvedčená o tom, že pomer "síl" v daných vzťahoch je relatívne rovnaký. a preto si myslím, že aj riešenie rôznych problémov prebieha na podobnej, až rovnakej úrovni, než riešenie problémov vo vzťahu muž-žena. ak je jeden z nich tyran alebo alkoholik? druhý má omnoho menší problém toho prvého opustiť práve preto, že sily (či už psychické alebo fyzické) sú relatívne rovné. a preto si osobne myslím, že práve takýto vzťah si tí dvaja pestujú a vážia. sú si totiž vedomí, že ten druhý nemá problém fungovať sám.

je to podobné ako vo vzťahu muž-žena, kde žena je samostatná jednotka, schopná fungovať bez muža (manžela), kde vie žena zarobiť peniaze tak, aby zabezpečila seba i deti. muž takejto ženy si nedovolí do nej skákať, urážať ju, nebodaj biť. naopak, váži si ju a robí všetko pre to, aby o ňu neprišiel. a ak si nerozumejú? tak sa inteligentne dohodnú a slušne rozídu...

a práve v tom vidím ja osobne práveže výhodu spolužitia rovnakých pohlaví. pritom sama fungujem s manželom. a fungujeme super. ale sme práve model: samostatná žena a muž, ktorý si ju váži.

samozrejme, aj vzťah muž-žena, kde žena je slabšie ohnivko reťaze, ale muž je citlivý, láskavý a váži si ju, je bežná vec, chvalabohu. alebo naopak. jednoducho milujú sa a sú šťastní. a je to OK.

chcela som tým len poskytnúť viacero pohľadov, prečo to jednoducho fungovať môže a aj funguje u homosexuálnych párov. možno aj preto, lebo spoločnosť ich ešte stále zatracuje. preto si svoje vzťahy mnohí vážia a strážia. predpokladám, že o takých cca 20 rokov, kedy aj ich vzťahy budú podchytené legislatívou tak, ako sú vzťahy zmiešaných párov, potom aj tu nájdeme viac tých párov (homo), ktoré si svoj vzťah nebudú až tak strážiť a vážiť, však lebo legislatíva ich už bude nejakým spôsobom chrániť... bude viac rozchodov, rozvodov, škandálov....

toť môj názor 😀

panelacikova
16. jún 2023

@tululu tak vieš, emócie hýbu svetom 😀

kristiii
16. jún 2023

@tululu presne ako píšeš, normu určuje väčšinova spoločnosť. Preto som sa napríklad ja, viď príspevok vyššie, cítila v detstve menejcenne a zahanbene, lebo byť dieťa rozvedených rodičov bola 25 rokov dozadu proste hanba, menšia bola byť dieťaťom alkoholika či násilníka/neverníka (toto malo byť snáď lepšie než dnešná "tolerancia"? Dnes...normálna vec..syn má asi polovicu spolužiakov rozvedených, prípadne jednotlivcov ani nie rozvedených a pre tie deti je to normálne a nikto to nerieši. Rovnako (už som to tu kedysi písala), neriešia mnohé deti, ani homosexualitu. Mňa sa syn už viackrát pýtal, čo je zlé na tom, byť gay. No čo mu povieš.. čo je na tom v skutočnosti zlé?

tululu
16. jún 2023

@kristiii Odpoved zavisi od toho,kto sa koho pyta.Co je zle na jedeni mäsa?Opytajme sa vegana.Co je zle na volnom drzani zbrani?Opytajme sa napr. americana.Co je zle na predmanzelskom sexe?Opytajme sa krestana.Co je zle na dohodnutych manzelstvach?Opytajme sa v Indii.Vies co tym asi myslim,vec moze byt pre niekoho negativna,pre ineho pozitivna a pre dalsieho neutralna,ci uz vzhladom na kulturu,vychovu alebo rebricek hodnot a pritom nie je uplne jednoducha odpoved,ci to je spravne alebo nie.Ak som napr. krestan a poznam Bibliu,tam je jednoznacny nazor na homosexualitu.Zaroven je tam jednoznacne negativny postoj k akejkolvek nenavisti,cize v podstate mozem povedat,ze nesuhlasim,ze homosexualita je prirodzena,ale nikdy by som neodsudila alebo nenavidela cloveka preto,lebo je homosexual.Pokojne moze byt moj sused gay a budeme kamosi,ak si budeme rozumiet,ale moja integrita ako cloveka sa proste sklada z urcitych nazorov a hodnot,ktore vychadzaju z niecoho hlbsieho,co je pre mna dolezite.

jamimo
16. jún 2023

@number19 ja takú dievčinu(y) poznám. Splodená v heterosexuálnom manželskom zväzku. Pán sa priznal pani manželke, že on už nedokáže žiť v pretvárke. Pani manželka sa vyjadrila, že ale ona chce 2 deti od 1 otca. Stalo sa. Narodila sa druhá dcéra. On vystúpil z manželského zväzku, dievčatám to časom vysvetlili, vždy sa zaujímal o svoje baby, bol otec. Žiadny vandrák, úchylák, pedofil. Jeho dcéry sú hetero, už majú deti. Ich otec žije s chlapom, majú fajn vzťahy. Nikdy by iného otca nechceli, rozumejú jeho orientácii. Nemajú traumu, ani sa nemajú za čo hanbiť, ich otec je seriózny a milujúci človek.

jamimo
16. jún 2023

@tululu ja si myslím, že tvoj názor je úplne v poriadku. Ako sa hovorí : nič nie je len čierne alebo biele.

number19
17. jún 2023

@jamimo "Pán sa priznal pani manželke, že on už nedokáže žiť v pretvárke. ani manželka sa vyjadrila, že ale ona chce 2 deti od 1 otca. Stalo sa. Narodila sa druhá dcéra. On vystúpil z manželského zväzku"
Tak ked niekto zije a plodi dieta v pretvarke hovori dost o jeho charaktere ako jedincovi. Deti boli zverene komu?

jamimo
17. jún 2023

@number19 takto:
https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-cel...
PS: Priznať si homosexualitu je aj dnes v roku 2023 pre tieto osoby ťažké (coming out, strach zo zavrhnutia, odsúdenia=vyžaduje si to odvahu, konfrontáciu s urážkami, výsmechom...), nieto ešte pred vyše 30 rokmi. On to urobil a žije šťastný život naplnený láskou. Podľa čoho súdiš jeho charakter? Poznáš ho? Aj ty by si bola taká hrdinka ísť so svojim intímnom na bubon? Sorry, som zabudla, hetero páry nemusia, lebo zapadajú do bigotnej predstavy. A vlastne sú najlepším vzorom morálky, etiky, inteligencie, vedomostí, múdrosti, priam geniality, spoločenskej zodpovednosti, emočnej, morálnej a sociálnej inteligencie. Vychovávajú budúcu generáciu, ktorá nebude mať konkurenciu vo svete. Radosť žiť na tom Slovensku, veru. 🤔
Prajem pekný víkend.
PS: gay páry sa zbytočne démonizujú. Vôbec sa nečudujem= poznám rodinu kde volajú kňaza, exorcistu, vyháňaju diabla, povedia, že chlapec je chorý a pôjde sa liečiť. Ževraj homosexualita sa dá liečiť... Ako sa to spieva v tej českej pesničke? Stredovek neskončil, stredovek trvá....?

tululu
17. jún 2023

@jamimo ja poznam gaya,ktory je opat hetero.uz par rokov zije mimo sk,ale ked som s nim naposledy hovorila,spominal,ze byt opat hetero bolo prenho akoby sa vynoril z hlbokej vody,v ktorej chcel byt,ale sa v nej dusil.tak taketo pripady ma nutia sa zamyslat,ako je to mozne?nie je ojedinely,aj ked v mediach sa o tom nepise. a ku tym coming outom,dnes je v podstate problem sa aj verejne priznat,ze clovek veri v Boha alebo ine veci,ktore nie su mainstreamove,cize toto mi pride ako vseobecny problem,ktory nesuvisi len s homosexualnymi parmi. ale konkretne pri tychto otazkach sa zamyslam,kde je ta hranica.ak napr. nejaky par,hetero,homo,akykolvek,bude vychovavat dieta a to dieta sa bude vymedzovat nie ako on,ani ona,ale ako ono,tak v podstate naozaj pride treti rod,neurcity? clovek potrebuje pre zdravy dusevny vyvoj urcitu stabilitu a ukotvenie,toto co sa deje mi pride velmi chaoticke a matuce pre deti,ktore sa formuju.

cajomila
17. jún 2023

@tululu Minule som videla rozhovor s bývalou transgenderovým dievčaťom dnes už opäť mužom.
Bol to veľmi zaujímavý úprimný mladý muž, i keď ako aj on sám hovorí už "nekompletný" muž, nakoľko podstúpil aj operácie na zmenu pohlavia.
V podstate o tejto problmetike povedal veci, ktoré som si aj ja sama myslela.
Skúsim ten rozhovor nájsť.