Má perspektívu tento vzťah?

26. nov 2023

Ahojte, chcem sa s vami poradit. Na zaciatku roka som ukoncila fungujuci 3 rocny vztah. Nerozisli sme sa v zlom, len bohuzial nas rozdelili ind pohlady na najblizsie roky. Bola som z rozchodu zlomena, aj moj ex, ale v danom zivotnom obdobi to bolo najlepsie riesenie. Po pol roku prisiel do mojho zivota dalsi muz. Necakala som, ze tak rychlo po rozchode niekto pride. Ale nejako sme si nasli k sebe cestu, aj ked v mojom srdci stale je niekde ten moj ex. A tu nastava prvy problem a to porovnavanie. Vkuse, ked nieco nejde tak, ako s mojim ex, hned mam v sebe pochybnosti. Predchadzajuci vztah dal extremne vysoko latku a mali sme fakt emocne prepojenie, ktore bolo hned od zaciatku. V tomto vztahu to skor ide tak postupne. Ja viem, ze obaja su uplne ine osobnosti a kazdy preziva vsetko rozdielne. A ked dotycny neurobi alebo sa nezachova tak, ako ten moj ex, tak som z toho smutna. Velakrat som sa mu to snazila vykomunikovat cez moje pocity, ale tento muz nemal nikdy vazny vztah. Ja som jeho prvy vazny vztah. Takze mi pride, ze sa tiez vsetko uci. Su okamihy ked je to vsetko uplne krasne, ale potom pride nieco, co ma sklame a znovu myslim na toho mojho ecz, ze prinom som nikdy taketo pocity nemala.
alebo nemusela riesit. Obaja boli introverti, ale tento dotycny je az moc hlbavy a musim ho fo vela veci dokopavat. Nerobi to spontanne, ako ten moj ex a to mi na tom asi najviac prekaza, lebo mam potom pocit, ze som prehliadana a nie som taka obdivovana , ako to bolo v predoslom vztahu. Ja viem, zeby som mala byt vdacna, ze mam za sebou krasny vztah a tento novy je tiez super rodinny typ, ale niekedy som z toho extemne smutna, ze som sa musela vzdat vztahu, do ktoreho som vkladala svoje nadeje a mozno taky vztah uz v zivote mat nebudem.nezazijem. in

rorino
26. nov 2023

Preboha,neporovnanat🫣,samu už tomu vzťahu kopes jamu.Potom sa nečuduj,že si sklamaná,nie je to preto,že by ťa sklamal on,ale tvoje vlastné nastavenie.

dzulli1980
26. nov 2023

S momentálnym partnerom sa rozíď, urobíš mu tým službu a uzavri v sebe vzťah so svojím ex ... lebo žiadny ďalší vzťah Ti nebude fungovať.

marca12
26. nov 2023

Najskor sa musis dostat z rozchodu a potom hladat noveho priatela. Chudak sucasny priatel. To je snom kazdeho muza byt porovnavany s byvalym. Musis ho brat takeho,aky je a nie menit na obraz byvaleho.

autor
26. nov 2023

@rorino myslim si, ze porovnavanie je uplne normalne. Niekto porovnava aj 10 rokov, ale to sa deje skor u muzov. My sa praveze spolu velmi dobre citime a viackrat som mu naznacila, ze ak sa so mnou neciti dobre, nebudem ho drzat. On povedal, ze mu je so mnou uzasne

autor
26. nov 2023

@dzulli1980 ale mne tento vztah funguje ;) ide len o moje vnutorne pocity. Ja mu nehovorím a ani ho necepujem s tym, ze moj ex by to spravil tak a tak. Toto nerobim!!!

autor
26. nov 2023

@marca12 ale ja som si predchadzajuci vztah dostatocne odsmutila. Nie je to tak, zeby som tohto mala len ako naplast. Ide o moje vnutorne boje
Skor ma zaujima, ci sa to casom zlepsi

hendikep
26. nov 2023

nie, porovnavane urcite nie je normalne .. ono to znie akoby Tvoj ex bol dokonaly a nik iny uz taky nebude … podla mna je zdrave sem tam si spomenut co bolo s Ex ine atd .. ale urcite nie “ A ked dotycny neurobi alebo sa nezachova tak, ako ten moj ex, tak som z toho smutna. ” .. toto fakt nie je zdrave porovnavanie … ale zitie si v nejakom vzorci z predosleho vztahu alebo akoby si hladala rovnakeho chlapa ako je Tvoj ex .. podla mna s tym absolutne vyrovnana nie si a skor by som hladalq cestu k Ex ked ste si tak dobre rozumeli a smutok bol na oboch stranach …

hendikep
26. nov 2023

prosim netrap svojho sucasneho… davas na neho bremeno ktore nemoze uniest lebo je jedinecna osobnost ktora sa sprava inak nez Tvoj ex

autor
26. nov 2023

Nehnevajte sa na mna, ale viete poradit aj nieco ine, ako len rozchod/rozvod a pod? Ja sucasneho partnera v ziadnom pripade netrapim 🫣 ten vztah funguje a ako pisem, mame dni, ked to ide uplne vsetko pekne, ale potom pride nejaka situacia, v ktorej si poviem. Ze takto by to ex neriesil. Proste su rozdielne povahy. To je vsetko. Inak je to super muz. Mna skor zaujima, ze ci to porovnavanie je len skrz toho kratkeho rozchodu alebo to bude tak stale? Myslim si, ze casom, ked ten rozchod uplne odsumi, tak uz to riesit ani nebudem. Ja nie som typ, ktory hned vsetko zahodi a ani sa neposnazi.

jaskolka
26. nov 2023

Keď budeš takto porovnávať stále, skôr či neskôr sa vzťah začne narúšať a rozpadávat. Nemusíš ani to vedome robiť, stačí, ze to budeš mať niekde v sebe v hlave (bývalý by to urobil tak, on by to povedal tak) a už len z toho budeš nervózna a nespokojná.
To nie je o novom partnerovi, ale o tom, ze máš stále "na piedestáli" toho bývalého. Ci to "odšumi" ti nikto nedokáže povedať. No momentálne to v tebe ešte "šumi" dosť..

autor
26. nov 2023

@hendikep ale ono je to len sem tam, ze si v hlave poviem, ze ex by to inak riesil. Ako pisem, ten vztah je fungujuci, ale kedze je to len necely rok od rozchodu, tak proste ten ex v tom mojom srdci stale je, ale to neznamena, ze o rok trebars tam uz nebude.

hendikep
26. nov 2023

proste si este nebola pripravena na novy vztah … pozri ja som sa s byvalym rozisla v dobrom po 2,5 roku a do troch mesiacov som si nasla sucastneho manzela s ktorym som dnesnym dnom 12 rokov .. a od prveho dna ma ani nenapadlo ich porovnavat alebo od mojho muza vyzadovat aspon v mysli nieco co robil moj ex … proste nas vztah nefungoval a ja som sa neobzerala … skor som sa tesila ze ten novy vztah naplnil potreby ktore predtym naplnene neboli.

autor
26. nov 2023

@hendikep ale to si ty :D pochop, ze je na svete neskitocne vela ludi, osobnosti a kazdy preziva rozne situacie inak 🙂 to, zety si po takej kratkej dobe zacala nieco nove neznamena, ze niekto to nedokaze roky. Nepoznam dovody rozchodu. My sme boli ,,nuteni" sa rozist, lebo to bolo najlepsie rozhodnutie do buducnosti momentalnej. Ja som ani vztah nechcela...ale ked spoznas super muza, ktorý ti za nieco stoji, tak by som bola hlupa, ak by som ho nechala odist len kvoli tomu, lebo podla niekoho este nie som na 100% z rozchodu von, ale iba na 70%... Priklad

autor
26. nov 2023

@hendikep a este podotknem, ze tebe niektore veci nefungovali v predošlom vztahu. Mne fungovalo všetko. Preto to porovnavanie. Nevidim na tom nic zle. Ja si chcem vypocut skor situacie, kde to mali ludia podobne. Ze v srdci este ten ex bol, ale casom sa to otocilo a v konecnom dosledku to bolo dobre rozhodnutie.

harrisson
26. nov 2023

Myslím, ze to co prežívaš je úplne normálne. Bohužiaľ niektorí ex z našej hlavy nezmiznu ani po 15 rokoch. Ber to ako fakt a tes sa z nového vzťahu. Možno v ňom časom nájdeš iné pekne veci. Povedz si, že tak to asi malo byt.

autor
26. nov 2023

@harrisson dakujem, krasne ❤ presne takto sa na to pozeram aj ja 🤗

huxy
26. nov 2023

Je v poriadku, že si na svojho ex spomenies a nikdy nezabudneš. Ale to, čo sa deje v tvojej hlave, nie je v poriadku. Na jednej strane to trochu chápem, lebo tiež som overthinking typ. Ale! Myslím že si sa nedostala z predošlého vzťahu, keď takto porovnávas vo svojej hlave. A to neviem či časom pominie. Sama píšeš že každý je iný, inak veci prežíva. Tak isto tvoj súčasný partner. Nesnaz sa ho meniť, ani vo svojich myšlienkach, ani ho porovnávať. Tým ublizujes aj sebe, aj jemu. Lebo sa tým trápiš, zaoberas, ma to vplyv aj na váš vzťah.

marca12
26. nov 2023

Malo by sa to casom zlepsit. Neviem ako dlho ste spolu,ale spolocne stravenym casom,zazitkami a podobne si vytvorite puto,zvyknes si nanho a uz by nemali prichadzat situacie,ze budes porovnavat.

katica06
26. nov 2023

Autorka, zrušila som zásnuby 3mes pred svadbou. Po dvoch mesiacoch som spoznala môjho súčasného manžela, s ktorým sme spolu dvadsať rokov. V tej dobe som v sebe vôbec nemala uzavretý predošlý vzťah. Časť zo mňa mi hovorila, že ON je ten pravý a nemôžem ho nechať odísť. Druhá polka zas potrebovala smútiť, liečiť boľavé srdce. Ja som mu to všetko povedala, ani môj nemal vážny vzťah predo mnou. On sa rozhodol počkať, kým si v sebe veci vyjasním. Ale neporovnávala som neporovnateľne. Lebo tí dvaja boli vždy rozdielny ako oheň a voda. Keď sa niečo udeje vo vzťahu a tebe sa nepáči jeho reakcia tak si sadnite, vydiskutujujte. Prepáč, ale takto kopeš hrob tomu vzťahu. Mám dojem ,že ten chlap o ničom nevie. Si k nemu úprimná?

hendikep
26. nov 2023

ked Ti fungovalo vsetko tak si neviem fakt predstavit dovod preco ste MUSELI ist od seba … tak si to predstav v opacnom garde, ze Tvoj priatel je stale nazoru ze vsetko vo vztahu s EX bolo super, a v hlave ju porovnava s Tebou a niekedy dava na piedestal?? Nepride Ti to nefer, a ako nejaky damoklov mec ze sa tieto situacie porovnavania budu len opakovat a zachvilu mu zacnes vadit a zacne tuzit zas po vztahu s EX? to tak vidno ze sama seba sa snazis presvedcit ze to ako to mas je v poriadku ale nie je … keby to bolo v norme nemala by si potrebu to pisat na MK ale podla mna to u Teba prekracuje zdravu hranicu … s tymto terajsim to len platas, mala by si si to priznat

autor
26. nov 2023

@marca12 pol roka sme spolu a ja vidim, ze je to stale lepsie 🙂

autor
26. nov 2023

@hendikep ty tu zbytocne davas extremne prehrotene priklady. Ja svojho ex nedavam na piedestal. Ja som len podotkla, ze mam za sebou 3rocny zdravy a harmonicky vztah, ktory stroskotal len na tom, ze prisla do jeho zivota jedna velka oracovna zmena, ktora nam prevratila zivot naruby a aby boli obe strany stastne, tak bolo jedine vychodisko rozchod. Obaja sme racionalne typy. A bohužiaľ, laska nie je vzdy taka, ze prekoná vsetko. To existuje akurar tak vo filme. Velakrat sa tibzivot zmeni a uz nejde tak, ako si si ho naplanoval. Ja netvrdím, ze s ex uz nikdy k sebe cestu nenajdeme. Ale najblizsie roky to tak nebude. A ja uz nemam 20 rokov , aby som cakala, ako sa to vyvinie. Ked ja si za tie roky viem realne zalozit rodinu. A budem sa opat opakovat, ze my si vo vsetkom rozumieme, on pri mne neciti nejake natlaky alebo zeby som mu teraz hovorila ze toto rob tajto, toto takto. Ja ho beriem taky, aky je. Tam ide cisto len o urcite situacie, v ktorych jedna uplne inak, ako to bolo s ex. Preto ma to vzdy napadne. Ja nie som hlupa naivka, ktora udrziava umelo nieco, co nefunguje. Ja totizto nemam len jednu moznost. Po rozchode som normálne randila, ale ked som videla, ze to nema vyznam, tak som to nenatahovala. Tuto som ten vyznam videla, preto som do toho vztahu sla. Ja som mu od zaciatku hovorila, ze som vobec nemala v plane hned hladat partnera, ale svojou snahou a vytrvalosťou si ma ziskal. Tan ide cisto o povahove crty. Dam asi priklad, aby ste to lepšie pochopili. Moj ex bol taky ten typ, co všetko vybavil, naplanoval, mal vzdy napady a nikdy nepoznal slovo, ze to sa neda. Terajsi je skor typ, ktory sa dlho odhodlava, skor je taky, ze nechava iniciativu na mna. A velakrat hlada vo veciach tie negatíva. V ibych veciach je ale skvely. Nie je taky karierista, je skor rodinny typ, sprava sa ku mne s uctou, co je pre mna zaklad. Len nevie prejavit to nadsenie. A to je asi chyba, ze ja ocakavam nieco a ked to nepride, som sklamana. Ako naposledy som sa extremne tesila na jeden vylet a on mi ho pokazil s tym, ze sa travil dost otravene zo zaciatku, lebo nema rad davy ludi a proste bol z toho otrávený. Moj ex aj led daby ludi nemal rad, tak kvoli mne mi bikdy nedal pocítiť, ze ho to nebavi. Lebo pre neho bolo najdolezitejsie to, aby som bola stastna.

vanilkovazmrzka
26. nov 2023

Podla mna tento vztah nema sancu a to z jedineho dovodu - nemas v sebe ukonceny predosly vztah.

hendikep
26. nov 2023

tak myslela som ze myslis nejake blbosti co maju odlisne … ale toto co hovoris Ti zmeni celu kvalitu zivota ked s nim ostanes .. Napriklad budete manzelia a Ty si zo dna na den zmyslis ze sa chces odstahovat na samotku a chovat tam zvierata, tak nadseny clovek pojde s Tebou a da Ti energiu a podpori Ta ale tento co mas bude skor hladat preco nie … a preco sa toto a tamto neda.. a to Ta skor o tu energiu a nadsenie oberie … tak ked s nim planujes zivot podla mna hladaj dalej ..

domkakvet
26. nov 2023

Tvojho sucasneho partnera mas len rada, ale nemilujes ho, proste ti vyhovuje, ale mas stale rada svojho ex.

marianarem
26. nov 2023

No na zaklade opisu mi pride, ze ti az tak nesadol, ze to asi nie je uplne ten pravy. Kamarat mal takto 5 rokov frajerku, ktoru mal velmi rad, ale nebol zamilovany a tiez myslieval na to, ake to bolo s ex. Ta baba to casom vycitila, nebola s nim stastna, ale na druhej strane stale dufala, ze sa to zmeni. Takze sa to natiahlo na tych 5 rokov. Teraz ma kamarat inu partnerku a s tou je stastny, neporovnava ju s nikym.