icon

Mal by som manželke kompenzovať "ušlý" kariérny rast?

24. apr 2025

S manželkou sme pred jej odchodom na materskú mali v druhom a treťom pilieri zhruba rovnako. Keďže štát ženám prispieva cca 30€ mesačne a iba do druhého piliera, po 4 rokoch na reťazovej rodičovskej má na svojich dôchodkových účtoch o cca 10 000€ eur menej ako ja. Treba jej to kompenzovať? Sú to peniaze ktoré ona neuvidí ďalších 30 rokov a inak ako dosiahnutím dôchodkového veku sa k nim nedostane. Zároveň nemáme nejaké vlastné finančné prostriedky, iba spoločné. Ak by som chcel byť dôsledný, mal by som jej aj nejak kompenzovať "ušlý" kariérny rast? Keby dieťa nemala, zarába 2x toľko čo teraz. Vďaka za rady.

Strana
z2
som_realistka
25. apr 2025

@tramtada31 jasne, zena, sup do prace, a 95% platu das opatrovatelke, 10% platu minies na reziu typu doprava do prace, oblecenie obuv a pod. A mozes si v opatrovatelkach preberat, a v kazdej obci mas dostatok miesta v jasliach so skolenym personalom. Radost ist do prace😀.

staryjarec
25. apr 2025

Nič jej kompenzovať nemusíte. Len jej prosím nezabudnite každý deň pripomenúť ako veľmi ju ľúbite za všetko, čo pre vás robí.

mogaa
25. apr 2025

ber to tak že ak zomrieš skôr ty, ona bude mať viac peňazí ako ty🙂

lenkakravcova
25. apr 2025

Však normálne to tam pošlite aj vramci BSM, a aj keby ste sa niekedy rozviedli, môžete napísať na papier že toto ide mimo, že je to vaša dohoda. Keď to navrhujem ty, tak sa jej asi budes držať nie?
A o teba hlavne ide v tomto prípade.

zltalienka
25. apr 2025

Vsetko mate spolocne, ale dochodok budete mat kazdy vlastny a ked ten druhy zomrie z dochodku toho prveho uz nema nic. Pokial zomrie prvy muz v tomto pripade, tak zena bude mat nizsi "standard" ako vdova ako keby to bolo opacne.
Ak chces autor, osetri tuto situaciu.

katulienkax
25. apr 2025
@zltalienka

Vsetko mate spolocne, ale dochodok budete mat kazdy vlastny a ked ten druhy zomrie z dochodku toho prveho uz nema nic. Pokial zomrie prvy muz v tomto pripade, tak zena bude mat nizsi "standard" ako vdova ako keby to bolo opacne.
Ak chces autor, osetri tuto situaciu.

@zltalienka nemas pravdu, bude dostavat vdovsky od muzs a ak ma druhy a treti pilier, tie sa dedia

majka99999
25. apr 2025

Vsak tych 10000 dajte do nejakej bezpecnejsej investicie a za 30 rokov to budu slusne peniaze. Ak ich teda mate. Urcite by som to nehadzala do prveho piliera.
Na druhej strane, ak by zena zarabala 2x tolko po par rokoch, urcite casom sa dopracuje k takemu platu, ze to skoro nebude poznat. Tie 4 roky v ramci 40+ rokov prace nebude az takych viditelnych, najma ak budete mat extra peniaze.

katulienkax
25. apr 2025

Inac jw smiesne ako tu niektora opisuje realitu v mexiku kde stat riadi drogova mafia a drviva vacsina zien je nezmesnanna a tych 10 % mexickych karieristiek ma na opatrovatelku tak jasne ze si ju zabezpeci. Ale je to mensina co ide do prace.

zltalienka
25. apr 2025
@katulienkax

@zltalienka nemas pravdu, bude dostavat vdovsky od muzs a ak ma druhy a treti pilier, tie sa dedia

@katulienkax tak potom fajn ked sa dedia.

liliana8
25. apr 2025

No pred 2 rokmi by som ti povedala, ze netreba, ved peniaze su spolocne a na dochodku to spolu zvladnete. Ale teraz som sama s malym dietatom, lebo muz si nasiel inu a mna moja materska naozaj dost financne aj karierne ovplyvnila. Som rada, ze mam svoje dieta, ale ano, chceli sme ho vtedy obaja a mna to ovplyvnilo ooovela viac. Takze je pekne, ze takto rozmyslas, lebo jeden nikdy nevie a deti ste chceli obaja.

vikiki29
25. apr 2025

Mne je divné, že to riešiš. Máš v pláne sa s ňou rozviesť?

tramtada31
25. apr 2025
@katulienkax

Inac jw smiesne ako tu niektora opisuje realitu v mexiku kde stat riadi drogova mafia a drviva vacsina zien je nezmesnanna a tych 10 % mexickych karieristiek ma na opatrovatelku tak jasne ze si ju zabezpeci. Ale je to mensina co ide do prace.

@katulienkax nie sú to karieristky, ale bežne zamestnané ženy na bežných administratívnych pozíciách, lebo tam nie je materska ako u nás dlho vyplácaná. Nezamestnanosť žien (aktívne hľadajúcich pracu je podľa statistiky 3%). A Mexiko nevyzera ako obraz z 20 rokov starých telenoviel, sú mesta, ktoré sú na oveľa vyššej životnej urovni ako Bratislava. Ja som mala tiež predsudky, keď som tam prvykrat išla, cakala som slumy a ostala som šokovaná, koľko veci tam funguje na oveľa vyššej urovni ako u nás. A ako píšem, nesla som tam ako turista na dva týždne, bola som tam dlhsie a mala som možnosť nasnímať krajinu. Aj tie drogové kartely boli za posledné roky potlačené, aj nám vraveli kolegovia, že na týchto miestach boli volakedy prepady/unosy turistov, teraz je tu už bezpecne atd. Samozrejme sú mesta, sko Juarez, kde tomu tak nie je, ale už to nie je zle tak ako kedysi

libusak
25. apr 2025

Skor by bola na mieste teraz od teba velka podpora v jej kariere na ukor toho, ze sa budete na OCR s detmi striedat a podporis ju v rozvoji

maya_hi
25. apr 2025

Fíha, tak toto dám prečítať mužovi 😏

jazzy03
25. apr 2025
@tramtada31

@katulienkax nie sú to karieristky, ale bežne zamestnané ženy na bežných administratívnych pozíciách, lebo tam nie je materska ako u nás dlho vyplácaná. Nezamestnanosť žien (aktívne hľadajúcich pracu je podľa statistiky 3%). A Mexiko nevyzera ako obraz z 20 rokov starých telenoviel, sú mesta, ktoré sú na oveľa vyššej životnej urovni ako Bratislava. Ja som mala tiež predsudky, keď som tam prvykrat išla, cakala som slumy a ostala som šokovaná, koľko veci tam funguje na oveľa vyššej urovni ako u nás. A ako píšem, nesla som tam ako turista na dva týždne, bola som tam dlhsie a mala som možnosť nasnímať krajinu. Aj tie drogové kartely boli za posledné roky potlačené, aj nám vraveli kolegovia, že na týchto miestach boli volakedy prepady/unosy turistov, teraz je tu už bezpecne atd. Samozrejme sú mesta, sko Juarez, kde tomu tak nie je, ale už to nie je zle tak ako kedysi

@tramtada31 ak musia ist zeny v Mexiku do prace po 6 tyzdnoch, tak to nie je nic, co by sa na tom dalo obdivovat.😢 Ziaden pokrok v 21.storoci. Premarneny cas.

vler
25. apr 2025
@jazzy03

@tramtada31 ak musia ist zeny v Mexiku do prace po 6 tyzdnoch, tak to nie je nic, co by sa na tom dalo obdivovat.😢 Ziaden pokrok v 21.storoci. Premarneny cas.

@jazzy03 to nie je tak len Mexiku. Ja zijem v USA a moje kolegyne sa vracaju do prace od 3 mesacnych deti. Len 3 mesiace maju totiz narok na to, aby im zamestnavatel podrzal miesto.

jazzy03
25. apr 2025
@vler

@jazzy03 to nie je tak len Mexiku. Ja zijem v USA a moje kolegyne sa vracaju do prace od 3 mesacnych deti. Len 3 mesiace maju totiz narok na to, aby im zamestnavatel podrzal miesto.

@vler ja viem, len si nemyslim, ze to je nieco, co treba chvalit a pisat o tom stokrat.

priscilla07
25. apr 2025

Určite by som nikam neposielala ale ak chceš kompenzovať, tak daj jej priamo. Vzhľadom na dnešnú situáciu a zlodev vo vláde, pochybujem že niečo niekto dostane z pilierov a tiež treba sa dožiť dôchodkového veku,a

priscilla07
25. apr 2025

Určite by som nikam nič neposielala, ale rovno jej dala peniaze. V tomto štáte žiadne piliere ani dôchodky nie su v bezpečí aj keby sa manželka dožila dôchodkového veku, ktorý môže byť o pár rokov aj po osemdesiatke

sjun
25. apr 2025

Neverim co tu citam ze wau aka otazka. Stale tvrdim ze to nie je fer. Moj muz ma deti aj karieru aj karierny rast a ja mam deti. Vzdelanie rovnake platy a dochodky(ak budu) uuuuplne ine. Klobuk dole naozaj. 👏

ivinkapink
25. apr 2025
@tramtada31

@tramtada31 prosim ta, ake rozhodnutie zeny? Ved ked muz zaraba lepsie asi nepojde na rodicak..logicky by bolo menej v spolocnej kase...matematika nepusti..

tramtada31
26. apr 2025
@ivinkapink

@tramtada31 prosim ta, ake rozhodnutie zeny? Ved ked muz zaraba lepsie asi nepojde na rodicak..logicky by bolo menej v spolocnej kase...matematika nepusti..

@ivinkapink aj racionálne rozhodnutie je rozhodnutie. Tu potom mozeme začať polemizovať o tom, že žena ma vlastne jediná možnosť si rozhodnut, či dieťa vynosi alebo ide na potrat, tiež tu muž ťahá za kratší koniec… Áno, určite som ovplyvnená tým, že môj muž bol, čo sa týka deti otvoreny k vsetkemu, rozhodnutie, kedy mat deti(vedeli sme, že deti chceme v budúcnosti mať, ale ja som si mohla stanoviť, kedy je ten správny čas na prvé a kedy na druhé), ich pocet (nikdy má netlačil do toho, či mat menej alebo viac deti), koľko zostat na rodičovskej bolo podľa môjho priania, keď som mu povedala, že chcem sa už realizovat, zobral si otcovskú dovolenku on (aj “materska” pre muza je na polroka 75% z vymeriavacieho základu, takze muž nezostane doma za 500 eur, takze prijem rodiny je zväčša ovela vyšší, keď muž berie tuto dávku a žena má plny prijem). Navyse ak žena na sebe makala, nemusi mať automaticky nizsi prijem ako chlap. Samozrejme, ak je chlap top manažér a žena predavačka, ten prijem sa môže výrazne líšiť, ale aspoň v mojom okoli je veľa rovnocenných parov, čo sa týka profesie a tie pary nemajú diametrálne odlišne prijmy.

basska_b
26. apr 2025

Ale ako jej to chces kompenzovat? Do 2.piliera sa neda dat extra platba, to musi ist z jej prijmu a do 3.piliera sa to tiez neodporuca davat peniaze z vlastneho vačku, tam je to zaujimave len ked prispieva aj zamestnavatel.
Kompenzuj jej to prosim tak, ze spolu vydrzite do dochodkoveho veku a potom budete mat spolocnu kasu. Ak ju nemate uz teraz.

basska_b
26. apr 2025
@sjun

Neverim co tu citam ze wau aka otazka. Stale tvrdim ze to nie je fer. Moj muz ma deti aj karieru aj karierny rast a ja mam deti. Vzdelanie rovnake platy a dochodky(ak budu) uuuuplne ine. Klobuk dole naozaj. 👏

@sjun Ale je ten rodicovsky dochodok a deti ti (mozno) daju 2% z dani 🤭🤭 (smejem sa)

ivinkapink
26. apr 2025
@tramtada31

@ivinkapink aj racionálne rozhodnutie je rozhodnutie. Tu potom mozeme začať polemizovať o tom, že žena ma vlastne jediná možnosť si rozhodnut, či dieťa vynosi alebo ide na potrat, tiež tu muž ťahá za kratší koniec… Áno, určite som ovplyvnená tým, že môj muž bol, čo sa týka deti otvoreny k vsetkemu, rozhodnutie, kedy mat deti(vedeli sme, že deti chceme v budúcnosti mať, ale ja som si mohla stanoviť, kedy je ten správny čas na prvé a kedy na druhé), ich pocet (nikdy má netlačil do toho, či mat menej alebo viac deti), koľko zostat na rodičovskej bolo podľa môjho priania, keď som mu povedala, že chcem sa už realizovat, zobral si otcovskú dovolenku on (aj “materska” pre muza je na polroka 75% z vymeriavacieho základu, takze muž nezostane doma za 500 eur, takze prijem rodiny je zväčša ovela vyšší, keď muž berie tuto dávku a žena má plny prijem). Navyse ak žena na sebe makala, nemusi mať automaticky nizsi prijem ako chlap. Samozrejme, ak je chlap top manažér a žena predavačka, ten prijem sa môže výrazne líšiť, ale aspoň v mojom okoli je veľa rovnocenných parov, čo sa týka profesie a tie pary nemajú diametrálne odlišne prijmy.

@tramtada31 stale sa bavime, ze je to dobrovolne rozhodnutie, a to zial vzdy tak nie je, zivot nie je gombicka, zivot nie je fer a nie vsetci sa mozeme rozhodnut byt chirurgovia a top manazeri...tento svet potrebuje aj ine profesie (menej platene). Ludia sa tiez nezamiluvavaju do partnera podla vysky vyplaty ci vzdelania, aby boli rovnocenni...Verim, ze vacsina sa brala z lasky a aj deti mali z lasky a nekalkulovali aby to bolo fifty-fifty... To co tvrdis, narazam hlavne na slovne spojenie "dobrovolne rozhodnutie", to si moze dovolit tak mozno 15%zien..vzdy to tak na svete bolo aj bude, ze naozaj dobre sa ma malo ludi a ostatni prezivaju ako vedia..
Dokonca su zeny/pary, ktore si nemozu stanovit KEDY to dieta budu mat, su radi, ak ho vobec dokazu splodit..Si stastna zena, ze ti to vyslo resp ako tvrdis, ze ty si sa tak rozhodla, ale to neznamena, ze vsetky mame tu moznost..

katulienkax
26. apr 2025
@ivinkapink

@tramtada31 stale sa bavime, ze je to dobrovolne rozhodnutie, a to zial vzdy tak nie je, zivot nie je gombicka, zivot nie je fer a nie vsetci sa mozeme rozhodnut byt chirurgovia a top manazeri...tento svet potrebuje aj ine profesie (menej platene). Ludia sa tiez nezamiluvavaju do partnera podla vysky vyplaty ci vzdelania, aby boli rovnocenni...Verim, ze vacsina sa brala z lasky a aj deti mali z lasky a nekalkulovali aby to bolo fifty-fifty... To co tvrdis, narazam hlavne na slovne spojenie "dobrovolne rozhodnutie", to si moze dovolit tak mozno 15%zien..vzdy to tak na svete bolo aj bude, ze naozaj dobre sa ma malo ludi a ostatni prezivaju ako vedia..
Dokonca su zeny/pary, ktore si nemozu stanovit KEDY to dieta budu mat, su radi, ak ho vobec dokazu splodit..Si stastna zena, ze ti to vyslo resp ako tvrdis, ze ty si sa tak rozhodla, ale to neznamena, ze vsetky mame tu moznost..

@ivinkapink súhlas. Ja napríklad nesúhlasím s tvrdením že každý si je strojca svojho šťastia. Áno. Tak potom prečo sa rodia choré a postihnuté deti. Prečo niekomu zhori dom alebo ťažko ochorie. Prečo sa niekto narodí do chudobnej Afriky. Niekto ma rodičov feťákov . Akú ma potom šancu keď už štartovacie podmienky sú zle? Podobne je to aj so ženami že spoločnosť očakáva že ostanú s tými detmi, lebo sú zle ináč matky. Koľko mužov si to s nImi na materskej vymení. Niektorí aj nasľubujú hory dolya po narodení deti sa zmenia na 100%

Strana
z2