icon

Mali by páry podpisovať predmanželskú zmluvu?

28. mar 2025

Ak by v nasom pravnom systeme fungovala predmanzelska zmluva, tak mali by páry pred svadbou podpisovať predmanželskú zmluvu?
Myslite ze je to praktické a chráni oboch partnerov v prípade rozvodu?

denkabemommy
•
28. mar 2025

To čo si každý vybudoval pred manželstvom im patrí jednotlivo. No som proti manželským zmluvám, za jedno to znie už od začiatku ako keby sa plánovali rozísť a tiež nie som za to aby veci po svadbe boli vydeľované, každý dal do toho nejakú svoju energiu, čas aj keď možno iným spôsobom

aliaray1
•
28. mar 2025

V SR neexistuje predmanzelska zmluva. S advokatom treba prebrat moznosti vylucenia majetku z bsm, zavet...este pred uzavretim manzelstva.

autor
•
28. mar 2025

@denkabemommy
Ak by manzel narobil dlhy pocas manzelstva, tak mala by ich splacat aj manzelka?

autor
•
28. mar 2025

@aliaray1
Prosim, citaj s porozumenim.

denkabemommy
•
28. mar 2025

@autorka nad týmto som sa nezamýšľala, lebo som mala v predstave len normálny vzťah, kde by nebol ani jeden z partnerov debil 😅. Ale teda, ak je tam také riziko, zvážila by som vôbec, či chcem svadbu

olimuc
•
28. mar 2025

Jedine vylucenie BSM. Ale naco si dana zena berie cloveka, ktory bude sposobovat problemy? Za hlupost sa plati … aj peniazmi

renesance80
•
28. mar 2025

bohuzial ano

pralinka25
•
28. mar 2025

Ona s porozumenim cita a aj ti spravne odpovedala na povodnu otazku.
A na druhu otazku je odpoved ano budes platit.
Je tu aj pravna poradna opytaj sa priamo tam

kris_tin257
•
28. mar 2025

Ak by v našom právnom systéme existovala predmanželská zmluva, myslím žeby to bola dobrá vec, aj keď mnohí veria na nekonečnú lásku a happyend je rozumné chrániť sa v prípade "čo ak" 😊

felycity
•
28. mar 2025

@pralinka25 prepáč teraz neviem , či ja neviem čítať s porozumením,🙂 autorka sa pýta hypoteticky "ak by existoval v našom právnom systéme inštitút predmanželskej zmluvy" ona nechce nič právne riešiť @autorka predmanželská zmluva má svoje výhody aj nevýhody, výhodou by bolo , že by sa predišlo dlhodobým sporom o vyrovnanie majetku v prípade rozvodu, môžu vznikať situácie kde niekto vlastní potemok a následne si tam postavia novomanželia dom a v prípade rozchodu môže nastaž zapäklitá situácia takže možno bybolo dobré mať takú to možnosť, alebo ako si spomenula dlhy, nevýhodou môže byť akési narušenie dôvernosti vzťahu...

sasa1310
•
28. mar 2025

na Slovensku nie je potrebná predmanželská zmluva, nakoľko v majetok nadobudnutý pred manželstvom bude patriť len tomu, kto ten majetok vlastnil. Nie ako v Amerike, kde svadbou ide do spoločného aj predchádzajúci majetok

aliaray1
•
28. mar 2025

@felycity ak sa pyta na neexistujucu pravnu upravu a to, ako by fungovali pravidla ktore nepozname, ako ich vieme dalej rozoberat?

Logicky potom rozoberame (my pravnici) tym, ze uvadzame alternativu...t.j.co som uviedla vyssie.

@all
Nie, ludia ktori v SR obmedzuju pred uzavretim manzelstva BSM sa automaticky neberu s troublemakerom. Robievaju to pred alebo pocas trvania manzelstva s osobou, ktora napriklad bude podnikat alebo podnika (pocas manzelstva sa da zrusit BSM sudom). S ohladom na pravnu formu sa viaze aj sposob a rozsah rucenia, co by v pripade negativneho hospodarenia podniku takehoto manzela mohlo financne zruinovat aj cely sukromny majetok oboch manzelov.
Ako priklad by som uviedla ked ma 1 z manzelov zivnost...ale majetky nadobudnu do bsm spolocne a tu ruci celym svojim majetkom (nie do vysky vkladu, podielu a pod)....aby neumyselne nestiahol na dno celu rodinu...