icon

Mám 50 rokov a cítim sa strašne sama

12. okt 2023

Nemám už žiadnu svoju rodinu, mám 50r a jediné čo mám, je manžel. Ja neviem či to stačí. Ale príde mi to malo, jedna osoba a už nič viac. Dieťa mám jedno, má vlastný život. Je to taký zvláštny pocit, keď už nie sú moji rodičia, nič z pôvodnej rodiny.

medyna
•
12. okt 2023

teraz predsa ty tvoríš rodinu, je to normálne, že ľudia z "pôvodnej" rodiny umierajú. Máš manžela, dieťa, určite aj nejakých známych, ži pre nich ... tak ako my, ostatní.

ahhola
•
12. okt 2023

Manžel nemá rodinu? Ja mam kamku, jedinacku, matka ju mala v 36.,ta sa veľmi druzi zo sesternicami, bratrancami, svatkou... Vždy sa niekto nájde, keď sa chce. Dieťaťu občas spomeň, ze sa tešíš na vnúčatá...👶

kvetinka75
•
12. okt 2023

kamarátky nemáš? Ja sa teraz dosť často stretávam s kamarátkami avenujem sa svojim záujmom, pri ktorým spoznám zase nových ľudí. Dcéra síce býva s nami ale už je samostatná jednotka, niekedy ju aj pár dní nevidím, keď niekam ide alebo je v izbe a študuje. Mám nejakú rodinu ale tá si žije svojim životom . Tak isto aj súrodenci.

bolarazjedna
•
12. okt 2023

Tak je to normálne, aj keby si mala 3 deti, že si žijú svoj život a nie ste dennom kontakte. S manželom mate aký vzťah? Práveže teraz by ste mali mať čas na otuženie vzťahu, spoločne výlety, koníčky, koní, divadlo, šport.
Chodíš do prace? Máš tam kolegyne/kamarátky?
Veľa ľudí keď sa cítia sami, kúpia psika/mačku, nad tým si neuvažovala?

zadda1
•
12. okt 2023

nečakaj od druhých, že ti urobia program. bud sama iniciativna. nemáte širšiu rodinu, susedov, priateľov, kolegov? pozri nejaké kino, divadlo alebo inú akciu a zavolaj niekomu ci by nešiel s tebou. alebo sú rôzne zaujmove skupiny na Facebooku, kde sa môžeš pridať, sledovať to, možno niečo napísať a časom sa pridať aj na nejakú organizovanú akciu. ja som tak bola na túre. začni a potom to už pôjde ;)

dominikamacakova
•
12. okt 2023

Aký to má súvis s vekom? Osamelo sa môže cítiť aj tridsať ročný človek. Skús si nájsť nejaké koníčky

kvetinka75
•
12. okt 2023

@dominikamacakova no možno tak, že ak máš 30 a deti o ktoré sa staráš, tak nemáš toľko voľného času a všetok máš vyplnený deťmi. Je to dosť veľká zmena, ak mal človek rodinu, deti, čas trávili spolu, spoločné dovolenky, večere a zrazu je doma ticho.
A inak by človek poradil 30 ročnej žene, ktorá je sama a inak 50ročnej.

dominikamacakova
•
12. okt 2023

@kvetinka75 to je syndróm prázdneho hniezda. Treba si začať užívať život bez detí, cestovať s partnerom atď

la_dolce_vita
•
12. okt 2023

Tiež mám 50 rokov a dospelé deti ďaleko odo mňa, ale nemám takéto pocity. Ak náhodou áno, tak vyrážam von za nejakou aktivitou. Mám super kámošky a to je niekedy lepšie ako partner 🙂. Základ je nenudiť sa, chodiť do prírody, hýbať sa...

kvetinka75
•
12. okt 2023

@la_dolce_vita ja tiež tak, konečne mám čas na svoje záujmy

la_dolce_vita
•
12. okt 2023

@kvetinka75 presne tak, konečne mám čas na seba a užívam si život...

h2
•
12. okt 2023

Manžel nie je to jediné, máš predsa dieťa. Jasné, že má svoj život, ako si aj ty mala, keď si sa vydala a osamostatnila, hoci tvoji rodičia ešte žili. To, že tvoje dieťa nežije s tebou, neznamená, že už nie je tvoja rodina. A keď sa ožení, alebo vydá a bude mať deti, tvoja rodina sa o nich rozrastie.

kvetinka75
•
12. okt 2023

@h2 môže a nemusí mať deti, alebo môžu bývať daleko a nebudú sa tak často stretávať. Netreba sa na to spoliehať ale vyplniť si dni niečím zaujímavým. Nájsť aj iný zmysel života

h2
•
12. okt 2023

@kvetinka75 Áno, ale zarazilo ma, že napísala, že nemá okrem manžela nikoho. Lebo jej dieťa tu bude stále, s najväčšou pravdepodobnosťou ju prežije. S rodičmi asi tiež nežila autorka v jednej domácnosti.

kvetinka75
•
12. okt 2023

@h2 áno bude, ale je rozdiel keď dieťa ešte býva s rodičmi a keď je už preč.

katka0123
•
12. okt 2023

Skus sa zapojit do nejakej dobrovolnickej cinnosti.

3009
•
12. okt 2023

Choď do útulku pre psov a zober si jedného domov, hneď budeš mať zábavu a spoznáš kopec ľudí pri venčení.

madeline1
•
12. okt 2023

kup si nejake zvieratko, maleho psika do bytu, budes mat clena rodiny navyse....

majlo1234
•
12. okt 2023

Aj to je vysledok toho, ze uz rodiny neziju spolu, mame menej deti a celkovo sa tak nejak uzatvarame do seba. Clovek je spolocensky tvor, pre psychicku pohodu potrebujes komunitu, najdi si priatelov cez konicky. Pripadne zacnite pozyvat susedov na posedenie

sulavikova
•
12. okt 2023

Moja mama má 65, stále aktívne pracuje, voľný čas venuje dovolenke, výletom etc. Konečne spoznáva svet a ľudí, chvalabohu nie je odkázaná iba na rodinu! V 50. tke si urobila vodičák, má 2 autá. Nikdy nebola spokojnejšia🥰 Treba sa osamostatniť a žiť pre seba samú!

kvetinka75
•
12. okt 2023

@majlo1234 nie je to o uzatvarani sa do seba. Teraz je ovela viac moznosti kde moze clovek pracovat a zit. Nemusi cely zivot trcat na jednom mieste ako to bolo kedysi.

majlo1234
•
12. okt 2023

@kvetinka75 nemyslim to tak, ze ludia nemozu cestovat a pracovat vsade na svete, samozrejme, ze mozu. Zaroven ale coraz viac ludi zije iba pre seba a pre svoju nuklearnu rodinu

nelili1978
•
12. okt 2023

Ach tohoto sa obávam. Mám ešte sestru, rodičov nie......vlani mi zomrela svokra, bola mi blízka a odvtedy nad tým často rozmýšľam. Je mi smutno z toho, že už my s manželom sme ta najstaršia generácia v rodine

kvetinka75
•
13. okt 2023

@majlo1234 pretože je veľa ľudí unavených , uponáhľaných z tejto doby. Ľudia sú radi, keď prídu domov, zavrú dvere a majú kľud. A ani sa im nečudujem.

pochod
•
13. okt 2023

Skúste si predstaviť, ze existujú ľudia aj ja poznám takých osobne.. Ktorí nemajú vzťah ani deti a rodičia im uz nežijú.. so surodencami kontakt raz za rok .. Vy mate aspoň niekoho a mali by ste byť šťastná, ze nie ste úplne sama.. Skúste to brat z tohto uhla pohladu a hlavu hore

majlo1234
•
13. okt 2023

@kvetinka75 tomu tiez rozumiem, ken vravim, ze my ludia(mozno na par extremne introvertnych vynimiek) potrebujeme k zivotu komunitu. A teda ak uz sa nezije vo viacgeneracnych rodinach spolu, treba si tu komunitu budovat mimo rodiny. Duplom, ked sa citi pani osamela

retatka
•
13. okt 2023

Máš manžela ,dieťa,druhé ženy v tvojom veku nemajú ani to ,sú ozaj osamelé ..Bud vďačná ,že máš aspoň spriaznenú dušu manžela a dieťa ktoré k v vám chodí .Treba si vážiť ,čo máme lebo ani to nieje samozrejmosť …a zajtra môže byť všetko ináč