Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?

10. apr 2025

Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?

martinka13
10. apr 2025

Nie, neživila by som 27 ročného syna, ktorému som zabezpečila, že mohol vyštudovať .

magic08
10. apr 2025

neakceptovala by som to. Aj dva tyzdne na oddych su viac ako dost. Cim dlhsie nebuderobit nic, tym narocnejsie bude zase navrat do normalneho zivota. Neakceptovala by som ziadne povalacstvo, nocne vychadzky a vyspavacky do obeda.

veselo_neveselo
10. apr 2025

Ja by som sa ho spytala, ci ma nasetrene vreckove 🙂 Mozno ma a ani o tom nevies.

Spokojne by som ho nechala doma byvat, aj jest, ale vreckove by nedostal, alebo po nejakej dohode. Velmi by zalezalo od toho, aky je, ake bolo prenho studium narocne, ako si predstavuje travit cas a ako si predstavuje nastup do prace.

Po tom, co viem, uz chapem, ako je oddych dolezity. Ak by mal chalan predstavu, ako travit cas, ako si naozaj oddychnut a po narocnom studiu ked uz je polovyhorety teraz, a ze potom sa vrhol do pracovneho zovota s chutou - tak by som mu spokojne i vreckove dala. .
Ale ked si mlady pan nysli, ze bude doma sediet a hrat videohry, spat bude do 11, a mamka mu bude varit a prat, tak to teda nie.

Je velmi velky rozdiel v tom, ako k tomu pristupi.

denden77
10. apr 2025

pochopila by som, ze si chce uzit leto (jun-august), keby mal na ucte € 🤷‍♀️😁

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
biba_18
10. apr 2025

nie, moje dieťa si zarábalo aj počas školy a hneď po škole pracovalo na tpp. po 2 rokoch bolo na úrade, dobrovoľne, ale už malo podporu teda ja som ho neživila. teraz mu občas niečo kúpim do domácnosti, ale nič na pravidelnej báze
ale
ak by mal syn takú požiadavku, ja by som to zvážila… v podstate prvé 3 mesiace v práci sme mu prispievali na benzín a telefon, kým si zvykne a kým si nájde vlastný systém hospodárenia… ty sa s ním tiež môžeš dohodnúť že po 3 mesiacoch to prehodnotíte a že napr. ti s5-ne vráti nejakú čiastku…

pribinak
10. apr 2025

😳😳😳😳 rýchlo by som mu vysvetlila že ak si nájde nejakú sugar babku čo mu bude dávať vreckové aby mi zaplatil časť nájmu, za potraviny, za prášky, za upratovanie ….ok nemusí ísť robiť
Kľudne nech sedí na zadku aj cely život, ale musí mat fakt dobrú sponzorku

Teraz vážne….nie. Toto by som nebola ochotná tolerovať

katkaseiner
10. apr 2025

chapem ťa a absolutne suhlasim. Nech ma leto pre seba a čau...tolko oddychu musi bohate stačiť. V jeho veku ludia setria na nehnutelnost, šplhaju v kariere, vychovavaju dieta a nie maju na salame pol roka...potom bude veľmi ťažké sa zozbierat a niekde zacat...a samozrejme kazdemu zamestnavatelovi podla mna (nemusi to byt nazor kazdeho) udrie do očí že pol roka- rok sedi doma a pozera telenovely...lebo povedzme si úprimne...ak zacne hladat pracu po pol roku, 2-3 mesiace sa mu este nikto s ničím neozve...

autor
10. apr 2025

@cukroska Nema. Pocas studia nepracoval, ani nebrigadoval. Chce to jednoducho s tym, ze by bol dobrovolne nezamestnany a byval doma..

janettdamian
10. apr 2025

Ty si mala kedy v živote 6 mesačný oddych s full servisom? Kľudne jún, júl nech načerpá nové sily, ale potom sa treba postaviť k tomu ako chlap. Ak bude po škole 6 mesiacov zaháľať tak to bude pomaly koniec roka, nový rok, a vtedy je menej pracovných príležitosti. Takže z 6 mesiacov môže byť kľudne aj rok, za kedy sa mu podarí niečo nájsť. A dobrovoľne nezamestnaný si musí platiť aj zdravotné poistenie vyše 100€ je to teraz.

minenkaa
10. apr 2025

Určite nie ,moje decko malo aj počas štúdia prácu a to študovalo na dvoch školách dva odbory
Ak chce byt doma nech je ,ale bez vašej podporí

mima595
10. apr 2025

ani náhodou...možno by som akceptovala, že by po VŠ býval u nás a nič neprispieva na domácnosť, s tým, že si šetrí ...tak to možno OK, alebo ak by som videla, že si aktívne hľadá prácu a nič v jeho odbore sa mu nečrtá...ale takto v žiadnom prípade....

denisah6
10. apr 2025

Prepáč za otázku, ale prečo v 27 končí školu? Dokončil III. Stupeň VŠ?
Akože ja mám deti malé ešte, ale myslím, že by som to nedovolila. Možno mesiac, dva, ale pol roka určite nie. Doteraz ste mu platili školu a všetky výdavky, píšeš, že ani nechodil brigádovať, tak neviem prečo by mal doma pol roka oddychovať. Síce nie som od neho oveľa staršia, ale proste 27 ročný chlap chce po škole oddychovať? Prepáč ale nič ešte v živote nedosiahol, nedokázal, neurobil, tak prečo? Nechápem....
Je to moderné, niektoré moje spolužiačky z VŠ to robili tiež, ale nesúhlasím s tým.

yoxinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nyusika
10. apr 2025

ja uz fakt nicomu neverim...akoze vazne.

27 rocny chlap chce byt minimalne pol roka bez akehokolvek prijmu, lebo si potrebuje oddychnut.

kks, a toto ma potom niekedy vychovavat deti ??
a jeho mama sa pyta, ako ma na to reagpvat

no normalne - najdi si este jeden pracovny uvazok, kazdy den mu navar dobre jedlo a z casu na cas kup hodnotny, drahy darcek

martamasarova
10. apr 2025

Dorobila som školu... Brigadovala som do septembra, prispievala na domácnosť a od septembra pekne práca... Výrub mu energie a jedlo a keď ti to bude platiť v poriadku, inak nie

sense
10. apr 2025

A prečo práve 6mesiacov? Nie neakceptovala by som to....veď mu povedz sumu 27rokov som ťa živila ,teraz si chcem na polroka oddýchnuť a mal by si ma živiť ty...prať M, variť, upratovať ,aj vreckové by sa patrilo dať...

denkabemommy
10. apr 2025

Maximálne mesiac by som mu to tolerovala, potom ak by chcel sedieť doma, tak by som ho pobalila, že teda môže ale nie u teba doma. Za 6 mesiacov nič nerobenia bude taký hnilý, že nebude chcieť už robiť vôbec. Tiež absolventi mávajú často problém sa uplatniť, takže nech si hľadá prácu už teraz, lebo bude prekvapený, že naňho nik nečaká s červeným kobercom.
Úprimne, mne by bolo fest trápne sa nechať v 27 živiť rodičmi. Ja sama mám 26r, VŠ, 2 deti, vlastné bývanie a nabehnuté na dobrú kariéru.. takže vlastnému dieťaťu by som takéto čakanie na zázrak nedovolila.

sisska96
10. apr 2025

No vôôôôôôôôôôbec. A študovak až doteraz do 27? :o Akože by ho kopla do riti a nech rýchlo si nájde prácu a robí ako dospelý muž. Viacerí už v tomto veku majú vlastný život a rodinu a nie sedieť na gule .....

pandusica
10. apr 2025

Ja som tiez v maji skoncila skolu, mala som 24. Od 1.6. som uz nastupovala do prace na TPP, kde som dovtedy robila pocas VS. S odstupom casu lutujem, ze som si mohla cele leto oddychnut a ist do prace az v septembri, ale je to uz jedno. Ja som vsak peniaze mala nasetrene, cize aj keby som nepracovala, mala by som z coho zit a s rodicmi som uz nebyvala. Ja oddych odporucam, ale urcite nie bez nicoho len byt doma.

simsalabim
10. apr 2025

V lete nech oddychuje. Po lete by som mu povedala, ze bude takou a takou sumou prispievat a toto budu jeho povinnosti.

selena_luna
10. apr 2025

Jeho 6 mesacny oddych musis akceptovat, ma 27, moze si robit co chce. Zaroven on musi akceptovat , ze ty ho, povalaca, zivit nebudes.
Pevne nervy a nenechaj sa zlomit.

hedviga2
10. apr 2025

Veľmi múdro ti tu píšu. Snáď sa nedáš prevalcovať “vychcaným” synom. Moje deti brigádovali, kedy mohli. Ďakujem vám detiská moje.

luccija
10. apr 2025

@denisah6 stačí, že mal bilingval a skončil strednú v 21 r moja dcéra to tak má plus jej zle vychádzajú roky, takže tiež skončí v takom veku.A možno prestupoval na inú školu.
Autorka to sa mi zdá veľa od mája nech si užije leto chodí na pohovory....

ziarifka
10. apr 2025

Po vysokej škole som mala 2 mesiace voľno - ale platené, vybavené v práci, kde som sa počas štúdia zamestnala. Úväzok som mala 0,5 a keďže som tam pracovala reálne na 1,5 úväzku, tak mi bez problémov dali 2 mesiace platené voľno. Šla som 6 týždňov Svätojakubskú cestu. Žiadne ležanie na gauči u rodičov.

Chápem jeho potrebe voľna. Ozaj 1 - 2 mesiace, za kratší čas nie je hlava schopná vypnúť a zresetovať. Ale z vlastných zdrojov. A nejak zmysluplne, nie kvasením doma a obskakujte ma.

peknyvladko
10. apr 2025

Ak mas v jeho 27 rokoch potrebu rozhodovat za neho tak by to chcelo skor prispevok na koniku o tebe.
Inac nevidim nic zle na tom chciet si oddychnut. Trochu mu ver.

nyusika
10. apr 2025

@peknyvladko no ale hrdina chce oddychovat u mamy na gauci, za jej peniazre.
to je sakra ina situacia

denisah6
10. apr 2025

@luccija áno presne preto sa pýtam, lebo teda musíš uznať, že je to dosť neštandardné. Väčšina končí II. Stupeň VŠ v 24-25 rokoch, preto mi je to divné.

Mne to super vyšlo, končila som v máji, tuším 15 som mala štátnice a 18. som oslavovala 24 😁

pralinka25
10. apr 2025

ak je dobrovolne nezamestnany musi platit zdravotnu.
ja by som povolila max leto a dost. aj tak si nenajde pracu hned.

simsalabim
10. apr 2025

@peknyvladko a maminka by si nemohla 6 mesiacov oddychnut doma? Mohol by jej to zafinancovat…. Ked synka 27 rokov zivila? Ano, oddych ano - ale treba si ho vediet aj zafinancovat. Vies, kolke by sme radi oddychovali?