Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?
Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?
No v žiadnom prípade. 6 mesiacov? Načo? Co bude doma robiť, vylihovat na posteli, a rodičia ho budú obskakovat? Prečo vlastne chodil tak dlho do tej školy? A z čoho je unavený? Co bude keď bude chodiť do práce, to každý polrok zostane doma na neplatenej , oddýchnuť si? No moje nervy. Neskús s tým súhlasiť autorka.
Ja som po skole hned nastupila do peace. V case po skole cca 2 tyzdne som brigádovala a potom hned praca. Akoze dobre padne oddych po skole. Ale 2 mesiace a nie pol roka. Skus mu navrhnut,ze mesiac mu akceptujes,ale potom si musi aktivne hladat pracu alebo aspon brigadovat.
No pokial je zdravotne v poriadku tak urcote nie. Ine by bolo keby mal zdr.problemy a potrebuje sa dat dokopy. 27 rocny? Preboha to kde chodia.na taketo napady dospeli ludia. Pekne by som mu povedala nech je doma ak chce ale bude prispievat na domacnost a nebude ziadne ''vreckove.'' Ked to dokaze ok. Ale nie ze vsetko budete tahat vy. Co si predstavuje ze bude robit cele dni? A za co? Kto mu to bude finncovat?
Nuz mama niekde si urobila chybu. 27r vajcak co nikdy nebrigadoval?
27r oddychoval, nech sa konecne rozhybe
Absolútne by som v takom veku neriešila, čo robí, ide robiť a kedy. Ak ste ho doteraz živili (moje decká by hanba fackala, ale budiš), tak mu treba jasne povedať, že sa veget ukončením vysokej školy konči a dať mu dátum do kedy sa má vysťahovať z domu, poprípade akou čiastkou začne mesačne prispievať na chod domácnosti. Keď chce ležať 6 mesiacov a nič nerobiť kľudne, ale nie v mojom dome a za moje peniaze.
Premyslam nad mojim muzom v 27 rokoch, 6 rokov odpracovanych po VS, zasnubeny, nasetrene na vlastnu svadbu a cast hypoteky sme mali.
A nebavime sa o dobe pred 20 rokmi, mame 35 teraz 🤣 Akoze mna to normalne sokuje,on akoze sa neboji ze co bude ? Nemat ziadny job popri skole to uz dneska ako fakt malokto robi (aspon intershipy,staze,cokolvek)
Ale aby este teda chcel dalsie volno po tom co mu zivot a zodpovednosti ako take ani nezacali ja neviem.
Ten by z jedneho dna takeho klasickeho rodica s malymi detmi,pracou a milion zodpovednostami asi fakt po*ral… 🤣🤣🤣
27 ročný? to akú školu študoval, už mal mať vybraté zamestnanie a dohodnúť sa odkedy nastúpi a nie rozmýšľať o voľne, má dosť rokov na to aby už pracoval
@amelia89
Môj to isté. 27 ročný bol už ženatý, 26 ročný mal odpracovaných cca 5 rokov z toho niekoľko popri škole, mali sme za sebou svadbu, ktorú on komplet platil z našetreného, od rodičov sme nezobrali ani cent a brali sme hypotéku na byt. Keď si predstavím, že tuto 27 ročný chlap po vysokej povie, že on chce oddychovať doma u mamky pol roka a nechať sa živiť, tak mi to príde až absurdné.
Pochopim mesiac - dva... A kto mu bude platit zdravotku a ostatne?
Ja som mala zdrav.problemy a chystala som sa za au-pair, trvalo chvilu, nez sa mi to podarilo vybavit, ale ked som mohla, sla.som na brigadu aspon. Ja som sa nechcela viazat v zamestnani, lebo som stale cakala na au-pair rodinu.
pre potencionalneho zamestnavatela tych 6 mesiacov vzduchoprazdna nebude vyzerat dobre
To ozaj toto?a ty sa sem ides radit?taku by som mu zavesila ze by druhu nepytal.. posledne prazdniny a smer urad prace.od septembra prispievas na domacnost energie stravu obliekas sa sam..ukazat mu kde su spotrebice ako vysavac a pracka a ked sa ti nepaci tam su dvere.. skolu si skoncil uplne sprosty asi nebudes tak zacni makat lebo hypoteky su drahe..
A inak, ešte mu aj tak potrvá, kým si tu prácu reálne nájde a nastúpi. Syn bol na pohovore napr v korporácii a trvalo to cele cca 2 mesiace. Kým ho pozvali na pohovor - assesment centrum, kým ho vyhodnotili, podpísali zmluvu…
@amelia89 ono nemusis byt sokovana, to je dnes zivotny styl vela studentov, mam takuto studentku v rodine... radsej vymeni x vysokych skol, viac cestuje a riesi kadeco, od ladovych medvedov, cez erasmus a take a onake aktivity, ale skola a praca nula bodov. rodicia su pysni, ked posle fotku z tade a inade a veselo na dialku aj domace u lohy vypracuju, seminarku napisu.. len aby mohla cestovat, lebo ona nestiha chudatko 🙂 A vobec nie je ojedinely pripad.
To proste raz sa nieco stane, a bude dievca vo velkom soku, ale zvykne si. A tak vela tychto dospelych. V mojich casoch sa 26-27r zenili/vydavali, rodiny zakladali a byvanie riesili a nie oddych po skole. PO skole sa tesili ako pojdu do svojho a vrhli sa vacsinou na pracu, alebo pracu s cestovanim spojenu. A zase nechcem krivdit aj dnes sa taki najdu aktivni. A aj syn autorky sa urcite preberie
Toto mi zadrela dcera ked mala 16, ze nepojde na VS ale tak pol roka bude oddychovat doma a pol roka cestovat. Nadychla som sa, vydychla a hovorim, mozes, ale mesacne budes prispievat na energie, a ak chces aby som ti prala a nakupovala tak to bude dalsi poplatok a nezabudni sa ist registrovat na urad prace. Vreckove ti nedam ziadne. A bolo vymalovane.
ako dobrovoľne nezamestnaní musi platiť ZP každý mesiac 107,25 každý mesiac.
@mamamasama myslim, ze si jedna z mala alebo jedina s tymto nazorom, tak by ma zaujimalo, ako o tom uvazujes. Nemohla by si to trocha rozpisat? (Nerypem, napzaj ma to zaujima. Ja som svoj nazor nenapisala, lebo neviem. Tak nejako sa to vo mne bije. )
Počas štúdia vôbec nepracoval, nebrigadoval?
Čo vlastne študoval?
Mne príde, že mladému pánovi sa jednoducho nechce...
Pol roka sa len tak valať doma, myslím, že by mi to vadilo. Najmä z dôvodu, že nemá žiadne ani len minimálne pracovné skúsenosti, ale len s brigadou. Mala by som obavy, ze to neskončí pri 6 mesiacoch..
Keď si predstavím, že ja som 2tyzdne po statniciach nastupovala do práce a tešila sa, že ju mám... Nuz, veru nemám veľa pochopenia.
@deedol nečítam komentáre, takže netuším akým smerom sa táto diskusia rozvíjala, ale vôbec by som v tom nevidela problém. Na pol roka? Ak by sa aj naďalej zapájal do chodu domácnosti, tak by som ho kŕmila aj v tomto veku. Veď by šlo o moje dieťa. V pohode by som mu platila aj zdravotku, dokonca by som mu požičiala aj peniaze, ak by potreboval niečo extra, ale s tým, že všetko zapisujem a čakám na vrátenie, ak nastúpi do práce. Možno sa len potrebuje nájsť. Zistiť, čo by ho v živote bavilo. Aká práca by ho napĺňala. Nie som zástancom toho, že idem hoci aj za pás, len preto, aby bola výplata.Práca musí človeka baviť, aby ju robil dobre. 6 mesiacov je podľa mňa na to ideálny čas.
@mamamasama dakujem za odpoved.
prave preto som sa pytala autorky, co studoval a preco nikde nepracoval, vacsinou sa ludia hladaju uz pocas VS. len autorka neodpisala, tak hadam sa este ozve.
@mamamasama znie to rozumné čo píšeš, ale nemôžem si pomôcť, ale z toho mála, čo napísala autorka, mám skôr dojem, že mladý sa nehľadá, skôr sa mu jednoducho nechce a rád by sa nechal živiť..
Ale samozrejme,možno sa mýlim...
@beronsche Každá z nás pozná svoje deti. Vieme, či sú hnidy lenivé, alebo len potrebujú čas, na to aby sa vydali správnym smerom.
@mamamasama to je pravda, autorka sama vie najlepšie, aký má jej syn vlastne k životu postoj.
@mamamasama lenže doma v detskej izbe na to asi ťažko príde čo by v živote chcel robiť a čo by ho bavilo, nie? 😏
ja som to po skole potrebovala, nemala som tu moznost a stalo sa to, co som vedela, ze sa stanw - vyhorela som. moja profesna trajektoria isla roky zlym smerom. si si ista, ze je psychicky ok? o mne si to rodicia tiez mysleli

27 ročný?! 😂😂😂😂😂😂😂😂 To si asi robí srandu nie. V žiadnom prípade, toto by predo mnou nevyargumentoval absolútne za žiadnych okolností. 27 ročný má mať dávno svoj život, svoje smerovanie a svoje istoty za ktorými si má ísť... A nie si doma oddychovať.