Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?
Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?
No v žiadnom prípade. 6 mesiacov? Načo? Co bude doma robiť, vylihovat na posteli, a rodičia ho budú obskakovat? Prečo vlastne chodil tak dlho do tej školy? A z čoho je unavený? Co bude keď bude chodiť do práce, to každý polrok zostane doma na neplatenej , oddýchnuť si? No moje nervy. Neskús s tým súhlasiť autorka.
Ja som po skole hned nastupila do peace. V case po skole cca 2 tyzdne som brigádovala a potom hned praca. Akoze dobre padne oddych po skole. Ale 2 mesiace a nie pol roka. Skus mu navrhnut,ze mesiac mu akceptujes,ale potom si musi aktivne hladat pracu alebo aspon brigadovat.
No pokial je zdravotne v poriadku tak urcote nie. Ine by bolo keby mal zdr.problemy a potrebuje sa dat dokopy. 27 rocny? Preboha to kde chodia.na taketo napady dospeli ludia. Pekne by som mu povedala nech je doma ak chce ale bude prispievat na domacnost a nebude ziadne ''vreckove.'' Ked to dokaze ok. Ale nie ze vsetko budete tahat vy. Co si predstavuje ze bude robit cele dni? A za co? Kto mu to bude finncovat?
@simca06022011 viem, ze sa nehrá ale tak Ok dala by som mu to leto na relax.
Nuz mama niekde si urobila chybu. 27r vajcak co nikdy nebrigadoval?
27r oddychoval, nech sa konecne rozhybe
Absolútne by som v takom veku neriešila, čo robí, ide robiť a kedy. Ak ste ho doteraz živili (moje decká by hanba fackala, ale budiš), tak mu treba jasne povedať, že sa veget ukončením vysokej školy konči a dať mu dátum do kedy sa má vysťahovať z domu, poprípade akou čiastkou začne mesačne prispievať na chod domácnosti. Keď chce ležať 6 mesiacov a nič nerobiť kľudne, ale nie v mojom dome a za moje peniaze.
Premyslam nad mojim muzom v 27 rokoch, 6 rokov odpracovanych po VS, zasnubeny, nasetrene na vlastnu svadbu a cast hypoteky sme mali.
A nebavime sa o dobe pred 20 rokmi, mame 35 teraz 🤣 Akoze mna to normalne sokuje,on akoze sa neboji ze co bude ? Nemat ziadny job popri skole to uz dneska ako fakt malokto robi (aspon intershipy,staze,cokolvek)
Ale aby este teda chcel dalsie volno po tom co mu zivot a zodpovednosti ako take ani nezacali ja neviem.
Ten by z jedneho dna takeho klasickeho rodica s malymi detmi,pracou a milion zodpovednostami asi fakt po*ral… 🤣🤣🤣
27 ročný? to akú školu študoval, už mal mať vybraté zamestnanie a dohodnúť sa odkedy nastúpi a nie rozmýšľať o voľne, má dosť rokov na to aby už pracoval
@amelia89
Môj to isté. 27 ročný bol už ženatý, 26 ročný mal odpracovaných cca 5 rokov z toho niekoľko popri škole, mali sme za sebou svadbu, ktorú on komplet platil z našetreného, od rodičov sme nezobrali ani cent a brali sme hypotéku na byt. Keď si predstavím, že tuto 27 ročný chlap po vysokej povie, že on chce oddychovať doma u mamky pol roka a nechať sa živiť, tak mi to príde až absurdné.
Pochopim mesiac - dva... A kto mu bude platit zdravotku a ostatne?
Ja som mala zdrav.problemy a chystala som sa za au-pair, trvalo chvilu, nez sa mi to podarilo vybavit, ale ked som mohla, sla.som na brigadu aspon. Ja som sa nechcela viazat v zamestnani, lebo som stale cakala na au-pair rodinu.
pre potencionalneho zamestnavatela tych 6 mesiacov vzduchoprazdna nebude vyzerat dobre
To ozaj toto?a ty sa sem ides radit?taku by som mu zavesila ze by druhu nepytal.. posledne prazdniny a smer urad prace.od septembra prispievas na domacnost energie stravu obliekas sa sam..ukazat mu kde su spotrebice ako vysavac a pracka a ked sa ti nepaci tam su dvere.. skolu si skoncil uplne sprosty asi nebudes tak zacni makat lebo hypoteky su drahe..
A inak, ešte mu aj tak potrvá, kým si tu prácu reálne nájde a nastúpi. Syn bol na pohovore napr v korporácii a trvalo to cele cca 2 mesiace. Kým ho pozvali na pohovor - assesment centrum, kým ho vyhodnotili, podpísali zmluvu…
Akceptovala. Bez problemov.
@amelia89 ono nemusis byt sokovana, to je dnes zivotny styl vela studentov, mam takuto studentku v rodine... radsej vymeni x vysokych skol, viac cestuje a riesi kadeco, od ladovych medvedov, cez erasmus a take a onake aktivity, ale skola a praca nula bodov. rodicia su pysni, ked posle fotku z tade a inade a veselo na dialku aj domace u lohy vypracuju, seminarku napisu.. len aby mohla cestovat, lebo ona nestiha chudatko 🙂 A vobec nie je ojedinely pripad.
To proste raz sa nieco stane, a bude dievca vo velkom soku, ale zvykne si. A tak vela tychto dospelych. V mojich casoch sa 26-27r zenili/vydavali, rodiny zakladali a byvanie riesili a nie oddych po skole. PO skole sa tesili ako pojdu do svojho a vrhli sa vacsinou na pracu, alebo pracu s cestovanim spojenu. A zase nechcem krivdit aj dnes sa taki najdu aktivni. A aj syn autorky sa urcite preberie
Toto mi zadrela dcera ked mala 16, ze nepojde na VS ale tak pol roka bude oddychovat doma a pol roka cestovat. Nadychla som sa, vydychla a hovorim, mozes, ale mesacne budes prispievat na energie, a ak chces aby som ti prala a nakupovala tak to bude dalsi poplatok a nezabudni sa ist registrovat na urad prace. Vreckove ti nedam ziadne. A bolo vymalovane.
ako dobrovoľne nezamestnaní musi platiť ZP každý mesiac 107,25 každý mesiac.
@mamamasama myslim, ze si jedna z mala alebo jedina s tymto nazorom, tak by ma zaujimalo, ako o tom uvazujes. Nemohla by si to trocha rozpisat? (Nerypem, napzaj ma to zaujima. Ja som svoj nazor nenapisala, lebo neviem. Tak nejako sa to vo mne bije. )
Počas štúdia vôbec nepracoval, nebrigadoval?
Čo vlastne študoval?
Mne príde, že mladému pánovi sa jednoducho nechce...
Pol roka sa len tak valať doma, myslím, že by mi to vadilo. Najmä z dôvodu, že nemá žiadne ani len minimálne pracovné skúsenosti, ale len s brigadou. Mala by som obavy, ze to neskončí pri 6 mesiacoch..
Keď si predstavím, že ja som 2tyzdne po statniciach nastupovala do práce a tešila sa, že ju mám... Nuz, veru nemám veľa pochopenia.
@deedol nečítam komentáre, takže netuším akým smerom sa táto diskusia rozvíjala, ale vôbec by som v tom nevidela problém. Na pol roka? Ak by sa aj naďalej zapájal do chodu domácnosti, tak by som ho kŕmila aj v tomto veku. Veď by šlo o moje dieťa. V pohode by som mu platila aj zdravotku, dokonca by som mu požičiala aj peniaze, ak by potreboval niečo extra, ale s tým, že všetko zapisujem a čakám na vrátenie, ak nastúpi do práce. Možno sa len potrebuje nájsť. Zistiť, čo by ho v živote bavilo. Aká práca by ho napĺňala. Nie som zástancom toho, že idem hoci aj za pás, len preto, aby bola výplata.Práca musí človeka baviť, aby ju robil dobre. 6 mesiacov je podľa mňa na to ideálny čas.
@mamamasama dakujem za odpoved.
prave preto som sa pytala autorky, co studoval a preco nikde nepracoval, vacsinou sa ludia hladaju uz pocas VS. len autorka neodpisala, tak hadam sa este ozve.
@mamamasama znie to rozumné čo píšeš, ale nemôžem si pomôcť, ale z toho mála, čo napísala autorka, mám skôr dojem, že mladý sa nehľadá, skôr sa mu jednoducho nechce a rád by sa nechal živiť..
Ale samozrejme,možno sa mýlim...
@beronsche Každá z nás pozná svoje deti. Vieme, či sú hnidy lenivé, alebo len potrebujú čas, na to aby sa vydali správnym smerom.
@mamamasama to je pravda, autorka sama vie najlepšie, aký má jej syn vlastne k životu postoj.
@mamamasama lenže doma v detskej izbe na to asi ťažko príde čo by v živote chcel robiť a čo by ho bavilo, nie? 😏
@feuille Pri dnešnej technológii? Prečo nie.
ja som to po skole potrebovala, nemala som tu moznost a stalo sa to, co som vedela, ze sa stanw - vyhorela som. moja profesna trajektoria isla roky zlym smerom. si si ista, ze je psychicky ok? o mne si to rodicia tiez mysleli

27 ročný?! 😂😂😂😂😂😂😂😂 To si asi robí srandu nie. V žiadnom prípade, toto by predo mnou nevyargumentoval absolútne za žiadnych okolností. 27 ročný má mať dávno svoj život, svoje smerovanie a svoje istoty za ktorými si má ísť... A nie si doma oddychovať.