Mám akceptovať šesťmesačný oddych syna po vysokej škole?
Pekny den prajem.
Ako by ste reagovali, keby vam vas 27-rocny syn oznami, ze by po skonceni VŠ (teraz v maji) rad zostal doma, dobrovolne nezamestnany, tak na cca 6 mesiacov, aby si fyzicky a psychicky oddychol a dal sa dokopy. Musim napisat, ze studium sice narocne ma, ale zdravotne je v poriadku, aj psychicky.. Jednoducho si chce takto oddychnut, neplanuje ziadnu brigadu, ziaden pobyt v zahranici, jazykovy certifikat, cokolvek.. Jeho predstava je taka, ze by bol este rad ziveny rodicmi. Neviem, pride len mne tato poziadavka cudna? Chapala by som tak 2 mesiace oddychu po skole a potom robit, ale 6mes?… Aky mate nazor vy? Prehanam alebo je to tak dnes normalne a aj vase deti si dali taku pauzu po VS a nechali sa zivit rodicmi?
@simsalabim u nas je fajt vysoke percento studentov, pracujucich popri matfyze...aj na plne uvazky, aj na dohodu.
popri studiu naberaju [rax, navyky, firma im plati skolenia...super deal
@nyusika presne tak. Moj nestudoval u nas, ale na Uni Wien a ta praca bola win-win pre vsetky strany.
pre mna je ta predstava-rychlo po promociach s priatelom a hypoteku, potom svatba a pak uz jenom sama pozitiva uplne strasidelna😀
@simsalabim myslela som u nas vo firme...pisem rychlo a nedosledne 😀
@nyusika v pohode. Ono to je prospesne pre vsetky strany - aj studenta, aj firmu, aj skolu.
Najprv som myslela, že chce niekde odísť do zahraničia a pracovať /cestovať, nezamestnat sa natrvalo v odbore. To by som vedela pochopiť, ale na drzovku o toto požiadať rodičov ? Chudák žena ktorá ho dostane, má tendenciu zneužívať dobrotu druhého.
su vs, kde je studium popri skole dokonca zakazane, prip. silno neodporucane
autorka sa nam uz neozve, nevadi, pokecame aj tak
ja som v jeho veku mala už 2 deti a vysoku skolu. trosku mi to príde detinské ale ak má nasetrene a dokaze prispievat na domácnosť nech ostane doma. môj brat má 29 býva s mamou ale platí jej 200 € na bývanie a vsetko si hradi sam.
@kofa77 na ktorych vs je zakazane brigadovat?
@simsalabim nap. Cambridge, tusim Oxford
@kofa77 hm tak toto nie je pripad autorkinho syna a dovolim si tvrdit, ze ani vacsiny z nas. Ale len tak som to hodila do Googla: Cambridge does allow you to have jobs outside of term time ie. during the holidays (but not during the term time!), whereas at Oxford, you can work during term time. Whilst it means that, in most cases, you can't do a shift at a coffee shop or pub, there are other ways to receive an income whilst at university.
Takze...ked niekto chce, moze pracovat za urcitych podmienok aj tam.
cez prazdniny, prip. nejake akademicke prace
ano, nejak to niektori obchadzaju, hlavne zo strednej a vychodnej Europy
@simsalabim To je fajn... Aj si čítala, na čo som reagovala? Reagovala som na príspevok, v ktorom autorka napísala, že na vyštudovaní VŠ nie je nič hrdinské a ľudia ju študujú popri práci a rodine. Na to som napísala, že zavisi od toho, akú VS. Mal tvoj syn počas štúdia tpp a deti? A tak vyštudoval matfyz, medicínu, farmáciu?
Nebavili sme sa o brigáde..
@andrejka1974 som zvedavá kedy študovali nejaký ťažký technický odbor na, medicínu, farmaciu...atd, ci by si bola tiež také gestapo na nich, že matka, načo si si robila deti, toto ja nikdy nepochopím nechcela si ich už po prvom stupni na zs vyhnať z domu?
@rayla jasne tu su hrdinky ktoré dokážu skĺbiť 5 deti, 2x tpp a do toho 2 denne štúdia najlepšie medicína a farmácia naraz 😃 ziram niekedy
@valikasikulova papier znesie vela a net este viac
@mimirka32 bežne sa končí výška v 24? 😃 ak niekomu zle vychádzajú roky môže kľudne končiť 25-26 a obzvlášť ak mal niekto napr medicínu
@mimikarol v 27 vlastné bývanie ak predtým študoval výšku a pri cenách dnešných hypo?? 🤦♀️ ja chápem čo si tým chcela povedať a súhlasím, ale napísať takýto nezmysel v dnešnej dobe...ak by nešiel na výšku a išiel makať niekde do zahraničia tak ok, ale kde má zobrať čerstvý absolvent 150 000 eur? 😃
A mimochodom, zbytočne to tu "prežívate" keďže sa jedná o ďalšiu vymyslenú tému 😃 čím kontroverznejšie, tým viac reakcií, čiže good job👌🏻
@simsalabim aj nase dieta cely cas pracovalo ako programator popri studiu Computer science.
Absolútne nie! Žiadne živenie rodičmi. Sám. Začať hľadať prácu. Kým si ju nájde, môže to trvať, aj pár mesiacov. Že mu to nie je trápne.
@petracandle su aj take pripady, ale samozrejme nepovazujem to za bezne 🙂
A toto by povedal aj zamestnávateľovi po 8 mesiacoch na pracovnej pozícii že chce pol roka neplateneho voľna? Nie je to tak dávno čo som bola v jeho veku, ale toto by som si k rodičom nedovolila, šak by som mala výčitky. Už počas školy som zarábala a prispievala I'm na chod domácnosti a to som študovala programovanie. Spávať by som nemohla keby ma rodičia živili, stačí že mi šetrili na veno. Nevyzrety chlapec, tieto dnešné deti, kam tento svet speje. Lenivý už teraz, miesto toho aby si budoval kariéru aby sa vedel postarať o ženu, deti a platiť hypotéku, tak on by chcel šunky váľať a pečené holuby nech mu padajú do huby. V 27 niektorí majú už rodiny. Ja som sa neskoro až v 29 vydávala, ale na účte som mala také úspory aby keď som šla na materskú neskončila som na nule. Jemu finančná gramotnosť nič nehovorí? Mám syna, síce ešte malého, ale takéto správanie by sme mu s manželom netolerovali. Neviem aký má vyštudovaný odbor ale v niektorých odboroch a niektorých mestách sa ťažko hľadá práca. Nech chodí po pohovoroch a možno mu niekde povedia, že nástup je od júna, tak dajme tomu, keď podpise zmluvu by som to akceptovala že dovtedy bude doma, ale nech sa podieľa finančne. Voda,elektrina, plyn strava, to nie je zadarmo. Rodičia majú vyživovaciu povinnosť len kým dieťa neskončí VS.
Povedala by som mu ze 6m sa byt platiť bude tak či bude prispievať na polovicu..resp že ja si chcem na polroka dať pauzu od roly matky
@guudy presne, aj nas, a to mal prednasky aj na medicine (specializoval sa potom na Bio computer science programming ci daco take).

@pbra40 ako ano, ale ak si 27 rocny pojde niekde cez leto vonku zarobit a potom bude niekde valat sunky, mne by to bolo fuk a urcite by som nehovorila, ze sup sup hypoteku, zenu. dieta...
ale za podominky, ze sa vala za svoje a nie mne na ociach