icon

Mám napísať otcovi?

30. sep 2023

Ahojte. S mojím otcom sa nebavíme cca 10rokov. Ani ťuk. Pretrhol so mnou kontakt v mojom tínedžereskom veku, kedy si našiel priateľku, dnes už manželku a jej dvoch synov. Priateľka mňa a moju sestru neprijala a nejakým spôsobom časom dosiahla to, že sa otec od nás už úplne otrhol. Nemám mu to za zlé viem, že má na tom vinu hlavne ona. Otca mám rada. No od vtedy som ho ani nikde nestretla aj keď sme bývali v jednom meste.
Teraz mám dve detičky, svoju rodinu a od známych som počula, že otec sa presťahoval blízko mňa. Vedela som, že ho raz určite stretnem. A tak sa aj stalo.
Vošla som do obchodu a bol tam aj s manželkou. Hneď uvidel mňa aj môjho syna. Nepozeral škaredo, skôr to bol pekný pohľad. Ale akonáhle nás uvidela jeho manželka, ponáhľali sa k pokladni a rýchlo preč. Mňa to strašne mrzí, že sme sa ani nepozdravili. Tak veľmi mi chýba. Mám mu napísať smsku? Jeho číslo som našla na googli firemné, lebo ani to nemám. Čo by ste mu napísali na mojom mieste? Ak by ste mu vôbec písali? Ďakujem za rady.

lucylaw
2. okt 2023

Vidím, že tu budem v menšine, ale ja osobne by som mu nenapísala..Ja by som mu nedokázala odpustiť, že kvôli nejakej fľandre sa na mňa vykašľal a 10 rokov ho nezaujímalo, čo so mnou je, či vôbec žijem, či nie je náhodou dedko..Ak by to vaše stretnutie v obchode prebehlo tak, že by za tebou prišiel a prehodil s tebou pár slov, tak by som to možno zvažovala, ale za daných okolností, keď nebol schopný ani len prísť za tebou a pozdraviť ťa, tak mne by ani nenapadlo mu písať, skončil by u mňa už definitívne, ešte keď videl, že si tam aj s dieťaťom a vôbec ho netrápilo, že je to jeho vnúča..Ale tak to som ja, ja neodpúšťam a nezabúdam a niečo takéto by som neodpustila nikdy a už vôbec by som ho nekontaktovala..

zuza265
2. okt 2023

A vedel, ze si ho potrebovala? Alebo nebol aj on ten kto vtedy niekoho potreboval? Mozno sa bal ozvat. Nic ho neospravedlnuje. Ale skusit si to vysvetlit a ozvat sa, lebo ta to trapi je to najmenej. Prinajhorsom neodpise🙂 nechod z extremu do extremu, ale sprav co citis

trinityf
2. okt 2023

Je to chudak a uboziak. Zena, zloz si ruzove okuliare. Ako ti tu pisu viacere. To nie jeho zena je na chybe, ale on. To on si vybral. Je to jeho dobrovolne rozhodnutie. Je to dospely clovek. Otoci sa vlastnemu decku chrbtom? Zbabelec. Takeho kopnut do riti a nie pisat mu smsku. Kde mas istotu, ze ti vobec odpise. A potom aby si sa este trapila kvoli tomu.
Nemozes za to. Prijmi to ako fakt. Mas svoju rodinku, na nu sa sustred 🙂

kika147
2. okt 2023

Čo je to za ženu 🤮 a on tiež nebude boh vie aký otec keď sa pre jednu ženu vzdal deti 🤦🏾‍♀️ u mňa by skončil a ani by som naňho nepozrela. Ale ten žene sa to vráti keď jej deti vyrastú a prerušia s ňou kontakt.

aknamorka22
2. okt 2023

Ja by som mu napísala. Ze som ho videla, ze ako sa má a ci sa nechce stretnúť. Ja mám strýka, ktorý sa so ženou rozviedol ked boli jeho deti malé. Škaredý rozvod, zena mu nedovolila sa stretávať s deťmi. Prvé roky sa snažil, potom uz nemal silu. Až ked sa deti osamostatnili a založili si rodiny, pochopili, ze ako to v živote chodí, kontaktovali ho a on celý happy a stretávajú sa. Sám by ich asi nekontaktoval, myslel si, že nemajú záujem ho vidieť. Dopredu nemôžeš vedieť co ide otcovi v hlave, aké má myšlienky. To, ze ta nepozdravil ked ta videl bola normálna reakcia. Bol v šoku. Takže ja by som ho kontaktovala a sama uvidíš ci sa bude zaujímať alebo nie.

elenka.k
2. okt 2023

po 10 si sa fakt s otcom nerozprávala? nehľadala si príčinu , prečo sa odmlkol?? Neopýtala si sa na dôvod? Nebola si zvedavá? Zhodila si to všetko na jeho manželku,
náhodou si nebola ty tá, ktorá si sa pohnevala, že vymenil tvoju mamu?
/ prepáč, nečítala som všetko /
Nechaj ešte zopár náhodných stretnutí, ako sa bude situácia vyvíjať, ako bude reagovať. A ak nič z jeho strany, kľudne sa opýtaj na dôvod prečo ťa - vás zavrhol a najlepšie aj pred jeho manželkou, aby ste si to vydiskutovali. A potom aj pred ňou kľudne mu povedz, že ti chýba a teraz ešte viac keď ho vidíš - stretávaš.

morskyvanok
2. okt 2023

@autorka ak chces, napis mi. Presne toto iste som s otcom mala/mam ja. Taktiez 2 deti, jeho zena co kontakt zatrhla, on podpapucnik, stretla som ho, oslovila…zle to dopadlo. Napis mi a mozme pokecat…

hradnapani
2. okt 2023

Bohvie aky zivot pri nej zije, niektore zeny vedia naozaj terorizovat svojich muzov, ze by sme sa cudovali. Netusime co a ako v tomto pripade, mozne je vsetko - aj ze je pod papucou, aj ze je to necitlivy clovek alebo sa len moze normalne hanbit za to, co urobil svojim detom a podobne. Autorka, otec ti chyba, tak pre pocit vlastnej spokojnosti ho skus kontaktovat, teda nechat kontakt na seba a uvidis ako sa to vyvinie. Aspon si budes moct za seba povedat, ze si pre to nieco urobila. Ale myslim, ze ked byvate blizko seba, budete na seba narazat. Samozrejme, treba byt pripravena na rozne scenare, ale prezijes aj tie horsie.

mariaveronikag
2. okt 2023

Napíš mu, cítiš to tak a nedá ti to...ak by reagoval akokoľvek, prípadne aj vôbec, ty budeš vedieť, že si urobila všetko, čo je v tvojich silách a nájdeš pokoj. Veľmi Ti držím palce 🙏

veronicka88
2. okt 2023

Bratranci tak riešili dedka...veľmi sa s ním chceli stretnúť,ale nová manželka nedovolila.nakontaktovali sa a on sa ospravedlnil proste že ho to mrzia nemôže....pokiaľ neskúsis nezistis!napísala by som a počkala ako sa to vyvinie. Aspoň budeš vedieť na čom si. Držím ti palce a obdivujem ťa že si dokázala odpustiť a nezivis v sebe nenávisť. To sa dnes už veľmi málo vidí.

adulienka11111
2. okt 2023

Zivot je taky. Rozne okolnosti nas prinutia urobit rozne rozhodnutia. Mozno tym stretnutim v obchode po tolkych rokoch bol rovnako "zaskoceny" ako aj Ty. Mozno citi vinu za svoje rozhodnutie spred 10 rokov a mozno nechce kontaktom s Tebou" sklamat" novu rodinu. Urob, ako to citis Ty a co bude nasledovat, uvidis aj tak az potom ...

mija22
2. okt 2023

ja som taku chybu urobila po 16 rokoch takejto odmlky.... bola to velka chyba. Jeho manzelka sa postupne postarala o to, aby s nami opat kontakty pretrhol, navymyslala si, urobila zo seba chuderku a mna nevdacnu kravu, vsetko kvoli akejsi oslave mojho syna a toho, ze som na internet nedali ani jednu fotku, na ktorej by ona bola...akoze naozaj? ako som mohla vediet ako zareaguje, ak by som tam tu fotku aj postla? Ved by mohla presne opačne reagovať, že by si to nežalala tam byť. Moj otec v tom čase dedil po rodičoch... takze mojmu muzovi bol hned jasny zamer, pre ktory to cele zinscenovala... boli sme v kontakte takto asi 1,5 roka... zdalo sa najprv vsetko fajn. Dnes je to dalsich 6 rokov, a nestretli sme sa ani kontakt... pritom telefonne čisla na seba mame, pracujem v meste kde on byva, a ku mne domov to tiez daleko nema... ale aj toto je zivot :(

elenka.k
2. okt 2023

@mija22 😢

enigmaenie
2. okt 2023

Ak chces napis je jedno koho vina to je chyba ti chces to urobit . Ja som chodila okolo vlastneho ocina 5 rokov po ulici a nenabrala odvahu sa prihovorut bol alkoholik a prezila som s nim tazke chvilky . Ozval sa mi par dni pred smrtou nestihla som mu uz ukazat svoje druhe dieta . Ked som bola preberat jeho veci v izbe mal nad postelou fotku vytlacenu z mojho vtedajsieho instagramu na zadnej strane napisane dcerkyne meno datum narodenia a slova lubim ta vnucka moja .........
Po smrti som sa dozvedela vfla veci o ktorych som predtym neveddla a jedine co lutujem ze som ho ndoslovila neukazala mu deti .
Nic horsie ako to ze ti teraz tak chyba sa nestane bud bude rad alebo nrbude a bude chybat tovnako

herminka26
2. okt 2023

Ahoj úplne ta chápem. Tiež som v takej situacii už 12 rokov. Ale jedno ti poviem netahaj do toho deti . Nevyplatí sa to . Tiež môžem stebou popísať ak budeš chcieť otomto.

herminka26
2. okt 2023

@enigmaenie 😥.

herminka26
2. okt 2023

@mija22 to je to ze radšej budú ticho a dat život na správnu mieru a zastať sa svojho dieťaťa. Chápem tiež tvoju situáciu tiež 12 rokov sa to ťahá.

brisilda
2. okt 2023

Firemné číslo nemusí znamenať,že správu si prečíta priamo on . Určite zavolaj a pozvi ho na obed . Možno má sám obavu sa ozvať prvý a pritom by možno aj chcel . Vidím to napr.na svojom manželovi 🤫. Jediné čo môžeš stratiť je,že pozvanie neprijme ale budeš mať aspoň pocit,že si sa snažila a oslovila ho . ......poloz si otázku " čo by si robila ak by si vedela,že už ho nikdy neuvidia a nebudeš môcť kontaktovať ? " život je krátky aby sme pridlho váhali

autor
2. okt 2023

@elenka.k ja som vedela dôvod, pretože som bola svedkom toho, ako ona prišla do jeho života a ako sa k nám správala keď sme sa s nimi stretli. Na začiatku školského roka nás otec vždy brával na nákupy, to bola tradícia. A jej to vadilo tak, že nevosla s nami ani do obchodu, sedela na lavičke. Na ďalší krát ho už poslala do sekáča, aby nám nekupoval nové veci. Takže hlavná príčina je určite ona. Otec nás brával na pizzu, alebo niekde do reštaurácie. Zatrhla aj to, radšej doma navarila cestoviny na ktoré sme akože prišli. Potom si pamätám, že som mala operovanu ruku a otec ma vozil na rehabilitáciu. Vždy mu presne zavolala a musel má odviezť domov. To čo robila bolo hrozné. Preto sa bojím, aké by to bolo keby sa s nimi stretávam aj dnes. Mám dve deti, nie je mi to jedno či sa na neho naviažu a potom mu to znova zatrhne.
On je asi spokojný s ňou tam kde je, keďže s ňou vydržal toľké roky. A ako toto píšem, mi došlo že ho nechám tak. Ona mu dala na výber a vybral si ju.

veronicka88
2. okt 2023

Teraz si dospelá!!! Už vieš odhadnúť odkiaľ pokiaľ a pokiaľ by ste sa začali stretávať tak vieš predsa určiť hranice...neboj sa...možno ak on časom dozrel a vie si buchnúť doma po stole.ak nie,potom sa to ozaj vyvrbi smerom že sa nebudete stretávať.netlac na pílu. Napíš mi že má krásne vnúčatá,pošli mňa,a že by si bola neskutočne rada keby spoznali dedka. A že ti chýba.bodka.nerozvadzaj to....ak bude chcieť nakontaktuje ťa.

nini1978
2. okt 2023

Autorka- napíš mu,snaž sa zachrániť čo sa dá,lebo ja ti z mojej skúsenosti poviem,že tiež som veľa rozmýšľala a nakoniec som šancu premárnila,lebo zomrel a nemám vypovedanych veľa vecí,doteraz ma to ťaží

barbara24
2. okt 2023

Neváhajte, sme tu len raz, ľudia prichádzajú a odchádzajú, aby Vám nebolo ľúto, že ste to neskúsili... Možno si cestu k sebe ešte nájdete... Určite to za pokus stojí. Veľa šťastia želám

ludmila73
2. okt 2023

Napísala by som mu… ale musíš rátať aj s tým, že to nemusí skončiť podľa tvojich predstáv … držím silno prsty aby ste k sebe našli cestu 🙏

elenka.k
2. okt 2023

tak, asi tak ako píšeš
škoda, že sme ti museli ti spomenúť - prečo to vlastne všetko takto je ...
Ja by som najbližšie len to povedala mu, že mi chýba, nič viac o nič neprosila ....

helen_167
2. okt 2023

Autorka napis mu, a uvidis ako sa zachova. ja som sa s ocom nebavila po rozvode dlho aj 8 rokov, potom trebalo sa starat o babku (jeho mamu) co som neodmietla a lady sa prelomili, bavime sa, nie je to nejaky top ukazkovy vztah, ale uz nemam tazobu na srdci.. Je to prirodzene, ze ti chyba nech je akykolvek je to tvoj otec. Teraz sa pozdravíme, bavime sa, lepsie ako sa stretnut a tvarit sa, ze sa ani nepozname.

enigmaenie
2. okt 2023

@herminka26 taky je zivot clovek sa rozhoduje vaha a sem tam nieco premeska . Ja trochu aj nesuhlasim ze netahaj do toho deti , lebo vzdy budu do toho zatiahnute . Napriklad moja dcerka co je take zvlastne za zivot stretla mojho oca iba ked bola mala a nepamata si to . Ked umrel a ja som zacala aj s detmi chodit na cintorin lebo som si ho sama pochovala nemal kto iny tak som jej musela vysvetlit ze to jd moj ocino a jej dedo . Ona sa odvtedy na neho pyta ze aky bol co robil a je proste stastna ze ma aj deda Igora . Aj ked je mrtvy proste to je jej dedo a uplne jej stacilo vysvetlit ze boli veci co nas rozdelili a ze aj ked sme dospeli tak sme urobili nieco co nebolo spravne a preto sme sa nenavsetevovali dlho . Ma 5,5 roka a vie to akceptovat , lebo fotku kde mal dedo napisane ze ju lubi sme odlozili cize to ze sme boli pohadany neznamenalo to ze ju nelubil

makodob
2. okt 2023

Ahoj, ak to v srdci cítiš, tak sa mu ozvi. Ja by som to urobila a aj keby to dopadlo akokoľvek, viem, že som urobila maximum, aby sa vzťahy obnovili. Ale buď pripravená, že ťa može odmietnuť, predsa za tie roky nemal žiadnu iniciatívu ťa kontaktovať. To, že si založil novú rodinu je jedna vec, ale to, že svoje deti odstrihol zo svojho života je vec druhá. Jeho manželka ho pravedpodobne veľmi ovplyvnila, ale aj on nesie za to rozhodnutie zodpovednosť. Najlepšie, čo si mohla urobiť je, že si mu odpustila. Prajem ti, aby sa Váš vzťah obnovil a mohli ste byť viac spolu ❤️

poohie
2. okt 2023

Vyzera, ze si sa rozhodla. Tak uvidis, ako sa to vyvinie, ci sa este stretnete...
Ale aj tak napisem, co som chcela napisat.
Ja by tom to skusila. Mozno je fakt na vine jeho zena. Mozno je manipulatorka. Spod vplyvu takej sa tazko dostava. Mozno bol vtedy taky zaslepeny zalubenostou, ze si uplne neuvedomoval, co sa deje, ako silno nanho vplyva. Dcery v puberte, mozno mu to tak nedoslo, ze mu az tak chybaju. A ked si to uvedomil, uz bol v tom po usi a nevedel z toho von. A nemal odvahu za cele tie roky vas kontaktovat. Mozno sa boji jej, alebo sa boji, ze by ste ho neprijali, na co mate pravo, ved sa na vas skaredo vykaslal. To chce silnu osobnost, ktora by sa dokazala po takej dobe sa ozvat. Nie kazdy na to ma povahu. Mozno je proste zbabelec, aky bol aj vtedy, ked vas vymazal zo svojho zivota. A mozno si to uvedomuje, a prave preto nema odvahu... Prave preto by som tomu dala este jednu sancu. Spravila prvy krok, aj ked vina nie je na mojej strane. Aby vedel, ze mi na nom zalezi a som ochotna sa napriek vsetkemu bavit. (ale trefna poznamka bola - netahat do toho deti, len by som mu o nich rozpravala zatial, pokial by to nevyvijalo ako z najkrajsieho filmu 😉)
To je vsetko take mozno... Ano, mozno je to ospravedlnovanie, lebo tuzis, aby to tak bolo. Mozno je mala sanca, ze to tak je. Ale aj kvoli tej malej sanci by som to urobila.

Napisala by som mu, ze mi chyba. Ze som ho rada videla. Ze by som ho rada stretla a porozpravala sa. Hotovo, dost. Pripravit sa na reakciu neprijemnu alebo aj ziadnu. Potom uz by som to nechala tak. Ma kontakt, nech sa ozve, ak bude chciet, hoci aj o dalsich 10 rokov (dvere by som mu nezatvorila).
Len ci napisat alebo zavolat, to by som sa nevedela asi rozhodnut. Ked napises, nemas istotu, ze to cital. Ci mu ozaj jeho zena aj do telefonu nechodi, necudovala by som sa. Plus ked je to firemne cislo, ci ma vzdy ten telefon on, moze sa to kdesi zapatrosit... ale zasa mal by sancu si to premysliet, ako a ci zareaguje. Ked zavolas, vies isto, ze sa to k nemu dostalo. navyse v pracovnej dobe mu snad zena za chrbtom nestoji. Ale asi by mi bolo lahsie to napisat.

Ak sa mu predsa neozves, mozno je dobre zvazit psychologicku pomoc. Mozno by ti pomohlo si v tom spravit poriadok pod vedenim niekoho. Vyrovnat sa s tym, ze to tak je (podla mna by mohlo pomoct prave ozvat sa mu, ak ta to laka, ale nerucim za to, ze ti bude lepsie, a hlavne naozaj sprav to, ako to citis ty). Lebo otec ti chyba a to je pochopitelne. Moze ti to len pomoct...

🙏

h2
2. okt 2023

Ja nechápem, ako môžeš mať rada a ospravedlňovať tvojho otca, že to nie je jeho vina, že to tá zlá žena atď. On nie je malé decko, ani nie je nesvojprávny. Keby chcel, vôbec s tebou, ani tvojou sestrou, nemusel prerušiť kontakt. Keď je preňho prednejšia žena, ktorá mu bráni v stretávaní s jeho vlastnými deťmi (pritom sama má deti!!!), tak by som sa mu určite netlačila do priazne. Keby bol chlap, toto by nedopustil, nikdy. To, že ani za tebou neprišiel, keď ste sa náhodne stretli, ale odvrátil hlavu, hovorí za všetko. Pritom ty si mu nič nespravila, bola si dieťa.
Ja, ako "macocha", ktorej muž má tiež dve dcéry z predošlého manželstva, toto nedokážem pochopiť! My máme prefektné vzťahy, pre mňa sú jeho dcéry, ako prirodzená súčasť našej rodiny, úžasné veľké sestry môjho syna. Vždy sú u nás srdečne vítané, majú kľúče od nášho domu, majú u nás svoju izbu, môžu kedykoľvek prísť a zostať, ako dlho budú chcieť...
Je mi veľmi ľúto, že sa takto tvoj otec zachoval, ale ja by som sa mu neozývala, ušetríš si ešte väčšie sklamanie.

miadi
2. okt 2023

Povedz si ze to nechas nanho ak sa niekedy ozve das mu este sancu dat ti nejake vysvetlenie. Ty sa stale citis Akoby si za to mohla. Ze problemove teenagerky. Neboli ste cudzie ale jeho vlastne deti. Jednoducho sa vykaslal na svoje deti aby mohol zacat novy zivot s inou zenou. Ty za to nemozes ani Keby si bola ako 😇 urobil by to aj tak . Je to o nom nie o tebe . Potrebujes sa oslobodit od pocitu ze za to nejak mozes ,aby ta strata otca prestala boliet . On ani nechce s tebou kontaktovat Lebo nevie ako ti povedat ako si to priznat ze urobil najhnusnejsiu vec vo svojom zivote svojim detom ..koli sebe . Lebo si vybral novy zivot v ktorom prenho neexistujete, Mozno ho to aj bolelo a Nechce sa v tom šparat jeho vlastne city su mu sto x prednejsie ako tvoje ,