icon

Mám zostať, alebo odísť od manžela?

9. sep 2021

Dobre ranko. Riesim takú dilemu. Sama neviem či od toho očakávam. Mám manžela. Sme spolu 11 rokov, manželia 8. Mame dve detičky. Muž je co sa týka otcovstva vzorný. Môžem ísť na kávu, ku kamoskam, hocikam a viem že sa postara. Navarí, úprace, operie, o deti sa postara. Mal milenku, chybu sme si priznali obaja, chodili sme do manželskej poradne a toto sme vyriešili. Ja to v sebe asi nemam uzatvorené ale snažím sa. A vidím že aj on sa snaží. Ale. Manžel je veľmi náladový. Hocikedy vybuchne. 2 krát má zbil. Nie zbil ale po ústach som dostala. Dnes som mu niečo ráno vytkla a už má zdrapol za vlasy dotiahol k zemi a ťahal kým som neprivolila k jeho názoru. Ja ho ľúbim, nám všetko klape. Len mu proste raz za čas prepne. Po dnešnom ráne ako som viezla dcéru do školy tak som plakala. A veľa rozmýšľa a preto zakladám diskusiu. Čo robiť? Zamestnanie mám no napriek tomu som finančne zavisla na ňom. Keby som veľmi chcela tak o rok cca by som vedela mat našetrené a osamostatniť sa. No neviem čo vlastne chcem. Ja som človek ktorý radšej veci opraví a zachráni ako zahodi. Neodsudzujte ma, my naozaj riešime veci racionálne. Len tie jeho “prepinaky” mi vadia a ja neviem ako ďalej. Ďakujem za každý normálny komentár.

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
9. sep 2021

Pýtala som si normálne rady a miesto toho som dostala kritiku len. Veď kurín 😀. Ľahkomyseľne Vám povie odíď. Mám odísť dnes ? S 0.20€ v peňaženke, na ucte 0. A kam pod most ? Alebo má vezme niekto na ten týždeň do výplaty k sebe ? Napísala som niekde že má mláti ? K tom že “autorka má niečo za usami” poviem že som písala j hore a napíšem to aj sám že samozrejme mám chybí ktoré si uvedomujem a áno som provokatér. To ale nikomu nedava právo robiť to čo robí on. Napriek tomu že ste mi tu všetky krásne naložili Vám pekne ďakujem. Idem na noc ku kamoske. Čo bude ďalej neviem …

liljana
9. sep 2021

Prepac, ste spolu 11 rokov, cize mas asi viac ako 30. A dospely clovek v strednom veku povie, ze nic nema, na ucte nulu, nema kam ist a este sa pochvali, ze su pozitkari. Tu sa tazko radi, Miesto pozitkarky sa odteraz viac orientuj na realistku. Po 30tke si zistila, ze zivot nie je zadarmo.

autor
9. sep 2021

@liljana nemám ešte 30🙂. Úspory sú, žiaľ nie na mojom účte.

liljana
9. sep 2021

Ak by si ich zarobila ty, boli by na tvojom. Zostava ti spekulovat, ako presunut jeho peniaze k sebe. Alebo si ich sama zarobit.

autor
9. sep 2021

@liljana nikde som netvrdila že som ich zarobila. Nezarábam toľko aby som odkladala. Odkladá muž, zarobí oveľa viac. Presunúť ich nepresuniem. Preto som písala a hore že hneď sa odísť nedá. Musim si urobiť rezervu pre seba a deti.

lija22
9. sep 2021

inac dost mi prides rozumna, vies kde je sever ale zaroven mi prides uletena, ze ani nevies kde je sever. za par dni vychladnes ze a uz zas bude dobre. ved pozitkarsky zivot nech pokracuje. neverim, ze od neho odides.
tak ci tak. odkladaj grose ( nechapem ako dospely zabezpeceny clovek nema nejake rezervy)

mondolina
9. sep 2021

@lija22
neodíde, možno keď ju manžel vymení za inú milenku...
po týždni už vychladne a všetko bude ok- veď sa nič hrozné nedeje....
a mať 0.20 centov na účte... by som sa cítila ako nesvojprávna.

viestta
Odpoveď bola odstránená
brankova
9. sep 2021

V tejto situácii by som Ti poradila po prvé, pošli ho k psychiatrovi, možno trpí nejakou poruchou, nech mu dajú niečo na ukludnenie. A po druhé začala by som si šetriť,aspoň na 3 mesacne nájomné. Ak Ti urobí nejaké modriny, hneď k doktorovi, aby si mala dôkazy. Inak ja si neviem predstaviť, aby ma muž iba raz napadol a podviedol. Bol by koniec.

emalka
9. sep 2021

Zenuska, nebudem ta sudit, len ti napisem ako to vidim ja. S fyzickym nasilim skusenost nemam, ale s mentalnym tyranim ano a viem ze su tam podobnosti. Taktiez to nikdy nieje len o bitke, su tam aj ine problemy ktore bud nevidis lebo trvaju fakt od zaciatku alebo ich vidiet nechces.

V prvom rade - fakt ho lubis aj napriek tomuto vsetkemu a si si ista ze je to laska? Laska ma byt bezpecim, respektom, podporou a doverou, ale nieje to dostatocny dovod ostat. Ja som casom lasku pouzivala ako ospravedlnenie cinov mojho ex - povedal hento, ale viem ze ma lubi. Po case sa zacnes sustredit na tie dobre veci zo vztahu a zle rychlo potlacis "v mene lasky". Lenze to uz laska nieje ale je to akasi forma zavislosti a z nej sa vyhrabat je fakt tazke. Nie nadarmo je Stokholmsky syndrom realna diagnoza...

Pises ze mas pracu ale nemas dost penazi - ako to mate zariadene, kto spravuje peniaze? On ci ty? Spolocny ucet alebo kazdy zvlast? Ak by si si zacala setrit a muz to zisti, ako zareaguje? Pises ze uspory niesu na tvojom ucte - ma k nim pristup len on?

Nasilie vacsinou graduje, ci uz to mentalne alebo fyzicke, pripadne sa to kombinuje. Len tak to neskonci. Pises ze su to 3 bitky za 11 rokov, ale to je len priemerovanie pre zjemnenie situacie. Ozaj ta zbije pravidelne kazde 4 roky alebo sa to deje poslednych par rokov? Pytam sa kvoli tebe, lebo nech je ako chce, neskonci to.
Ty si casom zacnes davat vacsi pozor na svoje spravanie, budes sa chciet bitkam vyhnut a on si bude hladat coraz hlupejsie dovody na bitku.

Deti vidia vsetko, marne pises ze vam nevidime do domacnosti. Moji rodicia sa nemlatili ale tiez nemali vztah dobry a nech sa snazili ako chceli pred nami, tak steny v dome su tenke, poculi sme diskusie a vymeny nazorov a vsetko mozne aj nemozne. Ty svojim detom ukazujes ako vyzeraju vztahy - je toto ten vzor ktory chces aby si odniesli?

autor
9. sep 2021

@brankova ľahko sa hovorí ale ťažko žije. Mne keby niekto povedal 10 rokov do zadu že pretrpím neveru tak by som ho vysmiala.

Ženy povedal niečo veľmi veľmi škaredé. Čo zabolelo viac ako nejaká facka. Čiže take ľahké to nebude. Súrodencov nemám, otec je mŕtvy. Mama, no to je take nemastne neslane. Ozaj nemám nikoho. Určite budem musieť nejakú dobu zotrvat ešte. Ale budem si robiť zadné vratka. A keď budú dosť plne tak ich použijem. Nechcem takto žiť.

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
nickpick
9. sep 2021

mna by zaujimalo ako sa bude po tejto rannej scene spravat tvoj muz, bude sa tvarit, ze sa nic nestalo, alebo to spolu preberiete? ty sa ho chystas ignorovat, alebo sa planujes s nim vazne porozpravat? kazdopadne by som odporucila obratit sa opat na 3. stranu, manzelska poradna bud pre oboch, alebo minimalne pre seba, a urcite treba zacat riesit svoju financnu situaciu, nezavisle od toho ako to medzi vami je a bude, kazda zena by mala mat aspon nejake uspory, poistku, ktora v hranicnej zivotnej situacii pomoze, toto by som bola pre mna top priorita, najdi si brigadu, alebo lepsie platenu pracu aby si usetrila za podstatne kratsi cas, vies mozno sa teraz udobrite a dalsie 3 roky bude vase manzelstvo opat balada, a potom muzovi opat neocakavane prdne v bedni a ty skoncis s otrasom mozgu v nemocnici, alebo sa nestastnou nahodou stane este nieco vaznejsie,, su take pasivne agresivne typy muzov, ktori su vzorni muzi a zcista jasna pride skrat a robia desne veci, nemas z neho strach? je pre teba citatelny a uz dopredu citis kedy to medzi vami vyeskaluje? kazda z nas ma svoje hranice nastavene inak, poloz si otazku ako ich mas nastavene ty, co dokazes tolerovat a co uz nie, ja by som napriklad neveru prekusla, fyzicke nasilie v ziadnom pripade nie, tvoj muz ma problemy s ovladanim sa, dusi v sebe dlhodobo nieco a zrazu agresivne vyleti, chyba mu brzdiaci mechanizmus, uz sa to stalo 3x, ver tomu ze to bude skor ci neskor pokracovat, zbytocne neriskuj, kasli na zivotny standard, radsej zdrava s 2 detmi v 1-izbovom byte ako zit s pocitom, ze kedy mu zase vyleti ruka, alebo ta udusi vankusom, uz sa mu to prepieklo 3x, preco by sa nemohlo aj 4.,5., x-ty raz….

autor
9. sep 2021

@emalka mame každý svoj účet. To že momentálne nemám peniaze nie je štandard. Pokazilo sa mi auto a dala som cez 800€ za opravu. Myslím že keby zistil že šetrím neriešil by. On nie je nejaký pes na peniaze. Fakt deťom a mne da aj posledné. Len má dnes už fakt dohnal do nepríčetná. Nechcem žiť takto ďalej. Aj keby to báli byt zas x rokov super. Raz mi zas prepne. A toto ja nepotrebujem.

autor
9. sep 2021

@nickpick momentálne sme na chate, takze sa stratil po tom celom a ešte ho niet. Čomu som aj rada. Ja som mu povedala ešte pár slov v klude a odišla som na záhradu. On za ten čas odišiel. Idem si nabrať zeleninu, syn sa zobudi a palim preč. A on nech tu už robí čo chce. Ja už psichologicke píšem. Určite budem komunikovať s ňou a objednam sa na sedenie. Hranice. No to je take. Ja stále vravim že ja bitku prekusnem (myslím všeobecne nie v partnerstve) ale mne strašne vedia ubilizit slova. Proste neznášam nadávky vulgarizmi a všetko okolo toho. Samozrejme ho neobhajujem že ho to oprávňuje robiť to čo urobil. To v žiadnom prípade.

miska7430
9. sep 2021

Nie si prvá ani posledná ktorá tak žije 😉jediná možnosť je zbaliť seba deti a ísť do podnájmu keďže si zárobkovo činná osoba .nápis ak chces 😉

autor
9. sep 2021

@miska7430 máš skúsenosť ?

cacianka
9. sep 2021

Ja som pochopila tvoje bųšenie do jeho hrude ako prejav tvojho šoku zo zistenia nevery, tie blbé reči okolo ako " je nevinný a stalo sa"... Ale horšie je to čo sa deje mimo a bez nevery. Čiastočne chápem aj to, lebo chlap vie ženu nasrdit blbymi rečami, vulgarizmami, otočením situácii, a útokmi mimo reality len tak z blbosti. To ženu vie tak vyštengrovat že nepomaha kľud, ani vysvetľovanie a hľadanie riešení v pokoji. Tak " v sebeobrane" chytí pomyselný hysak a použije slová aj výrazy aby urazila a ublížila naspäť. Ženy jazykom a slovami, muži silou.

Konaj tak aby si budovala zadné vrátka a skúsila posledné šance. Keď opadnu emócie z rána treba vážny rozhovor.muz potrebuje odborníka aby nešiel do agresie, to rozhodne neakceptuj.
Ty potrebuješ tiež - aby si zvládla svoju frustráciu
- a okamžite tvorenie úspor a rezervy, plány na odchod.
Padla tu aj poznámka že ak dôjde k rozvodu "odkiaľ máš € na byť. Z platu radšej hypotéku a z úspor nenápadne na život.

oblecenie99
9. sep 2021

Ani som to nedocitala do konca. Hádaj, kde som čítať prestala. Nebolo to pri milenke 😔

andrea140219
9. sep 2021

Ja by som sa sním otvorene porozprávala a dala mu rok na zmenu správania(vysvetlite mu to presne takto, ako to tu píšete a hlavne mu povedz x že ho veľmi lubite) . Ak sa však nezmení, odišla by som.
Z vlastnej skúsenosti viem, že keď to chlap urobí raz, tak to už bude robiť aj viac krát.. A ak ho tak veľmi lubite,budete musieť vo všetkom súhlasiť a byť "poslušná manželka", alebo sa budete musieť strániť hádkam. (co je niekedy nemožné)
.
Za ten rok si našetríte, popremýšlate o budúcnosti , môžete sa začať v niečom vzdelávať, rozvíjať a jednoducho sa môžete venovať sebe a deťom.
Neviem aké staré mate detičky, ale ak už vnímajú tak by som im jemne naznačila, že niečo nieje v poriadku. (naozaj len jemnunko) aby to nebo potom pre ne šok. (ak sa nezmení)
Držím Vám palce a verím, že všetko dopadne dobre a manžel si bude vedomí toho, že nekoná správne, a nájde si nejakú inú činnosť na svoju agresivitu (trebárs boxerské vrece ( v mojom predchádzajúcom vzťahu ani to nepomohlo))
🙂

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
oliolijanka
9. sep 2021

Juhuu vsetky mame skusenost😀
Alebo aspon väcsina urcite.
Ved to je klasika. Financne a cez deti zavisla submisivna, od okolia izolovana zena a financne dominantny pan muz, ktory mysli, ze je majster sveta v jude😀

Ja to stale opakujem. Druheho cloveka nemozes zmenit. Nemozes zabranit tomu, aby pan muz raz za tri roky nevstal hore ritou. Mozes sa ale ty zmenit tak, ze ho ani nenapadne vybit si zlost na tebe.
Bud financne nezavisla, maj vlastne zaluby a kolektiv a aj na ukor rodiny (ono sa to stokrat v dobrom vrati), pracuj na sebe(studium, jazyky, kurzy) a hlavne pustaj jeho keci jednym uchom dnu, druhym von. A nech ta ani nenapadne kupovat mu darcek na narodeniny. Ani na pätdesiatku! Cokolada mu staci a za zvysok chod s kamoskou jeden den do welness😀
To je teoria, v praxi je to zlozitejsie, ale nie nerealne☝️😀

veronicka88
9. sep 2021

Pomaly precízne plánované naplanuj odchod,odkpadja si bokom eura a chod pre pána kráľa!

gagik
9. sep 2021

Zavisi ako sama vnimas manzela…bojis sa ho?aka je doma atmosfera?prevazuju v kazdodennom zivote zle alebo dobre dni?dalej nevera,s ktorou nie si doteraz ok…,parkrat ti dal facku…ako ti tu niekto pisal,s takymito zazitkami nie si prva ani posledna, mozno by bolo dobre poradit sa s psychologom.a manzel,ako potom reaguje,ked ti taketo nico spravi?Ak ta tento vztah velmi vycerpava asi by bolo lepsie sa odstahovat aj za cenu ,ze sa uskromnis, mat pokoj v zivote je dolezitejsi…

barborachors
9. sep 2021

Autorka, ty sa este pytas ci mas odist? Uz davno si mala mat plan, ako sa zbavit kretena a prezit s menej financiami aj bez psychopata. Zapojit rodinu, kamosky, blizkych. Ale to by si bola sama, bez chlapa, och aka tragedia. Nabuduce ti vykope mozog z hlavy, aj potom prosim sem napis, ako deti zbieraju zuby po zemi ktore ti vykopne nabuduce. Okamzite krizove centrum a policiu na neho a trestne oznamenie! Alebo chces dopadnut ako zena toho mafiana co ju roztopil v kyseline? Paneboze spamataj sa, kym este si nazive taki ludia sa nezmenia ale budu tyrat viac a viac az kym ta nezabije, preboha toto je jak v strredoveku. Amen!

viestta
Odpoveď bola odstránená
veronicka88
9. sep 2021

@viestta asi si si nevšimla nick🤦klasika čo jej vyjadrovania a názorov tyka..

kvetinka75
9. sep 2021

raz by ma ,,zdrapil,, raz by ma podviedol a nepýtala by som sa čo robiť. Už dávno by sme boli od seba. Hneď ako by sa to stalo. Žiadna diskusia, žiadne rozmýšlanie. Pre mňa neodpustiteľné vo vzťahu.

dievcacitajucelist
9. sep 2021

@oliolijanka Zdravý vzťah si vyžaduje neustálu pozornosť a prepojenie na fyzickej, emocionálnej a psychickej úrovni, pričom rešpektuje potreby oboch partnerov. Ako môže vzťah fungovať, keď budeš vo vzťahu žiť akoby si bola single???!!! Jasne, že vzťah neznamená, že strácame nezávislosť, svoj život, ale nemôžeš predsa povedať vieš čo dráhy muž môj kašlem na tvoje potreby JA chcem teraz .... ...v dobre fungujucom vzťahu predsa je potrebné brať ohľad aj na partnera a áno vo vzťahoch je stále jeden dominantný a ten druhy submisivny...a to že pár vzťahov krachne, kvôli nevere, žiarlivosti, násiliu alkoholizmusu, nedostatku financií či nesúlad pováh neznamená, že "pôjdem" vzťahom ako egoista....tak prosím ťa nepaušalizuj každý vzťah / ženu vo vzťahu...je kopec žien, ktoré dokážu fungovať vo vzťahu aj keď sú raz za čas submisivnejšie ako chlap....