Mám zostať, alebo odísť od manžela?
Dobre ranko. Riesim takú dilemu. Sama neviem či od toho očakávam. Mám manžela. Sme spolu 11 rokov, manželia 8. Mame dve detičky. Muž je co sa týka otcovstva vzorný. Môžem ísť na kávu, ku kamoskam, hocikam a viem že sa postara. Navarí, úprace, operie, o deti sa postara. Mal milenku, chybu sme si priznali obaja, chodili sme do manželskej poradne a toto sme vyriešili. Ja to v sebe asi nemam uzatvorené ale snažím sa. A vidím že aj on sa snaží. Ale. Manžel je veľmi náladový. Hocikedy vybuchne. 2 krát má zbil. Nie zbil ale po ústach som dostala. Dnes som mu niečo ráno vytkla a už má zdrapol za vlasy dotiahol k zemi a ťahal kým som neprivolila k jeho názoru. Ja ho ľúbim, nám všetko klape. Len mu proste raz za čas prepne. Po dnešnom ráne ako som viezla dcéru do školy tak som plakala. A veľa rozmýšľa a preto zakladám diskusiu. Čo robiť? Zamestnanie mám no napriek tomu som finančne zavisla na ňom. Keby som veľmi chcela tak o rok cca by som vedela mat našetrené a osamostatniť sa. No neviem čo vlastne chcem. Ja som človek ktorý radšej veci opraví a zachráni ako zahodi. Neodsudzujte ma, my naozaj riešime veci racionálne. Len tie jeho “prepinaky” mi vadia a ja neviem ako ďalej. Ďakujem za každý normálny komentár.
@panelacikova ja ťa chápem, a ty chápeš čo vysvetľujem ja? Vieš čo je Štokholmský syndróm?
@panda21 ja viem, o čom píšeš, preto by som to ja osobne neakceptovala. ani keby som ja bola tá hysterka. na druhú stranu si chlap zaslúži úctu a slušné jednanie, ak je super otec a manžel. a ak samotná žena prizná, že skáče doňho ako opica, tak syndróm-nesyndróm, aj ten chlap je len človek....
@panelacikova akceptovala alebo nie, kto nezažil manipulátora alebo Štokholmský syndróm, ťažko pochopí. To nie je o tom čo by kto teraz akceptoval. Tá žena je celým svojím vnútrom presvedčená, že ona si za tu facku môže, a je to jej chyba, aj keď nič nespraví. A znie to neuveriteľne, ale kto nebol v pazúroch manipulátora alebo svojej vlastnej mysle, ťažko tomu porozumie. Každý si povie že by to neakceptoval, alebo raz a dosť, ale nikto nechce byť obeť vlastnej mysle. Tá žena je presvedčená, že chlap je dobrak, úžasný človek, čo on všetko pre ňu robí a obetuje a ona je tá zlá, a zaslúži si poťahat po zemy.. Nehovorím, že je to prípad autorky ani tej ďalšej čo skáče ako kurča do muža, každý človek si zaslúži rešpekt. Ja som sa so svojim mužom snáď ešte ani nepohadala, lebo sa rešpektujeme. Iba upozorňujem na to, že netreba podporovať násilie, a že si za to môže niekto sám a podporovať v tom, aby ostal v tom vzťahu, keď človek nevie, či ta žena neni obeťou manipulátora alebo mysle.. Toto dokáže proste uškodiť. Preto si treba dávať pozor na to, kto komu čo radí.
Necitala som príspevky od bab tak je mozne ze budem písať to iste co oni. Ja som sa len zamyslela o tvojom uhle pohladu na tvoj zivot. A vysvetlila som si to takto nejak- ze si dosť lacna. Ty si schopná sa utiahnuť, týrať sa, byt “vzorom” pre tvoje deti za nic moc extra štandard. Štandard, ktorý ma ktorákoľvek šikovná žena aj bez muza. Toto zeny trpia od väčších kalibrov. Ne iba za jedlo, auto, ubytko, nejaká dofca…atd. Toto a oveľa viac mam aj ja a bez teroru a z vlastného platu. Tak neviem no…🤷🏼♀️
https://radioroma.sk/index.php/prevencia-krimin...
popieranie viny útočníka – „týraná žena má tendenciu relativizovať vinu násilného partnera a pričítať ju niekomu alebo niečomu inému (napr. negatívne skúsenosti z detstva, nezamestnanosť, alkohol) a zdôrazňovať jeho pozitívne stránky (napr. starostlivosť o rodinu a pod.)“ (Vágnerová, 2004, s. 98).
minimalizácia následkov – žena popiera vážnosť jednotlivých incidentov i celkovej situácie, je to forma iluzórnej obrany. Žena vinu za násilné incidenty pripisuje sama sebe, nakoľko nebola schopná splniť očakávania, či požiadavky partnera alebo vyhovieť jeho kritériám. Sebaobviňovanie obete sa tak stáva dôležitým rozlišovacím znakom medzi skutočnou a predstieranou viktimizáciou, pretože u zinscenovaných obvinení z domáceho násilia sa u údajnej obete so sebaobviňovaním nestretávame (Vágnerová, 2004).
@panelacikova hovorím o tomto. Preto treba dávať pozor na to, čo kto radí.
Preboha,veď to je strašné, to je ťažké násilie toto,už daaavno si mala byť preč. ☹️ Držím palce! ♥️
@panda21 no..... ja osobne sa prikláňam k názoru
@pimpulka autorka (ak je vôbec táto diskusia z jej strany reálna) s ním funguje iba preto, že má finančné výhody. inak ho má v paži. on to vie, serie ho to, ale má ju rád a tak s ňou proste je. občas, keď už to ona preženie, jemu "prepne" a asi jej tresne.
ja proste nerozumiem napríklad tomu, prečo žena ostáva pre peniaze? to radšej budem žiť na nejakom minime a v kľude, a hlavne s pocitom, že sa viem o seba postarať aj sama, než s mužom iba pre peniaze. toto totiž vyplýva z autorkiných reakcií. on je super k deťom, on super zarába, on všetko financuje (jej plat je vlastne jej "vreckové").... no... tak toto by žiaden normálny chlap dlhodobo nezniesol. čiže tento jej je buď šialene zamilovaný a závislý od nej alebo už potom neviem, čo sa tam deje. podľa jej opisu má on peňazí dosť. ona si ich užíva. majú prospech obaja. ak nechce byť "bitá", nech odíde a stará sa sama o seba... ale to ona nechce, lebo nie je schopná. ona je ako kliešť. svoje peniaze si užíva (alebo šetrí) a z jeho peňazí si užíva a profituje. a ešte aj doňho skáče. no ktorého normálneho chlapa by to nenasralo?
@panelacikova to je všetko pekné, ja som iba babu pred tým upozornila, aby si dávala pozor čo píše a radí. Ja neobhajujem autorku, ja sa snažím vysvetliť, že si treba občas dávať pozor na ústa a prsty, lebo zopár takýchto komentarov "sama si za to môžeš, buď pokorná atď" dokáže narobit v hlave tyranej ženy paseku. Veľa žien píše zbrklo a potom bagatelizuju to, čo cíti autor. Vieš si predstaviť, čo to pre tyranu ženu môže znamenať? Keď si konečne začne uvedomovať, že to vlastne nemôže za to ona, ale niečo je zlé s ním, a potom si prečíta toto? Buď pokorná, 3x za 11 rokov je nič, atď? Iba buďme viac tolerantnejsie a robme menej unáhlených záverov, lebo niekedy to môže zachrániť nejednu tyranu ženu, ktorá otvorí oči. Toť vsjo, príjemný pokec, ďakujem zaň. Dobrú noc prajem.
@panelacikova asi nie je pre ňu ľahké s ničím na účte kúpiť 150 t eur byt, alebo byť za 500 eur s 2 deťmi v podnájme kto vie koľko zarobí?ale plakať ráno v aute a hneď z rána mať takúto potýčku s mužom som zrutena, že 3 dni nespím.Mohla by aspoň autorka napísať čo bolo dôvodom hádky a ci aj ona ju vyprovokovala ..ale, keď založila diskusiu musela vedieť odpovede neviem prečo to potrebuje mať odobrenie od ďalších žien.Ale zase chápem ju, že s ničím na účte či jednou výplatou to nejde.
Ano všetky píšeme odíď hneď, ale dobre viete, že žena s deťmi má problém aj s podnajmom, treba kauciu, kto vie akú má prácu zaplatiť podnájom, stravu, poplatky možno toľko ani nezarobí...nie je to ľahké, ale ja by som s takým chlapom nemohla zostať, ale zase ani odísť s holým zadkom treba to dobre premyslieť či obnoviť vzťahy s mamou.
Všetko vám klape? Preboha...zobuď sa! Ozajstný muž ženu nebije.Toto je hovado !
@oliolijanka nedocitala som to do konca...nemám na to čas...no vidíš aký pekný profil si o mne zostavila...gratulujem 👍 prajem ti pekný deň..
Ja ako si to tak čítam tak som prišla na to že som vlastne lacna zlatokopka čo je s mužom len pre peniaze. Och ani som nevedela aký super život mám 😀. Pekný deň dámy 🙂.
Čítaš len to čo ti vyhovuje...🤷
@oliolijanka Ved to. Agresivny chlap sa nebude starat o deti od rana do vecera, (kym ona ide za kamoskami, ku kadernicke, na nechty, na chatu,..), ani o domacnost, ani zarabat ovela viac a davat jej peniaze, ked si vypyta. Nesetrit na nej ani, ani detoch. Len niektore zeny si myslia, ze chlap musi robit vsetko (zarobit, postarat sa o deti, domacnost, varit, rekonstruovat dom, k tomu pocuvat aj nekonecne staznostia, kritiky, ked ma vecne "zlu" naladu a pomaly vydrzat nechat si aj nasr.t na hlavu (hadze po nom veci,...). Potom sa divia, ze preco rozvodovost rastie.
Vidim dve engativne veci, nevera a to ze mu prepnu nervy, ked ma dost. Tu neveru mali vyriesit (rozvod alebo uz nespominat )a uzavriet, nie nechavat mu do vyzrat dalsich x rokov.
smer psycholog na radu a strategiu... to ze si uvedomujes svoj zivot je velke wau ... to ze bagatelizujes - 3x za par rokov, vsak sa stara, deti nic netusia -je dokaz ze je to horsie ako pises .... pochadzam z takeho vztahu kde dieta nic netusi - nikdy nebudem nromlna, poznacenie na cely zivot ! mamke sa neda pomoct, lebo oddialovala riesenie, mantinely az zmizla zo zvojej osobnosti, je len jeho tien ...a ona to nevidi ..
Ked sa rozvedu a tieto navyky prenesie do noveho vztahu, tak jedine hladat flegmatika. Lebo bezny chlap, ci dokonca dalsi cholerik, ju s holym zadkom a dvoma detmi vykopne zo zivota velmi rychlo.
Tu je problem 11 rokov spolocneho zivota a ze si uz lezu za tie roky poriadne na nervy. A stupnuju jeden na druheho tlak za nevyriesene stare krivdy. Niektore pary to rozchodia, ine nie. Vacsina zien sa zamerala iba na "nasilie", 3 krat za spolocny zivot.
" Sme spolu 11 rokov, manželia 8. Mame dve detičky. Muž je co sa týka otcovstva vzorný. Môžem ísť na kávu, ku kamoskam, hocikam a viem že sa postara. Navarí, úprace, operie, o deti sa postara. Mal milenku, chybu sme si priznali obaja, chodili sme do manželskej poradne a toto sme vyriešili. Ja to v sebe asi nemam uzatvorené ale snažím sa. "
Tiez si myslim, ze je to na rozvod. Utoky a nasledna skratova nasilna reakcia. Len je nespravne hadzat chybu a plut iba na neho. Lebo ju uistite, ze robi spravne, sa do niekoho navazat, rozvedie sa, bude to iste robit s inym, ktoremu neprasknu nervy raz za cas, ale castejsie a moze dopadnut horsie.
Slepo pred tym podla mna zatvaras oci. Da sa verit tomu, ze ho stale v kutiku duse lubis, no nemozes predsa cakat´kazdy den na to, kedy mu zas prepne a ty si to znova odnesies. Nezabudaj, ze utoky sa mozu aj stupnovat. Chces dat takyto obraz dietatu, ktore spolu mate?
Najlepsie je, ze zenske nasilie a psychicka agresia (vycitky, kritika, utoky, ponizovanie partnera) sa tu schvaluje ako normalna vec. Spomina sa iba ina, "ticha" agresia. Ked ten na ktoreho sa utoci, neodpoveda, lebo sa nechce hadat a to utociaca strana poklada za ignoraciu a este viac ju to rozzuri. Naopak, od muza je akakolvek agresia nepripustna.
Pritom slaba nestastne vedena facka od zeny vie roztrhnut usny bubienok, ci poskrabat a zjazvit tvar prstenom. Agresia z oboch stran je nepripustna a znaci rozpad vztahu.
Najlepsi priklad zenskej psychickej agresie su svokry. To vysvetli iba ta, ktora byvala u svokry, ktora ju neznasala. Ked svokra ide po neveste od rana do vecera. Ked ju nenapadne neustale poucuje, kritizuje, vytahuje stare chyby, vycita,,... Vacsina neviest to psychicky nevydrzi, odstahuje sa a uz so svokrou v zivote neprehovori.
Ako vydiskutovali ste si to?

@panda21 tak to ťahanie za vlasy je extrém, súhlasím. ja som skôr písala o tom, že uletí ruka (facka) a žena konečne po 3-hodinovom hysterickom vyvádzaní stíchne.... akože, ja som toto nikdy nezažila a ani nezažijem, pretože mám svoju hrdosť. mňa by raz chlap udrel a končím. na druhú stranu si však uvedomujem, že aj chlap je človek a ak by bol taký, ako ho opisuje autorka v úvode, tak by som mu nosila modré z neba a nie to, že doňho skáčem.. chápeš?