icon

Mama mi nonstop vyvoláva, čo mám robiť?

8. jan 2024

Pekný deň prajem, idem si sem pre radu, už neviem ako ďalej s mojou mamou. Možno to bude trochu dlhšie, ale som tak nahnevaná a musím sa niekde vyrozprávať. Som mladá - 25 rokov, bývam sama už od 18, momentálne s mojim manželom s ktorým čakám babatko. Mama mi toto robí celý život, zvykne mi volať aj 5x denne, ona je strašne ukecaná, hovory trvajú aj hodinu, keby nekončím tak aj dlhšie. Väčšinou keď ma voľno z prace, keď je v práci tak vždy večer po práci zavolá. Netýka sa to len mňa, vyvoláva aj mojej sestre, lenže tá ma dve deti, pracuje a nemá čas jej zdvíhať, tak jej menej. Pokiaľ ju nezdvihnem, je schopná volať znova a znova - kým nezdvihnem, pokiaľ už dlho nezdvíham tak mi píše výhražne správy, že mám súrne okamžite zdvihnúť. Človek sa aj zľakne, že sa niečo stalo, ale ona vždy vola len tak bezdôvodne aby sa mohla o svojom vykecavat. Hovory sú o blbostiach, vždy hovori o svojej práci, alebo ma v niečom poučuje a keď ja chcem niečo povedať o svojom, ani ma nenechá dohovoriť a skáče do reči. Áno, je pravda, že býva sama, otec zomrel pred 2 rokmi, ale ona toto robila celý zivot, aj keď otec žil. Všetko vždy vybavuje cez mobil, úrady, rodinu, nikdy nikoho nepríde navštíviť, len všetci musia chodiť k nej. Keď jej potrebujem zavolat ja, nonstop je obsadená, buď vola s inými členmi rodiny alebo s kamoškami, nevie vydrzat bez toho aby niekoho neotravovala. Ja som síce doma, momentálne mám mesiac pred porodom, ale obťažuje ma ako mi každú chvíľu vyvoláva, tiež mám rada svoj kľud a mňa osobne nebaví furt vysiet na mobile. Môj manzel je už z toho tiež na nervy, že čo toľko chce, lebo on ma rodičov cez pól zeme a volaju mu raz denne možno na 10 minút a koniec. Kamošky to tak isto nechápu, im zavolajú mamy možno tak 2x do týždňa na chvíľu. Mne mama s týmto argumentuje, že to sú zle matky čo nemajú rady svoje deti a že mňa ma veľmi rada a chybám jej. Lenže ona toto robí každému, všetkým to vadi. Ako jej to mám prosím vás vysvetliť? Ja už nevladzem, úprimne stokrát mám chuť ju vsade zablokovať a mat svätý pokoj, ale ona je schopná ešte aj políciu zavolat ak by som sa dlhšie neozyvala. Chcem mať svoj zivot, zachvilu sa mi narodí babatko a ona ma dokáže iba vytáčať. Už som jej dávala aj ultimátum, že ju zdvihnem maximálne 1x denne ale vždy si nájde dôvod, že niečo potrebuje súrne. Aj teraz, je len 13:40 a už mi volala 3x aj keď som jej vysvetľovala, že upratujem a nemám čas, pritom zajtra ju ideme navštíviť, tak sa môže kľudne osobne vykecat, ale ona potrebuje aj dnes. Prosím, poraďte mi.. príde vám to normálne a ja som divná?

autor
8. jan 2024

@simca06022011 presne, ona ma hobby vyvolávať, ja aj keď som na MD teraz mám stále čo robiť, varím, upratujem, keď mám všetky povinnosti urobené si zapnem TV, alebo mám aj taký koníček kde niečo vytváram momentálne, idem von sa prejsť, proste vždy si niečo nájdem a nie som odkázana len otravovat druhých, zabavím sa aj sama. Ale ona mi naposledy povedala, že ona potrebuje sociálnu spoločnosť a že keby nemá mobil by zomrela.

reanda
8. jan 2024

@simca06022011 takemuto cloveku nema zmysel nic hovorit.. ona ma nutkanie sa stale niekomu zdielat, inak sa tiez citi velmi zle, takze proste musi za kazdu cenu niekoho najst a skusa, kde sa da.. nepotrebuje nic pochopit, potrebuje si len niekde uspokojit chorobnu potrebu

simca06022011
8. jan 2024

inak moja mama mi zase takto rada pracu vymyslala (mame rovnaku profesiu, chodila som jej pomoct) a ked osm tam bola medzi poslednymi razmi, uz som mala tak dost.. ze som jej normalne povedala, nech uz prestane vymyslat "chu***iny", robit jej to nebudem, ak chce nech si to robi sama.. lebo stale mala len kecov kopu, cele dni jej huba mlela a plany, a neviem co, a robotu sme dorabali ostatni... :DD Fakt niekedy treba na rovinu povedat, dospely clovek sa nemoze dat neustale sekyrovat, a vycitky svedomia mat. Ja ked som to porovnala, napr. nikdy babka jej nevyvolavala, pracu nevymyslala.. tak ako ju to vobec napadne :DD
Ked chce socialnu spolocnost = tak nech ide osobne za niekym. A nie len doma sediet. Nech si najde kamosky.

reanda
8. jan 2024

hej, vycitky - to je vysledok toho, ze ta niekto manipuluje. cim skor sa ich zbavis, tym lepsie.. nie su pravdive

tmonika
8. jan 2024

Zo začiatku som sa aj bála, v tom zmysle, že čo sa stalo ??? Keď mám na displ. pri takých situáciach, vypnuté zvon., alebo šport alebo leto, dovolenka, nepočuješ mobil, keď som videla, že mám 20 zvonení 🤦🏻‍♀️ 10 správ a keď som mala svoj prog. a malú mi strážila, a toto sa mi stalo, že ona sa namiesto venovania s mojim dieťaťom mne nevedela dovizváňať 15 nepr. + 12 správ, už aj moja sestra o tom vedela, všetci ma hľadal behom hodiny, a ja na wellnesse s vyp. mobilom.. tak vtedy bolo veľmi veľke rošambo 🤣 so všetkými, veľmi sme sa dohádali , ale to si neuvedomí , potom znova príde niečo podobné… este je oba urazena, a keby sa ti nieco stalo?!!!

reanda
8. jan 2024

poslednu vec, co pre nu mozes urobit, je odporucit ju na terapiu

tamitamitami
8. jan 2024

Zdvihni jej povedz že sa ti nedá teraz volať ozveš sa večer/zajtra, potom jej nedvíhaj a zavolaj v čase kedy si jej to sľúbila. Chvíľu to potrvá ale zvykne si.

autor
8. jan 2024

Ona toto robí keď ma voľno z práce, neobsedí sekundu bez toho aby s niekym nekomunikovala. Stále sa nudí, pritom nemá dom uprataný ako v kryštálovej guli, ja by som si tam robotu našla 😀 Ale zaujímavé, že na navstevy nikam nepríde, len všetko vie riadiť cez telefón. A keď niečo potrebujem neviem sa jej nikdy dovolať lebo neustále obsadená.

simca06022011
8. jan 2024

@tmonika toto moja babka raz urobila v rodine, lebo sa jej nieco snivalo. A cirkus celorodinny bol z toho, v noci vyvolavala kadzemu, komu sa nedovolala volali mu ini... otras. A teiz sme sa dohadali a potom uz prestali vsetci vyvolavat, vedeli, ze babke sa nieco zazda a musi kazdemu volat, tak ak niekomu zavolala, vybavil to ten jeden hned a uz dalej nevolali :D Dnesna sibnuta doba, ludia si myslia, ze clovek musi chodit s mobilom na krku. JA kolkokrat som v zahrade a mobil vnutri, ani ma nenapadne ho vlacit,a leboa j ho vezmem a nepocujem.. museli si vsetci zvyknut. Pred 30r by co robili? pevne linky, predtym ani to nebolo bezne.. nedovolaju sa a co? :D

madeincssr
8. jan 2024

No, obavam sa, ze mamu uz nic/nik neprerobi, je to zavislost. Neda sa len na jej cislo (pytam sa znalych) dat nejaka automaticka hlaska v style: "Momentalne sa Vam nemozem venovat (aby to bolo vseobecne, ako ze vsetkym), prosim, zavolajte mi v stredu o xy hod." (den a cas dat podla tvojich predstav)? Mozes to urobit, ked sa narodi babo, ze preto to tak mas.

rorino
8. jan 2024

Tak jej ako do reci,že musíš končiť,a zloz jej a v ten deň už nezdvihne,keď to nejde po dobrom skús aj takéto možnosti

ema22270
8. jan 2024

Je to chore a poznam, ze ked ti niekto neda pokoja, a vola kazdy den, je to na nervy, nie to este 5x, proste jej nedvihaj a hotovo, nech ti vypisuje co chce.

minenkak
8. jan 2024

Zablokuj si keď chceš mať kľud a odblokuj vtedy keď vieš že budeš mať čas

autor
8. jan 2024

Zase, zajtra ju idem navštíviť, ale aj tak už 5ty krát volala. Z toho 3x som ju nezdvihla, a aj som si už povedala, že dnes teda nezdvihnem. Akože naozaj nepochopím ako to nemôže mať v hlave v poriadku a neuvedomovat si, že toto čo robí ma jednoducho obťažuje. Najradsej by som celý mobil vyhodila a nemala fakt.

yoxinka
8. jan 2024

Ty nepotrebuješ vyhodiť mobil, ale vzoprieť sa mame. Presne ako to niekto napísal, zruš ju a napíš “som OK, nemám čas telefonovat” a toto opakuj. Alebo jej napíš, zavolaj o 18:00, teraz nemám čas. Keď po 10 minútach hovoru: “mami, prepáč, mám prácu, nemôžem s tebou telefonovať, čau”. Máš výčitky? To je znak toho, že si obeťou manipulácie, lebo nemáš mať v takej situácii prečo výčitky.

cimage
8. jan 2024

Normalne jej zdvihni, ze co potrebuje a potom ju stopni, ze musis ist a zloz. Ked budes mat dieta a takto ta bude otravovat, tak to nedopadne dobre. Este pred porodom ju musite aj s muzom uzemnit. Aj muz nech jej povie svoje, ze vas nebude otravovat ked budete mat dieta. Ak ona nechodi na navstevy, tak sa jej kludne vyhrazajte, ze ked neprestane, tak vnuca neuvidi. Ja ked som mala male deti, tak vzdy som mala tichy rezim, pre istotu. Nasi si uz zvykli, ze sa mi nedovolaju. Vidim zmeskany hovor, tak zavolam, ale nevolaju mi 3x denne, max 2x do tyzdna a max 10min. Ja aj teraz nenosim telefon so sebou ked idem na prechadzku, alebo niekam.

nony2
8. jan 2024

vies ty di musíš určiť priority a dat samu seba na 1.miesto nie mamu sestru manžela seba no v tomto prípade fakt ide o to di za tie roky stále bola pod jej dohľadom.a nevieš si dovoliť povedať nie, ale je to nutné presne preto co si sama povedala aby si na AD neskončila aj ty a tu prichádza rozhodnutie -bud ja a moje zdravie alebo ma zničia nezmyselné telefonáty a mama stíhačka... držím palce 🤗

autor
8. jan 2024

@yoxinka
@cimage
@nony2
Zas mi volala 😀 akože toto už je smiešne. Samozrejme som ju nezdvihla. Už len musím nasadiť pevnú vôľu a nezdvihat ju. Zajtra jej poviem svoje osobne, max 1x za deň zdvihnem, nech povie svoje ale tiež žiadne také, že telefonát na hodinu a dalej zdvíhať nebudem. Moja babka mi vola iba keď niečo potrebuje, vždy ju zdvihnem, keď sa chce rozprávať pozve ma na kávu a ja prídem a kecame. Ale takto keď mi mama potrebuje denne vyvolávať aj 10x tak ani nemám chuť ísť osobne za ňou... lebo aj keď ju nevidím, počujem ju nonstop a nemám náladu ešte aj chodiť za ňou. Takže vyhrážka, že keď bude toto robiť tak neprídem ani s vnucatom je super a použijem ju 😀

lenka567899
8. jan 2024

Ja mam takého otca, vypisuje mi aj 2-3 krát denne, ale take že čo robíte ako sa máte
🙃

lenka567899
8. jan 2024

@lenka567899 keby mi ešte aj začínal volať tak sa asi zbláznim

komplikovana
8. jan 2024

Vies, ze si dospela a aj ked sa jedna o mamu, nemusis ju posluchat ako ked si bola dieta. Tato era uz skoncila. Ber mamu ako choru, neprerobis ju. Povedz jej, ze jej 1x za den dvihnes telefon viac nie a toho sa aj drz.

tykat
8. jan 2024

Ty jej nehovor, že nemáš čas, povedz jej že sa ti nechce vykecávať. A v práci by som mobil mala na ticho, nech ťa nestresuje.

Býva aspoň ďaleko? 😅

ivangeline
8. jan 2024

Vsak nedvihaj! Vypni ju. Hotovo. Keby bolo nieco vazne..myslis..ze sa to k tebe inac nedostane?

autor
8. jan 2024

@tykat v praci som si vždy našla iba zmeškané hovory, mobil som mala vždy na ticho 😀 býva 70km odo mňa ale plánujeme sa stahovat čiže bude ešte ďalej, asi tak 130km.

0silvia0
8. jan 2024

Ja sa ti cudujem co riesis. Mne mama nevyvolava 5x za den, ale ma dlhe nudne telefonaty o nicom, potrebuje sa len vykecat. Ja zdvihnem a popri tom cvicim, vykladam umyvacku, jem, a pritom len pocuvam s hlasnym odposluchom a pritakavam.
Bud ju zrus, nedvihaj, alebo dvihni a rob si svoje

gabika0825
8. jan 2024

Na jednej strane tá chápem ale na tej druhej…. Vieš čo by za to dal niekto iný kto tu mamu napríklad nemá? Alebo sa nestará, neozve sa, nekomunikuje… to je ešte horšie. Časom to možno pochopíš. Ona je sama a potrebuje s niekym mat kontakt, v takom veku si už asi nenájde činnosti ktoré by ju napĺňali počas dňa,pokial nie je zvyknutá žiť aktívne, neviem teda koľko ma rokov ale usudzujem že keďže máš koľko máš a bude babka,tak 35 asi mat nebude. Ber to tak že si doma, keďže máš pred pôrodom do prace asi nechodíš… prečo ju nezdvihnes a aj keby si to ani vôbec nepočúvala, nehaj ju vyrozprávať sa, rob si popri tom iné veci a nech si rozprava, keď jej to pomáha a cíti sa tak lepšie. Ja nechápem čo je na tom take ťažké. Ak tá to až tak veľmi obťažuje že ti zavolá, tak čo ti bráni v tom si snou hoc aj zajtra keď ju pôjdete navštíviť sadnut, povedať jej o tom, že zachvilu príde dieťa a nebudeš môcť stále rozprávať s ňou, lebo sa budeš musieť venovať dieťaťu. Prečo ju keď tak nepozvete nachvíľu k sebe, na pár dni, možno by jej prospelo byt s ludmi nie len sama. Aspoň by ti aj pomohla s dieťaťom a nemala by pocit že je osamelá.

autor
8. jan 2024

@gabika0825 ja to chápem, že niekto by za toto dal všetko. Ale žiaľ, všetko treba v limite a nie 10x denne volať. Ona žiaľ nevolá s tým štýlom, že ju stačí mať zapnutú a ignorovať alebo pritakávať, ona často potrebuje odpoved a keď neodpovedám tak sa urazí čo je ešte horšie.. nepoviem keby zavolá raz denne, povie čo ma na srdci a hotovo, ale ona ma obmedzuje, síce som na MD a dieta ešte nie je na svete, ale to neznamená, že nemám aktivity, povinnosti a nepotrebujem kľud.. skúsim jej to ešte vysvetliť, ale keď som sa snažila v minulosti tak to nepomohlo, ona je typ, že vždy musí byt po nej.

denisa0504
8. jan 2024

Autorka, ja sa neskutočne čudujem tvojmu manželovi, že v tomto dokáže žiť. Samozrejme že aj tebe ale ty si si to vybrala a svojim správaním podporuješ, ale že on toho už nemá plné zuby je šokujúce. Ale tak začala si jej nezdvhíhať, vytrvaj v tom. Ak vieš, že vždy aj naliehavé správy znamenajú, že len sa chce vykecať a nič vážne sa nestalo, prečo jej vždy naletíš? Ty nechceš byť na ňu zlá a na seba necháš vrieskať a psychicky sa deptať. O chvíľu bude z teba mama, bolo by treba psychicky zosilnieť a začať myslieť na svoje dobro a svojej rodiny. Stanoviť jasné hranice a držať sa ich. Ja by som zrušila a jeden j telefonát každý deň, veď to je na hlavu.. načo vysvetľovať čo robíš a prečo nemôžeš? Jednoducho nemám čas a zložím, na ďalšie správy a telefón nereagujem kým ja nechcem.. je to veľmi ľahké , len ty si z toho spravila patovú situáciu

autor
8. jan 2024

@denisa0504 lebo keď je manžel doma sa jej snažím nezdvíhať, potom ona zacne, že kvôli chlapovi kašlem na svoju vlastnú matku.. Jemu mama zavolá raz denne, niekedy aj menej a to na pár minút, keď ju nezdvihne ďalej nevolá a to jeho rodičia žijú na druhej strane planéty. Ja viem, všetko je moja chyba, nechcem jej ublížiť ale týmto akurát deptám seba. Pokúsim sa to zmeniť a nezdvihat jej, musím sa to naučiť, lebo potom pri dieťati nebudem mať robotu len čakať na jej telefonáty a predsa už mám svoju rodinu, ktorá mi je prioritou. A + raz som jej od zlosti povedala, že môj manzel a dieta sú u mňa cislo 1, čo je pravda, sa urazila, že to nemyslím vážne, že ona je až na druhom mieste, pritom mi to príde normálne ale tak okej.. len psychické vydieranie od nej vidim..

karolinakr
8. jan 2024

su take typy, naš sused je v kuse na telefone, kolke hodiny on prevola, len vyvolava, pise spravy, posiela hlasovky ...našťastie ja som z toho vonku, ale v kuse mu mobil zvoni ma paušal za 40 al.50 eur, som sa pytala, kam tolko vola ...aj keby na chleba nebolo, mobil musí byt...tiež mam pocit, žeby umrel bez mobilu.. to su take typy vykecavacie, s tym sa nič neda robiť,oni prahnu po spoločnosti, kdekolvek idu, mobil na uchu..
Hlavne, ked moja mama 50x to iste hovori a 10x denne toto počuvat, tak by ma švihlo .