Máme rozdielne názory na financovanie domácnosti
Neviem či už bola podobná téma nesledujem to tu, píšem anonymne keďže veľa ľudí ma tu pozná.
S manželom máme rozdelené účty, ja pracujem po RD, sťahovali sme sa pred rokom do domu a skrášľujeme to tu.
Máme dve detičky v škôlke, času je málo popri všetkom.
Poslednú dobu máme nezhody kvôli peniazom. Hypotéku sme si brali spolu a aj väčšie výdavky platíme spolu, menšie raz jeden zaplatí raz druhý. Podľa mňa to je takto spravodlivo.
Lenže manželovi sa toto nepáči vykrikuje mi že ho oberam o peniaze. Že stále niečo vymýšľam, chcela by som terasu spraviť, plot, altánok nad auto proste viac veci. A chcem od neho aby sme to platili napoly veď bude to pre nás oboch budeme všetko obaja využívať. Vlastne každý mesiac niečo si kúpime z výplaty a pomaly robíme. Ostatné výdavky hypotéku platí on, ja platím energie a deťom všetko. Stravu platíme obaja.
Je podľa vás takéto fungovanie v pohode alebo má pravdu manžel a ozaj ho oberam o peniaze?
Ja si myslím, že ty platíš viac, keďže deti sú drahé a navyše chlapi sú finančne lepšie ohodnotení
Peniaze môžete mat na svojich účtoch ale sú vaše spoločne. Ja sama za seba hovorím, že človek čo by mi povedal, že ho oberáme o peniaze tým, že zveladujem NÁŠ spoločný domov by nebol nazývaný manželom….
Tak altanok, terasa, plot su vacsie vydavky a mali by ste sa na nich dohodnut, nie ze len oznamis muzovi, ze treba plot, ty si vybrala takyto, bude to stat tolkoto a ma ti dat polovicu. Treba plot? Ok, tak spolu porozmyslajme aky, stanovme si nejaky rozpocet, pohladajme lacnejsiu alternativu. Boli ho penazenka za plot? Ok, tak plot nebude ale nech nemindzuje, ze mu po dvore behaju cudzi ludia alebo sa tam vy💩 cudzi pes. To iste s altankom alebo terasou. Len nie celkom chapem, naco chcel ist do domu, ked sa mu nechce investovat.
plot treba postaviť... nech kámošov poprosí, alebo rodinu a bude to mať o polovicu lacnejšie...
Na čo by chcel on použiť "svoje" peniaze?
mozno je toho na neho privela naraz. Mne stacilo to len precitat a tiez by som mala paniku z tolkych vydavkov naraz. Mozno by naozaj stacilo len trochu spomalit a dohodnut sa co a kedy, postupne (nie naraz) spravite. Prebrat ako a v akom casovom horizonte si to predstavuje on.
No kedze nemate spolocne peniaze,a ty vymyslas tak asi chce,aby si si to platila cele aj sama.
Ja sice vymyslam ale nikdy mi muz nepovie nie,ale ono my si to robime vsetko sami,resp.muz ja mu pomaham v ramci moznosti a najstarsi syn,ten uz je skoro dospelak a ma sily za 2ch.
@tulipanik12 nie vzdy
@nikushka8 presne , mozno citi tlak a radsej by trocha spomalil a setril.
autorka, zas kazdy mesiac nemusite mat daco nove, nevyhnutne ====> nie?
Práveže není to naraz písala som že každý mesiac si niečo kúpime príklad raz materiál ďalší mesiac niečo iné a potom ďalší mesiac to robíme. A nevymýšľam on tiež chce tieto veci spraviť veľa sme sa o tom rozprávali a veľa veci ide z jeho hlavy podľa jeho predstáv.Vacsinou si vyberieme z najlacnejších variácií, nemusíme mať nič drahé. Ale viete aké sú dnešné ceny.
Robotu robíme sami dvaja majstrov nechce zaplatiť a kamaráti súrodenci mu nedôjdu pomôcť. Takže tak
preco sa nepytas muza, co mu vadi
Tiez sme sa stahovali a vela veci este treba. Ale keby som muzovi kazdy mesiac povedala co este treba ( a ano pre nas oboch) tak to nepadne na urodnu podu. Podla mna na neho tlacis. Sice on suhlasi, ale musis mu to komunikovat trochu taktickejsie, nie len plesknut kazdy mesiac medzi oci.
@tulipanik12 Nevieš povedať koľko platí hypotéku a jie jevyo vôbec pravidlo.
Povedz tvojmu manzelovi,ze takto to bude,az kym sa deti nepostavia na vlastne nohy.Nechapem, na co sa zenil,zakladal rodinu.Male deti,male vydavky,velke deti, velke vydavky😉.
Ja som skôr tá čo povie že veď pomaly to spravíme máme čas, len on by chcel všetko hneď. Ked niečo kúpime tak to z neho vyjde že len peniaze míňame, lebo on pokiaľ býval u rodičov dal im mesačne sto eur a ostatné mal pre sebe. Teraz musí platiť hypotéku stravu do domu stále niečo treba, deťom väčšie položky atd.
Mne sa zdá ako keby on nevedel prijať že už je dospelý muž a musí sa postarať o rodinu
Na tvojom mieste by som založila jeden spoločný účet, kde každý mesiac pošle každý z vás určitý obnos peňazí. Z toho by ste platili všetko okolo spoločného života. Toto delenie financií nikdy neprináša nič dobré do vzťahu. A veľké investície by som robila len po dohode a istote, že ten druhý neostane na nule. Chapem, že chceš mať doma urobené všetko a hneď, aj že sa ti páčia rôzne veci, ale pokiaľ si vyžadujú väčšie investície, radšej by som do toho isla pomalšie.
My sa teraz hrame s pristreskom na auta,kedze muz urobil nohy z dtciek na male auta,tak to bolo v pohode ale teraz sme kupili 8miestnu dodavku a uz to lizal,takze na novo musel urobit novu nohu v altane,tie dtcka zbijal 2dni,co beton urobil taky tvrdy,a teraz cez vikend dole zase hranol.Takze ked aj urobime,opet sa s tym hrame.Ale uz sa mu krasne parkuje.
Myslim si, ze bol zgrlavy od zaciatku. Od zaciatku ste platili vsetko na polovicu a este ked citam, ze este aj tie stavebné veci robite spolu, tak mi je smutno. Takze platis a este si to aj spravis. Ja stale hovorím, ze odkedy zeny robia aj muzske prace, tak si z chlapov vychovavaju slabe jedince. Za mna je muz ten, co by sa mal postarat, Vybavit, zariadit. Ved je chlap, pochybujem, ze nevie zohnat chlapikov, ktorí mu to spravia. Ved naco by aj, ked ma doma pomocnika-teba. Popravde tieto vzorce uz mate dost zakorenene a bude tazke ich odburat, co ale nie je nemožné. Len ked sa das do tej jemnejšej role, predpokladam, ze ta chlap velmi rychlo omrzi. Kazda sebestacna zena v zaciatkoch potiahne vsetko a nerobi jej to problem....ale na kazdu to raz pride. Ta zataz na jej ramenach ju skor, ci neskor bude tazit a potom je z toho frustrovana
pomenovala si to presne, zvynuty na pohodlny zivot u rodicov ze prihodil stovku a riesil len seba. Ale ma rodinu, takze by to mal pochopit ze ta ho stovku stat nebude… ale povedzme si, vacsina ludi s tymto postojom ho nezmeni…
No a ked ste sli do domu, zial to si investicie vyzaduje, neni v 3izbaky ze kupis prerobeny a mas roky docasu pokoj….
Ze si to robite spolu je za mna ok poznam pary co sa v tom celkom vyzivaju a nevadi im to. Ale zase robit za kazdu cenu nieco ( hlavne narocnejsie ) co by clovek bez znalosti uz nedal, to uz nie.
Ale tu je hlavny problem ten zvyk..
No tak nerobte kazdy mesiac nieco, dajte si pauzu 💁🏼♀️. Ale chapem ze zasempocasie dobre po zime + clovek chce mat hotove…
@7lenka11 To skôr manžel by chcel mať spravené všetko a hneď, mne nevadí že robíme všetko na etapy. Spoločný účet nechceme ani ja ani on. Na nule neostane nikto keďže máme našetrené minimum 6 násobok nášho platu.
@romi0310 Stavebné práce robíme spolu lebo jemu nedôjde nikto pomôcť ani z rodiny ani z kamarátov. Aj to stále hovorí že on je na všetko sám. Lenže není veď ja mu pomáham so všetkým. Síce nemám toľko síl ako chlap ale snažím sa pomáhať.
@anne_mary2 Keď si dáme pauzu tak ideme niekam na výlet s deťmi. Aj to mu vadí lebo aj tam minieme peniaze, všetko mu vadí.
Tak mal zostať u mamičky a nezenit sa. 🤣
mh, chapem… mrzi ma to, ked to neni rovnaky pohlad, ze investicie do spolocneho domova ani casu s rodinou nie je vyhadzovanie penazi 🫡😑😑….
Tak si ziadnu nemal zakladat a mal zit u mamy v izbe dalej… a vyplatu mat celu sam na seba.. 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️.
Otvorena debata ? co je pre neho prijatelne? Aka je jeho predstava? Ten realny zivot bezi, ked ste zase sli do domu , musel s tym pocitat…. su to blbe reci co nastvu, aj mna by, logicky…
Založte si jeden spoločný účet, na ktorý budete prispievať obaja dohodnutú čiastku.
@marcellka32 tak zrovna výmena parkiet po 14 rokoch či maľovanie každých 5 nie je otázkou RD predsa... to isté je treba aj v byte.
@autorka to skôr vypadá, že ho chytá kríza. Nemá okolo 40??
Ja tomu nedokazem pochopit,spolocne sa rozhodnete pre dom a ked pride k dokoncovaniu,tak frfle,ze ho oberas o peniaze?to co je za nezmysel?on s tym neratal,co vsetko okolo domu treba a chcel to nechat “vyhnit”? Nie je to normalne-z jeho strany. Sla som do domu a vopred som vedela,co tu treba urobit a co to asi bude stat. Nech sa manzel laskavo spamata
on vymýšľa,čo všetko treba urobiť a tebe vykrikuje,že ho oberáš o peniaze....áno,oberáš ho o peniaze,lebo už nie je sám,má ženu a dve deti a barák.....predtým dal rodičom 100 a ostatné rozjebal........
Na kieho oného sa ženil a robil si deti?
garantujem ti,že to bude len horšie.....on sa nespamätá.
ja som sa stratila takze to chce alebo nechce aj on ten plot altanok pristresok? zarabate rovnako? nevadi mu nahodou, ze zarabas podla neho malo? co on chce s tymi "svojimi" peniazmi, o ktore ho vraj oberas robit? co chce inak robit? na ten vylet nechce ist ci chce a frfle? on okrem toho, ze ti povie uplne odveci vetu, ze ho oberas o peniaze aj povie co on chce a ako to chce dosiahnut? ci iba proste do vetra frfle a prska siru?

Oberala by si ho o peniaze ak by si chcela nieco co on nie...
My sa vzdy dohodneme co budeme kupovat, stavat, skraslovat a neriesime ci jeden da 100 e a druhy 120E, proste peniaze idu na jeden ucet a platime to z toho...
My sme sa este na zaciatku vztahu dohodli ze ak bude nieco co jeden nechce ani za nic, druhy sa prisposobi.... ak mame obaja nejake preferencie, najdeme nejaky prienik aby sme boli obaja spokojny. Ak je nieco co je napr. mne jedno (napr. aky olej do auta) tak rozhodne a kupi muz - ale samozrejme zas zo spolocnych penazi.