icon

Máme rozdielne názory na financovanie domácnosti

11. mar 2025

Neviem či už bola podobná téma nesledujem to tu, píšem anonymne keďže veľa ľudí ma tu pozná.
S manželom máme rozdelené účty, ja pracujem po RD, sťahovali sme sa pred rokom do domu a skrášľujeme to tu.
Máme dve detičky v škôlke, času je málo popri všetkom.
Poslednú dobu máme nezhody kvôli peniazom. Hypotéku sme si brali spolu a aj väčšie výdavky platíme spolu, menšie raz jeden zaplatí raz druhý. Podľa mňa to je takto spravodlivo.
Lenže manželovi sa toto nepáči vykrikuje mi že ho oberam o peniaze. Že stále niečo vymýšľam, chcela by som terasu spraviť, plot, altánok nad auto proste viac veci. A chcem od neho aby sme to platili napoly veď bude to pre nás oboch budeme všetko obaja využívať. Vlastne každý mesiac niečo si kúpime z výplaty a pomaly robíme. Ostatné výdavky hypotéku platí on, ja platím energie a deťom všetko. Stravu platíme obaja.
Je podľa vás takéto fungovanie v pohode alebo má pravdu manžel a ozaj ho oberam o peniaze?

hopsas
11. mar 2025

Oberas ho o peniaze? Skôr on oberá teba lebo podľa mojich pozorovaní strava energie a všetko okolo detí vyjde viac ako hypo. Neviem si predstaviť že by mi manžel toto vykrikoval fakt.

rorino
11. mar 2025

😂😂😂že oberas o peniaze😂😂😂pobavil má🤦🤦🤦

stanzi
11. mar 2025

Oberas ho o peniaze? To co za chlapa sa so svojou zenou rozprava takto?

Inak, pises, ze stavebne prace robite spolu…pevne verim, ze to iste potom plati aj o domacich pracach…

liv1
11. mar 2025

A domace prace mate tiez rozdelene na polovicku? Ocr tiez riesite obaja rovnako? Varite tiez obaja rovnako? 🙄 boze moj muz zaplatil milionkrat viac ako ja, lebo aj ovela viac zaraba. Ale v zivote mi nepovedal, ze ho oberam o peniaze.

euka210
11. mar 2025

Ako nechapem 🤷‍♀️ ste manzelia, tak hadam peniaze su spolocne nie? ...aj ked mate vlastne ucty. Aj my mame kazdy svoj ucet este z mladosti a absolutne neriesime kto, co ,kolko. Ja som bola dlho na RD, takze manzel bol a je zivitel, kedze viac zaraba, berie aj bonus, aj pridavky na deti. Plati inkaso, poistky, sporenie a vsetky take veci, obedy detom, kruzky. Bezne nakupy co treba, robim ja, tak platim ja. Benzin vacsinou kazdy na "svoje" auto. Ked ideme nieco "vacsie" kupovat, ohladom domu a pod, tak to plati stale on. Je to vsetko pre nas, pre nasu rodinu.
Tvoj ma zrejme nejako inak nastavene zmyslanie ohladom toho.

bludna
11. mar 2025

@tulipanik12 ak je zena programatorka a muz recepcny, kto je lepsie financne ohodnoteny? Skor zeny si hladaju muzov, ktori za robia viac nez ony same.

juliet86
11. mar 2025

hypoteticky scenar. matebvsetko porobene nakupene a on vyhra 10tisic eur. co by s nim ispravil? na co mu chybaju :jeho" peniaze ?

bludna
11. mar 2025

@autorka najskor mi napadlo, ze ho mozno frustruje, ze vsetky peniaze dava len do stavby domu a nema priestor si uzit dovolenku alebo nejake potesenie pre seba ale ked som precitala tvoje dalsie komenty, tak sa priklanam k tomu, ze si si len vzala divneho typka neschopneho prevziat zodpovednost za rodinu. Byvat u rodicov za 100vku mesacne kks. To ta neodpudzovalo uz ked ste randili?

autor
11. mar 2025

@tiezjedna Bude mať 45
@ibajaanikiny Ja si myslím že skôr ho realita prefackala keďže u rodičov nič nemusel spraviť. A teraz musí sa starať.
@rozculena Asi to bude tým že u rodičov o nič sa nestaral a teraz vidí na vlastné oči čo koľko stojí aj materiál aj potraviny všetko aké je drahé. Len tie reči že ja ho oberam o peniaze už mi idú na nervy. Veď nekupujem kabelky ani handry na seba ale zariadujeme dom náš dom. Neviem čo to nevie pochopiť. Alebo mi povie keď idem von aby som pozerala sa po zemi či nenájdem aspoň sto eur a takéto reči.
@fairyy To je skôr také do vetra len mi to už ide na nervy. Áno chce všetko aj on všetko riesime spolu aby sa to páčilo obom. No on chce peniaze ušetriť čím viac a viac. Platom to nebude ja zarábam o niečo viac od neho.

autor
11. mar 2025

@stanzi Domáce práce variť navarí čo mu nachystám, riad neumyje, povysáva, okrem toho ostatné upratovanie je na mne.
@liv1 Ja zarobím o niečo viac než on. Domáce práce píšem vyššie. OCR s deťmi a lekárov riešim len ja, takisto škôlku rodičovské poplatky všetko ja riešim okolo detí.
@juliet86 Nechal by ich na účte asi.
@bludna Tak to vidím aj ja že nevie sa s tým vyrovnať že už je zodpovedný za rodinu. To je asi kvôli tomu že dlho býval u rodičov. Na oddych má priestor. Na dovolenku on nechce ísť nikam, všade vidí len peniaze. Vieš koľko mi to dá zabrať prehovoriť ho na dovolenku aspoň cez leto aby sme išli niekam s deťmi ako rodina.

tiezjedna
11. mar 2025

@autorka ono to s tým vekom môže pokojne súvisieť - kríza stredného veku ako vyšitá. Zrazu si uvedomuje, že je stále veľa vecí nedokončených, stále sa lejú peniaze, ale komfort, ktorý by si predstavoval nemá... A že by možno chcel aj iné veci, len pre seba, ale nemá na to lebo rodina... A čo je horšie, tvoju pomoc vníma skôr ako obtiaž než prínos, pretože si jeden z dôvodov, pre ktorý je jeho život zrazu nespokojný. Je to padnuté na hlavu, ale nebol by prvý ani posledný... Andropauza je rovnaká sviňa ako menopauza. Akurát pri tom nemajú návaly😉

lenkalienka321
11. mar 2025

Nuž...o peniaze ho neoberas, keďže dom je spoločný. Skrátka máte iné priority, kde ich minat. Osobne by som tiež nebola veľmi za dom, lebo to je podľa mňa pozierac peňazí, jednoducho stále niečo treba kúpiť, opraviť, dorobiť, nekonečný proces, človek sa tak stane otrokom domu. Ale ako vravím, je to otázka priorít. Je nutné sa dohodnúť, koľko je manžel ochotný do domu investovať a keď mu to vadí, tak tie financie zredukovať. Viac by ma trápila forma, akou ti to manžel povedal. Lebo veta: "Oberas má o peniaze" mi pripadá taká...no neviem. Veľmi necitlivo vyslovená. Trošku taktu by mu v komunikácii nezaškodilo.

mirro
11. mar 2025

Skoro mi oči vypadli. Tak manžel si založil rodinu a za stovku mesačne to teda ozaj nepôjde, veľmi rýchlo by mal začať rozmýšľať inak. A už nie je moje tvoje ale spoločné. Takže pri väčších položkách si sadnúť, predebatovať a dohodnúť sa.

mantilka
11. mar 2025

Mňa by to urazilo...to by povedal len raz. Máj k sebe väčšiu úctu. Inak všetky peniaze v manzelstve sú spoločné, pri rozvode by sa pekne zhrnuli na kôpku. Stále nechápem prečo sa ženy dobrovoľne vzdajú spoločných peňazí, aj keď autorka, ty zarabas viac.
Ani by ma nehlo pomáhať stavebné práce, nech zarobí alebo zoženie si pomoc. My máme tiež dom, menezovala som stavbu lebo som mala skúsenosti, vybavila kolaudáciu...ale ťažké práce robiť nebudem.
Robíš mu slúžku, staráš sa viac o domácnosť, deti, prinášaš viac peňazí , pomáhaš so stavebnými prácami....preháňaš to.

Muž si viac váži ženu, ktorú musí obskakovať.
Veľmi ľahko sa môže stať, že si nájde milenku a ty budeš len oči vyvalovat, aký je nevdacny.

mamutka
11. mar 2025

Ty máš dve malé deti, tak sa im venuj. Na tvojom mieste sa vyprdnem na altanok, plot aj všetko ostatné. Konečná. Žiadne muklovanie na stavbe a miesto “ďakujem” len urážky. Osral pes taky prístup. Zajtrajším dnom by som začala systémom - chodim do prace, starám sa o domácnosť, o deti, je toho až až. Stavbu nech rieši on. A keď bude musieť platiť robotníkov, pochopí kto chce od neho peniaze. Ti by sa mu vysra.. na hlavu za blbe reči. Ale k tebe si dovolí.
A žiadna kríza stredného veku alebo co. Nevie stráviť, že jeho žena aj deti porodila, aj materské stihla aj zarába viac ako on. A on, 45 ročný cap nevie bez ženy altanok zbuchat.
Ty sa venuj deťom a on nech sa ukľudni. Ked nemá na to aby to postavil sám alebo zaplatil robotníkov, tak nech si smerom k tebe hubu neotvára. Ty sa viac nechytaj tej roboty okolo domu. To ti píšem úplne vazne hodinu po tom, čo som mužovi pomáhala s plotom. Môj muž sa totiž pri tom chová ako skutočný chlap a nie blby vrták

lujza123
11. mar 2025

Akoze to pomáhanie chapem, mňa stavebne veci bavia, určite mi príde zábavnejšie vonku stavať nejaký altanok ako drhnut doma wc

Ale z tvojho popisu mi to príde ze sa tvoj muž na tebe vezie, proste ako jeho druha mamička co sa postará, zaplatí, zariadi, naplánuje a on ako rozmaznané dietko to len ofrfle a ofňuká.
Ináč s tými financiami, keďže väčšinu prace v domácnosti aj zodpovednosť za deti hodil na krk tebe predpokladám ze s platením to bude veľmi podobne

Na hádky o peniaze je najlepšie domáce účtovníctvo, dajte si nejakú appku do telefónu a zratajte si všetko, koľko mesačne kam platíte.
Deti vieš odhadnúť na celý rok - co bude treba topanky, bundy
Spíšte si všetky prace ktoré chcete za rok stihnúť a sumu koľko to bude stát, dohodnite sa na prioritách.
V dome je stále co robit, my bývame 10 rokov a ešte by sa našlo co treba spraviť .. V tomto sa treba trochu ukľudniť nie chciet všetko hneď, auto vydrží aj bez prístrešku a altanok môže byt aj o 5 rokov, zas to toľko nehrot

Muž to možno potrebuje vidieť dopredu - toľkoto ta budú stať ročne deti, toľkoto dom, toľkoto dovolenka - to znamená ze mesačne dáš takúto sumu.

A prosimta zamestnaj ho trochu viac, uber .. ste na to dvaja nemusíš byt hyperaktivna

karolinakr
11. mar 2025

ale bez sedenia v lete to je o ničom, kavu tam musiš pit, noviny čítať- nabytok kúp do záhrady a namiesto altanku taky veĺký slnečnik - to by som spravila ako kompromis zatiaĺ.
tu som našla video - 3 chlapi robia altanok a muž od teba akože chce, aby si sama robila altánok? to už je prehnana emancipácia

https://www.youtube.com/watch?v=3ylFQX6SruU
liv1
11. mar 2025

A manzelik nech sa pripravi na este ovela vacsie vydavky, ked deti zacnu chodit do skoly a na kruzky… ked budu chciet ist na tabor, na vylet zo skoly, ked budu potrebovat telefon, notebook..

fairyy
11. mar 2025

no ak je to do vetra frflanie a jednoducho je chronicky frflos tak maximalne mozes skusit mu povedat, ze je to sialene otravne to pocuvat a nech s tym nieco robi lebo ta to vytaca a ked s tym neprestane budes mu robit zrkadlo

cacianka
11. mar 2025

@lenkalienka321 necitlivo ?! By som mu tak nahucala za tie jeho drísty, že by dlho hľadal sever.
Načo sa sakra ženil, keď nepozrel ? Mal veľké oči, žena, deti, dom a teraz bude frflat ? A takto obviňovať ženu, keď on sám chce a vymyslí si čo chce dorobiť? No u mňa by aj meno zabudol. Buď dospeje a správa sa ako chlap, otec a hlava rodiny, alebo nech ide za 100 € naspäť k materi. Ktovie či počujú jeho rodičia tie jeho kecy a urážky voči žene, a či ho v tom podporujú

e1h
11. mar 2025

Vidím to tak, že manžel je trochu frustrovaný z toho, že stále sú nejaké extra výdavky, čo výplata, to idú peniaze preč z účtu. Ja napríklad ak po nejakom väčšom výdavku uvidím na svojom bežnom účte trojcifernú sumu, tak som tiež nesvoj, aj keď je to napr. deň pred výplatou. Samozrejme mám peniaze aj na iných účtoch, na pravidelných sporeniach, investíciách, atď., má ich na účte aj manželka, ale nie som vo svojej koži ak viem, že v prípade nejakého veľkého nečakaného výdavku (pokazený spotrebič alebo auto, vysoká pokuta, nedoplatok, atď.) by som už musel siahnuť na peniaze na ostatných účtoch. Jednoducho byť blízko vynulovania nepridáva na mentálnej pohode.
Možno by stačilo pár mesiacov nič drahé nekupovať/neplatiť, len bežné výdavky a manžel by bol zase v pohode. 🙂

maya_hi
12. mar 2025

Presne si to trafila. Jeho zaťažuje že sa musí starať o rodinu. Malý chlapec

maya_hi
12. mar 2025

@e1h ...a keď si nesvoj to je dôvod vyliať si zlosť na ženu? To je ten problém väčšiny chlapov. Akoby na tom žena nebola rovnako. Žijeme v tom istom svete a platíme tie isté výdavky. Ženy to nemajú o nič lacnejšie. Ja mám často pred výplatou na účte DVOJCIFERNÚ sumu. Ale nikdy ma nenapadlo naziapať preto na muža. Ale jeho vtedy napadlo pýtať si ešte odo mňa. Aj keď má o viac ako 100% vyšší plat.

jozinzbazin22
12. mar 2025

My sme mali prve roky altanok ten klasicky,tyce a siete,sice vydrzalo to mozno 2roky ale na zaciatok stacilo,az potom ked nam uz liezlo na nervy stale kupovat altany,tak sme kupili z merkury markete ten drevenny,uz je tomu vyse 5r a dokonca uz bol aj presuvany,lebo tam kde stal predtym,teraz mame ten pristresok na auta,a to bola robota.Zhodili sme staru velku sopu,a miesto nej muz urobil malu drevennu sopku,a ten altan sme na kolieskach presuvali do 2casti kde bola ta velka sopa.No to bola robota a este sme to davali aj do vysky,na hevery od aut.Vsetko muz zvladol na vybornu.Ako aj ploty,tie som chcela vyse 10r,opet ked prisiel cas,som ich objednala a muz ich osadil 4strany,este nam chyba 1 strana ale to uz asi nechame tak.
Nemate sa kde ponahlat,robota neutecie.

aurora33
12. mar 2025

Naco ti je taký chlap?

autor
12. mar 2025

@mantilka Aj ja som všetko menezovala pri kúpe a sťahovaní sa aj všetko vybavovala. No mňa obskakovať nemusí lebo ja sa práce nebojím a keď chcem aby sme niečo mali tak treba priložiť ruku k dielu. Ako začala som keď mal reči že jemu nikto nepomôže. Myslím z rodiny nikto všetci bývajú v bytoch a aj keď volala súrodencov na niektoré práce na výpomoc odmietli že nech sa postará sám.
@mamutka Ja som tak naučená z domu, nemala som otca tak musela som mame pomáhať so všetkým. Ja ani neviem len tak sadnúť si a pozerat sa naňho ako sa s tým sám trápi.
@lujza123 Aj mne to tak niekedy pripadá ako keby som mu bola druhá mama a všetko mu poviem čo má robiť čo zaradiť a tak. Ale keď ho vidím on vôbec není na také veci že by išiel a sám vybavil niečo.
@cacianka Jeho rodičia o tom vedia a nepodporujú ho v tom. Ony mu povedali máš rodinu máš sa starať. Len manžel stále že on je na všetko sám a nikto mu nepomôže. Ako nikto veď ja mu pomáham ako viem už viac neviem robiť.
@e1h Má našetrené na 6 mesiacov vyplatu ako rezervu keby niečo.

romino
12. mar 2025

Tak on ked vraj chce vsetko naraz, ale zaroven je sokovany z vydavkov - tam ti naozaj neporadime.
Som povodne myslel ze to ty tlacis a chces "vsetko naraz", kym on uz chcel si zacat aj budovat nejaku rezervu

veronicka1901
12. mar 2025

@liv1 mame to rovnako, ja toto vobec nepochopim, ako moze takto niekto fungovat. Naco sa takito muzi zenia a zakladaju rodinu.

lenkalienka321
12. mar 2025

@cacianka a už by si asi vydatá nebola, keby ste takto s mužom komunikovali. Alebo by ste mali veľmi ukricany a nepríjemný vzťah. Aspoň jeden z partnerov musí mať rozum a byť ten kludnejsi. Pokiaľ viem, autorka spomenula v príspevku iba jednou vetou, že manžel jej vykrikuje, že ho oberá o peniaze. Nevieme presne ako to prebieha, či sa to deje často a za akých okolností sa to deje, ake nákladné veci chce manželka kupit. A zas keď to aj v ďalších komentároch upresňuje, fakt nemám čas čítať jej dodatočne vysvetlenia. Aj tak ide o pohľad z jej strany. Človek často sám seba vidí za toho lepšieho, lebo však ten druhý má problém, nie ja. Zas, aj výdavky musia byť dohodnuté, žena si nemôže len tak míňať tisíce eur ( ani muž). Ja by som teda nikomu neradila hucat a hucat do druhého, to vždy situáciu iba zhorší. Ideálne spraviť si budget koľko sa v priemere toho na dom minie mesacne a toho sa držať. Mimochodom, ak on a cela jeho rodina je z bytu, tak nie je na takéto otrocenie pre dom zvyknutý. Ja by som to tiež nerobila. Svoj voľný čas a peniaze venujem iným veciam, športu, cestovaniu, deťom a vzdelávaniu sa. Každý sme iný. A toto si zrejme obaja vôbec nevykomunikovali, kým sa vzali a kúpili dom. Veď keď na neho bude tlačiť, môže sa kľudne stat, že jej navrhne, však predajne dom a kúpme byt. Hotovo. A bude spokojná. Čo človek nemôže spraviť chybu pri kúpe nehnuteľnosti?

veroniq85
12. mar 2025

Autorka ja som si zbezne precitala diskusiu a chapem ze financie ohladne dokoncovania stavby mozu byt frustrujuce ale ked si pisala ze muz frfle aj na to ze len minate peniaze aj ked idete s detmi na vylet tak to mozno skonstatovat ze si si vzala nejakeho drzgrosa a ocividne ste sa pred zavazkami az tak dobre nepoznali.