Manžel hnevá na moju potrebu rozprávať sa o smútku
Ahojte. Chcem sa trosku vyrozpravat a pocut nezainteresovany nazor.
Mame s manzelom jedno dieta. Velmi dlho sme sa snazili nakoniec absolvovali niekolko cyklov ivf.
Potom sme skusili este dva vklady ale jeden sa vobec nevydaril a z druheho bolo biochemicke tehotenstvo. Uz su to dva roky a blizia sa dusicky a tak a ja sa proste hocikedy zamyslim, ze kolko by uz malo keby to vyslo a ci som vtedy nespravila nieco zle, mozno som mala ist do nemocnice alebo proste lezat ale boli sme vtedy na dovolenke… neviem no vzdy mi to pride luto a teraz jednej babe vysiel vklad tak sa mi to zase cele tak vratilo a proste som to hovorila muzovi a on na mna zacal vrieskat, ze dokedy toto chcem riesit a naco sa o tom zase chcem bavit a co mi ma povedat, ze uz sa mam spamatat, ze on to uz nemieni pocuvat, ze uz sa k tomu vyjadril a proste same take necitlive kecy. Z nicoho nic.Proste len som chcela trochu pospominat lebo ma navzdy bude mrziet, ze mame len jedno dieta.
No a pokracuje to este aj dnes rano on je normalne nasrany, ze ako som si dovolila nieco mu hovorit, ze nie som normalna, ze stale cosi vytahujem. A uz ma uplne nasral tak sme sa dohadali ale mne nepride, ze ja som spravila nieco zle. Len som sa proste chcela porozpravat. Tak neviem som ja magor? Ved ja nemam nejake depresie normalne fungujem….
@karolinakr naozaj naposledy to bolo na vianoce. Ale akoze nesledujem to zase tak. Viem, ze na vianoce sme o tom hovorili ale teraz si uz nato budem davat pozor teda. Trochu ma to aj boli, ze si musim davat pred nim pozor co hovorit no ale uz to tak bude…
Mila autorka, chapala by som, ak by to bolo prvy krat. Ale ak takto "places" pri kazdej prilezitosti, tak sa ani necudujem. Nie neobhajujem tvojho manzela, kricat po tebe nemal, ale povedal ti pravdu. Miesto toho, aby si sa tesila z toho co mas a zila, tak rozmyslas co by bolo keby. Myslim, ze tvoj manzel rozumie, ze ta to mrzi, a zrejme aj jeho, ale je to minulost a na nej sa uz nic neda zmenit.
Vysvetlim na inom priklade. Mojmu exovi zomrel otec, bolo to uplne necakane. Dlhe roky sa videli minimalne, vtedy si zacali budovat vztah, mali plany do buducna o spolocnej praci. Chapala som, ze to exa vzalo, aj problemy okolo toho. Ked mi ale 4 roky vkuse omielal kolom dokola, ako ho to vzalo, ako ho to ovplyvnuje, stale nad tym rozmyslal a rypal sa v minulosti, uz aj mne to islo na nervy. Minimalne kazde narodeniny, vyrocie smrti, vianoce prednaska o tom, ako mu velmi chyba, co vsetko chcel a nestalo sa, ako zomrel nahle a tak mlady... Ja som chcela pekne spolocne chvile, on zacal s takymito recami. Bola som hnusna ze mi to uz vadilo?
Minulost treba prijat a posunut sa. Je tolko veci, ktore su v tvojom zivote krasne, a ty ich nevidis, lebo rozmyslas nad tym, co nemas.
A zase nic. Len fnukanie, sebalutost. Zase jenom ja ja ja. Manzelove pocity ta vobec nezaujimaju. Nie je v tejto diskusii ani naznak sebareflexie. Jenom ja ja ja. Este sa trochu polutuj, nabuduce ta poslu do kelu aj susedia a zvysok rodiny 👍
@lienka.7 bola som 6 tyzdnov tehotna🙂 nemusis sa tu vzrusovat.
@kandelabra nuz inak teda premyslam nad tym, ze poniektori ste tu ani nie, ze kruti ale ako keby ste nemali empatiu v sebe.a to teraz nehovorim o sebe. Ale tento priklad co si uviedla o tom otcovi tvojho ex.
Neviem co ste to mali za vychovu preboha ale mne to pride zcestne takto reagovat. Vsak su ludia, ktori este aj 40 rokov po smrti blizkych ked ich spominaju tam im zvlhnu oci a mne to pride uplne normalne, ze napriklad na dusicky sa spomina. Fiha. Som rada, ze takto som nebola vychovana.
no tak toto je prva diskusia kde nesuhlasim..jedna znama ešte niekolko rokov !! bola na dne, ked mala problemy s babom, stačila zmienka o ňom a smutok v očiach, strašne ťažko to znašala, všetci to vedeli a ešte aby sme boli tak necitliví a vrieskali na ňu !! a to nehovorím o jednom dni, ju to poznačilo na roky..a mne bolo jedno, ako dlho potrebovala smútiť...nechodila som v jej topánkach.
a prečo ty sa autorka necháš udupať pod čiernu zem, lebo všetci ti radia, že si chudera a obhajujú tu tvojho muža, necitlivé hovado! no tak idú dušičky, zaspomínala si si, a čo? nemáš právo na smútok? to kto tak určil? každý si nosí v sebe bolesti a vysporiadava sa s nimi inak...
tak aj ty vrieskaj na muža pri každej príležitosti, ked bude smutný! možno tu zožneš potlesk za správny prístup..budeš za hrdinku so správnym prístupom k životu a druhým
@karolinakr keby vam na nej naoaj zalezalo, postrcili by ste ju k odbornikovi
kazdy ma pravo na smutok.
to nikto nespochybnuje.
ale ked ma problem sa s tym vyrovnat, nech mu pomozu blizky/odpbornik.
@nyusika vieš sú témy a témy..myslim, že ako pre mužov sú niektoré veci viac ťažké, ženy majú tému s deťmi horšie spracovanú a zvlasť citlivú
a nemyslim si, že ona achká dňom i nocou narieka a horekuje, ale ked prišli dušičky, tak si zaspominala
a to hovorili viacere ženy po potrate, že pri niektorych priležitostiach viac si spomenuli na dieťa a pripomenuli si ho
nech sa no pozriem z ktorejkolvek strany, z povzdychnutia by som žiadnu tragediu nerobila, ale ano, treba sa posunúť ďalej a dobre, že hovoriš
autorka, nedavno mala Zora Czoborova rozhovor v živote, ako sa zmierila s tým, že nebude nikdy matkou a bolo to celkom dobré, motivačné, možno ti pomôže sa pozrieť na ten problém z ineho hĺadiska
Tu je ten rozhovor
@karolinakr viem, pretoze patrim k tym zenam, co autorke rozumeju.
tazke pokial takuto skusnost nemas, nevies objetivne posudit. ake to je.
mas len sprostredkovanu skusenost s kamaratkou, ktora to necvhcela zvladnut a vy ste ju v tom podporovali.
ano, ona moze napisat, ze OBCAS to spomenie...ale ja normalne citim z toho, co pise, ako to podvedome dava najavo velmi casto, ze je nestastna - to z cloveka citis.
takze ma moznost - poddat sa tomu a byt frustrovana cely zivot, liezt tym ludim na nervy...
alebo to riesit, spracovat...a snazit sa o to, aby zila stastne aj bez deti - ide to 🙂
@nyusika však toto.Aj Czoborová v tom rozhovore hovorila, že si odkrutila ten smutok, ale potom sa zmierila s daným stavom a išla ďalej..A že ked sa človek po tej špirale stoči naspäť dole, nema to uzavreté.A s týmto súhlasím
@karolinakr a toto sa tyka cohokolvek, co nemozeme ovplyvnit.
netreba sa tym proste dlhobo trapit - viem si pomoct ? vyskusam, spravim pre to maximum - nejde to - neriesim dalej, hladam ine moznosti.
niekto ma potebu dlhe roky v sebe zivit frustraciu zo zlych rodinnych vztahov, niekto ma pokazeny vikend, lebo prsi a on mal ine plany, niekomu vadi, ze rano vychadza slnko a nie naopak 😀
proste o tom pisem - smutok je OK, pokial nie je uz okato obtazujuci pre okolie.
a nie, riesenie nie je prestat okolie tymto otravovat a dusit to v sebe - riesenie je poziadat o pomovc - ked nevie pomoct blizka osoba, existuju ludia, ktori s tymto skusenost maju a vdacne pomozu
Dva krát som potratila je to už 9 rokov vždy si na to spomeniem, na sušičky zapalim dve sviečky pri veľkom kríži ale život ide ďalej....mám jednu zdravú dcérku ktorá sa podarila potom a teším sa s nej
@karolinakr aaaaaaano a ja som ho presne citala. A mam to v sebe vyriesene. Ved nastastie mam tu dceru. A presne to bola cast mojej debaty vtedy s muzom. Ze tie zeny si to uzavru ale nikdy to neprestane boliet lebo potom pride v zivote dalsia faza a to su tie vnucata a tie zeny potom hovorili, ze vtedy sa to akoby znova vsetko vynara. A o tomto sme sa bavili a potom som spomenula to nase dietatko, ze ma to furt mrzi, ze sme sa nedockali tyh dvoch deti. A on zacal kricat.
ja celý čas hovorím, že to bola o hovne reakcia
@earlgrey dnes lepsie. Ale nebavili sme sa o tom vobec uz. Cize som sa musela tvarit, ze sa nic nestalo a to neni za mna ok a on bol taky akoze rezervovany. Mozno mu to zase tak za dva tyzdne dojde ako vacsinou.
Vieč čo, ja z toho začínam mať pocit, že to je skôr nejaký problém v komunikácii. Ako prežíval tvoj muž všetky tie IVF??? Bavili ste sa niekedy o tom? Aj on tak strašne túžil po deťoch? Aký mal on k tomu celému postoj?
@yoxinka prezival to uplne inak ako ja. Nikdy o tom moc nehovoril a bol vzdy podrazdeny pri neuspechu. Bol taky trochu vzdy neveriaci a nesvoj.
Zbytočne sa trápiš nad ,ukonci to spominanie,ži teraz lebo sa stoho mevyhrabeš. Chlap má pravdu

@nyusika keď to berieme z hľadiska práva, ze on ma právo po nej vrieskat lebo sa mu nepáči co rozpráva, tak ona tiež ma právo rozprávať co chce aj to iste viac krát. Koho právo je viac?