Manžel mi nechce dovoliť splniť si sen
Spolu sme 15 rokov. Ja mám 35. Približne 6 rokov trenujem na výstup na Mount Everest. Ale narodilo sa nám dieta, ma 3 roky. Buduci rok by som chcela ísť na výstup, ale povedal, že ak tam pojdem, rozvedie sa so mnou. Prisahal mi na svoju babku, že to urobi. Príde vám to fér ? Denne tazko trenujem, mám za sebou rôzne narocne výstupy. A tvrdí, že je to psycho.
@lavender94 mojmu znamemu odisli rodicia do Kanady na pol roka, ked mal 15 rokov. Ostal doma sam so sestrou, ktora mala 17. Obaja skoro dospeli. Doteraz na to velmi trpko spomina, ze trpel a niesol to tazko.
@ciernysokol áno, máš pravdu. Ale možno v tom veku by to už niesli lepšie keby maju doma aspoň toho jedného. Ale pokiaľ deti nie su samostatne tak na takéto dlhé obdobie to prosto vhodne nie je.
Autorka nedávno tuším STV2 alebo CT2 dokument o lezení na Everest. Problém je v tom, že kvôli prachom co za to inkasuju je x násobne prekročená kapacita toho čo dokáže tá hora pojať, laicky napísané.
Potom ľudia zomierajú alebo majú vážne problémy lebo sú v tej zóne, kde majú byť čo možno najkratšie, príliš dlho. Dôjde kyslík, mrznu, nemajú dostatočne zásoby....
Pre mňa to isté akoby si túžila po plavbe výletnou loďou, hoci vieš, že bežné na tu loď s kapacitou 100 ľudí vezmú kvôli prachom 500. Loď je pretazena a riziko úrazu či smrti x násobne väčšie ako za normálnych podmienok.
Napísala som to tak jednoducho, ale myslím, že to vystihuje pointu.
Za mňa, nevidieť pol roka tak maličké dieťaa hoci aj väčšie, nemôcť ho pohladiť, dať pusu na dobrú noc, mne by srdce trhalo.
Ano sú prípady, že dieťa je bez rodiča lebo nemajú z čoho žiť, choroba atď. Ale tam často nie je na výber. Ty na výber máš.
Dieťa má 3 roky. Chodi do skolky? Ty pracuješ? Popri tom tvrdo trenujes. Kedy s nim teda tráviš čas? Tebe čas s dieťaťom nechýba? Dieťa bolo plánované?
Neriešim teraz muža, len výsostne vzťah a čas ty a dieťa.
Kto je pre dieťa primárnou osobou? Ty, manžel, starká?
Spoznali sa pri tom hobby. Niektoré ani nevychádzajte z domu-nikto z nás nevie, kedy a kde. Inak ma zarazilo, že je totálny sebec. Akože haló. Ona sa nejde vykašľať na dieťa. Chce si splniť sen, na ktorom roky tvrdo pracuje. Zaujímavé, že mužom sa toleruje aj nemožné, tu žena naloží žene.
Autorka, určite sa o Teba bojí, ale tak dá sa to podať aj inak, vydiskutovat bez vyhrážania. Ja nie som horolez, ale chápem ľudí s vášňou pre niečo. Je to vždy lepšie ako nič nerobiace zombie.
Ak si sa stalo matkou, neznamená to, že si prestala byť Tebou. Sny si plniť treba. Držím prsty, aby ste si s manželom rozumne vydiskutovali.
@enmery podľa mňa tu skôr ide o to, že to riziko je neúmerne vysoké- voči inym aktivitám autorka neuvádza, že má manžel námietky.
Ci ty by si podporovala partnera v zjavne extrémne rizikovej činnosti, kde riziko on nijako nedokáže ovplyvniť. Inak povedané ak by sa rozhodol liezť v oblasti sopky, ktorá je momentálne aktívna a hrozí erupcia, podporila by si partnera?
Tu podľa mňa ide len o neúmerne vysoké riziko. V tom dokumente mali zostrihy rozhovorov s rôznymi ľuďmi, ktorí na Everest vystúpili. Prvá žena, muž bez nohy tuším, najstarší muž...Do jedného sa zhodli, že pár rokov do zadu, to ešte nebolo také skomercionalizované a prepchaté.
Ako autorka ovplyvní ten rad pred ňou pri výstupe ci zostupe co sa nebude hýbať? Nijako.A nebude sa môcť vrátiť dolu v čase, ktorý potrebuje,potom čo?To ci bude také alebo hentá keď počasie nevie tiež ovplyvniť, ale výstupy sa plánujú podľa predpovede, v čase s minimálnym rizikom. Nejdeš, keď zúri búrka. Teda nejdeš, keď vieš, že počet vstupov prevyšuje možnosti plynulého chodu.
Ona ako aktívny horolezec a jej muž zvlášť si zrejme práve toto uvedomuje. Ona to zjavne ignoruje.
Drzim ti palce. .. velmi, mas krasny sen. Jazda autom a prechadzky su tiez velmi nebezpecne, aj lietadlo.
Moj mal sen gerlach, sla som umriet od strachu, ale so zodpovednym vodcom co Palo je sa už bojim menej. Zas maju naplanove ,,blaznive" tury na leto
@enmery každý to vníma inak, každý má iné priority, každá matka má iné hranice rodičovstva. Pre mňa je napr sebecké kvôli snu nechať 3 ročné dieťa 4-5 mesiacov bez matky, všetky povinnosti hodiť len na otca, príp babky, pestunky, susedy a neviem koho, lebo JA MÁM SEN a všetci a všetko mi tomu prispôsobte a ešte k tomu minút 40 až 70 tis eur. Netvrdím, že má matka sedieť len doma a dať dieťaťu a rodine celý svoj život a nežiť pre nič iné, ale treba porozmýšľať, že mojim činnom môžem dosť ublížiť svojmu dieťaťu, uprednostním teraz môj sen s vedomím, že moje dieťa bude pol roka plakať za mnou a psychicky mu to môže ublížiť na veľa rokov (a možno aj celý život ak sa jej tam niečo stane)?
Ja nerypem, len ma zaujíma to, že ako sa to dá vnímať opačne a podporiť v tomto. Ja mám deti 8 a 6 ale predstava, že by sa mi niečo stalo, tak moje deti, hlavne staršie to zlomí, viem, že by to nezvládol bezo mňa, je veľmi citlivý a iba tá predstava, že by sa mi niečo stalo a deti tu nechám a až aj nebo existuje a dostala by som sa tam, tak by som sa aj v nebi utrápila vidieť moje deti ako sa trápia v živote.
@ceresnicka_cervena áno je to tvoj pohľad na vec 😉 a aj ten je v poriadku. Ja si myslím ze spokojná matka robí spokojní rodinu. Ak si tak spokojná je to ok,ak autorke k spokojnosti chyba tento výstup je to tiež ok. Muži takto riskujú bežné a málokto im to vyčíta. Ale ženám sa vyčíta úplne všetko ak už majú rodinu a dovolia si plniť svoje sny a nemusia byť ani takto extrémne
@enmery konečne niekto s normálnym názorom...odsudzovať ženu preto ze chce niečo dosiahnuť je hlúpe...to poďme odsúdiť všetky vrcholove športovkyňe ktoré sú väčšinu roka po súťažiacich, herecky ktoré hrajú po celej republike a pod...keby to bol chlap tak nikto nerieši...a riziko? Véd môže umrieť keď vyjde z domu a zrazi ju auto...ano je to odvážne ale ja byt mužom, tak som na takú ženu hrdý a nie ze sa chce rozviest
@ceresnicka_cervena Je to ok, že ty to máš tak. Ja to vidím inak. Príliš veľa som videla a počula, čo ľudia ľutovali pred smrťou a žiadnemu chlapovi som nikdy v ničom nebránila. A podporili by som-pretoze umrieť môže človek aj doma v spánku. Ale pobavila ma veta-hodit všetko na otca. Takže na matku sa môže a otec je vlastne pomaly nepodstatný pre dieťa. 😊 Obe naše pohľady sú ok, ak sme s tým my vnútorné šťastné a spokojné. A ver tomu, že ten chlap na nejaký výstup pôjde a vôbec ho nebude zaujímať riziko, alebo že nechá na polroka doma ženu a malé dieťa.
@mizoko veď hej, nevyčítam, len sa to snažím pochopiť 🙂 Nejde o to, že silou mocou odoprieť sen žene, mne ide o dieťa, aj keby to bolo opačne a jej muž tam chcel ísť, tak to vnímam rovnako. Je to riskovanie so životom a nikdy by som nedovolila aby manžel riskoval svoj život a išiel si plniť svoj sen s vedomím, že nás môže navždy opustiť. Máme v rodine rodinu, kde muž zomrel, deti cca ako moje, teraz sú dospelí ale život mali veľmi ťažký
@rachel36a No možno aj trosku žiarli. Lebo pre horolezcov je to jeden zo svätých grálov. A je tu dosť prípadov žien, že starala som sa o deti, muža, vôbec som sa nevenovala seba, nešťastná a on si našiel inú a prečo mi to urobil. Úplne nešťastie je keď žena prestane byť ženou, kamoškou, sestrou, partnerkou, lebo sa stala matkou. Take malé dieťa nevníma čas ako my a môže si vybudovať super vzťah s otcom a ostatnými z rodiny. Neviem aká trauma. Zato tu dosť žien podporuje zostať vo vzťahu ženy, ktoré sú psychicky ci inak týrané a deti sú toho súčasťou.
@enmery ja som nemyslela, že hodiť všetko na otca je zle a na matku sa môže hodiť všetko. Predpokladám, že sa starajú obaja 🙂 ale keď odíde na pol roka, tak áno, starostlivosť musí prenechať na iného. Je rozdiel ísť na týždeň napr na dovolenku a nechať starostlivosť na iného ak s tým obaja súhlasia, alebo že chlap chodí do zahraničia pracovať a áno starostlivosť je na žene, ale všetko by to malo byť o tom aby s tým boli všetci stotožnení ok a aby neutrpelo dieťa. Ale tak áno, mne sa ľahko hovorí, keď ja nemám také extrémne koníčky 🙂 a áno, ak by tu nebolo dieťa z tak poviem wooow choď, odvážna žena, lebo ja by som nemala odvahu ani na nejaký mini kopec strmý 🙈😆 ja mám hrozný strach z výšky
@rachel36a nevšimla som si jediný príspevok, kde by niekto napísal, že keby to bol muž, tak je to ok, ale keďže ide o ženu, tak to ok nie je.
Je úplne jedno, o aké pohlavie ide, podstata je, že ide o rodinu, kde je malé dieťa (v tomto veku zväčša stále naviazané na matku) o ktoré sa treba starať (ideálne obidvomi rodičmi) a v prospech ktorého treba konať (tiež ideálne, keď obidvaja rodičia majú na mysli blaho dieťaťa), ide tu o spoločné peniaze, keďže sú manželia, takže je to aj ošetrené zákonom (je jedno či muž, či žena zarobí/ušetrí viac, druhy partner má čo do toho kecať)
Záver je - sebeckí ľudia by nemali uzatvárať manželstva a už vonkoncom by si nemali robiť deti. Osoba, ktorá vidí len seba, svoje sny, ktoré si “musí” splniť, aj keby ju to život stálo a mala ísť “cez mŕtvoly” , nepozerá sa na to, ako tým ovplyvní iných členov rodiny sebecká je - či už ide o mužské alebo ženské pohlavie.
@sisaka lebo to tak je...kazdy odsudzuje matku...otec môže ísť, ald žena nie...čo tak zamestnanci ozbrojených síl? Tam je ok keď idú na niekoľko mesiacov na misiu, kvôli peniazom?
Ja nevidím nič sebecké na tom, že sa chce niekto realizovať...ist na par mesiacov niekde, je vždy lepšie ako rodiny kde otcovia, alebo aj matky robia v zahraničí a domov chodia obcas
Ved nech… to co je za retarda
@rachel36a To nie je pravda, kvôli zamestnaniu chodia aj ženy do zahraničia na turnusy. Ale stále je to práca, tam veľmi na výber nie je. Keď ťa núdza pritlačí, jednoducho berieš, čo je. A s rodinami to zamáva riadne a je úplne jedno, či je preč muž alebo žena. Ale v tomto prípade ide o niečo, čo nevyhnutné nie je, najmä keď ide o také vysoké riziko. A to patrím k ľuďom, ktorí si plnia sny a doprajú tento pocit aj druhým. Ale tento sen mi príde cez čiaru najmä s ohľadom na dieťa. Takéto sny si treba plniť pred založením rodiny...
@rachel36a prosím ťa, aký každý, každý je 100%, je tu 10 strán názorov, možno som nejaký príspevok preskočila, ale nevšimla som si ani jeden, kde by sa písalo, že kebyže je to muž, tak ok a už vonkoncom nie vo všetkých! príspevkoch
Čo tu splietaš ozbrojené sily, však to je povolanie, ktoré vykonávajú aj ženy, väčšina z nich ani nebola v žiadnom vojnovom konflikte. A áno hocijaké povolanie, kde sa vo zvýšenej miere riskuje život je na zamyslenie, ak už máme rodinu a zase to nie je o žiadnom pohlaví
Porovnať prácu v zahraničí s výstupom na Everest, to už je fakt pecka. Často krat ti, čo v tom zahraničí robia to robia pre svoju rodinu, aby ju zabezpečili, nie aby si splnili sen a finančne rodinu zaťažili a tiež ju robia ako muži, tak aj ženy. I keď osobne nie som zástanca takéhoto nažívania rodiny, je to neporovnateľné s výstupom na Everest.
@rachel36a Mne je úzko aj z tých videí, ktoré kolujú na nete so zamestnancami ozbrojených síl. Najmä ak sú to ženy, matky. Viete, tie videá, kde sa opäť stretnú s rodinou, deťmi, oni v uniforme prídu prekvapiť deti napr. Do školy, že sú už doma. Chápem, že niekto musí aj takúto prácu robiť, len práve pri tých videách s matkami a deťmi je mi z toho tak všelijak, že či je to úplne až tak nevyhnutné a nedalo by sa robiť aj niečo iné.. s ohľadom na tie deti. A vôbec sa mi nezdá, že by odsúdili matku, práveže sme sa viaceré vyjadrili, že keby s tým prišiel manžel, tak by sme tiež boli proti.
Podľa mňa je autorkin sen úplne dychberúci a wau, a manžel ozaj komunikuje blbo, ale ona nepíše, ako dospeli k tejto krajnosti, že rozvod, ak odíde (aj keď si myslím, že sa nerozvedie). Podľa toho, čo písala, ona na realizáciu hobby má pomerne dosť priestoru, chodí pravidelne aj teraz trénovať, liezť po horách, čiže by som ani nepoukazovala na muža, že jej v tom bráni.. Mňa zarazilo to, že on sa tiež tomu venuje, tak asi najlepšie vie, prečo bráni manželke: či už je to čas, ktorý to zaberie, financie, jeho skúsenosti, alebo možno pozná manzelkine limity, strach o ňu... Buď všetko dokopy, alebo niečo iné, to už vedia len oni. Žiadne podrobnosti ohľadne toho ona nenapísala, ako dospeli k súčasnému stavu, prečo sa už rovno vyhraza. Ak to bol jej absolútny sen a on o tom vedel, keď ju bral a vedel, že ona to chce zrealizovať, aj keby šerpovia z neba padali, tak áno, vtedy uznám, že si ju nemal brať, nemá jej čo do toho kecat, teda môže,.len nie je fér ju takto vydierať. Len je rozdiel sa dať dokopy s nadšencom motoriek na motozraze, ktorý má rád tento koníček, a takto to aj ostane, alebo keď po narodení dieťaťa zavelí, že idem vyššie, rozhodol som sa výkonnostne pretekať, lebo i have a dream.. Neviem, ako to mali oni.
Len sme napísali názor, keď sa uz pýtala... Keďže nepíše do podrobna, tak je z toho tu "hádka". Ja som to poňala z pohľadu, ze by som kvôli dieťaťu bola ochotná sa v niečom takom krotiť (vzdala som, resp. odsunula niektoré svoje záležitosti tiež, a nie som nejaká puťka, ako sa tu už poukazovalo na druhý extrém, že kvôli dieťaťu už som prestala byť sama sebou), len som presunula niektoré veci na neskôr. Ale chápem, že Everest je niečo, kde sa nedá ísť tak, že OK, tak teraz nejdem, dám to na budúci rok, toto nie je Kriváň. Tak nech si to medzi sebou vyriešia k spokojnosti oboch a nech sa ona v poriadku vráti so zážitkom na celý život.
Vymyslená téma a preto už ani nereaguje
Ani mne manzelka nechce dovolit splnit si sen . Denne trenujem a davam do toho vsetko. Raz v zivote chcem skusit swingers party a vystupit na vrchol. Asi to nebude taka jeba....cka ako vystverat na everest,ale aj tak mi nedopraje😎