Manžel mi nechce dovoliť splniť si sen
Spolu sme 15 rokov. Ja mám 35. Približne 6 rokov trenujem na výstup na Mount Everest. Ale narodilo sa nám dieta, ma 3 roky. Buduci rok by som chcela ísť na výstup, ale povedal, že ak tam pojdem, rozvedie sa so mnou. Prisahal mi na svoju babku, že to urobi. Príde vám to fér ? Denne tazko trenujem, mám za sebou rôzne narocne výstupy. A tvrdí, že je to psycho.
o 4 mesiace by si tam išla skôr??? a to prídeš o 4 mesiace zo života tvojho 3 ročného dieťaťa? 🥺 toto by mi bolo ľúto.... ale inak ta podporujem. snáď sa vrátiš a snáď sa budeš mať ku komu vrátiť 🤷
@petracandle to som si aj ja myslela, kým som sa tomu viac nevenovala. Vrtuľník tam lieta pomerne pravidelne. Žiaľ. Idú s kyslíkom, vylezú, vrátia sa, vrtuľník ich vezme dole. Tak snáď to prežijú aj dole no 🤷🏻♀️
@petracandle už to vedia urýchliť nejakou kombináciou liekov, v AT z toho majú biznis ale to by jej nenacenili za 45t, toto s helikoptérou vychádza cez 100
Manželstvom ani rodičovstvom vlastnú slobodu nestrácame, teda aspoň poniektorí z nás. Môj manžel aj sám cestuje po svete na rôzne kontinenty na niekoľko týždňov a my sa "nepúšťame" navzájom, my si oznamujeme a takto to máme od začiatku vzťahu. Neviem si predstaviť, že by mi takéto niečo manžel zadrel a zvlášť keď je to hobby, ktoré vás spojilo. Neviem čo poradiť, pretože pokiaľ to on neakceptuje a ty sa mu podvolis tak to bude medzi vami visieť a bude to mať na váš vzťah negatívny dopad. A ak pôjdeš, tak buď ti to neodpustí a aj tak to bude mať dopad na vzťah alebo splní vyhrážanie a rozvedie sa s tebou.
Tak či onak, vybrala by som si srdcom (výstup).
Sú tí ľudia spoľahliví, či keď im zaplatíš, tak ti povedia, že si pripravená… Alebo ti budú vedieť povedať aj to, že aj napriek príprave na to nemáš? Akú najvyššiu horu máš za sebou? A ako by si psychicky zvládala odlúčenie od dieťaťa? Ono, muž má pravdu, aj plánovaný výstup sa môže stať nevyspytateľným…
Mimochodom, to porovnanie s autami - koľko ľudí sa pokúsilo minulý rok vystúpiť na Everest a koľko kilometrov ľudia dokopy najazdili za minulý rok? Lebo je rozdiel, ak zo 100 ľudí umrie 9 a 91 prežije a je rozdiel, ak z 500 000 ľudí umrie 1000, ale 499 000 prežije…
Tak manžel.nechce ostat v takom mladom veku asi vdovec.
Škoda, že si si to nesplnila predtým ako si si založila rodinu. Ja by som nedokázala takto riskovať, keby už mám dieťa. Tebe nebude ľúto, ak ho nebudeš vidieť vyrastať?
Porovnavas dopravnu nehodu s tymto? Tak si zober kolko ludi jazdi za rok na sk.. denne milion ludi. Kolko ludi sa pokusalo tam dostat?
Ak je to tvoj celoživotný sen tak do toho ísť musíš,lebo si to budeš vyčítať a manželovi tiež. Chce to len nejak lepšie to odkomunikovať s ním. Držím prsty!
@gab1sol stále je to len štatistika, napríklad ja to tak beriem, že pokiaľ má niekto umrieť, tak umrie a hotovo. Môže aj doma na gauči sedieť. Mojej známej tak zomrel manžel, nemal ani 30 rokov, dostal infarkt.
@janickacrazy však áno, kto má umrieť, umrie. Alebo podaktorí si k smrti aj pomôžu (či už za tým volantom, alebo aj nezodpovedným výstupom na hory). Ale ak to už treba porovnávať, tak poriadne.
@gab1sol ľudia robia aj iné nebezpečné vecí, lietajú na rogale a čo ja viem čo všetko. Niekto prežije nehody, choroby, všetko možné a dožije sa vysokého veku a niekto nie. Ja som zato, aby si človek splnil svoje sny.
na odpadky sa môžeš pozerať aj doma v nejakej osade,vyjde ťa to lacnejšie...
https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/moun...
Citam len prve komenty a teda ja by som suhlas alebo dovolenie nepotrebovala. Kks, ze dovolenie 😃, jak od pana boha. Zijes raz , spln si svoj zivotny sen a drzim Ti palce.
No takto: ak by som uz nijak ináč to nevedela mužovi vyhovoriť, pravdepodobne by som tiež pristúpila k vyhrážkam. Alebo rovno by som ho nechala, po návrate by ma už doma nenasiel. Proste najprv splodiť dieťa, a potom odísť na štyri až šesť mesiacov do Nepálu, aby mohol vyliezť na Everest: tak toto by som nerozdychala, sen tu, sen tam.
Takéto sny sa majú podľa mňa spĺňať pred deťmi, alebo keď už sú deti odrastené a zabezpečené. Rovnako ani motorku. Všímam si, že v mojom okruhu takto "prepína" štyridsiatnikom, ktorí predtým nikdy o žiadnych motorkách ani že nesnívali, a zrazu že chcú motorku. Zvyčajne sa pridajú aj ženy, deti ešte majú malé... Ja mám krstného otca, ktorý bol teda motorkár, a nie malý, chodil aj na zrazy, mám aj kamošov, ALE každý jeden to nechal tak, keď si založili rodinu. Niektorí dokonca motorky predali, niektorí si nechali, ale nechodia. Ja viem, že čert nespí a stať sa môže nehoda aj keď ideme do práce na aute, no ale no.. nehovorím, že nemáš splniť svoj sen, len akurát je ten sen extrémny a ho ideš splniť v najnevhodnejšom čase.
A mimochodom, už prave z dôvodu, že máš manžela z fachu by som zvážila, prečo to odmieta. Tak asi vie, čo rozpráva.
@terezkaarthuramax nech mi nikto nehovori, ze Janicova bola na dceru sama. Skor nech povedia, ze je rozvedena alebo ja neviem co sa stalo, ale sama na dceru urcite nebola
Ja som za kazde plnenie si sna, ked chces, chod.
Len by som chcela stipku takej povahy, ze mam v prdeli svoje dieta a idem od neho na 4-5 mesiacov prec. 😀
@hederamonstera ja ju teda nejak nesledujem, ale v tej reklame to tak bolo povedané, že bola sama s dieťaťom
Autorka, tak ale manžel má v podstate pravdu, že aj malá chyba ťa môže stáť život, tak isto aj prudká zmena počasia, čo je o Evereste známe. Určite sú tam riziká, na ktoré sa vieš pripraviť, ale určite sú aj také, čo ťa prekvapia a čo by si nikdy nečakala.
Ty to berieš viac emočne, keďže jej to tvoj sen a pripravuješ sa na to pár rokov a manžel viac prakticky a realisticky, keďže si jeho manželka (bojí sa o teba) a máte spolu dieťa. Ak tam nakoniec nepôjdeš, budeš sa v podvedomí na neho celý život hnevať. Ak tam pôjdeš, tak je tam isté %, že podá o rozvod. Ak sa však vrátiš živá a zdravá, tak je tu isté %, že bude rád, že si prežila a dieťa nestratilo matku a on manželku a že ho to prejde. V každom prípade, ak sa nakoniec rozhodneš ísť, rob všetko preto, aby si prežila, nerob zo seba hrdinku a nič nepodceňuj. Držím palce, nech sa už rozhodneš akokoľvek🍀
@janickacrazy ano, viem. Ale hento je extremny sport a teda urcite zrut casu, dcera bola sama zavreta doma? Ci ju tahala vsade s nosicom?
Súhlasím s komentárom vyššie. Takéto sny sa majú plniť pred založením rodiny. A nie kvôli svojej sebeckosti ohrozovať buducnost svojho dieťaťa. Lebo zostať v 4 rokoch bez matky je trauma na celý život. Myslím že nech sa rozhodneš akokoľvek, vaše manažérstvo aj tak skončí. Kvôli rozdielnym životným hodnotám.
@hederamonstera no to teda netuším, možno bola u babky, neviem
@janickacrazy ja viem, prepac, to neboli priamo na teba otazky😀len sa tak zamyslam, lebo teda ja mam muza a mam cez den tak hodinu pre seba, ze ako to sama dokazala az na Everest😆
Pravdupovediac, Mt Everest je dnes len hype. Kedysi to naozaj cosi znamenalo, ale dnes uz veru nie.
Poviem len to, co tvrdia aj samotni profesionali ktori tam boli. Znacna cast umrti nie je sposobena nedostatkom skusenosti ci vycerpanim, ale cakanim na vystup.
Mnohi proste zamrznu! Je tam neskutocny pretlak a zdlhave cakanie.
Pamatam si clanok kde sa na profesionalnu horolezkynu zvrhla obrovska vlna kritiky pretoze chcela prekonat rekord a volba bola bud ist na vrchol a nechat clena expedicie zomriet alebo prerusit vystup a zniest muza dole hoci nebola garancia, ze prezije. Isla na vrchol a ten muz zomrel.
Splnit si sen je jedna vec, ale ty uz mas dieta. Dovolil by som zene ist pretoze je to zazitok ale by po prvy ci druhy basecamp.
Obavy tvojho muza chapem a tvojej lahkovaznosti trocha nerozumiem vzhladom na fakt, ze mas dieta a muza.
@bu_bu_bubak boze, ked to citam, tak sa zamyslam, ze co tych ludi tak strasi v hlave, ze to musia ist utisit az na everest.
Realne je to fajn zazitok, kamos ma dokonca volal aby sme sli pretoze ten trek je super a samotna sceneria je fajn a vystup na basecamp je uplne postacujuci ak chces mat zazitok.
Vela ludi si podla mna neuvedomuje podmienky pod vrcholom. Urcite to nie je pre slabe povahy pretoze po ceste prekracovat mrtveho cloveka ktory zamrzol cestou na vrchol teda uplne koser nie je.
Staci si pozriet videa na YT horolezcov ktori boli z tych "stastnejsich". Omrzliny koncatin ci tvare a miestami amputacie prstov. To ti hned zreguluje kapustu 🙂
Je to krásny sen, ale podľa mňa je z kategórie tých, ktoré sa proste majú stihnúť pred založením rodiny. Bodka. Ak to človek nestihne, tak potom počkať, kým dieťa vyrastie. Riziko je tam dosť veľké. Poznám deti, ktoré o chvíľu prídu o matku a je mi z toho nanič. Tvoj muž ma proste rozum, zodpovednosť a obavy.

Oháňať sa rozvodom je chyba v komunikácii, to totižto naozaj ničomu nepomôže, ale myslím si - bez ohľadu na to aký máme názor na to my tu, čo sa nás to netýka - že to je rozhodnutie, na ktorom by sa mali dvaja, pokiaľ majú spolu rodinu, zhodnúť, je jedno či chce ísť muž alebo žena... aj mimo strachu zo samotného výstupu, už len to že by si odišla na niekoľko mesiacov od nich je niečo na čom sa proste musíte dohodnúť spoločne, ku tomu aj tie financie, ktoré sú v manželstve tiež spoločné,... a to napriek tomu, že fandím ženám, ktoré si plnia takéto sny a obdivujem to