Manžel nevie, že si bokom odkladám peniaze
Odkladám si z výplaty po 400€ mesačne bokom a manžel o tom nevie. Nemám tam ešte veľa pretože pracujem chvíľu po skončení RP. Občas mám výčitky voči manželovi že to tajim že som to nespomenula ale potom máme nezhody a pocit viny je preč. Chcem si zobrať hypotéku a zúžiť bsm nakoľko nemám nič svoje a žijeme v manželovom dome. Inak spoločne nemáme žiadne záväzky voči banke. Práveže manžel nechce ísť do žiadnej spoločnej nehnuteľnosti a k tomuto kroku ktorý zmýšľam ma nútia okolnosti.
Robím chybu alebo si len namýšlam? ( Ja 32 on 38)
Nerobíš chybu, pokiaľ manžel nechce ísť do žiadnej spoločnej nehnuteľnosti, tak tam niečo nie je v poriadku a o tom určite vieš. Takže za mňa chybu nerobíš a budeš pripravená, ako píšeš asi to nebude ideálne manželstvo.
@anonym_229245 veru nie je. Všetko berie to je moje. Ani na svoju výplatu nepovedal nikdy ako v manželstve že je to naše,keď som bola na RP. On vždy to je moje ja som to zarobil
@anonym_229245 veru nie je. Všetko berie to je moje. Ani na svoju výplatu nepovedal nikdy ako v manželstve že je to naše,keď som bola na RP. On vždy to je moje ja som to zarobil
@anonym_autor No ja som mala podobného prvého manžela, ale rozviedla som sa. Bol to držgroš, ja som napríklad ani jogurt nemohla zjesť lebo ho kúpil on.. Pýtal napríklad odo mňa aj peniaze na domácnosť, ale ja som mu nič nedala mali sme malú dcéru a dostávala som rodičovský. Mne dal iba (pred 10 rokmi) 20 € na mesiac a bola som vybavená. Pekne si šetri a nič mu nehovor a vôbec nemaj výčitky svedomia, robíš dobre.
@anonym_autor ja som celý život mala svoje peniaze, až na staré kolená vieme si s manželom o peniazoch koľko kto má na účtoch. To sme spolu už vyše 45 rokov.
neviem prečo vôbec pochybuješ ci robíš dobre Samozrejme že robíš dobre
Neviem, ci to bude pravne ok, on ta na materskej a rodicovskej predpokladam zivil (cize spolocne financie) zrazu ty ides kupovat za "svoje" peniaze nehnutelnost (ktore su pravne tiez spolocne financie)...
@anonym_autor a podpíše ti potom vôbec zúženie bsm?
Ale z tych 400 co si odkladas je polka aj jeho.. no uvidis, ako to dopadne
@anonym_autor múdro robíš čo robíš.
Podľa slovenského Občianskeho zákonníka:
všetko, čo zarobí jeden z manželov počas trvania manželstva, patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM),
teda aj tvoje úspory z výplaty sú formálne spoločné, aj keď o nich manžel nevie.
- hypotéka mimo BSM – ale iba vtedy, ak je BSM zúžené alebo zrušené, čo opäť vyžaduje súhlas manžela.
Ako muz ti to uplne schvalujem. Dokonca nie je hanba mat vlastny ucet a tam nech chodi tvoja vyplata. Naklady si lahko podelite a uplne normalny muz to aj chape. Peniaze mojej partnerky nie su moje a ani ma nezaujimaju. Aj ked platim viac ako ona je to chlapske. Ani nadctym nerozmyslam.
@anonym_autor Ja súhlasím s ostatnými že robíš dobre, ale nerozumiem ako sa k tomuto bodu v živote ženy dostanete? Že žijete v mužovej nehnuteľností, on sa ešte vyjadruje že je všetko jeho nemáte nič spoločné a vydeľuje peniaze? Ako je možné že v takomto partnerstve porodite dieťa? Nemyslím to v zlom len ma zaujíma načo tie ženy v tej chvíli myslia
Inak autorka čo budeš robiť ak muž nebude súhlasiť s vyňatím z BSM?
@anonym_autor najprv sa rozveďte a potom kupuj nehnuteľnosť. Veď to je katastrofa, v akom "vzťahu" vychovávate to dieťa.
Chod v pokoji😅400*12...4 800 * 10 rokov.. 120 mesiacov=57 600 € co by sa dalo dnes, otazka co za to kupis v 2035, radsej popracuj na tom, nech ti da tretinu, stvrtinu na pismo, ako nechat inflaciu zozeriat €, ale vy dvaja mate viac oroblemov, ako dom v 1/1 nanho❓
Neviem, ci to bude pravne ok, on ta na materskej a rodicovskej predpokladam zivil (cize spolocne financie) zrazu ty ides kupovat za "svoje" peniaze nehnutelnost (ktore su pravne tiez spolocne financie)...
@sisa_s halooo...a co ju mal vyhodit na ulicu, ked bola na RD ? nezivil ju, staral sa o svoju rodinu.
zivil by ju, kedyze si vala sunky doma a nic nerobi.
Za mňa je OK mať aj v manželstve oddelené účty, aj si oddelene odkladať atď., skrátka si hospodáriť s peniazmi tak "spoločno-oddelene" 🙂 Ale vyslovene si na TAJNÁŠA odkladať je pre mňa akceptovateľné akurát tak v prípade, že človek uvažuje ako sa zabezpečiť na odchod z toho manželsta, a teda už je to len o sebazáchrane a nie o manželstve ako takom.
@anonym_autor ja som celý život mala svoje peniaze, až na staré kolená vieme si s manželom o peniazoch koľko kto má na účtoch. To sme spolu už vyše 45 rokov.
@3009 fu, pride mi to take chladne. Ale samozrejme ak to vyhovovalo Vam obom, je to absolutne ok.
@anonym_autor dôvod,že nechce ísť do spoločnej nehnuteľnosti môže byť aj finančný nemusí to byť, že nechce s tebou nehnuteľnosť asi nechce ďalši dlh a, keď to speje k rozvodu ďalšie ťahanice o polke splátok, vyplácanie atď..
Aj tvoj muž má možno bočný príjem, alebo nevieš o každom jeho eure.Ja by som to spravila ako ty.
Hlavne mu to nikdy nevykric v hádke.My nevieme úplne presne koľko každý z nás zarába a sme spolu 18 r
@anonym_autor keď sa manžel chová takto, robíš dobre. Odkláňala by som viac, ak by mi to situácia umožňovala.
@anonym_autor nevieš, či si neodklada aj on. Len to zúženie BSM ti on musí odobriť. V každom prípade aspoň jedna z mnohých, co sa nespolieha na "lásku až za hrob".
@anonym_autor Ja súhlasím s ostatnými že robíš dobre, ale nerozumiem ako sa k tomuto bodu v živote ženy dostanete? Že žijete v mužovej nehnuteľností, on sa ešte vyjadruje že je všetko jeho nemáte nič spoločné a vydeľuje peniaze? Ako je možné že v takomto partnerstve porodite dieťa? Nemyslím to v zlom len ma zaujíma načo tie ženy v tej chvíli myslia
Inak autorka čo budeš robiť ak muž nebude súhlasiť s vyňatím z BSM?
@anonym_b2ba65 Tak ja napríklad som mala takého držgroša, keď sme boli slobodný bolo všetko OK. Zobrali sme sa , postavili sme dom a potom prišlo narodenie dcéry a ja som tým pádom zostala doma na materskej a potom RD. A vtedy prišli problémy, že čo on kúpy je jeho "lebo ja nezarábam" a tým pádom neprispievam do domácnosti. Začal si robiť vysokú školu popri zamestnaní a zostal ako vymenený. Dovtedy bol šikovný veľa vecí urobil a potom nič len študoval a študoval a mne peniaze nedával , ale ešte pýtal. Jeho mama mu prispievala na školu a mne dal pred 10 rokmi 20€.. no tak som sa rozviedla, keby bol taký aj pred svadbou určite by som do toho nešla. Nikdy by som neverila že človek sa môže takto zmeniť, až kým sa to mne nestalo.
@anonym_autor dobre robíš
@anonym_autor no povodne som chcela napisat zw ja by som to svojmu manzelovi nikdy neurobila, ale mne moj muz nikdy nedal dovod o nom pochybovat. Kto drzi peniaze vo vztahu, ma moc. To nie je vyrovnany vztah.
@anonym_autor manželstvo v ktorom ti muž dáva na vedomie, že je niečo jeho a len jeho je odsúdené na zánik. Skôr, či neskôr sa rozvedieš. To nie je otázka peňazí a účtov, ale charakteru tvojho muža.
Ak ste manželia, nevezmeš si úver bez jeho súhlasu. Akákoľvek nehnuteľnosť, pokiaľ ju priam nezdedíš, bude vaša, nie tvoja. Takže za mňa to nemá význam kým ste zobratí. Aj keby ste sa rozviedli, tie peniaze sú z polovice jeho.
Ja som si takto odkladala tiež. Na účet o ktorom nevedel. Ja som to považovala za normálne, videla som to doma celé detstvo, mama tajila pred otcom svoj príjem a schovávala na zvlášť účet o ktorom on nevedel, aby to neprepil. Ani som sa nad tým nezamýšľala, keď som si našla môjho manžela, automaticky som si odkladala vedľa, keby niečo. Hoci on všetky peniaze dával na spoločný účet a mňa nekontroloval. Keď na to prišiel, nevedela som mu to ani vysvetliť, ani som nechápala čo sa nad tým pozastavuje, veď keď kupujem darčeky, prekvapenia, sebe veci a tak, nech mám a nech si nemusím pýtať povolenie (hoci nikdy mi nič nezakazoval, no trauma no :D)
A to som bola v opačnej situácii ako ty, byt bol na moje meno, práve on mal dôvod to riešiť a odkladať si bokom a nerobil to. A ja som stále mala pocit že čokoľvek si chcem kúpiť že sa musím pýtať, že mi to musí dovoliť, lebo som to tak mala celé detstvo zaužívané. Tak nejak postupne som si to musela upratať v hlave že je to len strach založený na strachu mojej mamy a nie je môj, a nebolo to za 1 deň. Dnes sme spolu vyše 20 rokov a ešte stále mi chodia peniaze z pasívneho príjmu čo som si dakedy založila, je to asi len okolo 500-600€ ročne, na PayPal ku ktorému on nemá prístup, ešte stále keď mi to tam blikne tak sa poteším že jeeeeej moje, ale potom sa pousmejem, ty môj starý vzorček, veď ťa vlastne ani nepotrebujem, a potom mu ukážem že aha čo mám :D a presuniem na spoločný a neriešim. Tak či tak keď potrebujeme čokoľvek kúpiť, neriešime moje tvoje. Naše.
Otázka na teba, či aj to čo sa deje je objektívne, že si naozaj obmedzovaná si kúpiť topánky, kabát, kabelku, alebo je to len tvoj pocit lebo on sa dajme tomu spýta čo si chceš kúpiť a ty to vnímaš ako kontrolu hoci on to tak možno ani nemyslí?
Je to dobre ale rozumies ze polovica tych tvojich odlozenych penazi je aj jeho... ano?
No ak si to chceš odkladať tak jedine cash do ponožky. Lebo pri rozvode sa budú lustrovat všetky účty. Financie a majetok nadobudnuté v manželstve sú spoločné.
@anonym_autor a keď ste sa brali, tak si to prečo neriešila? Mohla si sa vyhnúť takému debilovi a problémom. Či?! Jaaaj aha, so si bola zaľúbená a dúfala si ..mjak všetky .
@anonym_autor no zatial, kym nemate zuzene bsm, su vase peniaze co obaja odlozite ci zarobite spolocne, aj to co si odkladas bokom, aj to, co on vola "moje".
Ja len, aby si nemusela z tych bokom este jemu davat polovicu.
Pôjdem proti prúdu, ale nie, nerobíš dobre. On je hrozný a ty ideš urobiť tiež nie úplne fér vec. Tých 400€ nie je iba tvojich. Taktiež jeho plat je rovnako tvoj ako jeho. Ak nechce spoločnú nehnutelnosť, vydeluje peniaze, berie moje tvoje tak načo si takého chlapa brať a prečo sa nerozviesť? Prečo si s ním urobiť dieťa? Nepochopím. Jasne že je tu zly v prvom rade on ale ty si si ho predpokladám dobrovolne vzala a spravila si s ním dieťa. Ale ak ti vyhovuje nadalej žiť v takomto “moje tvoje, tajíme všetko” manželstve tak kľudne. Mňa by kleplo v takom vzťahu.

Nerobíš chybu, pokiaľ manžel nechce ísť do žiadnej spoločnej nehnuteľnosti, tak tam niečo nie je v poriadku a o tom určite vieš. Takže za mňa chybu nerobíš a budeš pripravená, ako píšeš asi to nebude ideálne manželstvo.