icon

Manžel nevie, že si bokom odkladám peniaze

Včera o 12:13

Odkladám si z výplaty po 400€ mesačne bokom a manžel o tom nevie. Nemám tam ešte veľa pretože pracujem chvíľu po skončení RP. Občas mám výčitky voči manželovi že to tajim že som to nespomenula ale potom máme nezhody a pocit viny je preč. Chcem si zobrať hypotéku a zúžiť bsm nakoľko nemám nič svoje a žijeme v manželovom dome. Inak spoločne nemáme žiadne záväzky voči banke. Práveže manžel nechce ísť do žiadnej spoločnej nehnuteľnosti a k tomuto kroku ktorý zmýšľam ma nútia okolnosti.
Robím chybu alebo si len namýšlam? ( Ja 32 on 38)

tiezjedna
Včera o 13:53
@anonym_6de6ad

Pôjdem proti prúdu, ale nie, nerobíš dobre. On je hrozný a ty ideš urobiť tiež nie úplne fér vec. Tých 400€ nie je iba tvojich. Taktiež jeho plat je rovnako tvoj ako jeho. Ak nechce spoločnú nehnutelnosť, vydeluje peniaze, berie moje tvoje tak načo si takého chlapa brať a prečo sa nerozviesť? Prečo si s ním urobiť dieťa? Nepochopím. Jasne že je tu zly v prvom rade on ale ty si si ho predpokladám dobrovolne vzala a spravila si s ním dieťa. Ale ak ti vyhovuje nadalej žiť v takomto “moje tvoje, tajíme všetko” manželstve tak kľudne. Mňa by kleplo v takom vzťahu.

@anonym_6de6ad tak tie peniaze bokom sa jej zídu aj v prípade rozvodu, že... Pochybujem, že chlap razenia toho jej, by niekedy podpísal úpravu BSM Jej plán je zrejme v troskách už teraz...

negymama
Včera o 13:57

Inak autorka este sa chcem spytat, ten dom co ma muz, uz bol aj splateny pred vasim manzelstvom? Lebo ak nie, tak pri pripadnom rozvode mas narok na polovicu splatok , ktore ste platili pocas trvania manzelstva zo spolocnych penazi - a je jedno kto kolko zarabal , na koho ucet isla vyplata alebo ako to on ci ty vola.

anonym_6de6ad
Včera o 13:58
@tiezjedna

@anonym_6de6ad tak tie peniaze bokom sa jej zídu aj v prípade rozvodu, že... Pochybujem, že chlap razenia toho jej, by niekedy podpísal úpravu BSM Jej plán je zrejme v troskách už teraz...

@tiezjedna ale stále sú to poločné peniaze, nie? Či sa mýlim? Nemôže si na ne stále muž nárokovať? A ona na peniaze ak odkladal on bokom? Naštastie ja toto vôbec neriešim, nevyznam sa v tom, peniaze su naše, rozvadzat sa neplanujeme.
Jednoducho k tomu poviem: načo mať takéto manželstvo.

tiezjedna
Včera o 14:32
@anonym_6de6ad

@tiezjedna ale stále sú to poločné peniaze, nie? Či sa mýlim? Nemôže si na ne stále muž nárokovať? A ona na peniaze ak odkladal on bokom? Naštastie ja toto vôbec neriešim, nevyznam sa v tom, peniaze su naše, rozvadzat sa neplanujeme.
Jednoducho k tomu poviem: načo mať takéto manželstvo.

@anonym_6de6ad nárokovať by si mohol, keby o nich vedel...

anonym_6de6ad
Včera o 14:39
@tiezjedna

@anonym_6de6ad nárokovať by si mohol, keby o nich vedel...

@tiezjedna tak ale majú dieťa, keby sa rozvádzajú tak sa príjmy riešia kvôli výživnému, nie? To by mu nedošlo že má takýto príjem, do domácnosti prispievala cca tolko a tolko a kde je zvyšných 400€?

tiezjedna
Včera o 14:42
@anonym_6de6ad

@tiezjedna tak ale majú dieťa, keby sa rozvádzajú tak sa príjmy riešia kvôli výživnému, nie? To by mu nedošlo že má takýto príjem, do domácnosti prispievala cca tolko a tolko a kde je zvyšných 400€?

@anonym_6de6ad 400 € zas nie je taký strašný výdaj, kúpiš bundu, topánky a sú fuč... Proste sa stratili v provozu. Hlavne by ho musela hanba facovať, aby si na ne nárokoval, keď sám sa chová ako kolenovrt a nie otec od rodiny. S takýmito dementami treba jednať nekompromisne.

anonym_6de6ad
Včera o 15:00
@tiezjedna

@anonym_6de6ad 400 € zas nie je taký strašný výdaj, kúpiš bundu, topánky a sú fuč... Proste sa stratili v provozu. Hlavne by ho musela hanba facovať, aby si na ne nárokoval, keď sám sa chová ako kolenovrt a nie otec od rodiny. S takýmito dementami treba jednať nekompromisne.

@tiezjedna v prvom rade si takých dementov netreba brať a keď sa náhodou prejavil až v manželstve tak v ňom nezostať.

anonym_34aae7
Včera o 15:16

@anonym_autor
Ja sa priznám ako muž,že si tiež odkladám bokom peniaze už viac ako dve desaťročia a utešujem sa tým,že aj manželka to určite robí. 😀

anonym_830504
Včera o 15:26

Takto z fleku mi napada, ze si radsej odkladaj hotovost a velku cast z toho daj do zlata. Rozmyslas spravne, manzel nie je ok.

tiezjedna
Včera o 15:27
@anonym_6de6ad

@tiezjedna v prvom rade si takých dementov netreba brať a keď sa náhodou prejavil až v manželstve tak v ňom nezostať.

@anonym_6de6ad ja s tebou súhlasím. Ale viem si predstaviť, že sa o tom hrozne ľahko teoretizuje, ale realita je inde. Preto vravím, že v prípade autorky je to odkláňanie na mieste, hoci si nemyslím, že peniaze využije na byt.

anonym_8d132d
Včera o 15:28
@pralinka25

No ak si to chceš odkladať tak jedine cash do ponožky. Lebo pri rozvode sa budú lustrovat všetky účty. Financie a majetok nadobudnuté v manželstve sú spoločné.

@pralinka25 nič sa pri rozvode lustrovať nebude. Nestraš ju. Pri rozvode sa rieši rozvod ako taký a deti. Ja som si peniaze odkladala na účet mojej mamky. Môj ex bol nezamestnaný, živila som ho niekoľko mesiacov. Nebol schopný ísť ani na brigádu, úplne mu vyhovovalo, že ja driem ako kôň. Majetok (byt a auto) sme rozdelili dohodou u notára.

maminkadeticiek
Autor odpoveď zmazal
kuriatko77
Včera o 15:44

Robíš dobre

sasa1310
Včera o 16:18

@anonym_autor podľa správnosti by si mala mať zúžené bsm už teraz, lebo keď neskôr zúžiš tak stále kúpiš byt aj z jeho peňazí, nakoľko teraz odkladáš aj jeho peniaze

pralinka25
Včera o 16:20
@anonym_8d132d

@pralinka25 nič sa pri rozvode lustrovať nebude. Nestraš ju. Pri rozvode sa rieši rozvod ako taký a deti. Ja som si peniaze odkladala na účet mojej mamky. Môj ex bol nezamestnaný, živila som ho niekoľko mesiacov. Nebol schopný ísť ani na brigádu, úplne mu vyhovovalo, že ja driem ako kôň. Majetok (byt a auto) sme rozdelili dohodou u notára.

@anonym_8d132d pri majetkovom vyrovnani áno. Mas dobre vzťahy s mamou ale nien kazdy ich ma a áno môže sa zisťovať prečo si mesačne posielala 400 e mame. To ze sa to nestalo tebe neznamená ze sa to nedeje.

sasa1310
Včera o 16:21
@anonym_6de6ad

Pôjdem proti prúdu, ale nie, nerobíš dobre. On je hrozný a ty ideš urobiť tiež nie úplne fér vec. Tých 400€ nie je iba tvojich. Taktiež jeho plat je rovnako tvoj ako jeho. Ak nechce spoločnú nehnutelnosť, vydeluje peniaze, berie moje tvoje tak načo si takého chlapa brať a prečo sa nerozviesť? Prečo si s ním urobiť dieťa? Nepochopím. Jasne že je tu zly v prvom rade on ale ty si si ho predpokladám dobrovolne vzala a spravila si s ním dieťa. Ale ak ti vyhovuje nadalej žiť v takomto “moje tvoje, tajíme všetko” manželstve tak kľudne. Mňa by kleplo v takom vzťahu.

@anonym_6de6ad vieš prečo? Lebo sa jej hodí, že má teraz aj jeho peniaze. Tiež nechápem a rovnako zdieľam tvoj názor

anonym_d8fa6e
Včera o 17:35
@sasa1310

@anonym_6de6ad vieš prečo? Lebo sa jej hodí, že má teraz aj jeho peniaze. Tiež nechápem a rovnako zdieľam tvoj názor

@sasa1310 tak živí JEHO deti, nie? Či má JEHO deti živiť zo SVOJICH peňazí?
Autorka, je to samozrejme v poriadku.
Na rozdelenie BSM potrebuješ jeho súhlas.
Peniaze, ak odkláš na účte na svoje meno sú súčasťou BSM, takže nie na účet, ale do ponožky, do vankúša, do prasiatka, alebo ako tu už odznelo do investičného zlata.

sasa1310
Včera o 17:37
@anonym_d8fa6e

@sasa1310 tak živí JEHO deti, nie? Či má JEHO deti živiť zo SVOJICH peňazí?
Autorka, je to samozrejme v poriadku.
Na rozdelenie BSM potrebuješ jeho súhlas.
Peniaze, ak odkláš na účte na svoje meno sú súčasťou BSM, takže nie na účet, ale do ponožky, do vankúša, do prasiatka, alebo ako tu už odznelo do investičného zlata.

@anonym_d8fa6e živia deti spolu, pretože peniaze v manželstve sú spoločné a je jedno na koho účte sú. Či sa ti to páči alebo nie, je to tak. A keďže chce zúžiť BSM a potom hneď kupovať byt, tak ho bude kupovať zo spoločných peňazí a splácať potom zo svojich.

anonym_d8fa6e
Včera o 17:44
@sasa1310

@anonym_d8fa6e živia deti spolu, pretože peniaze v manželstve sú spoločné a je jedno na koho účte sú. Či sa ti to páči alebo nie, je to tak. A keďže chce zúžiť BSM a potom hneď kupovať byt, tak ho bude kupovať zo spoločných peňazí a splácať potom zo svojich.

@sasa1310 🤔😳

canerko
Včera o 18:06

Pozri sa,ja si kazdy mesiac odkladam bokom 500 euro.Mam plan a to je 10 rokov setrit 500 euro mesacne.Zelam si kupit dreveny dom.Zijem v Chorvatsku a taka moznost tu je.Drevene hrastove domy sa predavaju bezne po 2000-3000 tisic euro za prestahovanie.Ak nije to tak potom kupim A-frame dom.Pozemok mam.Mozno niekto povie ze som sebecka.Nie,niesom.Po predchazajucem manzelstve kde som odisla s holou r....u,ja a moje deti nedostali nič,som sa spamatala.Ja neviem co sa stane za par rokov.Zijeme v dome ktori neni v manzelovom vlasnictve,on ka este aj sestru ktora urcite bude narokovala na dom.A ja nechcem prist do situacije ze znova bidem na ulici ci s muzom alebo bez neho.Šetrime aj spoločne,tam davam 300 euro do spoločnej ponožky mesacne.Takze nikdy viac nechcem zacinat od nuly.

anonym_ee8aae
Včera o 18:09
@anonym_6de6ad

@anonym_6de6ad vies preco???Lebo realitu zistila az pocas rd,ako mnohe,mnohe ine zeny.Ved 50 na 50 je super,nie??Az kym zena neni na rd a ocakava automaticky od chlapa,ze sa bude starat.Nuz ak sa predtym nestarali obaja spolocne o spolocne peniaze,tazko to zmenia pocas rd.

anonym_6de6ad
Včera o 19:01
@anonym_ee8aae

@anonym_6de6ad vies preco???Lebo realitu zistila az pocas rd,ako mnohe,mnohe ine zeny.Ved 50 na 50 je super,nie??Az kym zena neni na rd a ocakava automaticky od chlapa,ze sa bude starat.Nuz ak sa predtym nestarali obaja spolocne o spolocne peniaze,tazko to zmenia pocas rd.

@anonym_ee8aae presne súhlasím. Toto treba diskutovať dávno vopred. My sme vždy vedeli, že neriešime moje, tvoje a potvrdilo sa mi to počas RD. Nikdy mi muž nepovedal, že si nemôžem niečo kúpiť, lebo nikdy nebral že on má na tie peniaze viac nárok lebo ich zarobil.

anonym_b2ba65
Včera o 19:08

@anonym_autor autorka chapem ze ss dobre davaju rady ked nie sme zainteresovane. Vzala si si sebeckeho debila a jedina rozumna rada je rozviest sa s vziat si hypo na vlastne byvanie(ak nepodpise zuzenie bsm). Usetrene peniaze si po ciastkach vyber a schovaj. Mozete spolu zit ak chces dalej ale pochybujem ze spolu budete stastni, toto bude iba ceresnicka na torte.

ankare
Včera o 19:17

@anonym_autor dobre robíš a veľmi dobre rozmýšľaš. 👌👏

natalka13
Včera o 19:21

Namyslas si to, ze je to take jednoduche. No nieje.

anonym_8d132d
Včera o 19:35
@pralinka25

@anonym_8d132d pri majetkovom vyrovnani áno. Mas dobre vzťahy s mamou ale nien kazdy ich ma a áno môže sa zisťovať prečo si mesačne posielala 400 e mame. To ze sa to nestalo tebe neznamená ze sa to nedeje.

@pralinka25 neposielala som ich na účet prevodom 🙂

pralinka25
Včera o 20:20
@anonym_8d132d

@pralinka25 neposielala som ich na účet prevodom 🙂

@anonym_8d132d no tak to treba autorke takto napisat lebo nie kazdeho to napadne. ked uz rada tak komplet

beata_k
Včera o 20:29
@anonym_8d132d

@anonym_8d132d No, len ak sa nebude chciet dohodnut, tak ano sud sa v jej ucte bude hrabat. A polka bude jeho a moze sa aj na hlavu postavit. Aj vyber z bankomatu sa sleduje

negymama
Včera o 20:29
@pralinka25

@anonym_8d132d no tak to treba autorke takto napisat lebo nie kazdeho to napadne. ked uz rada tak komplet

@pralinka25 ano, ked uz tak radime, tak radsej nech vybera tych 400, priklad po 100 tyzdnenne v hotovosti z uctu, akoze na domacnost. a nech odlozi fakt bokom, bud na ucet doveryhodnej osoby, alebo do nejakej komodity.
I ked...vselico sa moze stat aj mame, a potom "mamine" peniaze pojdu do dedicskeho konania, to iste u kamaratky , sestry atd.

beata_k
Včera o 20:35

@anonym_autor No len ti to je na figu to "odkladanie". Na prevod zabudni uplne. Mozno ak tak veeelmi malu sumu a samozrejme nie na svoj ucet. A aj vyber z bankomatu nemozes robit pravidelne vzdy rovnaky den a rovnaku sumu. Sud nie je blby. Porad sa radsej s pravnikom. Musis dokladokat odkial mas vlastne ( nie spolocne v manzelstve) peniaze na kupu bytu?