Manžel platí bývalým luxusné dovolenky, mne nie?
Zienky prosím o úprimný Vás názor na takúto vec. Naozaj prosím bez nejakých pretvárok.
Môj muž je dost zcestovany, vždy ale tvrdil že cestoval s partiami rôznych ľudí. Vždy tvrdil že bývalým frajerkam nikdy nejaké luxusne dovolenky neplatil, lebo veď neni blby, aspoň v takom štýle to prezentoval.
Nedávno som ale nejako prišla na to, že to nie je celkom pravda. Tie dievčatá by na to skratka naozaj nemali, bavíme sa o luxusných destináciach. No a teraz ako by ste brali situáciu, že bývalým platil takéto dovolenky, a pritom keď ste išli na svadobnú cestu, polovičku som si musela platit ja. …Viem že niektoré poviete že to je závisť, žiarlivosť, že som malicherná…. neviem, no možno som, možno, ale po tejto informácii mi skratka zostala taka nejaka pachuť z toho celeho chapete…že či som ja nieco menej? prečo im ano, a mne, ako už svojej manželke nie? Podotýkam toho času som bola už na rodicaku s nasim spoločným dietatom a platila som si to z úspor…
odvtedy mi to tak nepríjemne vŕta hlavou, neviem či ma niekto pochopí.
Nechcem sa pýtať manžela takúto vec, lebo asi sa aj bojím odpovede a aj tak mi v tomto vlastne už klamal že to nerobil, pritom viem že im to zaplatil… cítim sa trochu pod psa z toho. Pochopila by som keby to je skôr naopak, že frajerku hocijakú nebude pozývať na dovolenky, že až manželku, ale opačne? Prečo?
och hrozne manzelstvo je mi ta luto
@hendikep presne s tebou súhlasím. Na kieho oneho "zivit" 3 účet? Aby sme tam obaja poslali 500 evri a potom z toho platili? 500 euro pošle mm mne, ja platím komplet účty a zvyšné podľa toho čo kto ako. Raz platím ja, raz mm. Dovolenku platil mm, ja potom zase veci okolo toho co bolo treba nakúpiť. Detto na dovolenke sme sa "striedali".
Každý si kupujeme co chceme, ja sa nestaram do neho kolku udicu si kupi ani on do mna za koľko a aký krem.
Nehrozilo by však, aby keď by som bola na rodicaku, aby som platila pol na pol. Ale toto som nikdy nemusela riešiť, lebo chvalabohu je môj mm normalny.
@autor teba trapi ze frajerkam kupival dovolenky a pritom si s tym ok ako mate financovanu domacnost. Tak to, ze niekomu nieco platil by ta trapit nemalo ak si s financovanim vasho zivota ok. Moj nazor je, ze ak muz deli veci na polovicu tak by som v zivote s takym muzom nebola, pretoze to je signal ze sa nevie o rodinu postarat myslim si ze milujuci manzel by toto ani neriesil a uz vobec nie svadobnu cestu. Ak pridu zle casy tak by mal raz potiahnut jeden potom druhy o tom su vztahy a ak by si nemala na svadobnu cestu tak co siel by sam chore zmyslanie ….
Ahoj, my sme spolu 15 rokov a spolocne dovolenky si platime kazdy zvlast. Moj muz zaraba viac tak odvtedy plati aj ha dceru. Ja zarabam tiez ale vacsinu vydavkou na domacnost plati on. Dovolenky a vikendove pobyty su nadstandard ak by na ne nebolo nesli by sme 😊. Byvalymi sa netrap nechaj to tak a ked budete v pohode povedz mu co ta trapi a preco a podla jeho reakcie uvidis ci si ta vazi natolko aby ti objasnil ake ma dovody ked chcel aby si si svadobnu cestu platila… my sme vtedy dieta nemali ale platil si kazdy svoj podiel 😊 vela stastia do buducnosti ti prajem 🍀
Ak je toto reálna téma, tak ma to, milé dievča, neskutočne kvôli tebe mrzí, fakt mi je to ľúto. Platiť si svadobnú cestu napoly. Z rodičáku. Keď sa staras o jeho dieťa. Nemať spoločne peniaze v manželstve. Naozaj toto nechápem. Viem, že sa to deje, ale prepáčte ženy, čo to tak máte, mne to príde ako dokonalá ukážka toho, že slovo manželstvo a jednota je nepochopené. To nie je zdravé manželstvo. Ešte aj zákon uznáva, že vaše peniaze sú vaše spoločné. Že čokoľvek, čo on zarobí - polovica je tvoja. Nechápem. A je mi za vás smutno. Že neviete, že takto jednota nemá vyzerať. Že nemáte zdravé vzory vzťahov, aby ste vedeli, že toto nie je manželstvo. Toto je len napodobenina, hra na jednotu, ktorá skončí buď uvedomenim a uzdravenim vzťahu, alebo rozpadom (buď aj navonok rozvodom, alebo len vnútorným rozpadom). Jednota v manželstve je úžasná nádherná vec. Mrzí ma, že netušíte, čo to je a tak pristanete na rôzne karikatúry manželstva.
Tak zas odsúdiť tu celé manželstvo keď vôbec žiadna z vás nepozná situáciu...mňa by zaujímalo, aká to bola svadobná cesta, kto ju navrhol, ako prebiehala celá debata okolo nej a pod. Čo ak ona si vymyslela nejakú svadobnú cestu, na ktorú strašne chcela ísť, muž jej povedal ,že no teraz sme mali viac výdavkov a si na RD, ona že ale ja veľmi chcem ísť, zaplatím si z úspor...to vám vôbec nenapadlo? Automaticky viníte jeho, hoci o celej situacii viete jednu vetu, ktorú vám tu autorka posunula mimo kontext?
@andrejka2424 Hlavne dva oddelené účty neznamenajú, že sa partneri podieľajú na výdavkoch rovnako a hneď sa všetko preratáva na polovice. My sme nikdy spoločný účet nemali, nevyhovoval nám ani jednému. A funguje nám domácnosť už 20 rokov. Úplne v pohode. Bez prerátavaní, bez toho, aby niekto strádal.
@zmrzlinka8 Ale však my, čo máme svoje účty predsa vieme, že sú to peniaze spoločné. To nikto nespochybňuje. Ja len nechápem, prečo v niekom dva účty vyvolávajú delenie na polovicu a iné blboviny.
@vespertine tento príspevok odhaľuje viac problémov v ich manželstve. Napríklad sa nerozprávajú dostatočne úprimne, otvorene a slobodne, a to je prúser.
Mas na polovicu svadobnej cesty, máš na lepšieho chlapa resp. Klamára by som aspoň ja nechcela, bez hocijakej pretvárky
@vespertine Veď toto. Ja som počas svadobnej cesty síce na rodičáku nebola, ale platili sme si spoločne. Aj svadbu. Známa išla na svadobnú cestu tiež aj s dieťaťom a rozhodli sa, že pôjde z úspor obidvoch. Manžel zarábal na hypo, energie, veľké nákupy, auto, atď. Takže ak chceli ísť museli sa rozhodnúť takto. Keby platil aj toto, tak potom by nemali rezervu. Len autorka vie v akej sú situácií. Ak bol muž slobodný chlap, nemusel vlastne živiť manželku na RD, dieťa, platiť hypo za väčší byt/dom tak mohol tieto peniaze dávať na dovolenky...
@any_soj Toto áno, toto je podľa mňa jediná podstata problému. Neopýtať sa muža na niečo, čo má trápi😔
@anna_anicka83 "Keby platil aj toto, tak potom by nemali rezervu." No zostal by im rovnaký zostatok, ako takto. Akurát ON by mal menšiu rezervu, ak teda to berú že každý má svoje.
@alenka1986 nepochopila si, že aj keď máte vy dvaja rozdelené prachy na tvoje a moje, aj tak polovica tvojich patrí jemu a polovica jeho tebe. lebo po právnej stránke je to v manželstve tak, že všetko je spoločné a je jedno, kto koľko zarába či nezarába a či si každý hospodári so svojím či nie
@zmrzlinka8 to ty si nepochopila ze autorke ide o princip a sklamanie, preco exkam platil a jej neplati 🤣a preto sa tu na nas obratila. Nepotrebuje pravnu radu, pretoze on moze mat kopu penazi predmanzelskych alebo zdedenych ale ona sa ma skladat z akt.rodicaku... takze ano na dovolenky alebo ine vacsie naklady sa skladame
PRECO? Lebo s tebou ma nastavene financovanie na polovicu. A s byvalymi bolo financovanie iba na nom, pravdepodobne potreboval byt za fajnoveho.
Neviem zeny, ale poucte ma prosim, preco by mal muz platit celu svadobnu cestu? Preco je to meritkom toho, ze je lakomec a zobrala si blba? Nemam skusenost s tymto, tak by ma to realne zaujimalo.
Inak, kedysi boli vsetky svadobne vydavky hlavne na rodine nevesty. A to sa vtedy od zien naozaj ocakavalo len to, ze sa bude doma starat o deti, rodinu a ziadny prijem nemala. Teraz mame aj prijem, aj si chceme robit, co chceme a este aj cakame, ze vsetko zatiahne manzel. A kolko tolerujete, ze su v robote cele dni, len aby ste vy mohli byt doma alebo nemuseli mat lepsiu pracu. Radsej s nim nebudete, len aby ste prachy mali od neho v spolocnej kasicke. Minule znama zdielala, ze aka je ona uzasna, lebo muzovi toleruje, ze je cele dni v praci a tak maju dost peniazkov a ona moze byt doma s detmi. Akoze ja neviem, ale ja som si muza vyberala preto, ze chcem s nim aj byt, aj nase deti, nie len aby zarabal peniaze a tym udaval svoju hodnotu a to, ci ma hoden je alebo nie.
Jasne, ze sa muz musi vediet o rodinu postarat, ale ak nemam na dovolenku, tak na nu nejdem a nie sa spoliehat, ze mi ju niekto zaplati alebo ze radsej muzovi pritazim, len aby ju on zaolatil. Ano, neda sa porovnat, ak muz zarobi 10tis.za bezny pracovny fond, vtedy by som aj ja cakala, ze vsetko zatiahne, ale nie pri normalnych platoch. Ja zarobim viac ako moj muz a to on podnika. Mohol by viac, lahsie by sa este zilo, ale na ukor casu, no a my si cenime cas, ze mozeme byt viac spolu. Nepotrebujeme mat o par stovak viac, len aby som si mohla povedat, ze je ma hodny, lebo vsetko zatiahne sam. Velke kazdorocne dovolenky ozelieme, za tie 2 tyzdne v roku ten cas nik nedozenie...Viem, ze tieto moje pohnutky malokto pochopi, ale je mi grcno, ked vidim, ako ste ho hned zhodili, len preto, ze si platila polovicu svadobnej cesty.
Spolocna kasa je to iste, ako ked ma kazdy svoje a kazdy zatiahne nieco z vydavkov rodiny. Mna raz znama poucila, ze spolocny ucet nie je dobry uz len z dovodu, ze ked sa cosi stane - smrt, tak sa ten druhy k uctu nedostane, lebo je automaticky zablokovany kvoli ded.konaniu. Tak len taka jedna vyhoda nie spolocneho uctu 😁
No a autorka, ak ta to skrie spytaj sa ho na to, ze ti mama cosi take povedala. Aj ked nechapem, naco ti nieco take hovorila, ako ste sa k tomu vobec dostali. Ked mate rodinu, je to cosi uplne ine, ako ked je chlap slobodny. Uplne inak s peniazmi nakladaju. Nemyslim si, ze tym nejak meria tvoju hodnotu alebo ze by si znamenala nieco menej. Ak nemate ine vazne problemy, kde by za to mohlo tiez ukazovat, kaslala by som na to. Stale ta ale jeho odpoved nemusi uspokojit. Nenechaj sa, posim nahlodat tymi kecami, ako stoji za prd, ked si si si polovicu platila. Toto nie je jedine meritko.
@natalka13 a? Mala mu povedat, ze nema alebo cosi podobne, ak by to bol pre nu problem..alebo proste nechodit na svadobnu cestu, ked je na rodicaku. Ona na to ale mala a ocividne tak funguju normalne. A nemyslim si, ze od nej vyslovene peniaze pytal, ako ty pises. Ked su peniaze spolocne na jednom ucte, stale to ide aj z penazi manzelky. Nie len z penazi manzela. Neberie mi hlava, ze to nevidite a tvarite sa, ze je to cosi uplne ine.... Ked ma niekto ucty rozdelene, nemoze cakat, ze vsetko bude tahat jeden a druhy si bude svoje kotit na svojom ucte, ak teda ten jeden nezaraba niekolko nasobne viac.
Mnohe pisali, ze aj keby na rodicaku nebola, stale to ma tahat manzel, tak ja som sa pytala, ze kedy take pravidlo vzniklo?
Ona, chuda, sa pytala na nieco uplne ine, vy ste jej tu dali este vacsieho chrobaka do hlavy.
@nene05 nepochopila si to cele, co baby riesia, ze pocas rodicovskej si ona platila svadobnu cestu a to je chrapunske. No neviem ako je to u teba, ale u mna to bolo tak, ze kvoli dietatu som sa vela musela vzdat, aj co sa tyka dobre rozbehnutej kariery, aj dobreho financneho ohodnotenia a neviem si predstavit platit luxusnu svadobnu cestu zo svojho, ked sa staram o dieta a nemam kvoli tomu prijem a z uspor by som urcite necerpela. Ak by ma muz velmi nahneval a takto by sme sa handrkovali, vypocitala by som mu naklady na opatrovatelku a lacne by to urcite nebolo….
@pandorra ja som to nepochopila? Naozaj? Ja som prisla o jednu dobru, dobre platenu pracu pri prvej...teraz pri druhej ma uz dopredu upozornili, ze ma idu preradit. Neboj, viem, co to je, aj viem, co to je, nemat co do ust. Ja by som jedboducho nesla na dovolenku, ani svadobnu, keby na to nemam. Netusite, kolko on zaraba, ake su ich vydavky. Ako to maju nastavene. Ju prekvapila minulost, nie pritomnost. Mozno keby mu povedala, ze nema peniaze na svadobnu cestu, resp., to co ma, nechce na to minat, zaplatil by to, to nik netusime. Svadobnu cestu si podla mna aj tak vymyslela ona a to ze to maju nastavene ako maju, jemu ani netrklo, ze to ma byt inak. Ja som napriklad neriesila ani svadbu pocas rd, nech si kazdy mysli, co chce, nechcela som na take veci vtedy vyhadzovat peniaze a je mi jedno, ze by boli moje, ci muzove, ja to tak neberiem, stale sme spolu, tak moje, tvoje neexistuje, ci uz je to na onom alebo hentom ucte... Ze mu ona nic nepovedala, vtedy v tom case, je ich problem, ich nastavenie, ich fungovanie. Nie, ze on je debil za to hned. Jednoducho, ked na to nie su peniaze, tak nejdem ani z muzovych, ked su, neriesim, ci to islo z mojich uspor, vsak neskor sa postara on, ked nebudem mat... Dovera, nie? ona riesi ale inu vec.
@morusha vsak ano, tak som to myslela, ale ked maju oddelene kasy, tak mozno ani nemaju prehlad o tom, kto kolko prave ma a ked mu nic nepovie, tak tazko moze on prejavit, ze nevadi, teraz toto ja zatiahnem. Alebo ako by sa v takom fungovani mali dohodnut? Ci automaticky brat, ze on ma vsetko platit, ako to tu niektore podali? Odhliadnuc od toho, ze bola na RD.
@any_soj Ona mala svoje úspory z dedičstva, on tiež svoje, ktoré nadobudol pred manželstvom. Oni sa brali pred 40tkou, čiže už dosť rozbehnuté životy. Niečo spoločne použili na väčšie bývanie, zvyšok si nechali. Ona ostala na RD, on zarába tak, že poplatí všetko a majú akurát dostatok. Svoje zvyšné úspory si nechávali ako rezervu (strata práce, úraz,...). Potom sa vzali, chceli po roku absolvovať svadobnú cestu, tak ju uhradili z tých ich úsporených peňazí (časť ona, časť on) a aby mali stále akú takú rezervu, lebo dopĺňať ju, kým je ona na RD už tak nešlo a chcú absolvovať ešte umelé oplodnenie, aby mali druhé bábo, čiže tak skoro do práce nepôjde. Aj prvé mali cez umelé, tam tiež išlo dosť peňazí. Čiže defacto si zo svojich peňazí, ktoré ani nespadajú do BSM zaplatila časť svadobnej cesty, keď bola na RD. Ale to v ich prípade neznamená, že má doma chrapúňa. Má naozaj milujúceho muža, ktorý sa snaží všetko zabezpečiť, aby si po všetkých problémoch, čo mala v živote užila aj bábo bez stresov. A rozhodli sa tak spoločne, mali peknú dovolenku aj s bábom a nemusia trpnúť, že keby sa niečo stalo nebudú peniaze, alebo by chlap musel ešte do ďalších robôt a nebol doma, aby bolo na dovolenku.
@morusha ale to na margo tych, co pisali, ze len ON. Ja som to myslela tak, ze su v tom dvaja, nie len on. Preco je zle, ze ona dala polovicu, ked su par. Preco by bolo ok len to, keby to zatiahol cele. Ja a on, su par. O tom pisem prave, ze tie, co povedali, ze to mal platit len on, tie to prave neberu, ze vo vztahu su dvaja, odhliadnuc od deti. Prave tie pisu len o povinnosti chlapa. Ja pisem o tom, ze vo vztahu su aj ona a on a ked maju oddelene peniaze, tak musia komunikovat... Oni nemaju spolocne, tak nemaju ako platit zo spolocneho, takze su tam jeho a jej peniaze, ktore su koniec koncov v manzelstve aj tak spolocne a teda je uplne jedno, kto kolko do toho vlozi. Mna len zarazilo, ze preco by to mala byt automatika, ze plati dovolenku len muz.. aj ked je rd. Ak som na rd a viem, ze na to nemam (neda sa inak vyjadrit, ked maju oddelene ucty), tak nic take neplanujem, ak sa neviem s muzom narovinu porozpravat, ake su nase moznosti. Ona na to mala, chcela ist, takto funguju a keby sa nedozvedela, ze byvalym platil dovolenky, lebo nic ine platit vtedy nemusel, uz sa citi zle. Tu jej este nalozili, ze ma doma blba, lebo idu napolovicu a netaha to on sam.. ale chapem, kto chce, najde si v mojom len zle..prave vsetky tie, co tvrdia, ze to ma tahat on, nepisu o "my"... Komunikacia je asi to, co tam chyba, nie peniaze. Lenze tu to hned pretocili a urobili z neho kretena.
@morusha a ako by si to ty riesila, ked by jeden nemal a druhy ano? Ked nemaju spolocne ucty? Lebo si vybrala presne moju vetu, kedy mi pride normalne vo vztahu, ze ked jeden nema napriklad na opravu auta a druhy by na to mal. Ma toho nechat bez auta? Podotykam, nemaju spolocny ucet. Vsak prave vtedy, ked by raz zatiahol nieco jeden, inokedy druhy, vtedy je to o fungovani, nie o tom, ze to je len ja a on, ako pises. Co to meni na tom, ze su tie peniaze na jednom ucte alebo na dvoch a kazdy plati nieco. Stale su to ich peniaze.
@nene05 Chápem, ani ja nie som zástancom urážok, ale pravdupovediac takéto fungovanie je mi cudzie. Raz zatiahnem ja, raz ty? Keď je spoločná kasa zatiahneme spoločne vo všetkom. Takúto " deľbu" chápem v tom, že každý niečím prispeje v aktuálnej životnej situácii, tak aby rodina mohla fungovať ako celok. Ako sa hovorí: každý chvíľku ťahá pilku.Autorka ale píše: "polovičku som si MUSELA platiť ja." V predklade, nezaplatím si, nejdem. Toto je pre mňa smutné.

Co si si nasla, to mas. Blahozelam. 🤦♀️