Manžel robí trading: Ako riešiť morálne dilemy?
Ahojte, nikdy som si nemyslela, že budem podobnú vec riešiť, ale stalo sa. Ja mám dosť pevné morálne hranice, a celkovo som dosť (niekedy až prehnane) čestný človek. Neznášam klamstvo a zavádzanie. Manžel to veľmi dobre vie, ešte pred vstupom do manželstva, si ma bral s týmto vedomím. Neznesiem ani milosrdné lži a podobne. Deťom vždy hovorím pravdu, aj keď to nemusí byť vždy výhodné. Ale späť k veci. Manžel už pred nejakým časom začal s tradingom, hoci sme mali už pred svadbou vydiskutovane, že toto nie. Hlavne mi vadí, že to robí spôsobom rôznych špekulácii, a je to na hrane legálnosti. Má pár takých kamarátov, s ktorými si vedia dať rady ohľadom toho, kedy predať, kúpiť atď. Za mňa takýto rýchly zisk proste neznačí nič poctivé. Zároveň to nie je problém typu nevera a podobne, takže nechcem robiť z komára somára, ale štve ma to. Ako by ste toto riešili?
@anonym_autor A s akou komoditou obchoduje?
@anonym_autor ako nieco kupi a potom to preda za vyssiu cenu, ci ako? Co je na tom nelegalne a snad to nie je jeho jediny prijem. Trochu nam to vysvetli.
@anonym_autor Preco si myslis, ze rychly zisk je nieco zle, nepoctive a klamlive?
Ja nechápem. Trading je aj normálne povolanie a dokonca nàročné a musíš to vedieť.
Nechápem ako môže byť "trading" nepoctivá vec. Veď to robí kopec ľudí a dokonca je to v niektorých oblastiach aj normálna pracovná pozícia. Robil som to dakedy a nemôžem povedať že klamem ľudí alebo ich okrádam.
Ono to môže byť aj rýchly pád nie len zisk 😂
@anonym_autor Mate spolocne peniaze? Ak ano, tak by ich nemal pouzivat bez tvojho suhlasu na nieco s cim ty nesuhlasis. Ak skutocne robi nieco nelegalne za co by mohol dostat basu alebo pokutu, tak to tiez mas pravo s tym nesuhlasit a vobec to nie je robenie slona z komara. Hlavne ak mate deti. To je neakceptovatelne.
@anonym_autor Mate spolocne peniaze? Ak ano, tak by ich nemal pouzivat bez tvojho suhlasu na nieco s cim ty nesuhlasis. Ak skutocne robi nieco nelegalne za co by mohol dostat basu alebo pokutu, tak to tiez mas pravo s tym nesuhlasit a vobec to nie je robenie slona z komara. Hlavne ak mate deti. To je neakceptovatelne.
@andreatytler tradeing nie je nelegálny. A to že kam dá financie, s tým súhlasím, takýmto spôsobom sa dá aj veľa stratiť. Niekedy je to ako droga, ak má človek pocit toho, že vie rýchlo zarobiť, jeden alebo dva zlé obchody a si v mínuse. A ak by chcel opäť ten pocit vrátiť, tak idú ďalšie vklady. Je to podobné ako hrať automaty.
Trading coho a v akom rozsahu, su ohrozene vase financie? Ma aj ine zamestnanie? Skryva level vasej expozicie (ohrozenia) nejakym sposobom? Co je vas najväcsi majetok ? Dom? Byt?Vase a vyplatene? Mate splatky co vas vedia existencne ohrozit? S akymi sumami tradeuje v porovnani s vasim byvanim? Si si ista ze nic nezatajuje? Ak by si chcela vidiet jeho "trading" za posledny mesiac potesi sa a ukaze vsetko s hrdistou alebo ta poske do kelu a este ti vynada?
trading je gambling v obleku. pokial nemas insider info
@anonym_4080e5 lenze si dokazes sam sebe vsugerovat ze to info mas a ze si najlepsi na svete ....cele zle
@anonym_autor neviem čo je trading ale ak chceš niekoho oblnut aby niečo kúpil a aby si to ty predal a mal zisk tak je to klamstvo a odrb...lebo to robíš cielene..je jedno či cukrík alebo auto...proste klameš z cieľom získať ....
@anonym_autor neviem čo je trading ale ak chceš niekoho oblnut aby niečo kúpil a aby si to ty predal a mal zisk tak je to klamstvo a odrb...lebo to robíš cielene..je jedno či cukrík alebo auto...proste klameš z cieľom získať ....
@domix147 Myslím si že autorka myslí tradeing ako ten klasický, akcie, forex, komodity alebo krypto a to nie je klamstvo.
Nelegalne by to mohlo byt ak by si hovorila o insider trading-u. To, ze si davaju rady medzi sebou ako partia kamosov je uplne normalna vec. Vela verejnych portalov takto funguje. Taky Wallstreet Bets zgrupuje retail investorov po celom svete co su taki hobby investori.
Sam sa tomu venujem tiez a ako uz bolo spomenute, je vzdy potrebne sa mat na pozore. S jedlom rastie aj chut a v casoch ked sa dari moze nastat foba kedy pride strmy pad.
To, ze sa tomu venuje za problem nepovazujem. Kontinualne zarabanie moze u cloveka rychlo vzbudit dojem, ze ina moznost nez vyhravat neexistuje.
Otazne je, ci to praktizuje racionalne a stale si je vedomy moznosti straty.
Autorka par otazok pre samu seba.
Rozumie tomu naozaj alebo je v kasine? Spytaj sa ho ze ked mu pride na ucet nejaka suma tak nech ti vysvetli odkial tie prachy konkretne su, od koho. Zacne blabotat alebo da odpoved ktorej bude rozumiet moja babka?
@domix147
Nechapem preco komentujes ked nemas ani sajnu co je trading.
Na akej platforme obchoduje?
@andreatytler tradeing nie je nelegálny. A to že kam dá financie, s tým súhlasím, takýmto spôsobom sa dá aj veľa stratiť. Niekedy je to ako droga, ak má človek pocit toho, že vie rýchlo zarobiť, jeden alebo dva zlé obchody a si v mínuse. A ak by chcel opäť ten pocit vrátiť, tak idú ďalšie vklady. Je to podobné ako hrať automaty.
@pletko325 Da sa to robit aj nelegalne ako koniec koncov vsetko. Autorka vravi ze je to na hrane legalnosti.
@pletko325 Da sa to robit aj nelegalne ako koniec koncov vsetko. Autorka vravi ze je to na hrane legalnosti.
@andreatytler treba si definovať, čo je to na hrane legálnosti. Pravdepodobne asi ešte legálne. A tiež si treba definovať, či autorka vie o čom píše a či naozaj vie, čo jej muž robí.
@anonym_autor
Predtym ako ides na rady na MK kde vacsina tetiek nema ani sajnu co je trading tak si sama zlepsi vedomosti co to je aj ked to zneje ilegalne, a ten rychly zisk sa tak isto velmi rychlo zmeni na velku stratu.
@andreatytler na hrane legálnosti môže byť aj obyčajný nákup v obchode. Keď nablokujem v samoobslužnej pokladi namiesto 5 rožkov len 4, už som zlodej 🤣
Aka moralna dilema? Teda ak sa bavime o nakupe akcii, CP. Venuje tomu cas, musi sledovat trh, spravy a reagovat. S kamosmi si poradia. Problem by bol, ak by niektory z kamosov vynasal tajne info z firmy a tym by si zabezpecili zisk. Inac na tom nevidim nic zle. Ved obchody s CP robia aj banky. Len vdaka takmer nekonecnym moznostiam internetu moze obchodovat kazdy. Uz to nie je len pre par ludi.
Aka moralna dilema? Teda ak sa bavime o nakupe akcii, CP. Venuje tomu cas, musi sledovat trh, spravy a reagovat. S kamosmi si poradia. Problem by bol, ak by niektory z kamosov vynasal tajne info z firmy a tym by si zabezpecili zisk. Inac na tom nevidim nic zle. Ved obchody s CP robia aj banky. Len vdaka takmer nekonecnym moznostiam internetu moze obchodovat kazdy. Uz to nie je len pre par ludi.
@zuzanaete presne, stačí ak máš v banke založený investičný účet, už tam je obchodovanie. Takže aj to by nemal mať? 😁
@anonym_4080e5
Tiez si pleties pojmy, trading je normalne obchodovanie, ale day trading pouzivat leverage- financnu paku, to je gambling kde su velke zisky a velke straty

Rozvod ☝️