icon

Manžel robí trading: Ako riešiť morálne dilemy?

14. aug 2026

Ahojte, nikdy som si nemyslela, že budem podobnú vec riešiť, ale stalo sa. Ja mám dosť pevné morálne hranice, a celkovo som dosť (niekedy až prehnane) čestný človek. Neznášam klamstvo a zavádzanie. Manžel to veľmi dobre vie, ešte pred vstupom do manželstva, si ma bral s týmto vedomím. Neznesiem ani milosrdné lži a podobne. Deťom vždy hovorím pravdu, aj keď to nemusí byť vždy výhodné. Ale späť k veci. Manžel už pred nejakým časom začal s tradingom, hoci sme mali už pred svadbou vydiskutovane, že toto nie. Hlavne mi vadí, že to robí spôsobom rôznych špekulácii, a je to na hrane legálnosti. Má pár takých kamarátov, s ktorými si vedia dať rady ohľadom toho, kedy predať, kúpiť atď. Za mňa takýto rýchly zisk proste neznačí nič poctivé. Zároveň to nie je problém typu nevera a podobne, takže nechcem robiť z komára somára, ale štve ma to. Ako by ste toto riešili?

Strana
z2
pletko325
•
15. aug 2026
@hindakus

@anonym_autor proste - nerobí prácu pre spoločnosť prospešnú ... Pre mňa tiež no go...

@hindakus Nie každý musí robiť prácu pre "spoločnosť prospešnú", no trading je práca ako každá iná. Pre niekoho to môže byť tabu a niečo nepoznané, preto to dokážu odsúdiť, alebo nepochopiť. Ja tiež vo voľnom čase riešim, XTB, Binance alebo MT5, rovnako ako kopec iných traderov, je to úplne legálna vec.

martinka13
•
15. aug 2026

Nevidím v tom absolútne žiadny problém. Nikomu neubližuje a ešte aj zarobí. Samozrejme s ohľadom na riziko straty. Tiež máme Binance, XTB.... Nie je na tom nič neetické podľa mňa. Kedysi bol výmenný obchod, teraz sa zarába aj takto. Určite to nie je dôvod na rozvod.

zuzanaete
•
15. aug 2026
@hindakus

@anonym_autor proste - nerobí prácu pre spoločnosť prospešnú ... Pre mňa tiež no go...

@hindakus Banky, spolocnosti spravujuce 2. a 3. pilier robia rozne obchody s CP. Zamestnavaju na to ludi. Maju sa ti ludia ist hanbit do kuta, lebo nerobia podla niektorych nieco vznesenejsie? Mas 2. alebo 3. pilier? Ak ano, tak tiez z toho profitujes.

anonym_7418fb
•
15. aug 2026
@hindakus

@hindakus
Okamzite si vyber peniaze z banky a zrus 2pilier ako si myslis zarabaju banky aby si mala trochu llepsi urok,
Pre teba je jedina vhodna forma investicii a trading schovat peniaze pod matrac.

anonym_4a525d
•
15. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_3a9230 ja si myslím, že normálny človek nesedí od rána do večera na MK, a má aj iné povinnosti..
a teda nebudem každého osobitne označovať, tak odpoviem takto hromadne.. má to len popri práci, na privyrobenie.. je to cez nejakú platformu, robia rôzne tie obchody.. to že to nie je úplne okay, príznal aj manžel tým, že povedal, že nevie dokedy to bude robiť, že dokedy mu nebloknú účet, muž nemá ani šajnu ako s tým obchodovať, len ten jeho kamoš potreboval človeka, ktorý nemá bloknutý účet, tak ho do toho zatiahol..
@anonym_11ace6 neviem či to vždy zdaňujú..
@zuzanaete ja sa do toho nevyznám, ale robia nejaké protiobchody, aby boli v zisku
@anonym_7418fb vedia to robiť tak, aby boli skoro vždy v zisku 🙂
@martinmmartin neohrozí nás určite, ale mne teda príde dosť šialene vraziť do jedného obchodu par tisíc a čakať, či príde zisk alebo strata ..

@anonym_autor príde mi to ako druh gamblovania. Tiež vidím problém v tom že sa nechal do toho zatiahnuť ako píšeš že teda nevie povedať nie a je ovplyvnitelny. Taký si často vyrobia problémy. Pozor aby ste neskončili v dlhoch a aby si na to neprisla neskoro neverila by som mu vo sa peňazí týka. Tiež robí niečo čo nie je celkom ok aj napriek tomu že vie aká si ty zásadová a že sa ti toto prieci.

anonym_f9a8a2
•
15. aug 2026
@zuzanaete

@anonym_autor Preco by mu mali blokovat ucet? Preco mal kamos blokovany ucet?

@zuzanaete pravdepodobne je to pyramída niečo ako bolo lwex, kairos naoko sa tvári že obchoduje s kryptom na burze, ale reálne sú výnosy len z vkladov nových ľudí, aby to celé fungovalo tam je motivácia hľadať nové ovečky ktoré do projektu z vidinou vysokého zárobku "investujú"
a tie ktoré majú potom vyplatiť tak im zablokujú účet, po čase celá platforma zmizne z internetu a ostanú oči pre plač pre tých čo nestihli vybrať vložené peniaze

@anonym_autor napíš adresu web stránky cez ktorú "obchoduje" a tak vieme zistiť viac či je to legálne alebo nie
ak je tam žiadúce aby lákal nových ľudí do investovania, je to vysoká pravdepodobnosť že je to podvod

anonym_f9a8a2
•
15. aug 2026
@zuzanaete

@anonym_autor Preco by mu mali blokovat ucet? Preco mal kamos blokovany ucet?

@zuzanaete ešte sa zvyknú blokovať tie účty ktoré si len vyberajú "zárobok" a neprinesú nové ovečky

zuzanaete
•
15. aug 2026
@anonym_f9a8a2

@zuzanaete pravdepodobne je to pyramída niečo ako bolo lwex, kairos naoko sa tvári že obchoduje s kryptom na burze, ale reálne sú výnosy len z vkladov nových ľudí, aby to celé fungovalo tam je motivácia hľadať nové ovečky ktoré do projektu z vidinou vysokého zárobku "investujú"
a tie ktoré majú potom vyplatiť tak im zablokujú účet, po čase celá platforma zmizne z internetu a ostanú oči pre plač pre tých čo nestihli vybrať vložené peniaze

@anonym_autor napíš adresu web stránky cez ktorú "obchoduje" a tak vieme zistiť viac či je to legálne alebo nie
ak je tam žiadúce aby lákal nových ľudí do investovania, je to vysoká pravdepodobnosť že je to podvod

@anonym_f9a8a2 Vdaka za objasnenie. No autorka by mohla specifilovat, o co vlastne ide. Lebo sa mozeme len domnievat. Trading moze byt uplne ok, ale nie teda verzia, co popisujes.

anonym_b74ad4
•
15. aug 2026
@anonym_f9a8a2

@anonym_f9a8a2
Autorka nenapisal nic konkretne a ty tu uz vyrabas konspiracne teorie, " pravdepodobne je to pyramida "

pletko325
•
15. aug 2026
@zuzanaete

@anonym_f9a8a2 Vdaka za objasnenie. No autorka by mohla specifilovat, o co vlastne ide. Lebo sa mozeme len domnievat. Trading moze byt uplne ok, ale nie teda verzia, co popisujes.

@anonym_f9a8a2 @zuzanaete Jáááj jasné, toto poznám, ale to nie je žiaden tradeing ale obyčajná piramída. To sme si potom pomýlili názvy.

autor
•
15. aug 2026
@pletko325

@anonym_autor Osobne si myslím, že ani ty a ani on nevie čo vlastne robí. Čo je to "nejaká" platforma a aký účet by mali blokovať. A ak by to vedeli robiť tak, že sú skoro vždy v zisku, tak by väčšina populácia boli milionári.
Over detaily a daj vedieť, keď už chceš diskutovať.

@zuzanaete lebo nejako zrejme obchádzajú pravidla danej platformy, ja naozaj neviem ako, ani sa do toho vôbec nevyznám, ale ten jeho kamoš je dosť šikovný v tomto
@pletko325 lenže mne manžel detaily nehovorí, a on sám sa vlastne v tom nevyzná

pletko325
•
15. aug 2026
@anonym_autor

@zuzanaete lebo nejako zrejme obchádzajú pravidla danej platformy, ja naozaj neviem ako, ani sa do toho vôbec nevyznám, ale ten jeho kamoš je dosť šikovný v tomto

@anonym_autor tak mu odporúčam to nerobiť, hlavne ak sa v tom nevyzná ani on. Môžeš sa ľahko dostať do problémov aj ty...

autor
•
15. aug 2026
@pletko325

@anonym_f9a8a2 @zuzanaete Jáááj jasné, toto poznám, ale to nie je žiaden tradeing ale obyčajná piramída. To sme si potom pomýlili názvy.

@anonym_4a525d
@anonym_f9a8a2
@zuzanaete
@pletko325
Nie, nie je to pyramída, nechcem presne špecifikovať platformu.. platforma sama o sebe je legálna.. je to nejaký druh CFD Tradingu .. sú tam rôzne akcie, ako Tesla, Apple a podobne.. oni to vedia proste tak “naklikať” aby bol vždy aspoň niekto z nich v pluse.. už toho kamoša za to blokli, asi tá “stratégia” akú používajú nie je v súlade s pravidlami danej platformy

autor
•
15. aug 2026
@pletko325

@anonym_autor tak mu odporúčam to nerobiť, hlavne ak sa v tom nevyzná ani on. Môžeš sa ľahko dostať do problémov aj ty...

@pletko325 on sa spolieha na toto kamoša, ten v tom chodí dlhé roky .. riziko reálnych problémov tam asi veľké nie je, mne vadí skôr morálny problém

anonym_f9a8a2
•
15. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_4a525d
@anonym_f9a8a2
@zuzanaete
@pletko325
Nie, nie je to pyramída, nechcem presne špecifikovať platformu.. platforma sama o sebe je legálna.. je to nejaký druh CFD Tradingu .. sú tam rôzne akcie, ako Tesla, Apple a podobne.. oni to vedia proste tak “naklikať” aby bol vždy aspoň niekto z nich v pluse.. už toho kamoša za to blokli, asi tá “stratégia” akú používajú nie je v súlade s pravidlami danej platformy

@anonym_autor ak je to legálna platforma, kde sú normálne akcie firiem tak môžeš napísať adresu webu, veď tam obchodujú tisícky ľudí, nikto ťa nespozná

kiki68
•
16. aug 2026

A co ? Je to komodita a ked nejde do rizika rodinnych financii ako takych, tak je to jedno. Trading hocicoho je vzdy spinavy a ten, kto v tom robil na akejkolvek komodite aj pre velke firmy by vedel hovorit storky. Tak to proste je a bude. Vzdy sa tam snazi kazdy nieco obist kvoli profitu.

anonym_5f0da2
•
16. aug 2026

Viac ako ‘trading’ by mi vadilo to, že môj muž je ovplyvniteľná puťka bez názoru.

tiezjedna
•
16. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tvoj manžel je hlupák. Nechať sa uvŕtať do niečoho, čomu nerozumiem a vrážať do toho prachy, len preto, že kamoš povedal, to je totálna hovadina. Nemusíte na tom vykrvácať, ale dosť to vypovedá o jeho nezodpovednosti a prístupe k tebe.

anonym_3ca0e2
•
16. aug 2026

ja sa tradingu venujem na full time uz niekolko rokov. Robim aj leverage. Preboha, co je na tom nelegalne? Co je na tom neprospesne pre spolocnost? Ved predsa mam prijem, ktory idem minut na nakupy. Takyto nazor je len preto, lebo spolocnost netusi co to je a naco. Inak mimochodom v bankach je to normalna pracovna pozicia....

anonym_f9a8a2
•
16. aug 2026
@anonym_3ca0e2

ja sa tradingu venujem na full time uz niekolko rokov. Robim aj leverage. Preboha, co je na tom nelegalne? Co je na tom neprospesne pre spolocnost? Ved predsa mam prijem, ktory idem minut na nakupy. Takyto nazor je len preto, lebo spolocnost netusi co to je a naco. Inak mimochodom v bankach je to normalna pracovna pozicia....

@anonym_3ca0e2 kedy ti hrozí zavretie účtu, čo musíš vykonať aby ti ho zrušili a nemohol si obchodovať?
môžeš potom obchodovať na doklady cudzej osoby?

anonym_1876ec
•
16. aug 2026

@anonym_autor Takéto morálne dilemy sú mi na smiech. Nech hoci predáva drogy pred základnou školou, hlavne, ze prinesie domov peniaze.

zuzanaete
•
16. aug 2026
@anonym_1876ec

@anonym_autor Takéto morálne dilemy sú mi na smiech. Nech hoci predáva drogy pred základnou školou, hlavne, ze prinesie domov peniaze.

@anonym_1876ec Tradingom nenici nikomu zdravie a zivot. Drogy su nelegalne, trading nie.

Strana
z2