Manžel verzus dobrý kamarát
Som v komplikovanom manželstve, kde už niekoľkokrát boli vážne problémy a dôvera medzi mnou a manželom je narušená. Schyľovalo sa dokonca k rozvodu. Preto som si našla oporu, je to môj dobrý kamarát, ktorý ma vždy vypočuje, podporí a ktorému dôverujem veľmi.
Môj manžel o našom kontakte vie a je z toho nahnevaný. Dal mi ultimátum, že si mám vybrať medzi ním a kamarátom, ale ja sa nedokážem rozhodnúť. Nepovažujem svoj vzťah s kamarátom za niečo viac než priateľstvo, no on je pre mňa v tejto chvíli veľmi dôležitý.
Áno, v minulosti medzi mnou a kamarátom, keď sme boli opití, došlo k intimnostiam (bozkávaniu), ale je to už za nami. Bolo to počas manželstva. Bola som neverná. Bolo to v takom období, kde ma manžel odstrkoval os seba. Nechcem sa obhajovať, len píšem, že to nebolo z nudy.
Kamarát je zamilovaný do inej osoby. Ja s ním nemám žiadne iné úmysly. Nestretávame sa osobne. Len si napíšeme, keď sa potrebujem ja alebo on ,,vyžalovať’ˇ
Cítim, že potrebujem myslieť na seba a nechcem prerušiť kontakt s nikým, kto mi dáva podporu, no zároveň viem, že takto môžem ublížiť manželovi aj kamarátovi. Neviem, ako túto situáciu vyriešiť a potrebujem názor, či som v tom ja niekde „zlá“ alebo či je možné takto fungovať bez toho, aby som niekoho zriekla.
Ja ťa neodsúdim za to, čo sa stalo. A dokonca som názoru, že muž a žena môžu byť priatelia. Ani neviem, čo by som robila. Možno si však z mojho komentáru niečo vezmeš.
V prvom rade si myslím, že zákazy typu “buď ja alebo on” do vzťahu nepatria. Ani to, že ti manžel zakazuje sa s niekym kamarátiť.
ALE treba si uvedomiť, že ty si tá, čo prekročila hranicu. A je jedno že to bolo len raz a že to bol len bozk. Narušila si dôveru a tá sa späť ťažko získava. Nečudujem sa mužovi, že mu vadí, že ste naďalej v kontakte. Tu by bolo naozaj na mieste to ukončiť. Zároveň manželovi určite nie je príjemné, že rozoberáš súkromné veci s kamarátom (aj keby to bola žena, to je jedno, niektoré veci sa zo vzťahu proste nevynášajú).
Vieš o čom je pravý vzťah? Že tvoj partner je číslo 1, ten, komu sa chceš vyžalovať, ten, kto ťa podporí v ťažkej chvíli.
Ste obaja ochotní pracovať na vzťahu? Super, zájdite do manželskej poradne a zamakajte na ňom! Tebe chýba pochopenie a to, aby ťa niekto vypočul. Chce to aj zmenu z manželovej strany, nielen to, že ti “zakáže kamaráta”. A ty chceš manželstvo zachrániť? Ak áno, je načase obmedziť kontakt s týmto kamarátom, ale zamerať sa na manželstvo. Pretože ak je tvoj manžel otvorený zmene, je neúctivé z tvojej strany naďalej udržovať blízky vzťah s niekym, s kým došlo k akýmkoľvek intímnostiam počas manželstva.
Premysli si, čo naozaj chceš, čo chcete obaja. Ak je pre teba prednejšie kamarátstvo než manželstvo, ak potrebuješ kamaráta na to, aby si sa pri manželovi psychicky nezosypala, tak je na mieste ukončiť manželstvo (bez ohľadu na to, či s kamarátom ostaneš alebo neostaneš v kontakte).
@kaca222 súhlas 👍
@gerrwie_girl

Takémuto typu opory v rozpadajúcom sa manželstve sa vraví “Prevozník”. Môže to byť a) milenec b) nový vzťah, kvôli kt. žena opustí manžela (ale vzťah nakoniec nevydrží) alebo c) hociaká náhodná chlapská duša, idúca okolo (kamarát, sused, kolega…). Prevozník obecne proste prevedie tú ženu zo vzťahu do slobody, pomôže jej citovo sa odpútať od partnera tým, že nechá city ženy naviazať na seba. Nie sú to poväčšine romantické city, je to skôr emočná závislosť. Prevozníci to samozrejme nerobia vedome, je to skôr projekcia tej emočne nestabilnej, závislej ženy. Ona potrebuje “zachrániť”’od “zlého” manžela a hľadá niekoho, kto ju zachráni a pomôže jej zvládnuť to, na čo ona sama nemá gule.
Takže tvoja otázka nie je či manžel, alebo kamarát. Otázka je či manžel áno alebo manžel nie. Kamarát je len most, cez ktorý prejdeš, ale rozhodnúť sa prejsť musíš sama.
@deninka233 mas pravdu. Ked ja neviem na poslednu otazku si odpovedat..