Mikulášske sklamanie: Ako sa vyrovnať s lakomou tetou?
Ahojte, musím to dať zo seba von lebo to už nezvládam.
Vyčerpáva ma teta je to veľmi lakomý, chamtivý, vypočítavý človek.
Stretávame sa pravidelné, sme rovesníčky do 30 rokov.
Ide o to že ona má 2 deti z toho jeden pubertiak. Ja mám jedno dieťa v predškolskom veku.
Na Mikuláša som im urobila veľké balíčky sladkosti, lebo nezjedia len tak niečo, čiže kvalitné a drahé...
Ona mi vravela čo všetko kúpila aj môjmu dieťaťu, posielala fotky či také ma rád a nakoniec ona mu dala balíček s 5 sladkosťami ... a to čo sa pýtala a vravela nedala.
Aby ste si nemysleli, že mi ide o sladkosti, tak to vôbec, finančné sa máme dobre. Len ide o princíp. Mňa ich sladkostí stáli 30€ a ona dala asi za 5€ ani to nie... pri tom mi ešte volala a muž sedel pri mne počul to. Ťaží ma to lebo ako si váži mňa a moje dieťa? Prečo ma potrebu toto robiť ?
Stále sa potrebuje pred každým chváliť aj keď zarobí len 10€. Výplatu ma 500€ a chváli sa akoby zarábala 5000€. Ubíja ma tá osoba veľmi. So všetkým sa chváli, pritom sa nemá čím, chodí stále v tom istom čo je rok dlhý. Aj keď ju zavolám na nákupy tak si nič nekúpi. Ale prachy prefajčiť jedna radosť.
Ako sa odstrihnuť keď sme rodina ? Všade sa každému chváli, potrebuje byť dôležitá, pri tom naozaj nič nemá.
A je to zakaždým.. už som povedala x krát že sa zachovam ako ona ale mne je ľúto tých detí.. len kto berie do úvahy moje dieťa? Pred každým hovorí aký je ona dobrý človek a dá aj posledné.
Toto je presne komunikácia, ktorá by nemala byť v rodine. U nás v rodine sa normálne dohodneme, že cena darčekov. Napríklad tento rok sme sa dohodli na zážitkových darčekoch laser areána, dohodli sme sa v akej cene a ešte si s tým spravíme spoločný program, lebo tam pôjdeme spolu so všetkými detmi v rodine. Minulý rok sme sa dohodli, na poukážkach do kníhkupectva, tiež sme sa dohodli na cene. Takže sa normálne dohodnúť na cene balíka dopredu. To nie sú predsa preteky, kto dá viac alebo menej.
@adaam wow tak toto je vrchol.drzosti
.... dámy pripravte sa☝️
...vrece s lakomymi prislušnikmi rodiny,hlavne svokrami sa po Vianociach ešte len roztrhne😃
@adaam Ďakujem, veru to nieje prvý prípad..
Žiaľ som hlúpa že jej všetko tolerujem. To s tým skladaním tiež poznám. Skladanie pre jej dieťa na bicykel😶 Skončilo to tak že ho iný príslušník rodiny uhradil sám a z tých peňazí decko nemalo nič..
Vždy vychladnem keď príde k sviatku akémukoľvek a bud dám peniaze alebo darček, vacsinou obálku aj drobnosť. Len z ich strany sú všetci hluchí, slepí keď máme sviatok my ..
Trvá to roky rokúce. Naši s tým skončili lebo ohovárali či dali alebo nie. Ja jej vždy bežím gratulovať ako prvá a ona mi napíše na msg a je to vybavené 😁 na meniny som mala dostať čokoládu - od augusta čakám 🤣
Proste sa to zbiera a týmto ma dorazila totálne. Keby neposielala fotky a nepýtala sa čo ma rado moje dieťa kašlem na to ale nie že sa pýta a dá pre moje dieťa pozbierance čo jej deti nemajú radi. To že to vyzerá ako by som závidela nieje môj problém. Nemám za potrebu závidieť čokoládu. Kupujem si Lindt tie milujem, nie lidlove 😂
autorka, ty ocakavas, ze niekto bude tebe oplacat , co ty davas.
ale u niekoho to nefunguje.
prestan sa angazovat a vybavene. Nebudes mat potom krivdu, ako ty na nich myslis a obetujes cas a peniaze a oni nic.
Toto su take 🔶️oviny na riesenie, ze az..
Autorka jedna otazka, preco jej ty davas darceky? Dovod?
No Lindt čokoláda nie je žiadna výhra, sú aj chuťovo lepšie ako Lindt len neplatis toľko za znacku
otázka bola: Ako sa odstrihnuť keď sme rodina ? nie hodnota balíčka
ale nie každý vie čítať s porozumením,
a tiež nie každý má takú povahu, že si vie nastaviť hranice. jednoducho je taký dobrý až je hlúpy.
Asertivitu treba vedome trénovať.
@adaam Ťažko s húskami ktoré sú hrdinky na koni.. 🤗 Musím si to nacvičiť.
Ďakujem a želám všetko dobré
Peniaze rozflaka a nikdy si nič nekúpi. Nesedí ti to. Nuž ja neviem,kebyže sa mám dobre,tak mi je fuk,čo kúpim rodine a absolútne neočakávam na oplátku niečo. Takže divná si tu aj ty a to dosť. Alebo sa nemáte tak dobre a ukazovať sa potrebuješ ty. Ak ti záleží na deťoch,ako tvrdis,tak snáď nejdeš rozpocitavat,čo si dala ty a čo si dostala naspäť...takže kľud,cena darčekov snáď nerozhoduje o vzťahoch. Teda pri normálne zmýšľajúcich ľuďoch,čo sa majú radi.
@evcagabi tak to nerieš nie ?
@maciatkolulu Nebudem tu rozoberať financie, proste minú na nepotrebne veci. Potrebne veci zabezpečia z rodiny..
Ak mám stále doplácať na to že mám niekoho rada a robiť sponzora nevdačným ľuďom, tak to odmietam sa stretávať (len neviem ako na to). Trvá to roky.. Nieje to jeden Mikuláš. Nerozpočitavala som až doteraz. Ak ja mám stále pchať do niekoho prachy a nieje ochotný ani poďakovať. Moje dieťa je vďačné aj za žuvačku a vie poďakovať, len keby ju raz za čas aspoň dostalo k sviatku ..
@maciatkolulu Moji rodičia kúpili minulý rok oblečenie jej deťom. Bolo to malé lebo dieťa je obezné tak sa sťažovala že kúpili malé a vyhodí to.
Ak darceky a mikulasa kupujes ty, tak kupuj menej a symbolicky, ak ti vadi tento nepomer. Pripadne ak chces tym detom dopriat, vezmi ich po mikulasi este kamsi na pizzu/kolac. A darceky na Vianoce a ine sviatky detto. Bud symbolicky co potrebuju alebo ak im chces dopriat daruj im zazitok a vezmi ich do aquaparku atd, funguju aj v zime. Svagrinu ber s rezervou, asi to nemysli zle len si to neuvedomuje… z mojej skusenosti viem, ze nema zmysel to riesit lebo je to malichernost a moze to byt pochopene velmi velmi zle a vysledok bude taky ze si aj tak urobia po svojom…
Mne príde falošné takto ohovárať niekoho verejne na internete. Keď ti niečo vadí, povedz jej to do očí.
Keď ti vadí, že ty si kúpila drahé veci a ona nie, tak nabudúce kúp tiež menej a máš po probléme.
Ako sa odstrihnut? Jednoducho. Teta nie je najbližšia rodina, takže nemusíte byť vkuse spolu. Nabudúce keď ta bude niekde volať, tak nech zaplatí. Ak je taka zgrlava, tak ťa už viac nezavola neboj sa. mas 30, tak sa tak spravaj a povedz jej co si myslis
Autorka - dá sa tete aj slušne povedať, čo sa ti nepáči, resp. navrhnúť, čo by sa ti páčilo, napr. na sviatky si budeme kupovať drobnosti za 20 Eur, na Mikuláša balíčky za 10 Eur, príp. na sviatky si donesieme iba bonboniéru atď.
Podľa toho, čo opisuješ, sa stretávate a píšete si často, ja by som to na tvojom mieste značne obmedzila ak by mi tá osoba vadila a nemala by som radosť zo spoločných stretnutí.
Neviem,ale na jednej strane si nahnevaná, vyrátavas tu všetky chyby, aká teta je,aká zlá, lakoma, chamtiva, žalujes sa,že kto berie ohľad na tvoje dieťa,no má druhej strane sa stretávas s ňou , dávaš darčeky jej deťom, ktorých ti je vraj ľúto,voláš ju na nákupy,a neviem čo všetko.
Načo teda udržujes kontakt s niekým, koho už tak neznášas? Veď ti hádam nedrží pri hlave pištoľ,si slobodný človek, poviem nie, nebudem, nechcem, nekúpim
A ak to aj tak urobíš,a čakáš na oplátku,že ti kúpia aj oni to isté,tak je to už tvoja vec, tvoja naivita a môžeš sa sťažovať akurat tak ďalej .
Fakt neviem,akú radu chces.proste ak s niekým nechcem mať kontakt,tak ho nebudem kontaktovať ani reagovať na jeho kontakt.
Trochu malicherny prispevok
Pocitat kto kolko dal za sladkosti🙄
A preco stale kupujes a darujes???? Nechapem to. Vsak zagratuluj aj ty spravou na messenger a haslo. Pripadne kup cokoladu a hotovo. Nedonutil by ma nikto robit nieco co mi nerobi dobre a este ked sa citis, ze ta vyuziva
Zruste darcekovanie, pubertiak uz aj tak nepotrebuje sprostosti a ked je obezny, tak sladkosti uz vobec.
Ked sa s niekym nechcem stretavat, tak sa nestretavam. Poviem, ze mam ine plany a pochopi. Nie si povinna sa s niekym stretavat aj ked je rodina.
Toto prepocitavanie kto co komu dal je uplne mimo. Je kazdeho vec kolko zarobi a na co to minie. Ty by si nemala byt zavistliva, ze niekto ide na dovolenku a ty si este nebola. To nie je jej problem, ale tvoj. A, ze potom pyta? Tak smola, mas na rozhadzovanie, cigarety, atd, tak sa postaraj, ty si neni zodpovedna za jej deti aj keby hole/bose chodili.
Kde sa dá kúpiť 5 sladkostí za 5 eur prosím ta? Co tam boli lizatka? A ešte mi vysvetli ako môže mať tvoja teta toľko rokov ako ty. Nejak som to nepochopila.
Prepac,ale je to cele dobre trapne. To,ze si kupila jej detom veci za 30e je tvoje rozhodnutie. Chcela si sa ale ukazat,ze si lepsia,ze na to mas a potom nariekas,ze ona si tvoje dieta vazi len na 5e🤦♀️ Vedela si,ze cenou darceka sa nemeria hodnota cloveka a vztah k nemu? Nabuduce kup jej detom po kinderku,aby ste si boli vyrovnane🤦♀️
@bielasovicka to akože si nevidela ešte sladkosť pod 1€ a nieje to lízatko?
Toľko nechapavých žien som ešte nezažila 🤣
Nikto ťa nenúti jej robiť psíka, rohožku, na ktorej si ona dvíha sebavedomie, si pre ňu vďačný objekt. Robíš veci nie preto že chceš alebo preto že si myslis že sú správne ale preto že sa bojíš že ťa nebudú mat ľudia tetka rada. So Honey spread Your wings

Chuda ona by aj chcela ale nemá na to .kriste sak si mohla nakúpiť keď sa máš tak čo dobre svojim deťom a zaniesť tetke balíčky .nech im dá ...