Mladí muži žgrloši
V tomto príspevku budem dosť zovšeobecňovať, ale tak berme nejaký „priemer“.
Chápem, že žijeme v dobe emancipovaných, samostatných, nezávislých žien. Ako žena si veľmi vážim tie možnosti, čo máme.
Spoločenské úlohy pohlaví sa menia. Len nerozumiem, prečo v nepomere.
Zdá sa mi, že mladí muži sú žgrloši. Celý ten 50/50 finančný systém vzťahov je z môjho pohľadu zvrátený. Nie som zlatokopka, nehľadám si bohatých ani sa nechcem nechať vydržiavať.
Avšak príde mi úplne normálne, že muž ženu „podporuje“. Nemyslím tým žiadne drahé dary a pod. Ale napríklad to, že platí v reštike, platí za palivo v aute, väčšiu časť spoločnej dovolenky hradí muž a pod. Ak by som to povedala nejakému mužovi, okamžite by sa voči tomu vyhradil, veď plať si sama. Ešte aj v mekáči chce rozdeliť účet... Podľa mňa smiešne, nevyzrelé. Aký na to máte názor vy?
Dívam sa na to z tohto pohľadu: Kedysi sa ženy starali na 100% o domácnosť a deti, robili aj na záhrade atď. Muž sa staral na 90-100% o financie. Cca vyrovnané a fungovalo to.
Dnes sa síce rodí menej detí a už aj muži začali prikladať ruku k dielu v rámci riešenia domácnosti. Povedzme, že sa priemerný muž stará o deti a domácnosť na 30% (u niekoho 5%, u niekoho 50% ale povedzme že cca tých 30%). Avšak, od žien sa požaduje polovičná finančná spoluúčasť. Nie je to nepomer? Ak ostáva 70% domácnosti a deti na žene 50% financií, je to 120% na ženy a 80% na mužov.
To ani neprihliadam na to, že (opäť zovšeobecňujem) muži zarábajú viac, ako ženy.
Neviem no, príde mi to celé šialené.
@hankab ja ti rozumiem, ja som si tiez kazde svoje auto kupila sama a zarobím tolko kolko muz, platime veci 50na50. Ale tu sme zase v tom, ze kto kolko. Proste pre mna je prirodzene, ze ten chlap sa vie postarat aj sam a moj prijem je bonus. Pre mna je prirodzene, ze ten muz sa postara a ja ho necham. Nerobi to z povinnosti ale robi to pre rodinu, lebo je to aj z casti jeho mužské ego, ktore mnoho dnesnym muzom chyba (zaciatok temy). Postarám sa, zabezpečím aby sa cela rodina mala dobre. Na druhu stranu napriklad viem, ze muz setri na jednu mužskú hracku, tak mu nepoviem, ze tu mas na to 4tis.€. Na spolocnom ucte su peniaze na dom a domacnost. Cize hracky si kazdy kupime zo svojich účtov. Ale napriklad som kupila dovolenku a rovno to dala ako prekvapenie, ze mame na leto kúpenú dovolenku. Bolo to preto, aby si šetril na svoju hracku ale podala som to tak, ze tento rok dovolenku potiahnem ja. Tym som mu neubrala ani z jeho mužského ega a sucasne nepriamo prispela aby mal radost. Robim to z lasky, tak ako sa on z lasky stara o nas. Na druhej strane, by som doma nezniesla chlapa, co mi donesie blocek, ze daj mi polovicu ani keby som zarábala viac. Proste pre mna sa to nepatri aby mi manzel účtoval blocky. Tych tém je na MK strasne vela a skutocne si myslim, ze toto nie je spravna emancipácia zien.
Ja by som ti poradila takto 🙂 kazdemu vyhovuje nieco ine a je uplne v poriadku, ako zijes. Pokial najdes k sebe kompatibilného partnera a budete mat rovnake názory, tak vtedy vytvoríte harmonicke spolunazivanie. Su zeny, ktore su karierne zalozene, maju dostatok financii a pre nich je to normalne, postarat sa. Potom su zeny, ktore zarabaju výrazne menej ako partner, ale ked to tym muzom neprekáža, ze viac potiahnu, tiez je to v úplnom poriadku. Zena sa nemoze citit nieco menej len preto, ze nezaraba 4 ciferne cislo. A ked niekto take zeny odsudzuje, tak je to jeho vizitka. Je to proste nazor jedneho jedinca z neviem kolko miliard ludi na svete :D a fakt nas absolútne nemusi trápiť, ze nam niekto urcuje hodnotu na zaklade toho, kolko zarabame. A preco by nas to malo trapit, ked manzelovi doma to absolútne neprekáža. Problem je, ked sa tie nazory nezhoduju. Preto je super otvarat vazne temy hned na začiatku. Cize, aky ma mhz vztah k financiam, aky ma nazor na karoeru zeny atd. Potom si vies vyselektovat muzov, ktori ti hodnotovo pasuju. A taktiez je v poriadku, pokial zena nechce od muza žiadne peniaze navyse. Proste oni to maju nastavene tak a bodka. Treba sa naucit vzajomne rešpektovať nazor druhych. Su muzi, ktori niensu ochotni dotovat zeny, automaticky si vyberu take, do ktorych tie financie vrazit nemusia. Su muzi, ktori chcu všetko na polovicu a potom su taki, co nemaju problem aj dotovat tu ženu. Ked to vyhovuje obom, ja s tym problem vobec nemam 🙂
Nuž tak ja by som v čase chodenia nechcela chlapa ktorý by mi platil benzín alebo dovolenku,...nevravím že by sme sa museli do centra vyrovnávať na polovicu ale..on zaplatí benzín, ja kávu. Ja zaplatím kino , on veceru.
A takisto neskôr v čase spoločného žitia, peniaze a starostlivosť o domácnosť je 200,%, a každý vloží 100%, a pomer platby domáce práce a starostlivosť o deti je na nich ako dá dohodnú.
A kým ja ako žena zarábam tiež peniaze a starám sa o domácnosť, tak rovnako to očakávam aj o chlapa....
Ale teda osobne nemám problém to aj chlapovi povedať na rovinu že žiadne také že náklady na polovicu lebo emancipácie a rovnoprávnosť pokiaľ ide o peniaze. Ale pokiaľ ide o domácnosť tak to je ženská robota
@hankab 150€ považuješ za “zahŕňanie peniazmi”? Či natankovanie raz do mesiaca?
@zmrzlinka2021 preháňaš. Očakávať, že chlap zaplatí v podniku znamená, že ho pokladám za bankomat? :D asi máme naozaj iné štandardy a nároky na mužov, to je ale v poriadku.
Ak som stereotypná, možno. Ale nechcem si meniť pneumatiky zatiaľ čo chlap bude robiť bublaninu… normálne pracujme, budujme kariéry, nemusíme sa mužom “točiť okolo riti”, ale s láskou pre nich veľa robíme (a to je fakt). A je prirodzené, že očakávame rovnaký prístup. V tom je tá rovnoprávnosť.
@kate211 preboha
@zuzanockamt prečítaj si vyššie moje odpovede… nikde som nepovedala, že žena sa nemá vedieť o seba postarať. Určite má, je to jej zodpovednosť a v jej najlepšom záujme.
Nie že po rozchode žena ostane na ulici.
Hovorím celý čas o zachovaní mužnosti, hrdosti, elementárnej slušnosti. Žena nemá byť odkázaná na to, aby jej muž doplatil na dovolenku, alebo raz za čas natankoval. kľudne si to môže vedieť zaplatiť aj sama. Ak na to ale muž má, a záleží mu na nej, mal by predsa chcieť potešiť ženu… galantnosť a elegancia sa úplne vytrácajú..
@betulinka1 suhlasim, myslim si, ze si jedna z mala, co myslienku pochopila
To plati aj naopak: ak zene zalezi na muzovi, mala by ho chciet potesit. A ak jej zalezi aspon trocha na jej hrdosti, mala by sa snazit zabezpecit rodinu aj ona.
Ked si chceme dopriat, tak spojime peniaze dokopy a uzijeme si ich spolocne. No tym ze mi natankuje jednu nadrz mesacne z neho fakt nerobi o nic lepsieho partnera. Ja sa na vztah nepozeram cez prachy ani nepotrebujem aby mi chlap zlahcoval zivot tym ze mi nieco zaplati lebo na to nemam, alebo si ma tym akoze ziskaval, ze na mna minie jeho peniaze. Tieto gesta by mu z mojho pohladu nijako nepridavali na hodnote, nebol by o nic vacsim chlapom nez je.
@kate211 hej a rovno mi môžu narásť fúzy 😁 žartujem.
Ak by muž obstarával rodinu a domácnosť na 80%, prečo nie. Ak také nastavenie obom vyhovuje. Ale neverím, že pracujúci muž by bol ochotný toto podstúpiť…znie to šialene, hejže. No dobré ráno, pracujúca žena veľmi na výber nemá.
Ak na to muz ma, MAL BY…
Nie, vobec by nemal a vobec nemusi. Iba niektorym zenam vyhovuje, ked sa tak deje. Je to pre nich pohodlnejsie, ked to muz robi, aby si nemuseli minat vlastne peniaze. Kazdemu je predsa lahsie si svoje usetrit a odlozit na sporiaci ucet, alebo si kupit co chce, kludne aj drahsie, a nemusiet mysliet na ine vydavky. Je to bohapusta ludska pohodlnost a zlahcovanie si zivota, nic viac.
Autorka
A prečo by muž mal? Ak chce, môže. Ale prečo sa vytvára u žien stereotyp, že by to mal automaticky robiť? Dnešné dievčatá očakávajú, že muž všetko zaplatí, kúpi byt, auto a odovzdá jej všetky úspory.
@zuzanockamt nečítate s porozumením. Kde som spomenula niečo o kupovaní bytu, auta???
Taký stereotyp tu máme už veeeľmi dlho, a pramení z kedysi bežnej maskulinity mužov, ktorým bolo trápne pýtať od nežnejšieho pohlavia peniaze za večeru…
Opačne to môžem otočiť - prečo by sa žena mala starať o deti??? Muži očakávajú, že žena porodí, nakŕmi, prebalí, v noci bude vstávať k bábätku, prichystá desiatu…
Autorka
Normálne zmýšľajuca dospelá osoba od nikoho nič neočakáva.
@zuzanockamt ja neviem preco ta to tak irituje, ze niektore zeny ziju zivot odlismy tvojmu? Ved ty s nimi nezijes v tej domacnosti, ty nsbudes ukratena o svoje financie. Tebe fakt noze byt jedno, ci je nejaka ina zena od chlapa zavisla alebo ci ocakava to alebo tamto. Zivot je rozmanity a ked je stale na trhu poptavka po muzoch, ktori sa postaraju, tak isto sa tom trhu najdu aj muzi, ktori ocenia zeny a ich zapalenost pre kariéru. To, ze niektoré zeny sa rozhodnu nebudovat kariéru je predsa v poriadku, takisto je v poriadku ak zeny chcu tu karieru budovat a napredovať. Ale chciet od kazdej, nech si vybuduje kariéru, je proste nerealne ;)
@romi0310 Ako matke synov mi to jedno nie je.
@zuzanockamt tak potom prečo ste si nezobrali za manžela napríklad osobu, ktorá vyhlásila insolvenciu/bankrot? (prepokladám). Lebo asi nejaké štandardy (aj finančné) máte a teda očkávate, že ich váš partner bude spĺňať.
@zuzanockamt ale ludia nikdy nebudu rovnako nastaveni. To ako keby si chcela, aby vsetci chodili do kostola, ich zaujmy bolo citanie knih, filozoficke debatovanie pri kavicke. Ked nechceš take nevesty, tak je veľmi pravdepodobne, ze take ani mat nebudes. Pretoze deti si vačšinou vyberajú partnerky na zaklade vzorcov, ktoré videli doma. Cize si najdu bud ssbestacmu, silnu emancipovanu zenu alebo skor zienku domacu. Zijeme v dobe, kde si sami mozeme vybrat, ako chceme zit a nie tak, ako to je pre druhych správne. Ja si nemyslim, ze len tvoje presvedcenie je to spravne
Ale ešte raz, lebo sa tu už zbytočne motáme a nechápeme sa:
Žena môže byť kariéristka, zarábať dvojnásobok mzdy muža, može mať vlastný byt. A stále sa môže nechať pozvať od muža na večeru. Nie je to zlatokopka, je to žena, ktorá si váži samú seba a teda si logicky našla muža, ktorý si ju váži tiež.
Ťaháte tu extrémy a zo žien, ktoré si vážia a cenia starostlivosť muža robíte neschopné. To tak predsa nie je. Žena sa o muža v podstate stará celý život 🙂
@romi0310 kde pisala
@zuzanockamt nieco o budovani kariery a ze kazda zena si ju musi budovat a napredovat? To neexistuje snad na svete zena, ktora normalne pracuje a neocakava financnu podporu od muza len aby jej spravil radost?
Takisto autorka, preco by sme si mali brat cielen muzov, ktori vyhlasili bankrot?
Mame zjavne normalne vztahy a normalnych muzov, ktori normalne, tak ako my chodia do prace. Normalne obaja platime ucty a normalne si tankujeme pohonne hmoty do nasich aut. A normalne pre nas je aj to, ze nepotrebujeme aby nam nasi muzi posielali na ucet peniaze preto aby nas niecim potesili, alebo stavali svoje muzske ego na tom ze sa o nas vedia financne postarat.
Tieto extremy su tu vzdy :D a nielen v tejto teme. Mne to pride, ze niekto zije podla urcitych standardov a ked nahodou niekto zije inak, automaticky to je nespravne :D pritom kazdy to ma nastavene inak. A ked to tak dvom vyhovuje, neviem preco to niekoho tak stve:D mne je napriklad srdecne jedno, ci nejaka zena vlastní 30 nehnuteľnosti alebo nevlastní ani hrniec :D pokial nema clovek lasku v srdci, moze vlastniť aj cely vesmir, za mna ten clovek nema nic. Takze pokial mi pride osoba sympaticka, absolutne neriešim, ci je riaditeľka google alebo predavacka v lahodkach
@hankab ano, určite také ženy existujú (a napr. Vy ste dôkaz). 🙂
S tým bankrotom som Vám iba nastavila zrkadlo - vy ste začali do témy zaťahovať extrémne situácie a teda aj ja. Ale to sa vám už nepáči.
Aj normálni ľudia, v normálnom zamestnaní s normálnym platom si vo vzťahu predsa chcú robiť radosti a starať sa o seba… či nie?
Každopádne stále mi nikto nevyvrátil môj argument, kde som písala, že žena vo vzťahu maká na 120% a muž len na 80%. Ale tvárime sa, že rovnoprávnosť
To je uz na kazdom co si vyberie, vo vztahu 50 na 50 by som nezostavala, nie preto ze by som bola na to odkazana, ale neuznavam to.
Nemyslim, ze som pisala o nejakych extremoch. Reagovala som skor na to, ked si ty autorka pisala, ci jedna nadrz mesacne je nieco extra. Pre niekoho nie je, pre mna je to divne aby mi chlap tankoval do mojho auta. Alebo ci 150€ mesacne je vela, nieco v tom zmysle. Mne je to jednoducho proti srsti, aby sa ma chlap snazil potesit nejakymi darmi alebo mi daval peniaze. Neockavam to a nie som na to odkazana. A jednoducho mi nie je sympaticky ani nazor, ze chlap by nieco mal, lebo je chlap a sa to od neho ocakava.
Je to rovnaky stereotyp, ako ked sa o zene povie, ze by sa MALA postarat o deti, kedze je matka. Niektora sa stara na 99% a ina pozaduje, aby sa otec podielal minimalne na 50.. kto z nich ma pravdu? Kazdy si to zariadi podla seba. Ale ta, co sa stara na 99% bude ukazovat prstom na tu, ktorej polovicu vychovy zmakne muz, ze je neschopna matka.
Je to len o uhle pohladu.
Som žena a nemakam vo vzťahu na 120% a partner len 80%.
Ani ty nemusíš byť žena makajuca na 120%. To je tvoja voľba. Ak niektorá maká na 120% alebo niektoré aj viac je to zas len a len ich voľba. A ako sú ženy ktoré majú rady svoju prácu s budujú kariéru a rozhodnú sa napr nemať deti, tak sú ženy ktoré zastávajú iný model a to že budú matkami, manželkami a udržovať "oheň" v jaskyni a manžel "loví mamuta".
Ak je pre teba chlap ktorý ti nenatankuje auto zgrlos tak s takým byť nemusíš. A rovnako žena ktorá si natankuje sama a nepotrebuje na to frajera tiež neznamená že nemá na chlapa nároky.
Každý si je strojcom svojho šťastia.
Za mňa systém 50/50 je otrasný prípad mužskej úbohosti. Rozčúli má téma v ktorej sa toto rieši, lebo tomu nechápem. Chlap má byť chlapom a postarať sa! Má jedinú úlohu v živote a to postarať sa o svoju rodinu!
@romi0310 tak teraz si úplne vedľa. Mám toho najlepšieho manžela.

Autorka
Ja napríklad nevychovávam synov na to, aby finančne dotovali dospelú svojprávnu osobu len preto, že je žena.
A tiež by som nevychovávala dcéry na to, aby vyvárali, upratovali, skákali niekomu okolo zadku len preto, že je muž.
Máš to pomýlené. Zdravý dospelý človek sa má vedieť o seba o seba postarať.