icon

Mladí muži žgrloši

13. mar 2025

V tomto príspevku budem dosť zovšeobecňovať, ale tak berme nejaký „priemer“.
Chápem, že žijeme v dobe emancipovaných, samostatných, nezávislých žien. Ako žena si veľmi vážim tie možnosti, čo máme.
Spoločenské úlohy pohlaví sa menia. Len nerozumiem, prečo v nepomere.

Zdá sa mi, že mladí muži sú žgrloši. Celý ten 50/50 finančný systém vzťahov je z môjho pohľadu zvrátený. Nie som zlatokopka, nehľadám si bohatých ani sa nechcem nechať vydržiavať.
Avšak príde mi úplne normálne, že muž ženu „podporuje“. Nemyslím tým žiadne drahé dary a pod. Ale napríklad to, že platí v reštike, platí za palivo v aute, väčšiu časť spoločnej dovolenky hradí muž a pod. Ak by som to povedala nejakému mužovi, okamžite by sa voči tomu vyhradil, veď plať si sama. Ešte aj v mekáči chce rozdeliť účet... Podľa mňa smiešne, nevyzrelé. Aký na to máte názor vy?

Dívam sa na to z tohto pohľadu: Kedysi sa ženy starali na 100% o domácnosť a deti, robili aj na záhrade atď. Muž sa staral na 90-100% o financie. Cca vyrovnané a fungovalo to.
Dnes sa síce rodí menej detí a už aj muži začali prikladať ruku k dielu v rámci riešenia domácnosti. Povedzme, že sa priemerný muž stará o deti a domácnosť na 30% (u niekoho 5%, u niekoho 50% ale povedzme že cca tých 30%). Avšak, od žien sa požaduje polovičná finančná spoluúčasť. Nie je to nepomer? Ak ostáva 70% domácnosti a deti na žene 50% financií, je to 120% na ženy a 80% na mužov.
To ani neprihliadam na to, že (opäť zovšeobecňujem) muži zarábajú viac, ako ženy.

Neviem no, príde mi to celé šialené.

Strana
z4
strongi
13. mar 2025

Tak ja neviem, auto nechodím tankovat, lebo to neznášam, jedine, že ozaj rezerva, na STK chodí manžel, ja iba keď on fakt nemôže, o všetky autá sa stará, všetko platíme, ako príde, lebo peniaze sú ozaj spoločne, ved keď sme manželia a ma niekam pozve, aj to sú spoločné peniaze. V normálne zdravom vzťahu sa také prkotiny neriešia. Je jedno, kto má peniaze na účte, stále sú naše. Keď sme spolu iba chodili a boli sme na dovolenke, peniaze odo mňa nechcel. Mala som byt, keď sme sa brali, on auto. Teraz staviame dom prevažne z jeho peňazí, lebo nadštandardne zarába. Teda z našich. A to ja tiež nezarabam zle. Delenie peňazí a vzťahy na nich postavené neznášam.

zmrzlinka2021
13. mar 2025

Autorka,
Tak ako ty máš požiadavky a štandardy, tak môže mať aj tvoj partner. Napr aby si vedela slušne zarobiť a nepriniesla do rodinného rozpočtu iba pár susnov.
Ja som nikdy takto nerozmýšľala. Buď k sebe pasujeme alebo nie.

lenkakravcova
13. mar 2025

Ja som za ten tradičný starý model. Kedy žena sa stará o deti a domácnosť (minimálne na 80%) a muž o financie a mužské veci (typu opraviť, vymurovat..tiež aspoň na 80%).
Samozrejme niekedy treba aby muž postrážil deti, alebo žena pomohla vonku pri prácach okolo domu.. ale celkovo ten tradičný model mi vyhovuje 🙂 A myslím si, že je v ňom aj jednoduchšie vychovávať viac detí. Taká "pracovná špecializácia" manželov.

ace123
13. mar 2025

Takto oddelujes zrno od plevu ako sa hovorilo. Idete na kavu rande a vidis ako sa sprava ci trva na rozdeleni vsetkeho 50/50 akoby zajtrajsok neexistoval. Ako chapem ze muzi nechcu byt zneuzivani ale zas vsetko takto delit je smiesne. Raz platim ja, raz on. My to mame tak ze zo zaciatku platil na rande on, potom obcas ja ale to vtedy nezarabal vela co som vedela. Casom ho povysili, zacal zarabat podstatne viac. Naklady na hypo a energie sme si delili napoly, zvysok platil castejsie on ako povedzme stravu, vonku nieco. Dovolenky sme isli tiez napoly tie vacsie niekolkotisicove. Mensie vylety zatiahol sam. Potom som prestala pracovat a skusala rozbehnut online business, nedarilo sa, zacal platit za mna aj moju cast hypo ked som vycerpala uspory, ostatne ani nehovorim. Nastastie som si opat nasla pracu tak uz ma nebude musiet zivit ale ak by mal vyslovene problem so mnou zdielat svoj vyssi prijem a skreckoval pre seba tak viem zeby sme takto fungovali aj v rodine. On by mi "vydelil" peniaze na seba a deti a on by si isiel svoje. Rovno by sa zo mna stala otrokyna. Ak chce aby som mu porodila deti tak nech sa snazi ;)

autor
14. mar 2025

@ace123 presne, súhlasím 🙂

renesance80
14. mar 2025

je to nepomer a nikdy by som tak nefungovala

bu_bu_bubak
14. mar 2025

Tie vztahy su dnes viacmenej v tahu pretoze uz ani nevidis, ze by niekto hladal plnohodnotny vztah. Kazdy len riesi kto musi kolko zarabat, kto kolko platit atd.

Budme realisti, aj tu sa v celej teme riesia viacmenej financie. Ja sa nikomu nedivim, ze uz na vztahy rezignoval alebo, ze to neriesi.

Vsade len diskusie kto co musi robit, kto ma ake povinnosti zmienky niet. Ludia maju toho dost, ze im v praci hovoria co maju robit, ked k tomu pridate partnera ktory Vam hovori, ze ty musis urobit toto a tamto lebo vsak si chlap tak ti chlapi radsej ostanu sami.

Kazdy kto cital tuto temu alebo jej podobnu by mal popremyslat kolkokrat tu bolo spomenute slovo laska ci spolupatricnost, ochota pomoct atd.

Mne tieto temy skor pridu ako job interview. Riesia sa povinnosti a financne podmienky 🤷🏻.

procrastique
14. mar 2025

Autorka, mne to príde, že to máš akési pokrútené. Túžiš po tom aby ti chlap vyrábal zázemie a ty si bola žienka domáca a zároveň sa tváriš, že nie 😀

xnatalkax
14. mar 2025

Ano vela zien aj chlapov su zgrlosi. Poviem priklad mali sme party u nas doma, mladi ludia. Bolo nas 13. Kazdy nieco priniesol(flasu, alebo len balik cipsov) okrem jedneho 25 rocneho nikdy nenosi nic (u ktoreho ani nikdy nie je ziadna party lebo byva u rodicov) aj jeho 25 rocny kamarat, ktory tiez byva u rodicov doniesol flasu alkoholu, a to ani nepil alkohol vten vecer. Takze niektori ludia, nevedia co sa patri. Keby ja nikdy u seba neorganizujem nic a chodim po navstevach a nikdy tam nic neprinesiem asi by mi to bolo blbe. Ale takymto ludom to vobec nepride cudne..

vroni
14. mar 2025

@bu_bu_bubak, pobavilo. Dokážeš mi vysvetliť, kde má muž ten pocit lásky a spolupatričnosti, keď jeho "vklad" do vztahu je vyplatenych 50% finančných nakladov a striehne ako sup, aby náhodou nezaplatil ani o cent naviac? Ale od ženy samozrejme čaká starostlivosť a pozornosť a neviem čo. Ale netreba si robiť starosti, blbych žien je dosť, určite nájde kopec takých, ktoré to budú považovať za normálne. Akurát, že väčšina z tých blbych tiež po čase precitne a potom ide vzťah do kytek a chlap raz nechápe prečo a aké sú ženy zrazu "vypočítané". No, nie sú. Keby boli, v živote by ani bicykel o 50:50 chlapa ani neopreli

demodun
14. mar 2025

@bu_bu_bubak tak tie témy sú tu preto, lebo ľudia sa sem prídu posťažovať alebo poradiť ako riešiť problém vo vzťahu.
Nikto tu nezakladá tému aby sa prišiel pochváliť ako sa má super a všetko klape 😁
Ak ti chýbajú pozitívne témy, kľudne nejakú založ. Ale neviem ak sa podarí, prídeme sa pochváliť 😉
A áno láska, spolupatričnosť a taká tá ochota urobiť radosť partnerovi, je vo vzťahu dôležitá. Priznám sa, neviem či ideme vo vzťahu 50:50 (čo sa týka financií). Proste ideme do obchodu a raz zaplatí jeden, raz druhý. teraz mi blbli stierače, tak mi ich muž vymenil. Ja som mu zase kúpila rifle lebo on nerád chodí po obchodoch...
Neviem, nikdy sme ani počas chodenia neriešili čo kto zaplatí. Bol chvíľu nezamestnaný, tak som potiahla ja. Keď som bola na RD potiahol on....

lujza123
14. mar 2025

Ja mám rada rovnocenne vzťahy, či už financne alebo podelenim si povinnosti. No malo by to ist viacmenej same od seba, dobrovoľne, nie nosiť blocky a vypytovať polku či vyratavat na čas kto co kedy robil.
A hlavne nežiť na niekoho úkor, nevyužívať niekoho

Chlap ktorý by mi zaplatil dovolenku a očakával za to obskakovanie v domácnosti by u mňa skončil. Ja mám doslova alergiu na slovo ženské prace a nechapem prečo niektoré ženy ťahajú celu domácnosť aj deti zatiaľ co chlap iba lehní na gauči a jeho jediná domáca povinnosť je natankovať auto a raz za 10 rokov vymaľovať byt , ved to je tak ponižujúce.

romi0310
14. mar 2025

@lujza123 my doma fungujeme tak, ze manzel absolutne nema problem s domacimi prácami a velakrat ma sam od seba potesil vecerou alebo spravil mi vanu. Ale kedze ma pracu, ze je častokrát mimo Slovenska, tak ta domácnosť ostava vtedy na mne. Ale vies co? Mne to vobec neprekáža. Lebo kvôli tomu, ze sa mame kvoli nemu finančne dobre a viem, ze nam dopraje a hycka si ma...vo vsetkom ma podporuje, tak ja velmi rada okolo neho ,,obskakujem" lebo to robim z lasky k nemu. A nemam ani pocit, ze ked prinesie domov financie, tak som jeho slúžka a jeho jedina povinnost je vymenit ziarovku. Za mna 50/50 moze fungovat iba vtedy, ak muz aj zena zarabaju uplne rovnako, maju rovnako narocnu pracu, rovnako v nej koncia. Ja pracujem iba 6 hodin a neviem si predstavit, ze manzel sa vrati unaveny z brifingu a idem ho zhucat, lebo ja som dnes vytrela dlazku, navarila, vyniesla smeti a on iba umyl riad

bu_bu_bubak
14. mar 2025

@vroni

Ja nechapem preco si takych vesate na krk. Uz tu boli temy kedy uz prve rande bola seria red flags a aj tak s nimi tie zeny skoncili lebo sak on sa kvoli mne zmeni z lasky.

Vysledok bol, ze z capa zahradnik nebude....

vroni
14. mar 2025

@bu_bu_bubak, nuž, nezvyknem používať kráľovský plural, takže neviem, kto je "nevesiame". Ja som si rozhodne žiadneho lakomeho uboziaka s pokrivenými argumentami na krk nezavesila. A to mi ten chlap "visí na krku" (v skutočnosti skôr stoji po boku) už cez dve desaťročia. Naopak, upozorňujem, že "radobyfeministi", ktorí chcú vzťah 50:50 nie sú vôbec materiál vhodný na vzťah. A že vyhlasovať tento model za "rovnoprávny" je hlboké nepochopenie myšlienky rovnoprávnosti.

barborachors
15. mar 2025

@kate211 a to prosim ta v ktorej galaxii? Noze, daj echo a idem tam, nech som dostatocne emancipovana a budem s radostou ja ta, co budem muza sponzorovat. Milerada budem zarabat ovela viac ako chlap a to tak, aby som si zila fajn zivot na predrazenom Slovensku, kde su momentalne najnizsie platy, najvyssie naklady na zivot, otrasne cesty, nedostupne lieky a liecby a skorumpovane ze vsetko. S radostou budem muzovi platit celu dovolenku a opovazi sa pipnut, lebo vsak ja budem ta, co ma kluce od miesacky.
Si ma pobavila. Nie, nie je to bezne a nikdy nebude. A ked citam tu od niektorych tie dristacky, tak amen tma, ale jak je libo, kazdy nech zije tak, ako mu vyhovuje.

dibaby
15. mar 2025

Keď som s mojim manželom začala chodiť a aj teraz, nikdy sme sa nestriedali v platení alebo podobne. Nikdy mi ani na nič nepovedal ani nepovie, že mi nekúpi, lebo to je drahé. Už keď sme randili som veľakrát chcela zaplatiť aj ja, ale nikdy nechcel. Čo som mala frajera predtým tak ten pomaly chcel, aby som všetko len ja zaňho platila😆
S manželom Fungujeme takto aj teraz. Ja som doma s dieťaťom, mám aj pracu a on pracuje a všetko platí. Financie mame spoločné. Neviwm si predstaviť mat dieťa a platiť si veci na pol. Bohužiaľ veľa mám známych, ktorí takto fungujú. Otec kúpi na Vianoce jedny darčeky dieťaťu mama druhé. My vyberalme všetko spolu a kupujeme všetko spolu.

karolinakr
6. apr 2025

bola som raz na modrej streche, alebo ako sa vola to forum pre chlapov, a tam sa jeden pytal, zarabal 4000, a jeho frajerka 1000, či ma zaplatiť hotel, nejaky vikend...všetci samozrejme doňho, že v žiadnom prípade, nech si to platí sama, a jedna dievčina sa tam rozohnila, že v žiadnom prípade, lebo on neni bankomat, tak každy jej tam placal po pleci, aka múdra..takéto premotivovane sliepky sú pre muža výhra..
to si fakt každy mysli, že ked muž zaraba 4x viac ako žena, že bude mu stačiť v jeho životnom štyle? že ona zahlasi ideme tam a tam na dovolenku 3x za rok,, čo si polahky vie zabezpečiť, ona ked vyplati všetky učty možno raz za rok sa niekam dostane? mne to príde uplne smiešne
nebude mu stačiť, nebude mať na to, a on bude vo vzťahu nespokojny, lebo ho brzdi, nechce ist do reštiky, na koncert, dovolenku, nechodi taxikom, musi sa obmedzovat kvôli nej, namiesto aby jej občas s takym platom niečo zatiahol..možno jej na koniec da kopačky

Strana
z4