Môj partner mi zamlčal podstúpenie vazektómie. Čo robiť?
Som maximálne nasratá. Som s priateľom 5 rokov, o dieťa sa pokúšame necelé dva roky, dosť som sa tým trápila, často sme sa bavili o našej budúcnosti a o deťoch, vždy vravel, že chce mať dve. Minule sme sa povadili, lebo mi dal za vinu veľa vecí a povedal, že neviem ani splodiť dieťa. Zdravotne som ja úplne OK, nasrala som sa, tak som mu povedala nech ide na vyšetrenia aj on! Začal sa vyhovárať, že on je chlap a nepôjde nikam. Mali sme aj tichú domácnosť. Nakoniec pred pár dňami sa mi priznal pri otvorenej komunikácii, že bol ešte pred našim vzťahom na vazektomí, ale že mi to nechcel povedať, lebo to ľutuje a bál sa ako zareagujem. Aj si poplakal, ja som bola ticho lebo som naozaj nemala slov a bolo mi zle.. takže teraz neviem čo robiť. Mám sto chutí mu jednu *ebnut. Celý čas som sa obviňovala, že možno je chyba vo mne…. Prosí ma nech mu to odpustím, ale ja naozaj neviem..
Neviete niekto ako skutočne zistím kedy presne bol na tej vazektómii? Hovorí, že ešte pred našim vzťahom, ale ja neviem. Nechce povedať presne kedy
@anonym_autor A ak to zistíš, čo sa tým zmení?
Ja som odpustila dlhorocnu neveru ale paradoxne toto by bolo pre mna prilis...
@cacianka áno viem .Aj tak nedokážem pochopiť ,ako mu slobodnému a mladému chlapovy ,urobili vazektómiu.Keď som sa na zákrok, pred 15 rokmi informoval,bolo mi povedané ...vek po 40ke a 2 deti ...čo som spľňal a dokonca v tlačive bola kolónka ,kde manželka svojim podpisom dala ...súhlas so zákrokom.To bolo v Trenčíne na Urológii.
@bruno1 zmenili sa podmienky
@anonym_autor okamzity rozchod, ved Ta roky vedome klamal a ked by sa na to aj tak prislo, tak vysiel s pravdou von. Poznam taky par a druhe dieta uz nemohli mat, lebo on proste toto spravil, skoncili rozvodom.
@anonym_415677 to by ma zaujímalo, kde nájdem tú tému?? Henten sa mi stále vtiera, najhoršie je, že máme spoločnú domácnosť, ale milostivý spí na gauči. Lenže ja dieťa chcem a neviem aké sú možnosti, keďže on je už neplodný. Vraj sa bál mojej reakcie a nechcel ma stratiť. Pre mňa je klamár a veľký. Už na začiatku vzťahu sme sa bavili o deťoch a vážny tvrdil, že on chce rodinu. 2 deti, vždy vravel 2 deti
@anonym_autor “Lenže ja dieťa chcem a neviem aké sú možnosti, keďže on je už neplodný. Vraj sa bál mojej reakcie a nechcel ma stratiť.”
prestan si romantizovat klamstvo.
Slovami “bal som sa tvojej reakcie” robi z dost hnusneho klamstva tri veci:
1. prehadzuje zodpovednost na teba - lebo to bolo (akoze) kvoli tebe
2. dava tomu falosnu hodnotu vysokej pocty - ty sa vlastne mas citit poctena, ze si bola oklamana. Lebo to bolo “z lasky” k tebe
Vlastne to ma akoze vacsiu hodnotu nez normalna uprimna neklamava laska.
3. sebe tym dodava falosny lesk “trpiaceho hrdinu” - zrazu to nie je jeho podvod na tebe. Ale je to o tom, ze on sa roky chudacik (akoze z lasky) trapil s klamstvom, ktore sam urobil, a sam seba dostal do pasce, ze ti nemohol povedat pravdu (mohol, kedykolvek, ale nechcel) a preto “trpel”. Aky to hrdinsky martyr.
Svatci sa mozu hromadne ist schovat.
Figu trpel. Mohol ti pravdu povedat kedykolvek za poslednych 5 rokov - ale nechcel.
Aj ked vedel, ako velmi dolezita informacia to pre teba je a aky velky dopad bude mat na tvoj zivot.
Pretoze na rozhodnutie mat deti ma zena obmedzene roky.
Ano, da sa mat dieta hoci aj po 45+. Ale sance tam klesaju, casto si musi pomahat liecbou, ktora nie je citliva k jej telu a hormonalnemu systemu. A napriek tomu vsetkemu to nemusi stacit a nic nebude.
Takze dobre vedel, s ako dolezitou informaciou sa hrajka.
On chranil iba seba.
Nechcel znasat dosledky. Nechcel riskovat straty pohodlia. Nechcel sa pripravit o to prijemne, co pri tebe mal.
Nechcel celit zodpovednosti.
On si hovoril - asi by som jej to mal povedat, roky jej utekaju - ale naco? Co z toho budem mat? Nic.
Opusti ma, budem smutny, budem za hajzla, este mozno budem mat hanbu medzi znamymi a pred nasimi rodinami, …. - no stoji mi toto za to? Nestoji. To ja sam sebe veru urobit nemozem, co som sprosty?
Vsak kym na to nejak nepride sama, este to chvilu potiahnem. Este si nejdem kazit dnesny den.
Mozno o tom pouvazujem zajtra.
A mozno si jedneho dna od neho vypocujes aj:
Skoda, ze si furt chcela tie decka. Iba si to tym vsetko pokazila. Mohlo nam byt spolu tak dobre.
Dobre si rozmysli, ci ides uvazovat nad tym, ako najst lekarske sposoby, ako stale mat tie deti s nim.
To, čo popisujete, nie je len hnev. Je to zrada dôvery v najcitlivejšej oblasti Vášho života. Dva roky ste niesli pocit „chyby v sebe“, zatiaľ čo on vedel pravdu a nechal Vás v tom. To vytvára veľmi silný vnútorný konflikt: časť z Vás chce pochopiť a odpustiť, druhá časť kričí, že boli prekročené hranice. A oprávnene. Toto nie je o jednej hádke. Toto je o tom, že realita Vášho vzťahu bola dlhodobo skreslená. Teraz neriešte „odpustiť alebo neodpustiť“. To je príliš veľké a príliš skoro. Najprv sa potrebujete vrátiť k sebe, k tomu, čo cítite bez jeho tlaku a bez jeho sĺz. Dajte si vedomý odstup. A potom sa pozerajte nie na jeho slová, ale na jeho schopnosť niesť dôsledky: je ochotný ísť na párovú terapiu? Otvorene zniesť vašu bolesť bez obrany? Prevziať plnú zodpovednosť bez výhovoriek typu „bál som sa“? Lebo strach vysvetľuje, ale neospravedlňuje. Dôvera sa neobnovuje sľubom, ale konzistentným správaním v čase. Ak by ste toto zamietli len preto, aby ste „nezahodili 5 rokov“, zradíte tým samu seba druhýkrát. Ak by ste odhliadli od minulosti a pozreli sa len na to, čo dnes viete o ňom aj o sebe, vybrali by ste si tohto človeka znovu ako partnera pre život a potenciálne rodičovstvo? Akú cenu má pre vás vzťah s mužom, ktorý vás nechal dva roky pochybovať o vlastnej hodnote a biologickej podstate len preto, aby si on zachoval pohodlie svojej lži? On neprosí o odpustenie chyby, on prosí o to, aby ste mu pomohli uniesť vinu za to, ako hlboko vás podviedol. Ak teraz „prepnete“ do režimu pochopenia, len tým potvrdíte, že jeho stratégia manipulácie funguje. Vaša „tichá domácnosť“ a pocit, že vám je zle, sú signály tela, ktoré vám hovoria, že hranica vašej integrity bola brutálne narušená. Odporúčam vám nateraz úplne zastaviť debaty o „náprave“ vzťahu.
@bjnr myslim ze do chat gpt si vie otazku hodit autorka aj sama.
@anonym_autor a ja som si myslela, že som už počula všetko, čo dokážu chlapiská nepodarené, ale toto je vrchol. To je zhruba rovnaká sorta chlapa, ktorý dokáže ženu balamutiť a sľubovať sobáš a pritom byť ženatý. Odpad, nulový charakter, sráč, klamár, možno aj s nejakou poruchou osobnosti.
@anonym_6203f4 čudujem sa tomu, že jej radiš ivf - v podstate že mu má odpustiť a a potom podstúpiť také zákroky , len kvôli jeho klamstvám, podrazu a útokom ?!
Veď jej celý čas KLAMAL do očí, 5 rokov !
Keď sa nedarilo splodiť dieťa, tak JU obviňoval ako jalovu kravu !
Teraz robí teátro ako ju miluje a nechce stratiť ? Čo urobil za 5 rokov, aby ju nestratil ? - regulérne ju ojeb.val a tak mu má teraz veriť ? A v čom ?
Keby aj skúsili náhradné riešenie, tak to bude stáť velke peniaze, lebo neplodnosť si privodil sám, a veriť že odteraz bude vzorný cnostny partner ? On je schopný jej po čase vyčítať, že dieťa chcela iba ona, veď on sa chránil. Že on nezvláda žiť s dieťaťom, nech sa stará matka, on ruky preč a on celý preč. Ešte jej môže vyčítať, že s kým to dieťa splodila, keď on je neplodny. To sú chorí ľudia, čo ti vyčítajú aj to že prší....
@cacianka absolutne si to nepochopila
Po dalsikrat to simolexovi vysvetlovat nebudem
Mozno cakal, ze to dokaze utajit, dokym "plodne roky prejdu" a potom jej uz len ostane ostat s nim....🤮🤮🤮🤮🤮a este top, svadba bude, ked budu deti, deti budu, ked ich splodi...cize ako sa hovori na svateho dindi......mal by pobalene kufre do hodiny pre dverami....👿👿👿👿
Milá autorka ,deti spolu môžte mať ,ale len zo spermobanky ,kde podstúpiš insemináciu od darcu.ALE na Slovensku k tomu potrebuješ sobásny list.Takže ,nech sa mladý pán pochlapí a požiada ťa o ruku,inak sa detí nedočkáš.Ibaže by ti dal voľnú ruku a dieťa si zabezpečíš sama.Ženy sú s tomto ,veeeľmi flexibilné.😉😁😁

@bruno1 nie sú manželia, píše o priateľovi
@cacianka áno viem .Aj tak nedokážem pochopiť ,ako mu slobodnému a mladému chlapovy ,urobili vazektómiu.Keď som sa na zákrok, pred 15 rokmi informoval,bolo mi povedané ...vek po 40ke a 2 deti ...čo som spľňal a dokonca v tlačive bola kolónka ,kde manželka svojim podpisom dala ...súhlas so zákrokom.To bolo v Trenčíne na Urológii.