Môže vzťah veriaceho a neveriacej vydržať?
Priateľ má veriacu rodinu, chodia do kostola a riadia sa prikázaniami. Trvajú na tom, aby aj ich deti išli v ich šľapajách. Ja som z pohodovej rodiny, kde si robíme vlastne všetci čo chceme. Nemáme nijak stanovené čomu by sme mali alebo nemali veriť, máme v názoroch a postojoch úplnú slobodu. Rodičia mi nikdy nevyčítali žiadne moje postoje a presvedčenia. Priateľ je veriaci ale nežije vierou natoľko ako jeho rodina. Nevadi mu moja neviera. Do kostola s nimi ochotná chodit nie som ani na sviatky, pri stole na návšteve sa nepomodlím s nimi. Zároveň mi nevadí ich viera, akceptujem ju, ale chcem tiež byť akceptovaná a prijímana nimi taká aká som. Jeho rodina nie je stotožnená s mojim postojom. Cítim že ma nemajú v láske. Nechcú ma do rodiny. Myslíte že by takýto vzťah mohol fungovať? Alebo bude môj postoj k viere vyvolávať v ich rodine stále konflikty ?
No ja nikdy neodsudzujem neveriacich,alebo veriacich roznych cirkvi.Viera je dar,ona sa neda nanutit,lebo spravidla v kazdej viere su pravidla,co sa smie co nie,(hoci kazdy normalny covek ma svedomie,ale bez viery v Boha, teda u neveriacich je diskutabilne,ci
zije v sulade so svedomim takym aby to svedomie mal ciste.)No ja tvrdim,ze nie,Pretoze aj j my veriaci mame co robit, zivot je castokrat aj boj, zvady nenacist nepriatelstvo ,nespravodlivost.a mame problem ako s tym nalozit,aby som sa neprehresila tazkym
hriechom, voci nespravodlivej stranke,Vy ako neveriaci myslim s i ze vas nic nezatazuje,lebo vsak u vas Boh neexistuje,Tak si myslim , ze socialne zakony veskereho druhu, akceptovat musite .ale v ostatnom ako? vsak vy si myslite nikto ma nevidi, nepocuje mozem vsetko.Aspon u väcsiny neveriacich takuto skusenost mam.Ale na druhej strane niektori neveriaci,ktory si plnia svoje rodicovske,manzelske
povinnosti ,teda im to funguje su niekedy lepsi pre spolocnost a rodinu ako hlboko veriaci, ,ktori tieto povinnosti zanedbava, o rodinu sa nestara,Proste vrha zle svetlo aj na nas veriacich, ukazajuc prstom ,,,,pozri ten chodi do kostola a ako zije,preco by som mal chodit do kostola? Ale to je castokrat chyba veriacich,ze s oddali na zle chodnicky,a naprava tazka.No poviem ti ze s neveriaciou partnerkou a s veriacim pisem partnerom, s praktizujucim alebo naopak ak tak budu aj deti nebude zivot ruzovy.Viem o
com pisem .Keby som sa mala teraz vydavat za mojho manzela ,tak nikdy v zivote. Cely zivot mam s nim utrapy Velka skoda,ze som si ho nezmapovala ,co sa tyka viery.V nicom mu neverim .sklamal ma az tak ,ze som k nemu stratila lasku ako k manzelovi,teda sam si ju tym nezriadenym zivotom zabil.Som s nim len preto,ze ja ako veriaca ,hoci este stale zvazujem odchod je manipulator az psychopat, .,a po 2)prisaha v dobrom aj v zlom a este som aj chora,neda sa,Tak sa ani nehnevaj, ze ta rodina ,je s tebou myslim si opatrna,.Alebo sa zacni zamyslat,,Precosi tu,na cosi tu, a aky tvoj zivot ma zmysel. A k tomuto ti pomoze sv Pismo ---kniha knih
@vorkola
"(hoci kazdy normalny covek ma svedomie,ale bez viery v Boha, teda u neveriacich je diskutabilne,cizije v sulade so svedomim takym aby to svedomie mal ciste.)No ja tvrdim,ze nie,... atď"
Na toto Ti poviem iba jedno: V každej dedine a meste najväčšie kurvy sedia v kostole v prvých laviciach. Pár zdravasov a veriaci je očistený od svojich hriechov.
Človek nepotrebuje byť iba veriaci, aby bol dobrým človekom a mal čisté svedomie.
Toto je nadradenosť veriacich, vďaka ktorej padla tu táto autorkina otázka, vďaka ktorej to vo svete vyzerá tak, ako vyzerá.
Odsudzovala som zakazovanie a potláčanie viery v socializme. Nemyslela som si, že po revolúcii sa stretnem s neznášanlivosťou a netoleranciou neveriacich.
Určite by som si takéhoto nevesala na krk. Mám príklad v rodine a to sú obaja veriaci, ale on je až psychoticky 😂😂 takže nikdy človeka ktorý verí hlupostiam ako je biblia
Tak teraz ešte hej, ale na lámanie chleba príde pri takých otázkach, ako svadba (aký obrad?), krst (áno či nie?), náboženstvo či etika atď.? Ak on je naozaj len light veriaci a ty light neveriaca (lebo tam je tiež rozdiel, či považuješ napr. obrady okolo ich viery za blbosť a si zasadne proti, alebo ti nevadí mať sobáš v kostole, krstit deti a pod.) tak ešte možno hej..
Ale ak mám povedať svoj názor, pokiaľ je jeho rodina z kategórie "až taký veriaci, že so mnou už majú problém", ja by som do toho nešla.. Vždy sa pozeraj na rodinu, z ktorej tvoj budúci manžel pochádza, vždy a vždy. Minimálne spoločne body v základných otázkach musia byť. Ja by som sa už tiež ináč pozerala na niektore veci a často si bucham hlavu o stenu... mať menej rokov a tieto znalosti a skúsenosti, asi sa rozhodujem inac. Aj na najväčšie blbosti ako: vadí mi ako svokra (ne)upratuje, vari, ako funguje manzelstvvo budúcich svokrovcov, aký je budúci svokor, ako sa chová k rodine, kde pracujú, aká je to celkovo rodina, sú na tom podobne ako tá, z ktorej pochádzam, alebo sú na tom lepšie/horšie (a to je jedno či vzdelaním, finančne), aké sú v ich dome vône či pachy, proste všetko. Ružové okuliare dole. S mužom si berieš aj rodinu. A to aj vtedy, ak ich neuvidíš po svadbe nikdy. On to zo sebou nesie. Ako aj ty. Minimálna kompatibilita tam musí byť. Ak sa rozchadzate v takýchto základných otázkach, tak neviem neviem.
Poloz si otázku, či si ochotná mať svadbu v kostole a súhlasíš, aby deti vychovával vo viere (prijali sviatosti, chodili do kostola). Ak si odpovieš nie, tak ten vzťah nemá perspektívu
Bude to fungovať, ak nebude partner na nich zavesený a k nim chodiť každý víkend. Na takých ľudí, ako je jeho rodina, si treba dávať pozor.
@kvieta presne tak, hlavne na tých dedinách sa ukazuje, že najhorší ľudia sú tí, čo sa vehementne oháňajú Kristom a krížom: závisť, nenávisť k vzdelaným a úspešným ľuďom, klamanie, podvody, kradnutie, cudzoložstvo = to robia tí, ktorí najviac vykrikujú, že sú katolíci, a každú nedeľu sú strčení v kostole, napriek tomu, čo robili hlavne v piatok a sobotu. A tí, čo sa vehementne verejne prezentujú náboženstvom, tí boli najväčší komunisti a aj doteraz volia také strany, aj cez nich robili kšefty s pozemkami.
@vorkola ten váš manžel psychopat by taký bol, aj keby sa oháňal Kristom a krížom, a môže taká byť aj tá rodina toho jej partnera = pozor si musí dávať jedine ona na nich, a aj ja som takého človeka aj jeho rodinu zažila, a viac takých rodín som videla, ako sa správajú, viem o tom svoje. A celé to vaše "v dobrom aj v zlom" bolo patriarchou vymyslené presne na to, aby ste si vy všetko nechali a aby aj ten najväčší chruňo sa oženil, ktorý si ženu nezaslúži. V dnešnej dobe to už ženy vedia a budujú si vzdelanie a kariéru, aby neskončili s takým chlapom - aj takí chlapi vymierajú, sem-tam sa niektorému podarí nájsť dostatočne hlúpu obeť, ktorá to nevie, čo ten napáchal zla, a neverí tomu, aj keď jej to povedia pred svadbou a splnia si ľudia svoju morálnu povinnosť. Ale väčšina hentakých chlapov sú už v dnešnej dobe starí mládenci, nikto ich nechce, a oni ešte nenávidia ženy, že vraj ženy sú skazené, lebo chcú kultivovaného, vzdelaného muža na úrovni, a nie nejakého uchylneho ozrana. Pravdivý komentár tu majú oblecenie99 a kvieta.
@autorka,čo tak čítam,ty vlastne ratas s tým,že sa vo všetkom prisposobi tebe,lebo ty odmietas sa akokoľvek prispôsobiť jemu. Ale pozor,teraz je zaľúbený .....časom môže inklinoval k niečomu,čo mu je vo vnútri blízke rovnako ako ty k tomu žiaden vzťah nemáš. A to už potom nebude o jeho rodine,že vám rozbije vzťah,ale o vás dvoch a o Tom,že ste nemali túto oblasť dostatočne vykomunikovanu.
Môže byt,že nie,že jednoducho u neho náboženstvo je iba slovo. Preto sa veľa rozprávajte a rizoberajte tieto situácie už teraz.
Byť veriacim neznamená automaticky byť lepším človekom.
Ale tvoje @kvieta vyjadrenia sú už silná káva.
Autorka: ja by som do toho nešla. V dlhodobom vzťahu/manželstve aj tak bude milión vecí, kde bude potrebné robiť kompromisy, tak aspoň v tých zásadných otázkach nech ste zajedno.
Myslím, že taký vzťah môže fungovať len vtedy, ak obaja poľavíte zo svojích postojov a pochopíte jeden druhého. On nemôže od teba vyžadovať každonedeľné chodenie do kostola, ale neodpadne z teba, ak by si sa s jeho rodinou pri stole pomodlila. Neznamená to, že si veriaca, ale ber to ako akt dobrej vôle a bontón pri ich stole, alebo prejav úcty k nim. Alebo sa s nimi len postav a zopni ruky, akoby si sa modlila. Oni ale zas viac od teba očakávať nesmú. Ja keby môj syn priviedol neveriacu nevestu a nechcela by sa modliť pri stole by som ju priamo vyzval: “kľudne si sadni, nemusíš sa s nami modliť, alebo môžeš s nami ďakovať životu za tieto chvíle” Nemam problém rešpektovať názor na tieto výslovne súkromné veci. Rešpektuj jeho rodinu v bontóne a vy si robte čo chcete. Nečakaj, že oni budú spokojní, pretože budú vidieť, že nie si veriaca. Ale znovu to bude závisieť od tvrdosti postojov. Oni nesmú tlačiť na teba. Výzva budú deti. Nemala by si babke brániť vychovávať deti k Bohu a dokonca ich aj púšťať s ňou do kostola. Ale ty ich ďalej budeš vychovávat k slobode a zodpovednosti a rešpektu. Oni to od teba pochytia. Nebude to ale ľahké. Problém bude ak im babka bude huckať že ta nemajú počúvať, alebo že si zlá. To zas musí ona sa k tomu nevyjadrovať.
Veriť v Boha neznamená chodiť do kostola
...veriť v Boha znamená chytiť do ruky Bibliu a spoznať Boha, skrz jeho živé Bozie slovo napisane našim ľudskými slovami.. Boha toho ktorý stvoril teba, stvoril nás všetkých. Začni čítať Bibliu Novy zákon, ty alebo ktokoľvek iný zistíte sami Kto ste a budete neskutočne prekvapený z toho kto vlastne ste... tento svet vám dáva o vás úplne niečo iné znať... aká je pravda a ten život keď zistíte, kým naozaj ste len budete prekvapený a viac nebude chcieť zit pee svet. Takže aj ty môžeš svojmu priateľovi len ukázať že to v čom on vyrastal s obyčajne prikázania ktoré patrili do Starej zmluvy a zákony patria pre nespravodlivých pre spravodlivých zákony nepatria... Preto sa v určitej cirkvi nevyžaduje čítanie Biblie doma lebo sa človek stáva slobodným človekom v Bohu... A byt slobodným človekom v Bohu tu na zemi znamená žiť nebeské kráľovstvo tuná zemi... Co je neskutočná pecka😁😁😁😁
Váš vzťah by mohol vydržať, ale určite to bude s problémami, nakoľko bývate v nie veľmi veľkej vzdialenosti od svokrovcov. A keď bude Tvoj muž vždy stať pri Tebe, tak naozaj nevidím dôvod, aby Váš vzťah vydržal, aj keď bude s takýmito problémami. Môj muž je tiež neveriaci, ale on sa vždy aspoň prežehnal, zopol si ruky a sklonil hlavu, keď sme sa modlili. Aj syna sme dali pokrstiť, povedal, že pre dobré vzťahy v rodine... Keď je vo vzťahu láska, tak sa dá na všetkom dohodnúť. Podotýkam, že hoci som veriaca, tak môj vzťah k viere je presne taký, ako u Tvojho muža. Ale pre pokoj v rodine...
@johanka21 ale ty si protipól autorky,de facto identická situácia.
Takže podľa toho sa môže autorka prispôsobiť pre pokoj v rodine,ako tvoj muž. Je nepodstatné,kto je vo vzťahu muž,či žena. Pre toho,pre ktorého je to menej podstatne sa prispôsobil🤷😃
Ale chápem,čo si chcela napísať 😉
No my sme pár veriacej a neveriaceho a funguje to. Svadba bola v kostole, dieťa je pokrstené, manžela do ničoho nenutim. Svadbu v kostole aj s predmanzelskou prípravou si nečakane užil. Nie som žiaden fanatik a manžel je dobrý človek. To mi stačí. Otázka je ci sa viete navzájom rešpektovať. Lebo je jedno ci ide o vieru alebo o výber školy pre dieta ak neviete navzájom jeden druhého rešpektovať tak vtedy to fungovať nebude ale ak áno tak nádej je. Ak ta partner rešpektuje a jeho rodina nie, tak to tak bude bezohladu na to ci ide o vieru, štýl výchovy, čokoľvek. Bigger picture 🙂)
Cely zivot Ti to budu davat najavo. Ja pre dobro Teba a Tvojho pokoja by som tento vztah nechala tak...ano, ty to mas tak, akceptovat vieru inych, a tak by to malo byt, no oni to zjavne maju inak..sice nebudes s nimi zit, to ano, ale bude to stale partnerova rodina, ktora Ta pravdepodobne nebude akceptovat 😏🙄
@derdia ja som pred sobášom bola len pokrstená. Práve sobáš bol pre mňa výzva aby som šla na Prvé sväté prijímanie. Mama manžela "sa radí" k hlboko veriacim a "chodí do kostola" 😏 Ale nerobila som to kvôli nej. Už dávno ma to ťahalo a verila som. Dopadlo to tak, že sme s manželom mali 2 týždne po svadbe aj birmovku. A aj napriek všetkému sme dosť aktívne praktizujúci kresťania. Jeho mama ma nikdy neprijala, čo ma celý život trápi ale zobrala som si z toho to pozitívne, že aj vďaka sobášu s ním sa mi otvorila táto cesta a začala som si s Bohom utvárať aktívnejší vzťah 😊 Hľadala som, čo som chcela, ale našla som, čo som potrebovala ❤️🙌
(Odporúčam apku kde si môžete nájsť rôzne plány čítania Biblie. Našité priamo na problém, ktorý práve prežívate- strach, obavy, problémy v manželstve, v práci... Alebo ak sa rozhodnete študovať celé Sväté písmo pekne polopate. Drží. Palce ❤️😊
https://app.bible.com/FCPc/ilyCM8GCtC?add_frien... )
@maya_hi autorka pise,ze ju neprijali...vzdialenost môze,ale nemusi obrusit hrany vztahov.Niekedy,cim viac sa snazis,tym viac, je to kontraproduktivne.Nadstavenie svokrovcov, sa nezmeni,sibnutim carovneho prutika.Ta vzdialenost môze pomôct v tom,ze si budu vzacny,
pri rodinnych stretnutiach.
ja mam rovnaký problém ja som z vriacej rodiny , moj priateľ nie je veriaci, až by som napísala ze pohan. Je namierený proti viere. A máme spolu 2 synov.Ja ich chcem vychovávať vo viere , chcem aby mali sviatosti . On je proti. Takže ako nakoniec dopadne nás vzťah neviem , ale teda problémy s tým sú a aj nezhody v oboch rodinách. Vyvoláva to zbytočné napätie
Už to tu trefne a presne napísala rikarika..neveriaci akceptuje vieru druhého, veriaci nie, nebude to akceptovať. Aj keď je to na hlavu- mali by sa riadiť MILUJ BLÍŽNEHO SVOJHO, ale neriadia sa. A už len začiatok vzťahu a jeho rodina ťa nemá v láske. Pozná. viac takých vzťahov, žiaľ ani jeden nevydržal...plus moja vlastná skúsenosť. Ak som chcela kľud v rodine, musela som si dať 1.sv.prijímanie, svadba v kostole, deti pokrstené- do krstu ani na krok s dieťaťom z domu, lebo čo ak sa niečo stane a nie je pokrstené. Sviatky.. chceš- nechceš zima, leto v kostole. A to exmanžel nechodil rád do kostola. No sila rodiny....tak uvažuj, kočka, aký život chceš žiť a samozrejme, toto si musíte vážne predebatiť s priateľom.
@johanka21 "pre pokoj v rodine" to mi príde ako najnevhodnejší dôvod ....a co ak aj partner autorky bude nakoniec vyžadovať veci "pre pokoj v rodine".
@terezka1947 Nepopieram, je to silná káva, ale je to tak😢
@kvieta nie,môžeš podávať takéto výroky o ľuďoch všeobecne.
Čiže je to silná káva.
@terezka1947, nie je to silná káva, je to zovšeobecnenie. Nespravodlivé voči tým,ktorú sa tejto definícií vymykajú. Ale skupina, ktorú to popisuje úplne presne, je taká veľká, že to k zovšeobecneniu láka. Ale žiaľ, trafí to presne tých, ktorí tam nepatria. Viera nijako neurcuje či je človek dobry či zlý. A zlí i dobrí sa nachádzajú tak medzi veriacimi ako i medzi neveriacimi.
Moji rodičia sú na tom rovnako a funguje to už cez 30 rokov. Proste sa akceptujú navzájom a nenutia toho druhého.

Viera ja fakt zásadná otázka....teraz v zamilovanom opojení muž sľúbi hocičo. A časom mu možno bude chýbať to "duchovno" a nemusí naň nikto ani tlačiť.
Túto otázku treba mať úprimne a otvorene vyriešenú ešte pred vážnym stavom vo vzťahu.
Ono láska dokáže veľmi veľa a dokáže to aj v rozdielnych voetovyznaniach,poznám osobne také páry. Ale túto ľudia úprimne veria a žijú to svoje,rešpektujú,že pre partnera je to jeho tak isto zasadove a dokonca aj navzájom chodia na obrady,či omše. Lenže tí ľudia sa maju skutočne radi.
Ja si nemyslím,že pokiaľ dvaja majú skutočne jasno v Tom,čo chcú a dohodnú sa,úprimne a otvorene sa o Tom bavia,tak môžu síce pôvodnú rodinu stratiť,ale ich rodina nerozdelí.
Lenze....ono sa otázka viery vo vzťahu buď vôbec nerieši,veeeed načo,nejako sa to utrasie....alebo sa to naoko rieši,že veď on časom pochopí,ona časom podľahne.