Môžem si v novom kolektíve hneď tykať?
Ahojte, momentálne som na materskej. V práci bol kolektív kde sme si všetci tykali. Zo správ viem, že si tykaju aj teraz, hoci kolegyne sa dosť pomenili.
Predtým to bolo tak že keď aj bola nová kolegyňa vždy sa jej išli ostatné predstaviť rovno Ahoj ja som Zuzana napr. Bez ohľadu na vek novej kolegyne. Ja som dosť introvert v tomto a bojím sa že budem ako outsider ak prídem a poviem dobrý deň ja som... Že my už stále potom budú všetci vykať. Lebo to zoberú že ja chcem. Môžem prísť a rovno povedať ahojte ja som.. atď atď ? Alebo to bude neslušné ? Mladším viem samozrejme že môžem. Ale starším ? A povedzme výrazne starším?
@mircalla toto som ja zazila v BA v jednej kvazi statnej spolocnosti. Este zabudnes nahodou oslovit titulom spravnym a prepichli ta pohladom , ze sa Ti to hned do pamate vrylo, ze toto je pani magistra XY a toto pan inzinier XY...Topka bolo "pani riaditelka inzinierka XY"
Vždy najprv vykam
@muchotrafka298 S tym suhlasim, ze sa ma spytat, ale preco tebe sa zda tykanie drze, to je moja otazka. My tykame aj C poziciam 🤷♀️, rovnaki ludia ako my
@dadis tykanie mi pride drze, pokial ma clovek 20 rokov a automaticky zacne tykat cloveku o 40 rokov starsiemu. Toto je za mna nevychovanost. Rovesnikovi je to ine. Ale ako som pisala, nie v kazdej praci si vsetci povinne tykaju.Ja mam pocit, ze sa vytraca nejaka elementarna slusnost.
@muchotrafka298 S tym suhlasim, ze slusnost sa vytraca. Ale slusnost predsa nie je o tykani a mna vobec nepoburuje, ak slusne clovek pozdravi, usmeje sa, slusne s tebou komunikuje. A to uz robim aj s ludmi o 20 rokov mladsimi. Neslusni a drzi su aj mnohi starsi ludia, ludia a vseobecne k sebe zli a nenavistni, najma pod ruskom anonymity na sockach - tykanie je v nasich firmach najmensi problem (najma ak polovicu prace i tak hovoris po anglicky).
@mariska1989 ja tak isto. Vykam ci uz mladsiemu alebo starsiemu… kym si nepotykame
@bonboniera to nie je o tom, ze by si o sebe myslela, ze je nieco extra. Je to skor o vychove a slusnosti. Ja v praci kazdemu vykam, dokonca aj studentom co su u nas na praxi, maju 15-18 rokov. Jasne, ze mam aj kolegov, s ktorymi si tykame, ale nebolo to hned…. tykam si dokonca aj s kolegom, ktory uz ma 69 rokov
V novom prostredí vykám. Tobôž nadriadeným a starším. Postupne sa to vždy vykryštalizuje s kým ako ďalej...
Ja keď som prišla do roboty (výroba) tak som kolegyniam týkala keďže boli cca rovnako staré, niektoré trošku staršie. Mali sme však kolegyňu ktorá chcela aby sme jej vykali, každý ju volal Teta, tetuša ale vykali sme. Aj tak patrila medzi obľúbených ľudí a keď prišla nedávno kvôli daňovému priznaniu tak skoro každý sa pri nej zastavil že či ide nazad do roboty.
V robote trz tykám asi okrem pár ľudí každému aj nadriadenému (keďže sme ešte spolu robili na linke) a aj vedúcemu smeny, pracuje aj jeho mama a tej vykám aj keď mi povedala že môžem tykať mne to nejde jednoducho 😁
@janulik2008 ani mne nešlo jednému kolegovi tykať, síce nebol zas o toľko starší, ale roky sme si vykali. ale vykanie ma rýchlo prešlo keď mi povedal, že vždy keď mu zavykám budem mu musieť kúpiť poldeci 😀
@77nelinka ja mám stále ináč problém so susedu ktorá má cez 60 a potykali sme si a mne stále uteká a sem tam vykam
Slusnost kaze sa opytat. Vykam aj babe o 15 rokov mladsej
Niekto sa tu smial, ze chce byt nieco extra. Nie, nechce. Je to elementarna slusnost a nie kazdemu musi byt prijemne si so vsetkymi tykat. S niekym je to vyslovene nevhodne a s inym ti to moze byt aj neprijemne.
Vždy vykam,neskor mladsim navrhnem tykanie . Nikdy by som starsiemu nenavrhla tykanie. U nas v praci som len jednej kolegyni vykala, ona jedina nenavrhla, s ostatnými starsimi po ich navrhnuti , si tykame. Bola som najmladsia v kolektíve keď som nastupovala.
Šéfka vo veku mojej mamy mi navrhla tykanie, šéf o 5r starší odomna nenavrhol, rešpektujem, ani by ma nenapadlo ,ze by som to navrhla ja, a to pracujeme spolu 15 rokov.
@stanulienkat
@20erika07 lenze su spolocnosti, kde sa tykanie berie ako firemna kultura, vacsinou na zaciatku ti to povedia...
@dadis to je jedno. Dpolocenska kultura je nad firemnou. Ked si niekto tykat nechce (z akehokolvek dovodu), to budu cloveka nutit? Jedno je firemne kultura, druhe je obycajna slusnost.
@mircalla jaaaj ano. Zvolen... urcite sa to neda "zovseobecnit", ale ja som z tade mala kolegynu, mladu standu (bez urazky, fakt 22-26r u nas pracovala) a tej ak niekto zatykal tam mu vynadala ako posledna cigana, vsetci jej museli vykat, ona s nikym husi nepasla.
Nechapala som:D
Ja by som sa opytala znamych kolegyn na novych kolegov, aki su, ci v pohode, ci si tykaju..len tak zo zvedavosti. Do prace by som prisla s tym, ze s s kazdym predstavim, podla veku Ahoj, dobry den, ja som .... . Vratila som sa z MD a bla bla bla.. mozeme si tykat?
A kazdy nech si povie...
Ja v praci si napriklad s podriadenymi ludmi vykam, cisto z povercivosti. Ked sme mali prilis kamaratske vztahy na firme neslo to dobre. A neviem preco, odkedy vykam kazdemu, vyzarzne sa znizila fluktuacia, aj konflikty, staznosti, hadky, zabavky :DDD
@stanulienkat Toto sa urcite respektuje. Skor by si bola za divnu, ak by si toto nechcela akceptovat. Evidentne si este v takej spolocnosti este neposobila..

My sme si v bývalej práci všetci tykali, dokonca aj generálnym riaditeľom, lebo to tak chceli. Teraz si tykame my na oddelení a s ľuďmi s ktorými sa často stretavam, z iných oddelení poznám pár ľudí, takže ostatných neriesim.