icon

Môžem vymeniť zámky pred rozvodom?

alena68
27. dec 2020

Ahojte s muzom sa ideme rozvádza, zacal si stahovat veci prec, nebyva s nami, mozem vymenit zamky?

alena68
autor
27. dec 2020

@stanulienkat a k tomu od januara nechava mna platit vsetko komplet vratane hypo tak z akeho dovodu by som nemohla menit zamky?

katkati
27. dec 2020

@alena68 Tak vymen a uvidíš. Keď ti to stojí za tie curkusi.

ljzozv
27. dec 2020

No presne ako ti napísali. On z toho bytu nemá nič a nepredpokladám, že ho vyplatis.a preberieš na seba hypotéku na byt, keď si vlastník bytu.
On nemá nič, len dlžobu na niečo, čo nie je jeho ale tvoje. To je fér?

maris5
27. dec 2020

Stale ma narok na 50% splatok uveru, ktore sa hradili pocas manzelstva. To mu patri za nehnutelnost. Cize nie je to tak, ze nic nema pebo byt nie je pisany na neho.

elizabet173
27. dec 2020

@alena68 prepac, ale ocakavala si, ze sa odstahuje a bude ti platit byvanie v tvojom byte? Keby to bolo opacne, ty by si platila?

jamidea
27. dec 2020

@mogaa ak by chcela napr.byt predat tak urcite moze, pretoze ho nadobudla sama pred manzelstvom. Veci na ktore bola hypoteka mu moze resp.musi dat ale s bytom si moze robit co chce. Ak by napr.byvali inde, vobec by nikto neriesil ze by byt mal byt aj jeho. Dieta vykopnut nesmies zo svojho bytu ale muza ano. Ved existuje aj na byt podielove vlastnictvo ked uz sme pri tom aj ked sa nadobudne pocas manzelstva.
V kazdom pripade by sa mala obratit na pravnikov ako jej bolo radene v takejto istej diskusii pred casom. Nvm naco zalozila dalsiu.

jamidea
27. dec 2020

@drzaopica trvaly pobyt mozes osobe v tvojom byte zrusit sama nakolko aj pri prihlasovani osoby na trv.pobyt je potrebny suhlas vlastnika.

babovka2321
27. dec 2020

@jamidea manzelovi vlastnika vraj nie je mozne zrusit trvaly pobyt https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

ljzozv
28. dec 2020

@jamidea nemoze ho predat, lebo Aktualne je zatazeny hypotekoum.. to skôr manzel ma problem, lebo on si uz nemoze takto zabezpecit byvanie, nedaju mu. A platit hypoteku na cudzi byt je trochu zvlastne a pre.neho zbytocne.
Inak neviem co sa hadate, trvaly pobyt nie je tak jednoduche zrusit co sa tyka manzelov.
Dana dama uz dostala tolko rad a stale sa pyta dookola

jamidea
28. dec 2020

@ljzozv hypoteku nemusis rucit danou nehnutelnostou, netvrdim, ze nou nerucia, no ona je pripravena hypo platit a mali to len na vybavenie bytu.
Nehadam sa, len som nevedela ze muz je vynaty z moznosti odhlasenia z pobytu, ale uz som vygugila. Mozno nejake opatrenie sudu by pomohlo...nvm, pravnik poradi.

ljzozv
28. dec 2020

@jamidea neporadí právnik... Už jej radili, niekoľkokrát.. nechce veľmi počúvať...
No myslím si, že ručia. Ona je teraz dokonca nešťastná, že by mala platiť všetko, a pritom ona ho využíva , ten byt a naň bola braná hypotéka.

sasa1310
28. dec 2020

@ljzozv aj zaťažený byt hypotékou môžeš predať.

alena68
autor
28. dec 2020

@ljzozv ja ho vyuzivam? Ved byt sme nadobudli pred manzelstvom, nasi zalozili 1/3 domu pretoze uver na druzstevny byt by nam nedali tak sa to riesilo cez stavebko a na LV som pisana ja. Akym sposobom byt by patril jemu? To ze plati hypoteku? Berie si co je jeho kazdy den chodi do bytu a berie si veci. Pravnik mi poradil ze vymenit zamky a odhlasit z trvaleho bytu ho mozem

ljzozv
28. dec 2020

@sasa1310 viem, ale je to zložitejšie a tu o to viac, že byt nie je majetkom dlžníka na hypotéke.

@alena68 pozri ja ti sčasti rozumiem. Ale zober si opačnú stranu. Keby si takto výšla.z manželstva. Byt by bol mužov, musela by si ho opustiť, hypotéka je skoro celá tvoja, predpokladám, že sa čerpala na byt, ale dlžník - ty teraz platíš niečo čo neužívaš . A nepredkladám, že ďalšiu hypotéku bude môcť využiť a teda zaobstarať si ďalší byt na bývanie.
Ak ste byt získali spolu pred manželstvom, prečo je písaný len na teba?
A prepáč, ale prečo teda sa tu zas a znovu pýtaš, čo máš robiť, keď máš teda odpoveď právnika?
Ale teda tiež som viackrát čítala, že nemôžeš počas manželstva len tak vyhodiť manžela z bytu a to znamená,. Že mu znemožniť užívať spoločne bývanie.
Na druhú stranu sa snažte dohodnúť, ak je hypotékou zaťažený byt, čo budeš robiť ak prestane on platiť?

ljzozv
28. dec 2020

@alena68 využíva bolo myslene a je to tam aj napísané, že využívaš byt.

alena68
autor
28. dec 2020

@ljzozv ja som ho nevyhodila odisiel dobrovolne bere si uz veci a tiež by sa ani tebe nepacilo ak by si nebola doma a bral by ti muz kadeco z bytu. A hypoteku od januara budem platit ja kedze on zaplatil teraz poslednu splátku. Byt sme nadobudli pred manzelstvom a pisany je preto na mna pretoze sme nemohli brat klasicky ucer cez banku kedze to bol druzstevny byt nasi zalozili 1/3domu aby nam dala uver stavebna sporitelna. S muzom sme sa chxeli z toho bytu odstahovat pretoze sme nechceli ostat na dedine tak sme sa dohodli ze nic sa menit nebude a pockame 5 rokov a sa odstahujeme

ljzozv
29. dec 2020

@alena68 tak sa dohodnite vopred, co si zoberie..
Znova opakujem, pochybujem, ze ho ty teraz vyplatis z bytu alebo na seba preberies hypoteku. Rozumieš o com presne píšem?
Jednoducho on si teraz nemoze pravdepodobne zobrat dalsiu hypoteku, a peniaze, ktore isli z hypoteky su pre neho nenavratne prec. Lebo vlastnikom bytu si ty.

ljzozv
29. dec 2020

@alena68 a radsej nech si zoberie vacsinu veci, ale ak to s nim nevies vydrzat, budes mat pokoj od neho.
Fakt si to trochu zober z jeho strany, keby si bola na jeho mieste.
To, ze sa on rozhodol, je irelevantne.
Byt tebou si jasne treba urcit pravidla, co si bude brat a co nie.
Ak nieco dostal, alebo ste dostali spolocne, tak z mojho pohladu nech si to berie. Stale to mas lepsie a budes mat pokoj.

ljzozv
29. dec 2020

A cim rychlejsie ries rozvod.

natalienka12
29. dec 2020

@alena68 vymen zamky kludne to urobit mozes, ved on opusta spolocnu domacnost...niekto pisal ze vraj moze zavolat policiu. A ? Co ma s tym preboha policia? Ide o sukromny spor. Kludne zamky vymen. Som pravnik nie laik takze sa nenechaj zastrasovat zenami, co tomu nerozumeju.

qetka
29. dec 2020

@natalienka12 a asa potom riesi to, ze ho nepusti do bytu, kde ma TP? lebo ten mu zrusit nemoze? Nemoze s nimi riesit, ze ho nechce pustit do bytu, kde oficialne byva a nasledne na nu podat TO?

alena68
autor
29. dec 2020

@natalienka12 ved prave toto mi aj moj pravnik povedal ze mozem vymenit zamky a zrusit mu trvaly pobyt kedze som ja vlastnikom bytu a byt sme nadobudli ptrd manzelstvom. Ja som sa to tu vsetko zacala pytat este skor nez som mala pravnika. Preto som z toho dost popletena ze pravnik mi povie mozes vymenit zamky aj trvaly pobyt a všetci na MK mi tvrdia ze nie. Ano on sa vyhrazal ze zavola policiu no to mozem aj ja ved on sa odstahoval a berie si veci

alena68
autor
29. dec 2020

@babovka2321 lenze ja ako vlastnik som byt nadobudla pred manzelstvom nie pocas manzelstva. Ak by som bola vlastnik a byt bol nadobudnuty pocas manzelstva tak by to bolo jasne ze nemozem zrusit nie?

natalienka12
29. dec 2020

@alena68 Ja som druhy pravnik, ktory ti hovori, ze mozes. Potrebujes este tretieho?

natalienka12
29. dec 2020

@qetka Trvaly pobyt je co? 😂😂😂😂 Ten ti nic nezarucuje. A trestne oznamenie za co? To, ze si niekto mysli, ze je nieco trestne, neznamena, ze to trestne je. Nemoze byt trestne ak niekto vykonava svoje pravo.

natalienka12
29. dec 2020

@alena68 Trvaly pobyt mu bez jeho suhlasu zrusit nemozes, ale ten ma vylucne evidencny charakter, nezarucuje mu pravo byvania v tvojom byte. Ak by argumentoval tym, ze nie ste rozvedeni, on predsa opustil spolocnu domacnost a odstahoval sa. Tu bude skor problem s vecami v byte.

alena68
autor
29. dec 2020

@natalienka12 ono problem je ten ze clovek nevie s kym pise ci s laikom alebo pravnikom. Ako mne nejde ani tak u zrusenie TP ako o vymenu zamkov kedze nechcem aby chodil do bytu v mojej nepritomnosti bez mojho suhlasu a bral si kadeco. A je divne ze vlastnikom bytu som ja a byt som nadobudla pred manzelstvom a radia mi tu ze nemozem vymenit zamky ani zrusit TP. Neviem ako to je pravne

karelova
29. dec 2020

@alena68 preto takúto tému rieš oficiálne s pravnikom a nie na modrom koniku. Tu každý môže povedať, že je právnik a nie je právnik ako právnik.

natalienka12
29. dec 2020

@alena68 Nech sa paci, chod si za pravnikom do kancelarie. Ale vezmi si aj penazenku 😂😂😂😂 zadarmo sa s tebou nikto nebude vybavovat.

alena68
autor
29. dec 2020

@qetka ale ja mu nebranim vstup do bytu pokial som tam ja, nech si berie co je jeho pripadne na com sme sa dohodli. Ja chcem menit zamky preto aby nechodil do bytu v mojej nepritomnosti a vyrabol byt